С близо 116 млн. лв. ще се подпомага изграждането на регионални иновационни центрове

Лилия Иванова

© Министерство на икономиката

Лилия ИвановаЗапочваме процедура по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) с бюджет от близо 116 млн. лева, чрез която ще бъде подпомогнато изграждането на регионални иновационни центрове. Те ще бъдат разпределени между 6-те обособени региона, без област София-град, като идеята е да се финансират от един до три центъра във всеки регион. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова в Пловдив, където са започнали информационните дни по процедура "Създаване и развитие на регионални иновационни центрове", съобщиха от министерството.


Конкурентната процедура ще подкрепи съвместни проекти, инициирани от най-малко три предприятия, с висок иновационен потенциал, в сътрудничество с научноизследователско звено.


Минималният размер на един проект е 1.5 млн. лева, а максималният - 7 млн. лева, като процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения до 20 януари 2020 г.
Иванова посочи, че Министерството на икономиката през оперативната програма подкрепя конкурентоспособността на местния бизнес чрез създаването на регионалните научно-производствени структури, а бизнесът и науката могат да създадат място, където една обща идея да се превърне в реалност.


Убедена съм, че бъдещите центрове ще бъдат в подкрепа на икономиката по места, като целта е чрез активизиране на сътрудничеството между науката и бизнеса да се модернизира производството, изтъкна тя. Икономическият заместник-министър е коментирала, че визията за регионалните иновационни центрове е стратегически дългосрочна. Особено важно е проектите да имат устойчивост да продължат да функционират и след приключване на програмата, е допълнила тя. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK