Заключеният свят на Велико Търново

Заключеният свят на Велико Търново

© Цветелина Белутова, Капитал"Велико Търново е красив и завладяващ град с автентична атмосфера, който за съжаление все още се опитва да прекрачи прага на съвременността." Описанието на Цветанка Иванова, мениджър на местното звено на аутсорсинг компанията "Таксбек груп", рисува града такъв, какъвто повечето местни хора го усещат, но невинаги признават, пише "Капитал". Старата столица с основание се гордее с богатата си история и култура, но все още не успява да капитализира тези предимства и да случи потенциала си. Откъснат в средата на Северна България, без нормална връзка със столицата, морето и Дунава, 15-ият по големина град в страната остава донякъде заключен в миналото.


Тази изолация до голяма степен определя и икономическия облик на Търново, където чуждите инвеститори са по-скоро изключение. Няма и големи компании, които да привлекат малки бизнеси и да издърпат региона нагоре. Лошата инфраструктура пък пречи на града да се развие като силен туристическия център, за който има толкова много исторически и природни дадености.


Въпреки това градът е жив, а свежа енергия му носят хилядите студенти във Великотърновския университет. Основан като първото висше учебно заведение извън столицата преди повече от половин век, и до днес ВТУ запазва предимно хуманитарния си профил, но не остава встрани и от търсенето на специалисти по информационни технологии. Веднъж завършили обаче, младите хора най-често напускат града.
Но демографската ситуация не е трагична като в Северозападна България. А десетките нови предприятия на местни бизнесмени, занимаващи се основно с храни и опаковки, все пак задържат една стабилна част от търновци. Има и нови попълнения - над хиляда британци и още стотици западноевропейци, избрали града и съседните села за живот, основно след пенсия, но не само. С този микс от нови жители областта е неповторима, като по цвят "бие" руската колония в Поморие и по морето като цяло.


Особености на местната среда


Числата показват средна картина, особено на фона на другите градове в Северна България, която формира един от най-изостаналите региони в ЕС. Брутният вътрешен продукт на човек в областта е значително по-нисък от средния за страната, инвестициите са малко, а местните данъци и такси - сравнително високи. Бизнесът като цяло е слабо развит, съставен основно от малки и средни предприятия, като в националния топ 100 на най-големите компании по приходи реално няма търновски представител. Преобладават производителите на храни и напитки, основно захарни изделия и бира, добро присъствие има и свързаният с това бизнес с опаковки, а заради географските особености на района добре се развива и земеделието.


В областта огромната част от фирмите са с български собственици, чуждестранните инвестиции са над 5 пъти по-ниски от тези в страната. А общината залага единствено на туризма и напълно пасува при привличането на производства или IT фирми. Областта е и в дъното по привличане на евросубсидии.


Работещи бедни


Силният фокус върху туризма и свързаните услуги е причината заплатите да продължават да изостават от тези в страната. В сектора фирмите твърде често държат в сянка част от оборотите и плащанията към служителите. Ниските заплати не са само търновски синдром, а са характерни и за други курортни зони.


Като антипод на ниските заплати в Търновско стои число за много ниска безработица (4.6%) и добър образователен профил на хората, над една пета от които са с висше образование.


Ниските доходи са основният проблем за живеещите в града. "Като област сме на 14-о място по средна работна заплата в цялата страна, съответно в града доходите също са ниски, а цените на стоките и услугите са като в София", казва журналистът и писател Елена Чамуркова. И добавя: "Нямаме големи инвеститори, нямаме и достатъчно работна ръка. Просто имаме работещи бедни."


Заключеният свят на Велико Търново

© Цветелина Белутова, Капитал


Компаниите също посочват като трудност недостига на работници, макар че Велико Търново не е изключение от националната картина. Като се добавят обаче и чисто регионалните предизвикателства като лошата пътна инфраструктура, това се оказва пречка и за навлизането на нови фирми. "Имахме такъв случай, преди половин година дойде много голяма фирма, с която работим, и искаше да направи завод в града. Разгледахме парцели, изчислихме разходите за идване, но когато стигнахме до работниците и те разбраха колко хора излизат от университетите в региона, се отказаха и избраха да го направят около София", каза Мирослав Младенов, директор на завода "АК Пластроник", който е собственост на един от малкото чужди инвеститори в града - шведската група AQ.


За по-едрите инвеститори пък сериозен проблем е наличието на сив сектор. "Все още редица фирми избягват плащането на данъци и осигуровки и по този начин влияят негативно на пазара на труда", коментира Венцеслав Аврамов, инвестиционен директор във фонда Stage Capital, който е акционер в производителя на захарни изделия "Престиж 96".


Инфраструктурата като спънка


Това обаче, което всички се съгласяват, че спъва развитието на града, е липсата на адекватна инфраструктура. Макар че областта има доста гъста пътна и жп мрежа, лошото й качество не прави това предимство. Велико Търново няма удобна връзка със столицата, морските пристанища, Румъния или другата част на България на юг, няма и работещо летище. Основното решение е изграждането на автомагистрала "Хемус". "Много често шведските ни гости отказват да дойдат при нас заради липсата на магистрала и ходят в другите ни две фабрики - в Радомир и Годеч, където пътят е хубав", казва Младенов.


Връзката между севера и юга също е ключова за отпушване на комуникацията с града. "Първо трябва да бъде достроен пътят до Русе, защото това означава динамика в движението, и вторият много важен проект е тунелът под Шипка", смята Димитър Симеонов, заместник-ректор на Великотърновския университет и преподавател по икономическа география.


Както и за "Хемус" обаче, за тях също няма ясен график кога ще се случат, но към средата на следващото десетилетие се чака поне връзката със столицата и с Русе.


Според Симеонов магистралата ще облекчи много придвижването на студентите, но може да доведе до лек спад в местния бизнес, тъй като пътническият поток между София и Варна, който в момента минава през града, ще го заобикаля. Но пък в дългосрочен план със сигурност ще се повишат шансовете за нови инвестиции.


Заключеният свят на Велико Търново

© Цветелина Белутова, Капитал


Заради липсата на пътища градът губи и друга възможност въпреки централната си локация в Северна България. "Местоположението на града е отлична предпоставка за развитие на логистичния бизнес", смята Иванова. Ако се разработи и летището в Горна Оряховица, регионът ще получи реална възможност за активни контакти с външния свят.


Търново е малко и за да стане по-забележимо, много биха помогнали обединените усилия със съседните общини Габрово и Севлиево, с които областта може да оформи силен образователен, индустриален и туристически център. Трите града могат да работят заедно и за развитие на обща индустриална зона и привличане на инвеститори, което засега не се случва.


Къде е потенциалът


До голяма степен хората в града, а и местните власти, виждат Велико Търново като място за туризъм - с множеството си исторически и културни паметници и събития градът има този потенциал. Като че ли липсва обаче цялостна стратегия как това да се случи. Повечето от туристите идват за ден или два, само за да разгледат и да си тръгнат. Огромен проблем в града е паркирането, а като се добавят и не навсякъде поддържаните улици, често разходката се оказва предизвикателство. Много къщи в стария град са изоставени и се рушат, а общината явно не принуждава собствениците да ги възстановят.


"Трябва да се наблегне на туризма, защото той носи приходи, но трябва да има концепция. В момента имаме една Самоводска чаршия, която е в перфектно състояние, и един стар град, в който паметниците на културата рухват, всяка година губим по 7-8 сгради, а това е витрината на града", смята Чамуркова.


Заключеният свят на Велико Търново

© Цветелина Белутова, Капитал


Въпреки всичко според Симеонов през последните години градът и туризмът са се променили много. "Потокът на чуждестранни туристи нарасна значително, особено през летния период, включително се организират пътувания от морето. Търново вече се посещава и от много български туристи заради историческия център. Броят на хотелите и настанителната база се увеличиха многократно", казва той. По думите му студентите също захранват града с капитали и енергия.


Не всичко обаче е туризъм. "За мен като търновец проблемът е, че няма достатъчно индустрия. А няма как да има индустрия, ако няма кадри", казва Младенов. Затова според него основният фокус трябва да бъде образованието, защото в противен случай градът ще обезлюдее. "В момента това се случва в Североизточна България, следващите сме ние. Защото има работа, но не и работа, от която да живееш спокойно", смята той.


Според Чамуркова бизнесът има нужда от облекчени процедури и повече съдействие от общината. "Имам познати, които отварят фабрика, създават работни места, но сами си изграждат инфраструктурата, въпреки че това е работа на общината. Подобни случаи донякъде отблъскват инвеститорите", казва тя.


Без помощ от общината обаче във Велико Търново успешно се развива една от новите индустрии - аутсорсинг, като офиси имат няколко такива компании. Това, разбира се, не е случайно - благодарение на университета градът разполага с много млади хора, които говорят повече от два езика.


Завръщане


В унисон със ситуацията в страната обаче Велико Търново не остава незасегнат от демографските проблеми. Въпреки многото студенти населението продължава да застарява - главно заради ниската раждаемост, но също и защото хората се изселват, най-вече към София, Варна и Бургас, както и в чужбина. Това е и основният риск за града.


Независимо от всичките си проблеми Търново има много предимства като място за живеене - чист въздух, богат културен живот, образователни възможности и доста сигурна среда с относително ниска престъпност. Затова не са изключение и случаите, когато дошли от други градове студенти пък решават да останат. "В най-голямото училище, с което работим - "Емилиян Станев", до един новите учители са завършили при нас и това не са хора от Търново. Градът може да привлича също с археология, история, а защо не и филология", казва Симеонов.


Друга добра новина е, че има и българи, които се връщат от чужбина, но това е свързано с възможност за професионално развитие. Такъв например е случаят с двама от водещите инженери в "АК Пластроник". "Единият си дойде след 16 години в Англия, другият след 5 години в САЩ. Искат да живеят тук", казва Младенов.


За да се превърне в тенденция това обаче, градът ще има нужда от доста повече бизнес. А това пък зависи най-вече от властите, които да направят Велико Търново достъпно и гостоприемно място за инвеститорите и за образовани служители.


На 14 ноември във Велико Търново ще се проведе Среща на бизнеса във Велико Търново и региона. Дискусията е част от проект на "Икономедиа" за информиране в областта на политиката на сближаване на ЕС (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е да разкаже за проектите, успехите, предизвикателствата и възможностите за развитие в областта, както и да създаде предпоставки за ефективен диалог между активните компании в региона и местната власт. Повече информация за лекторите, темите и мястото на провеждане може да намерите на страницата на събитието - тук.


Специалното издание "Капитал Градове: Велико Търново" може да намерите в библиотеката на "Капитал" - тук. Изданието е по проект на "Икономедиа" за информиране относно политиката за сближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Града не е мръднал от социалистическо време, всяко лято като дойде туристическия сезон пътищата се затварят. В момента няма къде да се спре, за да се разтоварят и натоварят туристите, което води до по-малко посещения на Царевец.
  За разлика от други градове, като Хасково, Русе, дори Видин, Търново и Казанлък са общините, които не правят нищо за туризма и са си още 30 години назад в мисленето - говорят ти за тунел под Шипка....

 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "През есента на 1963 г. на историческия и живописен хълм "Света гора" във Велико Търново разтваря врати първият извънстоличен университет, който има за покровители светите братя Кирил и Методий. "

  Това изречение означава, че е първият университе извън София, които носи името на светите братя Кирил и Методий. Не означава, че е изобщо първият университет извън София!!!! Свищовският университет, Икономическият Във Варна са много по-стари висши училища!!

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  МНого приятен град. Това лято прескочих с една дама за няколко дена. Който ходи, задължително да преспи в стария град и да обядва, вечеря недалече от него. Примерно в ресторант Щастливеца и този до него.

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Търново го крепи централното местоположение и университета. Половината му туристи ще изчезнат в момента в който се построи магистрала Хемус.

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Много тенденциозен и злобен текст!!!!
  Очевидно някой не е получил "рекламен" договор....

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Сега проверих. Пловдивският университет също е много по-стар. Открит е 1909. :-) Така, че написаното, че университета е първят извъм София е абсолютно невярно!!

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Абсолютно вярно, като го заобиколи магистралата Варна-София , ще стане като Ловеч !

  [email protected]
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  Нали знаеш , че навремето Главният път Варна-София е минавал през Ловеч ?
  А сега е в девета глуха..............

  [email protected]
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Особен град е Търново, има какво да се види, интересен е като визия около Янтра, но в чисто географски план и сложен точно от гкедна точка на инфраструктурата.
  Има и малко по-равнинна част от западната страна, но връзката с центъра, общината и администрацията е проблемна и това затруднява нещата. Осверн бъдещата магистрала, от гледна точка на железопътния транспорт, града също е откъснат от основните лини и това създава допълнителни ограничения.
  Та според мен, не са толкова мног9о възможностите за пълноцено развитие, в сравнение с други градове. То и унверситета, не бих казал че е най=престижното заведение, не знам какво стана и има ли го въобще военното училище. Имаше сравнително голям военен завод, който също няма кой знае какво бъдеще.
  Та както и да го въртим, остава туризма, при това за кратки интервали, защото няма какво толкова да се гледа за по-дълго време и като пристан за пенсионери ( днес чъншни, но утре може би и наши), предвид отнсителното спокойствие, природа и приятен климат.

 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 293 Весело

  МНого приятен град. Това лято прескочих с една дама за няколко дена. Който ходи, задължително да преспи в стария град и да обядва, вечеря недалече от него. Примерно в ресторант Щастливеца и този до него.
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  "Дамата" по колко взема на час?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Весело

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Може да се използва като учебен полигон за шофьорски курсове - баири бол :)

  [email protected]
 12. 12 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#2] от "wnl03619584":
  Тези във Варна и Свищов са висши институти(икономически), навремето така се наричаха, не университети. Университета предполага много повече дисциплини от икономическите.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Доста слаб и некомпетентен материал. Изобщо не е вярно, че градът е " Откъснат в средата на Северна България, без нормална връзка със столицата, морето и Дунава" ! Точно обратното - от столицата до Момин сбор ще има магистрала, която стига почти до него ( и сега част от нея вече е пусната в експлотация !). Пътят ще бъде под 2 часа и то нормално шофиране, не рисково ! Сега се взема за около 2. 20 - 2.30 минути ! Пътят е първокласен. До Морето също разстоянието е горе - долу толкова - 2.30 минути до Варна ! Ако пък тръгнеш през Хаинбоаз, бързо стигаш ( час, час и малко) до магистралата за Бургас, малко след Нова Загора, и след това си лесно и бързо до южните ни курорти. През Шипка или пак Хаинбоаз до Пловдив е някъде около два часа и малко, взех го преди седмица нормално шофиране. С други думи Търново е със стратегическо местоположение, в центъра на всички важни артерии за почти навсякъде у нас. А, до Русе си за около час, час и малко, а от там и в Румъния ! Градът се посещава от много румънци, особено тези, които пътуват за Гърция, използващи го за междинно преспиване....
  Другата лъже е, че градът бил заключен - напротив, навсякъде има какво да се види, като например музея на восъчните фигури до Царевец, да не коментирам, че в близост е и комплекса Арбанаси, Ксилифор...Работещите бедни ги има навсякъде, не само в Търново, пак по същите причини. Въздухът в центъра на града изобщо не е толкова чист и причината е, че централната улица, по която можеш да пресечеш града е само една, свързваща едната му част с другата, в която се намира Царевец. Лятото в жегата става много неприятно да се движиш по тази улица и да дишаш изгорелите газове, които са в изобилие, но извън централната улица, по пътя към Стамболовия мост, Университета и света гора хълма, наистина е по - спокойно и въздуха се диша по - добре ! Най - накрая , ако града не се развива, това е основно заради географията му - обграден е отвсякъде с хълмове и трудно се усвояват големи терени за проекти с мащаби...Въпреки това обаче и такива ще има, да не говорим, че в момента се реставрира хълма Царевец ! Изобщо статията е доста повърхностна, като нищо важно от духа на града и атмосферата му не е правилно доловено. Най - добре е да се пренапише с разбиране....

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Така е. Напълно съм съгласен в Вас.

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  "... Другата лъже е, че градът бил заключен - напротив, навсякъде има какво да се види, като например музея на восъчните фигури до Царевец, да не коментирам, че в близост е и комплекса Арбанаси, Ксилифор...".

  Музеят на восъчните фигури до Царевец е една пародия. Нищо повече.
  Арбанаси е село пълно с мутренски хотели, които отдавна са изтрили духа на българското. Ресторанти с омазани битови покривки и полуфабрикати. Друго няма.
  За Ксилифор, няма какво да се споменава. Трудно може да се намери по мръсен и отвратителен хотел.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1564 Неутрално
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Текстът не е просто "слаб", той най-вероятно е "отмъщение" за нереализиран "рекламен" договор!!!!
  Нали знаете как се прави ТУК- "Правим регионално приложение - бихте ли участвали с "реклама"...???
  Ако отговорът е: "не, благодаря, не купуваме място в медии" получавате ТОЗИ текст!!!
  За съжаление тук е така......

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Много тенденциозен и злобен текст!!!!Очевидно някой не е получил "рекламен" договор....
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  И защо мислиш така?
  Търново е типичен град за северна България - който се справя въпреки "грижите" на централната власт. Шоплъкът има една-единствена грижа - да строи пътища до Гръцко за гръцките плажове - провинцията - кучета я яли. АМ Хемус - за 50 год. построени едва 180 км. Идвали инвеститори, и като видят селските пътища - бягали. А иначе аристократите от софийските села правят задълбочени анализи по колко коли минавали на час, и дали имало смисъл от магистрала?

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  "... в който паметниците на културата рухват, всяка година губим по 7-8 сгради, а това е витрината на града...."

  Централната улица е пълна със симпатични къщи от края на 19 в., двуетажни, с балкончета, май необитаеми, ей така, паметници. А има технологии на подобни постройки да се даде нов живот, поне в Западна Европа съм го виждал-страхотни къщи от началото на 16в., с абсолютно запазена външни стени, дори и прозорци, а отвътре съвсем нормални съвременни жилища, добре укрепени, с всички необходими удобства за 21 в., -тоалетни, бани, съвременна елинсталация. Надали това представлява предизвикателство за строителния ни бизнес - освен смотаните ни нормативни наредби.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  .... Примерно в ресторант Щастливеца и този до него.
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  Щастливеца - има го и в София, на Витошка. Много добра кухня, и съвсем нормални цени.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Нека да се развива.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  Не просто мисля, а ЗНАМ, защото вече 20 години съм в този бизнес и от вътре знам как се случват ...или не се случват нещата...
  И само да Ви информирам- на село към непознати се обръщаме с учтивата форма.....

 23. 23 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Как ПЪРВО висше учебно заведение извън столицата???? ВТУ е основан 1963, а ИУ Варна през 1921 година. Цели 40 години преди ВТУ. Аман от неориентирани автори, които една проста дата не могат да проверят в нета!

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  От светлинното шоу на Царевец са останали 30%от оригиналните (чешки) светлини. останалите са изпочупени и не се поддържат.що да се престараваме, те туристите и така идват да кихат.

 25. 25 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#23] от "lalleen":

  Как ПЪРВО висше учебно заведение извън столицата???? ВТУ е основан 1963, а ИУ Варна през 1921 година. Цели 40 години преди ВТУ. Аман от неориентирани автори, които една проста дата не могат да проверят в нета!
  —цитат от коментар 23 на lalleen


  Това и аз го коменитрах по-горе. :-)

  В началото на ХХ в. гр. Варна се утвърждава като един от основните търговски центрове на България. През 1911 г. ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят възможността да се създаде Висше търговско училище, но избухналата война забавя осъществяването на тази идея. Решение за създаването му се взема през 1914 г. на ХХI сесия на Търговско-индустриалната камара.
  Отпуснати са средства за бъдещия университет, но откриването му става на 14 май 1920 г. след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара. На тази дата се поставя началото на българското висше икономическо образование. Институциализирането на първото българско Висше търговско училище е осъществено на 28 септември 1920 г. със заповед на тогавашния министър на търговията, промишлеността и труда. Така се създава вторият български университет.

 26. 26 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  ИНтересното е, че половдивският пише, че е открит 1909-та, а за варненския икономически пише, че е вторият университет. Странна работа. Противоречия в сайтовете на университетите. Но определено и двата, заедно със свищовския са по-стари от търновския.

 27. 27 Профил на fanbg
  fanbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Пловдив, Свищов, Варна има висши училища (институти в дадена област), но във Велико Търново е първият университет извън София, в по-тесния смисъл на думата: обучение и наука в повече области.

  "С указ на Държавния съвет на НРБ N 586 от 13 октомври 1971 г. Висшият педагогически институт във Велико Търново е преобразуван в университет."

 28. 28 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#27] от "fanbg":

  На сайта на Търновския пише друго. Цитирал съм го в по-горен коментар. Там пише, че е първият университет с името на светите братя извън София, а не че е първият университет изобщо извън София. Между унститут и университет няма особена разлика. Вс висше училище и все дава диплома за висше образование. Пловдивския също е педагогически. Да не би да има по-малко специалности от ърновския!?!

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petleshev":

  " Музеят на восъчните фигури до Царевец е една пародия. Нищо повече.
  Арбанаси е село пълно с мутренски хотели, които отдавна са изтрили духа на българското. Ресторанти с омазани битови покривки и полуфабрикати. Друго няма.
  За Ксилифор, няма какво да се споменава. Трудно може да се намери по мръсен и отвратителен хотел."

  За мен музеят на восъчните фигури на средновековни персонажи в цял ръст няма общо с пародията. Арбанаси е етно - комплекс, а като повечето такива, той е пълен с палати и хотели, спор няма, но го споменавам като възможност да излезеш да поемеш наистина глътка чист въздух с красива гледка към Търново. Ксилифор не е хотел, за което говоря, а визирам долината, която започва от една местност над Арбанаси и се спуска до река Янтра, въжения мост и Свети Седмочисленици, които също забравихме да ги споменем....Изобщо Търново и околностите му нямат нищо общо с описанието в статията....

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#29] от "samoedin":

  Безспорните факти са следните :
  -Крепостта Царевец е най-посещаваният туристически обект в България;
  -през музейните обекти на Велико Търново за 2018-та са преминали над 450 000 туристи;
  -общо за 2018-та туристите в града са близо милион!
  Другото са неудовлетворени амбиции на автора и неуспеха му да получи обичайното плащане за "хвалебствен текст"....

 31. 31 Профил на fanbg
  fanbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "wnl03619584":

  Не знам защо този в Пловдив се е водел институт, а ВТУ- университет. Сигурно е имало някаква причина. Във Велико Търново имаше първоначално филологически и исторически факултет, може би и изкуствата и педагогическият факултет бяха самостоятелни.

  В сайта на ПУ намерих това:
  "На 31 юли 1945 г. Министерският съвет приема постановление за откриване на Държавен университет в Пловдив с два факултета: агрономо-лесовъден и медицински. В края на м. ноември същата година започват редовните учебни занятия. През 1950 г. университетът се разделя на две самостоятелни висши училища: Медицинска академия и Висш селскостопански институт (ВСИ). Три години по-късно, през 1953 г., от ВСИ се отделя като самостоятелен Висшият институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП). Университетът престава да съществува."

  "С Указ № 264 на Президиума на Народното събрание от 1 юли 1961 г. в Пловдив се открива Висш педагогически институт по природо-математически дисциплини за подготовка на учители по математика, физика, химия и биология."

  Тоест, от 1961 в Пловдив отваря врати педагогически институт.

  Докато във Велико Търново освен педагогика имаше от самото начало и факултети по история и филологии.

 32. 32 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Разстроено

  чист въздух ??????

  Я идете в Търново през зимата, да подишате чист въздух от печки на дърва и кюмюр и от стари коли и камиони дето редовно си купуват техническия преглед въпреки огромните емисии!...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 33. 33 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Военния завод е край гр. Лясковец, а в Търново имаше ЗЗУ (за запаметяващи устройства, едни такива огромни дискети за мейнфреймове) и завод за телевизори (модел такъв имаше, Велико Търново, цветен! ама кинескопите си бяха японски) и пак го има (с чужд инвеститор) но пък ЗЗУ-то вече го няма (нямаме интелектуалиен капацитет да правим полупроводникови твърди дискове, братче).

  Единствените по-технически специалности във ВТУ са информатиката (навремето даже имаше филиал на калифорнийска софтуерна фирма!) и... математиката. То с история, философия, логопедия и изобразително изкуство индустрия не се привлича!

  А за Националния Воененен Университет (обединение на висшите военни училища на няколко града) не знам какво да кажа, някои пенсионирани военни наистина посъздадоха малки фирмички за компютри и обучение... но кой знае какви тех спецове не са. Та така. Мъка...

  Виж, имат ежегоден Международен фолклорен фестивал в Търново, някаква фирма за комерсиализиране и видеозаписи на народното творчество... По едно време директорка на ПМГ-то беше някаква литераторка, имаше специализирани паралелки по География... какво да ти кажа! Мъка...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 34. 34 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  ...отнсителното спокойствие, природа и приятен климат.
  —цитат от коментар 9 на tsvetko_51


  Само да не се опитваш да спиш нощем докато джигити си устройват гонки с моторите, и това недалеч от МОЛ-а! Полицията никаква я няма, топки нямат, никакви!

  Това с ниската престъпност в статията също не е вярно, просто има много ниска разкриваемост а и в много случаи до подаване на жалба въобще не се стига!

  Приятния климат: зимата като се заледят тия стръмни улици и такситата просто спират да работят. Иди че бързай за работа или за училище. Американския колеж е популярна дестинация за такситата (частно средно училище е това, създадено от директорите на военния завод Аркус за децата им).

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 35. 35 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  ...от столицата до Момин сбор ще има магистрала, която стига почти до него ( и сега част от нея вече е пусната в експлотация !). Пътят ще бъде под 2 часа и то нормално шофиране, не рисково ! Сега се взема за около 2. 20 - 2.30 минути ! Пътят е първокласен. До Морето също разстоянието е горе - долу толкова - 2.30 минути до Варна ! Ако пък тръгнеш през Хаинбоаз, бързо стигаш ( час, час и малко) до магистралата за Бургас... до Пловдив е някъде около два часа и малко, взех го преди седмица нормално шофиране...
  —цитат от коментар 13 на samoedin


  "Нормално" шофиране на BMW 5-ца или 7-ца? :))))) Евала!!! ;) И: хайде да си говорим за "пътища проходими при зимни условия", а?!

  Относно частицата за бъдеще време "Ще" (любимата на Бойко Борисов) - тате каза че ще ми купи колело, ама друг път... :)))

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  "През есента на 1963 г. на историческия и живописен хълм "Света гора" във Велико Търново разтваря врати първият извънстоличен университет, който има за покровители светите братя Кирил и Методий. "Това изречение означава, че е първият университе извън София, които носи името на светите братя Кирил и Методий. Не означава, че е изобщо първият университет извън София!!!! Свищовският университет, Икономическият Във Варна са много по-стари висши училища!!
  —цитат от коментар 2 на wnl03619584


  Тебяха институти. Че са ги кръстили университети въобще не значи, че са такива. В статията пише за първи УНИВЕРСИТЕТ извън София!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Жалко че през 1879г. не са решили Велико Търново да е столицата на България.
  Изключително красив град.
  С природа, история и велики търновчани .

  Иван Костов е за съд!
 38. 38 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 504 Неутрално

  В Пловдив, Свищов, Варна има висши училища (институти в дадена област), но във Велико Търново е първият университет извън София, в по-тесния смисъл на думата: обучение и наука в повече области. "С указ на Държавния съвет на НРБ N 586 от 13 октомври 1971 г. Висшият педагогически институт във Велико Търново е преобразуван в университет."
  —цитат от коментар 27 на fanbg


  Да не твърдиш, че обучава инженери, например? :D
  Няма значение, дали пише университет или институт в случая, защото в глупавата статия беше написано "висше училище", а не "университет, институт"...

 39. 39 Профил на fanbg
  fanbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "lalleen":
  Обучава учители, това е разликата.

  Затова не е второто висше училище както е написано в статията, а вторият университет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK