С европари ще се помага на малък и среден бизнес в граничните райони на България и Сърбия

С европари ще се помага на малък и среден бизнес в граничните райони на България и Сърбия

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоФонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и средни предприятия в граничните области на България и Сърбия през новия програмен период 2021-2027 г. Финансирането ще е по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2021-2027, която се очаква да бъде одобрена до края на следващата година, предаде Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Това стана ясно на първото заседание на Съвместната работна група за разработване на бъдещата програма. Форумът бе председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Михаѝло Дашич - помощник-министър по европейската интеграция на Република Сърбия.


Малките и средните предприятия ще могат да получават безвъзмездно средства по проекти до 100 хил. евро при облекчени процедури за подпомагане и модернизиране на производството, повишаване на капацитета и достигане на нови пазари, повишаване на конкурентоспособността и др. Целта е да се подкрепи икономическото развитие и потенциал на регионите чрез насърчаване на бизнеса.
30% от бюджета на програмата в следващия период може да бъде насочен към реализирането на голям стратегически проект между двете държави, стана ясно още по време на срещата. Целта е по този начин да се постигне по-голям ефект от инвестициите. Очаква се да се финансират проекти чрез възможностите на тематична цел 5 - Европа близо до жителите.


Запазва се териториалният обхват, като от българска страна това са областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня. Предвиждат се гъвкави възможности за функционални зони.


И в следващия период финансирането от ЕС се запазва в размер на 85%, като се въвеждат редица мерки за облекчаване на бенефициентите и намаляване на административната тежест.


Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да отговаря за програмите за европейско териториално сътрудничество в Република България и в новия програмен период.


Зам.-министър Николова отбеляза, че програмата ще работи за намаляване на междурегионалните и вътрешнорегионалните дисбаланси и увеличаване на икономическата активност.


"За тази цел са необходими стъпки в посока на деконцентрация в управлението на регионално ниво. Засилването на ролята на регионалните съвети за развитие и активното им участие в стратегическото планиране и координацията на регионалното развитие, както и на етап изпълнение на програмите, ще допринесе за по-тясното им обвързване с нуждите на регионите. Ето защо предвиждаме делегиране на повече правомощия при вземане на решения на регионално ниво за проектите, които ще бъдат финансирани чрез интегриран стратегически подход, обхващащ много по-голяма част от програмната територия, които да имат по-голямо икономическо въздействие и могат да решат комплексно специфични нужди в различни територии от двете страни на границата", каза Николова.


Фокусът в бъдещата програма ще бъдат интегрираните проекти, с комплексен подход, чието изпълнение включва по-голям обем инвестиционни дейности и в подходяща комбинация с "меки мерки".

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Дайте пари да помагаме...

  подпис
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Пак ще се краде!

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 520 Неутрално

  тези в Европа слепи ли са, червените феодали станаха не милионери , а милиардери и в бг

  BG e мини империя на злото.
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Аз прелагам, ние да се откажем от еврогейовете и да искаме пари от евраазийските фондове. така и сърбите и ние ще видим в действие, какво значи панславянска и православна дружба. А и тези бедни региони ще цъфнат и ще вържат.
  То като се замислим, Сталин отдавна го няма и що не хванем да реализираме мераците на Тито и Димитров от онова време и да врътнем един съюз, хем няма да се караме за Македония, хем и ще станем незобиколим фактор на Блаканите.
  Е, Каракачанов и Ко ще останат без предмет на дейност, ама не мога да ги мисля и тях я.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  " що не хванем да реализираме мераците на Тито и Димитров от онова време " . Интересно си го написал и много се надявам това никога да не се повтори. Но няма нищо лошо да имаме добри икономически връзки със съседите.

 6. 6 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Още едни пари, които ще се "усвоят" от другарите от ГЕРБ, както досега. Идете в пограничните градове и вижта кой коли и беси тами дали ще има шанс една малка фирма, която не е с властта да се докопа до такива пари.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  тези в Европа слепи ли са, червените феодали станаха не милионери , а милиардери и в бг
  —цитат от коментар 3 на 1984


  ——
  Не са слепи, така си купуват безпроблемното продаване на техни стоки у нас. Ние затваряме работни места и пазаруваме само от тях.
  Те хранят управляващите с къщи за гости и евросубсидии, които приближените им крадат.
  За това според ЕС у нас има законност и демокрация, а в Полша и Унгария - няма.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK