С европари ще се помогне на 110 малки и средни предприятия по границата с Гърция

С европари ще се помогне на 110 малки и средни предприятия по границата с Гърция

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоСто и десет малки и средни предприятия в пограничния регион на България и Гърция кандидатстват за финансиране в размер на 20 млн. лв. по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави за 2014-2020 г. Това стана ясно по време на заседание на съвместния комитет за наблюдение на програмата, предаде Министерството на регионалното развитие и благоустройството,


Срещата бе председателствана от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и държавния секретар на Министерството на развитието и инвестициите на Гърция Ники Дандолу. В дискусиите се включиха водещите заинтересовани страни от трансграничния регион, сред които областните управители на Благоевград, Хасково, Кърджали, представители на местната власт и гражданското общество.


"За първи път малките и средните фирми от двете страни на границата имат възможност да получат директно европейско финансиране за дейности, които целят повишаване на конкурентоспособността, разширяване на производството и достигане на нови пазари. Малкият и среден бизнес носи най-голяма добавена стойност в регионите", отбеляза заместник-министър Николова.
В рамките на крайния срок за подаване на проектни предложения са получени 55 апликационни форми, като 30 са с водещ партньор от гръцка страна, а 25 от българска. Предложенията са в етап на оценка.


Компаниите ще получат 65% безвъзмездна помощ за проектите си, а останалите 35% са собствен капитал. Бе отчетено, че по този начин финансирането ще достигне около 15.5 млн. евро. Най-много проекти са подадени от МСП в сферата на туризма, възобновяемите енергийни източници, развитие на нови технологии, текстилната промишленост и други.


Още 7 млн. евро от програмата ще бъдат отпуснати за индиректна подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от трансграничната територия. Те са предназначени за проекти за насърчаване на предприемачеството и нови бизнес инициативи, създаването на нови предприятия, включително чрез бизнес инкубатори. Към момента са получени 48 заявления за интерес, като след оценката им ще се пристъпи към подаване на пълна апликационна форма.


Заместник-министър Деница Николова отбеляза, че към момента по трансграничната програма между България и Гърция се изпълняват проекти за около 110 млн. евро. Най-големият сред тях е разкриването на нов граничен пункт Рудозем- Ксанти на стойност 38 млн. евро, който се очаква да бъде въведен в експлоатация до края на програмния период.


По проекта от българска страна се извършва и рехабилитация на път Момчилград – Крумовград – Ивайловград, като предстои въвеждане на участъка в експлоатация. Като част от проекта се финансира и реконструкция на пътя Средногорци – Рудозем и околовръстен път на Рудозем. Към момента са изпълнени над 40% от дейностите. От гръцка страна се финансира строителството на пътна отсечката от Димарио до българско-гръцката граница с дължина 8 км.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Комунизъм в действие.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1515 Разстроено

  Асфалта е важен. Още Жоро тарабата беше казал ,че пътната система е кръвоносната система на икономиката, герберунгелите като наследници на лявото крило на БКП, твърдо отстояват тази крилата мисъл. Не са далеч и от електрафикация + съветска власт е равно на комунизъм, "с възобновяемите енергийни източници", а текстилната промишленост" ,ще си осигури и пролитариат. А назначените за "капиталисти" ще изсмучат чрез свързани фирми 65% безвъзмездна помощ. Евива комунизма, под сякакви форми.

  ум море, глава шамандура
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK