Кремиковският манастир, "Перперикон" и Термите на Хисаря ще бъдат облагородени с европари

Кремиковският манастир, "Перперикон" и Термите на Хисаря ще бъдат облагородени с европари

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоКремиковският манастир, "Перперикон" и Термите на античен Диоклецианопол (днешна Хисаря) са сред обектите, които ще бъдат облагородени със средства от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020, съобщи ведомството.


Общините София, Казанлък, Кърджали и Хисаря кандидатстват с проекти за общо над 31 млн. лв. за реставриране, социализиране и повишаване на туристическия потенциал на тези културно-исторически обекти с национално значение. С одобрението им ще бъде разпределен над 40% от ресурса по процедурата "Развитие на туристически атракции", който е в размер на 98.5 млн. лв. През този програмен период туристически обекти се финансират с безвъзмездни средства от програмата и с финансови инструменти чрез Фонда на фондовете.


Община София кандидатства с проекта "Кремиковски манастир – духовният център на Софийската Света гора". Той предвижда реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековна църква "Свети Георги" и социализация на археологически структури. Ще бъде изградено северно манастирско крило, в което ще се обособят информационен център, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария, манастирски работилници за производство на сладка и сиропи, обучение на лагерници и посетители в изработката на манастирски сувенири. Така ще се създаде цялостен нов туристически продукт, който да съчетае културните и духовните ценности с природните забележителности, се посочва в съобщението на министерството.
Кремиковският манастир, "Перперикон" и Термите на Хисаря ще бъдат облагородени с европари

© Министерство на регионалното развитие и благоустройството


Проектът "Светът на траките" на община Казанлък предвижда консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс "Оструша" и изграждане на велосипедна алея от гр. Крън до гр. Шипка. Планирано е също изграждането на туристически комплекс, който ще има функцията на информационен център и ще изпълнява ролята на "портал" за посещение на Долината на тракийските царе. Той ще разполага с многофункционална зала с 3D виртуална реалност, с възможност за организиране на различни събития, занаятчийски ателиета и конферентна зала. В комплекса ще има и тронна зала – музей, за който ще бъдат доставени восъчни фигури на тракийски владетели.


Община Кърджали кандидатства с проект за консервация и реставрация на част от археологическия комплекс "Перперикон" и изграждане на туристическа инфраструктура за неговата социализация. Целта е постигането на интегриран туристически продукт "Перперикон" и неговото популяризиране чрез разпространение на информационни и рекламни материали, закупуване на интерпретативна техника и оборудване за посетителския център на комплекса.


Кремиковският манастир, "Перперикон" и Термите на Хисаря ще бъдат облагородени с европари

© Министерство на регионалното развитие и благоустройството


Проектът на община Хисаря "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя", включва три обекта: южната порта на Диоклецианопол; Термите и североизточната ъглова кула. В тях ще бъдат изпълнени консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи за подобряване на цялостния туристически продукт с допълнени мерки за интерпретация и информация относно историята, значението и развитието на обектите.


Всички предвидени в проектите дейности, свързани с реставрация, консервация, опазване, експониране на недвижими културни ценности, както и реконструкция, ремонт или изграждане на техническа инфраструктура в техните граници, ще се извършват в съответствие с разпоредбите на Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и други нормативни актове, се уточнява още в съобщението.


По процедурата по-рано тази година бяха отпуснати 8.2 млн. лв. за реставрация, адаптация и възстановяване на Синагогата във Видин и околното ѝ пространство.


Проекти за остатъка от ресурса в размер на 59 млн. лв. могат да се подават до 31 декември 2021 г. Според Насоките за кандидатстване на Фондовете за градско развитие предложенията се разглеждат по реда на постъпването им до изчерпване на разполагаемия безвъзмезден финансов ресурс, т.е. при разпределението на средствата се прилага принципът "първи по време – първи по право". Затова всички потенциални бенефициенти, които биха искали да кандидатстват за комбинирана подкрепа (безвъзмездна финансова помощ и финансови инструменти), трябва да подготвят и подадат своевременно своите проекти пред фондовете за градско развитие (финансовите посредници) по ОПРР, както и да изискват съответния номер и дата, идентифициращи поредността на входираното предложение.


Повече информация за обхвата на мерките за финансиране, механизма на инвестиране, допустимия териториален обхват и допустимите крайни получатели, са посочени в обявените от Фондовете покани, публикувани на следните адреси:


- "Регионален фонд за градско развитие" АД (ФГР за Северна България) - http://jessicafund.bg/bg/fond-sever/;
- ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" (ФГР за гр. София и Южна България) -https://www.citiesfund.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Ехааа... Производителите на Итонг и цемент ще захлебят...
  (А колко по-добре щеше да е, да оставят всичко както си е, докато дойдат хора, които наистина разбират, какво е консервация и реставрация!...)

 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  Изграждането на туристическа, градска и всякаква по вид строителна обществена инфраструктура не се нарича облагородяване , а благоустрояване.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Облагородени? Облагородяване ли ѝ викат вече на бутафорията? Няма да остане нищо автентично по нашите, богати на останки и артефакти, земи.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  До коментар [#1] от "vhv":

  "Производителите на Итонг и цемент ще захлебят..."

  Аз пък си мислех (може би наивно), че с отпадането на Вежди като министър и на Божидар ... изобщо ... на подобни "облагородявания" е сложен край веднъж завинаги.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  И друг съм писал съвременна реставрация е отхвърлила тези строежи върху автентични основи, защото така се унищожават автентичните основи. Като толкова много иска някой да си представи как е изглеждал обектът в миналото да му се направи една графика и там да е нарисувано. Стоят си само автентичните основи. такива бутафории като в България в Гърция не съм виждал. А те не е като да нямат разкопки. Да не говорим, че тук някой си преценява кое е важно и кое не е важно и една руина се бетонира или ликвидира, а друга руина се консервира и запазва. А в Гърция като намерят руини и винаги се запазва. Не става въпрос само на пари (ма Бай Ганьо откъде да знае), става въпрос за история и култура.

 6. 6 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Последните години обиколих доста такива нашумели „възстановки” и смятам да спра. Колкото повече пари се наливат толкова по личи, че нямаме кой знае какво за показване. Както се казва, на свинче звънче! Ние ИМАМЕ ПРИРОДА!

 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Докато има едни лесни чужди пари "за усвояване", няма как да свърши.

  (А двамата халтураджии, Б. Димитров и В. Рашидов, съсипаха всичко, до което им позволиха да се докоснат...)

 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Култура...
  Щом вождът не чете, да не мислиш, че индианците са нещо по-различно? Голямата калинка, се е заобиколила с малки послушни калинки.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4623 Весело

  Перперикон! Ех, проф. Николай Овчаров пак ще захлеби! 🤣😂

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Не е страшно. Ама представяш ли си да им паднат Акропола или египетските пирамиди?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3983 Весело

  До коментар [#9] от "vassilun":

  "Перперикон! Ех, проф. Николай Овчаров пак ще захлеби! 🤣😂"

  Щом е община Кърджали, сещай се кой ще прибере лъвския пай от поръчките......

 12. 12 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Остава само да не се замърсяват.

 13. 13 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Пак лоши новини. УжасТ!

  Gunter glieben glauchen globen
 14. 14 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Тази година отидох до Перперикон ... е няма такава набутка :) Който иска да види останки от архаично селище строено в края на ... 20-ти и в началото на 21-ви век да ходи :) Усвоени са май към 3,5 млн., а няма кьорава табела, да обясни видимо нещо за "прясно" направените "артефакти", като завряни навътре под някакъв навес делви, някакви подредени камъни, "доста нов" остатък от някаква кула ... оф голяма набутка си беше. Дори и да има останки от някакво древно селище, то те са такива, че може да се интерпретира безкрайно по темата от каква значимост са... и да се усвояват подобаващи средства :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK