Бюджетните преговори задълбочиха разделението между Изтока и Запада в ЕС

Бойко Борисов

© Reuters

Бойко БорисовПреговорите за дългосрочния бюджет на Европейския съюз едва започват по същество, а страните вече са се хванали за гушите, опитвайки да приспособят плановете за разходи на блока към политическите му приоритети, се разказва в материал на Балканската мрежа за разследваща журналистика, цитиран от Balkan Insight.


Ако има нещо, което да обединява източните държави членки – от вишеградските страни (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) до България, Хърватия и Румъния на Балканите – то това е недоволството от хода на разговорите до момента.


"Не приемаме предложенията на финландското председателство за бюджета на ЕС", заяви полският премиер Матеуш Моравецки в Брюксел в средата на октомври, имайки предвид документ на Финландия – ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината – надграждащ предложението на Европейската комисия от май 2018 г.
Три основни въпроса тревожат източните държави що се отнася до многогодишната финансова рамка, която ще определи разходите за периода 2021 - 2027 г.


Първият е перспективата за голямо орязване на средствата за много от по-новите държави членки, изключвайки Румъния и България. Причината е по-малкият размер на бюджета като цяло и наред с друго предложенията за намаляване на кохезионните фондове, целящи да се премахнат икономическите различия в ЕС и да се насърчи устойчивото развитие.


Следва планът отпускането на средствата да се обвърже със спазването на върховенството на закона.


Източните страни се оплакват и от това, което приемат за опит на Брюксел да поеме по-голям контрол върху начина на изразходване на еврофондовете в държавите членки.


Заедно тези въпроси задълбочиха разделението между Изтока и Запада в европейското семейство, коментират анализатори.


Източните държави членки, всички нетни получатели на еврофондове, се обединяват, докато подготвят позициите си за предстоящите преговори.


На Европейския съвет през октомври лидерите на ЕС обсъдиха стратегията за многогодишната финансова рамка и поискаха Финландия да представи ново предложение преди срещата им на върха през декември.


Никой не очаква бърз пробив, а прогнозите са преговорите да се проточат след хърватското европредседателство, започващо през януари, и да навлязат в германското през втората половина на 2020 г.


Разделение


Миналия месец Европейският парламент прие резолюция с предупреждение, че забавянето на дългосрочния инвестиционен план на ЕС ще навреди на гражданите и на бизнеса.


В документа от октомври Финландия предлага бюджет за 2021 - 2027 г. 1.055% от брутния национален доход на ЕС-27, или приблизително 1.14 трилиона евро. Според експерти това значи намаление с 60 - 65 милиарда евро от вече намаления бюджет, предложен от Европейската комисия през май 2018 г. Хелзинки освен това предлага бюджетът да бъде разделен на три почти равни части, включващи кохезионните фондове, общата селскостопанска политика и останалите политики.


В сравнение с първоначалния план на комисията това ще значи допълнително намаляване на кохезионните фондове, от които полза имат най-вече източните държави членки.


Брекзит още повече усложнява нещата, защото загубата на вноските от Великобритания, втората по големина икономика в Европа, ще значи дупка в хазната на ЕС.


Унгария и Чехия ще са най-големите губещи. И двете се очаква да загубят 24% от средствата в сравнение с бюджета за 2014 - 2020 г. Следващият губещ ще е Полша с намаление 23%. Словакия ще загуби 22%, а Хърватия – 6%.


Средствата за България и Румъния се очаква да се увеличат с 8% спрямо предходния бюджет. Въпреки това те стоят редом до Вишеградската четворка и Хърватия.


Полша се готви за трудности


Полша е най-големият бенефициент на еврофондове. В последния дългосрочен бюджет евросредствата представляваха 2.4% от полския брутен вътрешен продукт и бяха сочени като основен фактор страната да устои на икономическата криза, ударила други.


Дори и с намалението от 23% Полша ще продължи да бъде най-големият бенефициент с определени за нея 64.4 милиарда евро.


Намалението ще засегне основно парите за земеделие и кохезионните фондове, както и средствата за инфраструктурни проекти.


В същото време промените в кохезионните фондове за най-бедните региони в блока значат изместване на парите от Централна и Източна Европа към южните държави.


Според експерти измененията се дължат отчасти на Брекзит, но отразяват също така увеличаването на благосъстоянието в Централна Европа и необходимостта от повече фондове за научни изследвания, отбрана и управление на мигрантската криза в средиземноморските страни.


По думите им Полша също носи част от отговорността предвид влошаването на отношенията с Брюксел след идването на власт на националистката партия "Право и справедливост" през 2015 г.


През май лидери на 13-те най-нови държави членки подписаха Декларацията от Варшава с искания за реформи в ЕС и за бъдещия бюджет.


Премиерът Моравецки изтъкна, че бивши комунистически държави имат по-висок икономически растеж от някои в Западна Европа: "Ние представляваме почти половината от страните в ЕС и сме локомотивът на икономическия растеж в Европа", добави той.


Матеуш Моравецки

© Reuters

Матеуш Моравецки


Полша твърди, че източните страни трябва да получават същото ниво на финансиране в следващия бюджет дори и само защото от икономическото развитие имат полза и страните - нетни вносителки.


Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде приет с единодушие, което значи, че ще е необходимо Брюксел все пак да намери консенсус.


Според Януш Левандовски, бивш еврокомисар по бюджета и сегашен зам.-председател на Комисията по бюджети в Европейския парламент, решението е да се предложат на Полша допълнителни пари от фонд за подпомагане на страните да се откажат от използването на въглища. Левандовски обясни, че преговорите по въпроса са почти завършили, но все още не е ясно дали ще има нови пари, или средствата ще дойдат от намаляването на кохезионните фондове.


Пред Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) той коментира, че предложените промени в методологията на бюджета не са случайни, а имат за цел да убедят данъкоплатците в Германия и скандинавските страни да финансират държавите, обвинени в подкопаване на ценностите на ЕС.


"В законодателното предложение, обвързващо бюджета с върховенството на закона, я има тоягата – условието за върховенство на закона, но го има и моркова – предложихме специален инструмент, който ще ни позволи да финансираме чрез грантове неправителствени организации, които насърчават европейските ценности, и това ще може да става, без да се иска разрешението на съответните правителства. Има го и ясното изявление, че крайните бенефициенти не трябва да страдат, ако бъдат спрени фондове заради нарушения на върховенството на закона. Ако това се случи, правителствата са отговорни да изплатят парите не бенефициентите", обясни Левандовски.


Жертва на успеха си


Унгария е един от най-големите бенефициенти на структурните и кохезионните фондове и през изминалите седем години е получила 39 милиарда евро. Те може да намалеят до 31 милиарда, а унгарската вноска в хазната на ЕС да се увеличи до 10 милиарда евро от 7.6 милиарда.


"Предложената от комисията версия е неприемлива. Трябва да бъде променена", каза шефът на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергей Гуяш миналия месец. "Ако Великобритания напуска ЕС, бюджетът на ЕС ще се свие с 12-13% и това е максималното намаление, което ние можем да приемем. Всъщност ние бихме искали да увеличим финансовата си вноска, но изглежда, че няма консенсус за това. Новият бюджет не може да бъде неблагоприятен за Централна Европа", добави той.


"Въпреки че разликите в стандарта на живот намаляват през последните седем години, те далеч не са изчезнали. Ние използвахме нашите европейски фондове по много ефективен начин и спазвахме стриктна бюджетна политика. Защо трябва да бъдем наказвани? Не мислим, че страните с хлабава бюджетна дисциплина трябва да бъдат възнаграждавани", подчерта Гуяш.


Патрик Сихерле, анализатор от базирания в Будапеща тинк-танк Political Capital, коментира, че 12-13% намаление в цялостния бюджет на ЕС звучи прекалено оптимистично: "Много зависи от германската позиция. Ако германците искат да плащат малко повече, може и да избегнем драстично намаление от 24%."


От друга страна, изтъкна той, трябва да се вземе предвид, че някои унгарски региони са се развили добре и са задминали най-бедните региони в Италия и Гърция. Парадоксално, това значи, че Унгария, подобно на по-голямата част от Централна Европа, ще трябва да плати за икономическия си успех.


Виктор Орбан

© Reuters

Виктор Орбан


Предвид разногласията с Брюксел за върховенството на закона не е изненадващо, че Будапеща е против обвързването на еврофондовете с доброто поведение. Тъй като обаче се очаква новият механизъм да бъде приет с квалифицирано мнозинство в съвета, Унгария, изглежда, отстъпва от предишния си "пълен отказ".


"Не мисля, че е напълно ирационална идеята да се въведе нещо такова", каза Гуяш пред BIRN. "Но предвид предишния ни опит се страхуваме, че то ще бъде използвано за други цели. Трябват ни гаранции, че няма да се използва за решаване на политически дебати", допълни той, имайки предвид последиците от оказа на Унгария да приеме квотите на ЕС за мигранти по време на бежанската криза през 2015 г.


Според Сихерле едно по-голямо орязване на средства е реален риск за унгарската икономика, която зависи от еврофондовете, съставляващи около два до четири процента от БВП.


"Приятел на кохезията"


При управлението на премиера Андрей Бабиш Чехия възприе по-евроскептична позиция, доближавайки се до Полша и Унгария и защитавайки се от критиките на Брюксел за нарушения на върховенството на закона. Това повлия и на чешката позиция в бюджетните преговори, като Прага се присъедини към страните, протестиращи срещу предложеното намаление.


"Чешката република определено ще действа като "приятел на кохезията", защитавайки повече пари за кохезионната политика", коментира Вит Банес, експерт по ЕС в пражкия университет Metropolitní univerzita Praha.


За разлика от другите страни от Източна Европа обаче Чехия, изглежда, се е примирила с намаляването на средствата. Европейската комисия предложи 24% орязване, което значи, че страната ще получи 17.8 милиарда евро между 2021 и 2027 г.


"Можем да работим с това, въпреки че е едно от най-големите намаления в държавите членки", каза Милена Хрдинкова, държавен секретар по европейските въпроси, на министерска среща през септември, като добави: "Трябва ни повече власт, за да решаваме къде да вложим тези фондове."


Андрей Бабиш

© Reuters

Андрей Бабиш


Наскоро Бабиш поиска Брюксел да разреши на държавите членки да взимат решения за разпределението на средствата според собствените си приоритети, без ненужни административни и други проверки. Той атакува използването на еврофондове за "конференции и семинари" и поиска повече разходи за конкретни проекти като магистрали.


Прага е критична и към плановете за увеличаване на бюджетните разходи за външна политика, отбрана и "Фронтекс", защото гледа на това като на придвижване на Европа към "супердържава" и риск за отношенията със САЩ.


За разлика от Унгария и Полша Чехия не е против плановете на ЕС средствата да зависят от позициите на страната към въпроси като върховенството на закона, климатичните промени и квотите за бежанци.


Според експерти една от причините е, че Прага е в деликатна позиция, тъй като Вера Йоурова, чешкият еврокомисар, получи портфолио "ценности и прозрачност", въпреки че Бабиш е разследван по твърдения за конфликт на интереси между ролята му на премиер и големия му бизнес.


През септември Хрдинкова призова за ясно дефинирани условия, оценяващи спазването на върховенството на закона, за да се избегне предубедено отношение.


"Заслужаващ доверие партньор"


Съседна Словакия също създаваше проблеми на ЕС в последните години заради квотите за мигранти и отхвърлянето на международни конвенции като Истанбулската.


Когато стане въпрос за бюджетните преговори обаче, Братислава иска да се представи като надежден съюзник. Страната изрази подкрепа за плановете на ЕС за борба с климатичните промени и застана зад защитата на върховенството на закона в блока.


Аловашкият премиер Петер Пелегрини

© Reuters

Аловашкият премиер Петер Пелегрини


Въпреки че се готви за 23% намаление на средствата, вноската ѝ ще се увеличи с 60% през 2021 - 2027 г.


Приоритетите на Словакия в бюджетните преговори засягат кохезията и парите за земеделие. Страната ще настоява и за повече гъвкавост в начина на разпределение на средствата.


Стане ли въпрос за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона, Словакия казва, че е отворена за дискусии и мисли, че правилата трябва да се следват от всички, включително и от западните държави членки.


Предпазливост


С 27.2 милиарда евро, определени за Румъния в проектобюджета (8% увеличение спрямо последната многогодишна финансова рамка), Букурещ има по-малко причини да се оплаква от останалите. Въпреки това подкрепя усилията на други държави за запазване на бюджетните средства.


Европейската комисия заплаши страната със санкции заради отслабването на антикорупционното законодателство и атаките срещу съдебната независимост.


Букурещ не е заявил позиция за въпроса с върховенството на закона, но според анализатори вероятно ще се противопостави или най-малко ще игнорира всичко, което би засегнало средствата ѝ.


Подобно на Румъния, парите за България също ще се увеличат. За нея са определени 8.9 милиарда евро – увеличение с 8%.


В предстоящите преговори според анализатори София ще опита да осигури повече фондове за кохезия и земеделие, отколкото инвестиции в иновации и околна среда, за което се очаква да настоява новата Еврокомисия.


Премиерът Бойко Борисов многократно подчерта, че единственият начин България да настигне останалата част от ЕС е да постави повече фокус върху по-слабо развитите региони.


Според експерти страната може да се присъедини към клуба против обвързването на фондовете с върховенството на закона.


По думите на Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика в София, новият механизъм може да засегне България, колкото и обичайните заподозрени Унгария и Полша. "Страната постоянно е критикувана за недостатъци в съдебната система и борбата срещу корупцията. Напредъкът в тези области все още се следи от Еврокомисията в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка", напомни той.


Всички високопоставени български политици запазват мълчание по въпроса.


Като най-новата държава - членка на ЕС, Хърватия е възприела внимателен подход в бюджетните преговори, смятат експерти. Страната ще получи 8.8 милиарда евро, което е намаление с 6%. Но Загреб вероятно няма да възразява твърде шумно.


Хърватскатa платформа за международна гражданска солидарност (CROSOL), базирана в Загреб организация с нестопанска цел, коментира, че основният политически приоритет на правителството е присъединяване към Шенген. Поради тази причина е малко вероятно да влезе в конфронтация с друга държава членка, за да не бъде блокиран процесът, се посочва в изявление на организацията до BIRN. Тя очаква неутрални позиции от Хърватия по повечето въпроси, включително и в областта на върховенството на закона.


Предстоящото ѝ европредседателство ще значи, че тя ще трябва да изслушва другите, вместо да прокарва собствените си приоритети, смятат експертите.


Въпреки че Хърватия обяви подкрепа за механизма за върховенството на закона, според анализатори тя е заела мека позиция, когато Брюксел е критикувал източните държави членки за нарушения на тези принципи.


CROSOL е на мнение, че това се дължи отчасти на собствената пъстра ситуация на Хърватия във връзка със защитата на демократичните институции. "Не може да се очаква Хърватия да заеме ясна и силна позиция за санкциониране на държави членки за нарушаване на върховенството на закона", допълва организацията.


Повече за националните позиции за дългосрочния бюджет на ЕС четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Средствата за България и Румъния се очаква да се увеличат с 8% спрямо предходния бюджет.

  Това е добре, но зависи кой и за какво ше харчи тези пари .

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1484
  07:45, 18 ное, '19 / Разстроено
  Ама нема ли единство в ЕС!?
  Да не стане, Европа на две скорости и България на задна?

  Фъшкиев, някога да е било различно?
  Само питам..

 4. 4 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbaleev":

  Е не е така. Когато нещата опират до "усвояване" на еврофондовете, България е на висока предавка... поне след като се разберат "атовете" за дяловото си участие в "усвояването". А ние ще продължаваме да си караме с ограничение от 90 км/час по участък от магистралата, реконструиран съвсем наскоро. Все пак трябва да се солидаризираме с висшият идеал за запазване на "стабилността" на "пътя", че току виж сме изхвръкнали от европейската магистралка... Но да са живи и здрави тримата големи (обемни)! Дето се вика, Аллах да ги дари със здраве и още по-големи еврофондове!

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Върховенство на закона"! На кой закон? На Брюксел или на националните закони? Ако е на Брюксел, това е инструмент за налагане на пълна диктатура на Брюксел и ликвидиране на всякакъв национален суверенитет. А то е точно това. Плюс още едно нещо, ще използват т.нар. върховенство на закона, за да принуждават Източна Европа да приема мигранти от Африка и Мала Азия.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Източна Европа започна вече да се опъва на Западна Европа и това е нещо ново.

 7. 7 Профил на MayDay
  MayDay
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да не би кранчето да секва? Кой ще даде пари сега на мутро-комунягите? Къщи за тъщи, пентхауси, сладки поръчки и милиарди в свинските джобчета? Чак пък искали да обвържат дажбите с върховенството на закона... Не ги е срам!

  Работещите българи да се стягат, че ако ЕК не угоява прасетата ще трябва ние да го правим с големите си заплати. Никакви болнични, никакви отпуски и с тия ниски данъци, цени на комуналните услуги? Къщите за тъщи от предния програмен период остаряха и се амортизираха, време е да ги подновяват другарите от всички бекапета. Зер няма да живеят в колиби.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  "Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде приет с единодушие, което значи, че ще е необходимо Брюксел все пак да намери консенсус."

  Щом е така скоро няма да бъде приет новия дългосрочен бюджет на ЕС. Този метод на взимане на решения в ЕС трябва да се промени. Решенията трябва да се вземат с обикновено мнозинство, а не пълно както е сега в доста случаи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С този премиер и главен прокурор, въпросните 9 милиарда ще изтекат на 2/3 в джобовете на техните авери и кукловоди. Липсата на върховенство на закона у нас, ни приковава за неопределено дълго време на последно място в Европа. Оттам тръгват всички проблеми и в огромна степен, това определя стандарта на живот.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Весело

  ще ни позволи да финансираме чрез грантове неправителствени организации, които насърчават европейските ценности
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Туй да са чува!

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да не би кранчето да секва? Кой ще даде пари сега на мутро-комунягите? Къщи за тъщи, пентхауси, сладки поръчки и милиарди в свинските джобчета? Чак пък искали да обвържат дажбите с върховенството на закона... Не ги е срам!Работещите българи да се стягат, че ако ЕК не угоява прасетата ще трябва ние да го правим с големите си заплати. Никакви болнични, никакви отпуски и с тия ниски данъци, цени на комуналните услуги? Къщите за тъщи от предния програмен период остаряха и се амортизираха, време е да ги подновяват другарите от всички бекапета. Зер няма да живеят в колиби.
  —цитат от коментар 7 на MayDay


  Ти не прочете ли статията ве?

  Средствата за България и Румъния СЕ УВЕЛИЧАВАТ !
  Баси неспособните да разберат писан текст!

  Въпросът е в това, че благодарение на абсурдната миграционна политика на неомарсистите в Берлин, Париж и Брюксел от години фондовете на държавите в ЕС се изтощиха да заплащат социала на клетите мигранти и те имат по малък ресурс за общия бюджет на ЕС.

  ТОЗИ ИЗВОД НИКЪДЕ НЯМА ДА ГО СРЕЩНЕТЕ В " АНАЛИЗИТЕ " НА ЛЕВИЧАРСКИТЕ НПО- ТА!

  Другата тотална грешка на управляващите меркелисти е ИЗГОНВАНЕТО на Великобритания. Представете си какво ще стане СЛЕД КАТО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СПРЕ да плаща вноските си към общия бюджет?!

  Въпреки приема на милиони " работници " на Макрон и Меркел от Магреба финансовото положение на ЕС се влошава, вместо да е обратното, както ни уверяваха!

  Помните : "Можем да се справим! " и коя го каза, нали?

  Що за съюз е този, който предпочита да харчи за мигранти, вместо за собствените си граждани?


 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Четох някъде, че до 5 години доларът ще сдаде багажа. И тогава тези еврофондове ще станат безсмислени, щото ще падне цената на еврото. Тъй че до 5 години всички магистрали и тунели трябва да бъдат направени. След туй всяка овца на свой гръб.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на MayDay
  MayDay
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"faeton."][/quote]

  Ти не прочете ли статията ве?

  Средствата за България и Румъния СЕ УВЕЛИЧАВАТ !
  Баси неспособните да разберат писан текст!

  Въпросът е в това, че благодарение на абсурдната миграционна политика на неомарсистите в Берлин, Париж и Брюксел от години фондовете на държавите в ЕС се изтощиха да заплащат социала на клетите мигранти и те имат по малък ресурс за общия бюджет на ЕС.

  ТОЗИ ИЗВОД НИКЪДЕ НЯМА ДА ГО СРЕЩНЕТЕ В " АНАЛИЗИТЕ " НА ЛЕВИЧАРСКИТЕ НПО- ТА!

  Другата тотална грешка на управляващите меркелисти е ИЗГОНВАНЕТО на Великобритания. Представете си какво ще стане СЛЕД КАТО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СПРЕ да плаща вноските си към общия бюджет?!

  Въпреки приема на милиони " работници " на Макрон и Меркел от Магреба финансовото положение на ЕС се влошава, вместо да е обратното, както ни уверяваха!

  Помните : "Можем да се справим! " и коя го каза, нали?

  Що за съюз е този, който предпочита да харчи за мигранти, вместо за собствените си граждани?
  ==========================================================================

  абе прочетоха аз, но прочетох, че парите ще са обвързани със върховенството на закона, ти не прочете ли? И че нашите примерни следовници на закона щели да са против обвързването на върховенството на закона с еврофондовете.

  Почему? Цацата и заместника му Гешефт въздигнаха върховенството на закона до невиждани висини в България. Сега ни чака само радост, дъжд от пари, стабилност, просперитет и много конгречулейшън. Като комбинираме всичко със поста на Кристалина в МВФ и ресор "образование" на Мара Неделчева, мисля, че рогът на изобилието ще се излее над милата ни Бойковина. Ще има яко къщи за тъщи, ще има асаннсьори в евтини кооперации, тераси по 500 квадрата със сауни и барбекюта. Е, няма да стигне за пенсии, болници, детски градини или чист въздух, но ние затова сме тук, да затегнем коланите с още няколко дупки и да платим своята дан за добруването на нашите лидери, които вече толкова десетилетия се грижат за добруването ни.

  Няма какво да се притесняваме от условието за върховенство на закона и изобщо от нищо. Здравите сили държат юздите здраво и е време евролидерите да потърсят ноухау как да се справят с мигрантския въпрос, реформите и управлението на Европа от българските опитни експерти.

 15. 15 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1380 Весело

  По тази снимка, от линиите на ръката, може да се разгадае бъдещето на г-н Борисов. А това е лична информация.
  —цитат от коментар 13 на Полковник за европейско развитие на България


  Какво казват линиите на Баце?
  - (линия на сърцето) нещастия в любовния живот
  - (линия на ума) избистрено и фокусирано мислене
  - (линия на живота) може да бъде манипулиран от другите
  - (линия на съдбата) много силно контролиран от съдбата

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "MayDay":

  А на теб кой ти каза, че и до сега европейските пари отиваха за пенсии, детски градини, болници и т.н.? Още малко и заплатите ще изкараш, че плащаме от европейските фондове!

  Извинявай, ама не си в час- някакви левичарски лакърдии дрънкаш!

  Приятен ден!

 17. 17 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 421 Неутрално

  През 2021 ще е началото на най-голямата световна криза.Тя вече е започнала,но поради различието в икономиките на източните и западните държави в ЕС все още не е така осезаема на исток.Стягайте коланите,още от сега с една дупка навътре,защото тази криза не е сън,че да се размине и не е буря че да се снишим докато премине а ще е нещо като ураган в западния свят.От Русия и Китай се чуха гласове за промяна на установения световен ред.И да не се окаже,че вместо действителни пари в ЕС се делят хартийки.И Китай и Русия се снабдиха с доста злато и диаманти а на ЕС пазарите се свиха до границите му.И ако до сега на източните държави се даваха някакви пари за да си купуват гражданите на тези страни стоки втора употреба(коли дрехи и всевъзможни боклуци) то едва ли вече тези пари ще са достатъчни,даже и за да се оцелее.

 18. 18 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Докато Брюксел не се превърне в пълноценно федерално правителство, което да може да налага върховенство на закона чрез крути мерки - спиране на фондове, арести и съд на корумпирани политици от кмет на община нагоре, то нищо добро не чака ЕС. В момента сме заприличали на САЩ точно преди края на сухия режим.

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Весело

  "защото от икономическото развитие имат полза и страните - нетни вносителки."

  Готина икономическа логика.
  Ние допринасяме с яденето (яж) е другите само там с някакви си ори, мели

  подпис
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  "..Централна Европа, ще трябва да плати за икономическия си успех..."
  Това е истината. България също плаща но с обратен знак. Унгария, малко по-голяма от България получава 4 ПЪТИ повече фондове от нас. Хърватия с около 30% по-малка от България получава сега същите средства като нас. Това са разликите между нас и тези, с които сме тръгнали заедно преди 30 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  При намаляващ бюджет, най- правилно е да се орежат екзотичните разходи за болшевишките ,,зелени“ политики!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Не се учудвам, че Полша тропка с краче. Главният двигател на развитието им са еврофондовете. На тази база ПиС раздава пари на ляво и на дясно. Ако те намалят и ако намалеят дотациите за земеделието няма да удържат властта. Ще се отдръпнат от тях както селото, така и облагодетелстваните групи в града. Още повече, че ПиС документирано нарушава основните принципи за независима правосъдна система на ЕС - чети допълнително намаление на парите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 890 Весело

  Ама нема ли единство в ЕС!?Да не стане, Европа на две скорости и България на задна?
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Само в ДеБъ е спасението, нали? На запад вече са го разбрали :)

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Изтокът иска пари без правила. Западът иска първо правила, после пари.

 25. 25 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 421 Неутрално

  По старите членки от западната част на ЕС :-Италия,Германия,Франция,Испания +Гърция,са затънали до гуша в дългове за разлика от источната.От тази гледна точка,като че ли правилата в ЕС трябва да сe преразгледат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK