Новаков предупреди за "дявола в детайлите" в принципа "еврофондове срещу законност"

Андрей Новаков

© Цветелина Белутова, Капитал

Андрей НоваковВъпреки необходимостта да се спазва върховенството на закона във всички области обикновените бенефициенти не трябва да бъдат държани отговорни за действията на цяла страна, нарушаваща общите стандарти на ЕС. Такова мнение изрази българският евродепутат Андрей Новаков (Европейска народна партия/ГЕРБ) в интервю за EurActiv - Словакия. Новаков е съдокладчик на Европейския парламент по регламента за общите разпоредби за кохезионната политика за периода 2021-2027 г.


Попитан дали планът за орязване с 10% на кохезионните фондове след 2020 г. е най-спешният проблем в предложението на Европейската комисия, той отбеляза, че позицията на Европейския парламент е, че средствата трябва да се възстановят. "Нека бъдем честни – можем да успокоим регионите, че ЕС е зад тях само ако можем да докажем, че нашата политика е покрита с бюджети", подчерта Новаков.


Негативен сигнал


На въпрос как евродепутатите смятат, че е възможно да се запази финансирането за кохезионната политика на нивата от 2014-2020 г. предвид това, че ЕС не може да разчита на британските вноски след Брекзит, Новаков коментира, че от негова гледна точка това е постижимо. Според него новите приоритети и предизвикателства не трябва да се противопоставят на традиционните политики. Той отбеляза, че все още има региони, които зависят от кохезионната политика за развиване на основна инфраструктура.
Посочи, че заради Брекзит ще има дупка в бюджета от приблизително 80 милиарда евро за седем години, но допълни, че Великобритания все пак трябва да плати известна компенсация след Брекзит, която трябва да се използва като вноска към бюджета на ЕС. Освен това държавите членки трябва да се съгласят да приемат вноски в бюджета, така че да се запази поне значително ниво на финансиране в различни области – кохезия, обща селскостопанска политика, образование, иновации.


По думите на Новаков ЕС изпраща негативен сигнал към държавите членки, които ще са най-силно засегнати от орязването, и ще е много трудно да се даде обяснение на местните хора, малките и средните предприятия, семейния бизнес и кметовете. Освен това, предвид че се говори за пътища, жп линии, летища, болници и подкрепа за създаване на работни места, ще има и много негативни икономически последици, особено ако съкращенията са сериозни.


Пари срещу законност


Попитан какво е мнението му за предложението за обвързване на еврофондовете със спазването на върховенството на закона, евродепутатът отговори, че дяволът е в детайлите и отговорността за следване на процедурите за законност трябва да е на управляващите органи и институции, контролиращи еврофондовете, а не на фермерите, студентите и семейните компании.


Другият момент е, че грешките в еврофинансирането понякога нямат никакви финансови последици. "Например не спазвате някоя процедура, но не вредите на европейския бюджет. Тук трябва да направим разликата. Можете ли да си представите един малък бенефициент на еврофондове да бъде държан отговорен заради действията на цяла страна, нарушаваща върховенството на закона? Така че ни трябва инструмент, който да гарантира, че нашите страни следват общи разбирания и стандарти, но той не трябва да се използва на принципа на моркова и тоягата. Обикновените бенефициенти не трябва да бъдат държани отговорни за спазването на тези стандарти освен тези, които са лично отговорни", подчерта Новаков, който е гласувал за предложението на комисията.


Ползи от еврофондовете за България


На въпрос къде вижда най-осезаемите ползи от еврофондовете в регионалното развитие на България той отговори, че има голямо разнообразие от проекти в страната – "в почти всяка сфера, която можете да си представите". "Традиционно започнахме с пътища, магистрали и високоскоростни жп линии. Това е наш приоритет от 2010 г. и има много добри резултати. Не става въпрос само за коли, околна среда и пътна безопасност – което е изключително важно – но можете да видите създадени работни места, увеличаване на броя на компаниите, желаещи да инвестират там, вдигане на заплатите и на жизнения стандарт След това образованието: Не вярвам, че има много училища или детски градини в България, които да не са реновирани с помощта на кохезионната политика. Що се отнася до околната среда, не мога да преброя колко съоръжения за пречистване на отпадни води са били изградени с еврофондове". По думите му кохезионната политика докосва почти всеки аспект на живота на хората главно по положителен начин.


В отговор на въпрос за Северозападна България, един от най-бедните региони в ЕС, въпреки финансовата подкрепа от блока евродепутатът каза, че регионът дели граница с може би най-бедния румънски регион и с може би най-бедния регион на Сърбия, което никак не помага на ситуацията. "Това е много сложен проблем, пред който сме изправени от падането на комунизма Бавно, но сигурно нещата се подобряват. Бе изграден мост между северозападния регион и Румъния и имам големи надежди, че той ще донесе повече инвестиции. Сега правителството инвестира в път, който ще ускори трафика между региона и София. Виждам, че все повече компании взимат решение да инвестират там. Мисля, че моментът, в който хората ще решат да се върнат (в северозападния регион), не е далеч".


Попитан дали европейската финансова подкрепа е смятана за най-голямата полза от членството на България в ЕС, Новаков отговори: "Не, не бих казал това. Въпреки, че не мога да говоря от името на цялото население, мисля, че не става въпрос само за фондове, а за свободата, която си върнахме след 45 години комунизъм. В България има хора, които много добре могат да направят сравнение. Те освен това разбират какво е да пътуваш само с личната си карта. И основно тези, които са по-икономически активни, са наясно какво е да имаш достъп до пазар с 500 милиона души. Сега, особено заради Брекзит, много българи признаха колко важен е ЕС. Те имат роднини и приятели, които живеят в Обединеното кралство и които са под голям стрес, защото нямат идея какво ще стане следващия месец".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  А кои са "обикновените бенефициенти" на Територията, м?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Андрей Новаков е един от малкото отстояващи интересите на нашата държава български политици в момента , за други в евро парламента трудно се сещам !

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Весело

  Дяволът наистина е в детайлите. "..отговорността за следване на процедурите за законност трябва да е на управляващите органи и институции...", а България отказва да ги носи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK