Европейският отпечатък във Велико Търново

Европейският отпечатък във Велико Търново

© Юлия ЛазароваАко разпределението на европейските средства в даден регион е показателно за бъдещото му развитие, общините във Велико Търново ще бъдат сред най-хубавите и енергийно ефективни в страната. Сред проектите по оперативни програми през програмен период 2014 - 2020 на обща стойност 180 млн. лв. по 70 млн. лв. са разпределени по ОП "Региони в растеж" и ОП "Иновации и конкурентоспособност".


Същевременно реално изплатените европейски средства на човек, живеещ в област Велико Търново, са значително под средните стойности в страната - 350 лв. спрямо 679 лв. за България. За сравнение - това е далеч по-добре от съседно Търговище, но пък в Габрово сумата е над два пъти по-висока.


Ремонти, градинки и паркинги


В област Велико Търново местната власт явно е фокусирана върху подобряване на облика на общинските центрове и ремонт на училища и детски градини. Доказателството - най-голямата програма в региона към средата на годината е проектът за автентична градска среда на община Велико Търново за 11 млн. лв. Той включва ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част, който включва и указателни табели и карти за туристите в района.
Община Горна Оряховица също залага на подобряване на градската среда с проект за ремонт на местния площад "Георги Измирлиев" и парк "Детски кът" на обща стойност 6 млн. лв.


Европейският отпечатък във Велико Търново

© Капитал


Местната власт на Свищов пък разполага с 5 млн. лв. за жк "Младост" и парк "Радост", като парите са предвидени за ремонт на улици, ВиК мрежата, нови детски площадки, паркинги и зелени площи.


От август пък започва проект за интегриран градски транспорт във Велико Търново на обща стойност 11.1 млн. лв. В обхвата на мащабния проект попадат планове за ремонт на булеварди и кръстовища, изграждането на пешеходен надлез и буферни паркинги за автобуси и леки автомобили, доставка и монтаж на електронни информационни табла за спирки на градския транспорт и за паркинги.


Европейският отпечатък във Велико Търново

© Капитал


Други големи проекти на община Велико Търново са свързани с ремонт на училища и детски градини, изграждането на нов, по-голям комплекс за социални грижи за възрастни хора и хора с увреждания и ремонт на съществуващия такъв, нов кризисен център за хора, пострадали от насилие или други форми на експлоатация, както и подобряването на инфраструктурата в Западна промишлена зона.


На опашка за машини


Безспорно най-големият повод за търсене на безвъзмездна финансова помощ от европейските фондове в частния сектор е подобряването на енергийната ефективност чрез закупуването на нови машини и оборудване или подновяване на стари такива.


Най-големият бенефициент по отношение на безвъзмездна помощ по европейските програми е свищовският производител на ароматизатори "Виктори-2000". Компанията е одобрена за няколко проекта, два от които са за финансиране от по 1 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност".


Европейският отпечатък във Велико Търново

© Капитал


Първият е за автоматизация на производствения процес на обща стойност 1.66 млн. лв. и безвъзмездна финансова помощ 996 хил. лв. С парите фирмата е закупила машини и оборудване като линии за производство на ароматизатори, за сглобяването им и машина за блистерни опаковки. Целта на компанията е по този начин да увеличи капацитета си и повишаване на приходите от износ, съдейки по проекта в информационната система за наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).


След приключването на този проект в края на 2017 г. фирмата е одобрена за втори - за подобряване на енергийната ефективност. Той е на обща стойност 1.7 млн. лв., от които малко над милион са безвъзмездна помощ. Средствата са предвидени за нови машини, енергиен одит и консултантски услуги за въвеждане на сертификат ISO 500001, който определя международната рамка за доставката, използването и потреблението на енергия.


Европейският отпечатък във Велико Търново

© Капитал


Другите два проекта на фирмата са свързани с допълнително сертифициране и отново с енергийна ефективност. Въпреки многото спечелено еврофинансиране бизнесът на "Виктори-2000" не расте бурно: през 2018 г. са отчетени приходи от продажби 2.7 млн. лв., или 200 хил. лв. над предходната година. В периодите по-назад оборотът от основна дейност е около 2 млн. лв.


Готовите: училища и ново оборудване


За разлика от други региони в област Велико Търново много от големите обществени проекти с европейско финансиране са все още в изпълнение. Сред най-големите завършени проекти води община Горна Оряховица с 3 млн. лв. за ремонт на училища. В топ три е и местната власт на Свищов, която също е обновила средата в местните училища и детски градини с 2.4 млн. лв. безвъзмездни средства.


По отношение на завършени проекти видимо доминира частният сектор. Така например лидер е производителят на храни "Захарни заводи", където с 1.2 млн. лв. европейски средства и още толкова собствено финансиране фирмата е инвестирала в нови машини и оборудване за внедряване на лечебни бонбони с етерични масла и антимикробен ефект.


Европейският отпечатък във Велико Търново

© Капитал


Следва производителят на пластмасови стоки "Ким пласт" с 1.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като парите са използвани за машини и консултантски услуги за въвеждане и сертифициране на система за енергиен мениджмънт съгласно ISO 50001. Очакваният резултат - фирмата да увеличи производствения капацитет и да понижи разходите за единица продукция. Почти аналогичен е проектът и на друга фирма на собствениците на "Ким пласт" - великотърновския производител на метални детайли "Дав 11", който купува с 1.5 млн. лв. стругове и консултантски услуги за ISO 50001.


Специалното издание "Капитал Градове: Велико Търново" може да намерите в библиотеката на "Капитал" - тук. Изданието е по проект на "Икономедиа" за информиране относно политиката за сближаване на Европейския съюз (кохезионна политика), съфинансиран от ЕС.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 873 Неутрално

  какъвИ изводИ мога да направя?

  : Пари има, но поради глупост, некомпетентност, лични интереси и т.н., не се стига до тях.

  : Парите се харчат нерационално.

 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1424 Весело

  Всичко хубаво, но като гледам снимката много работа пада...
  Питам се дали е на тема

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "8th_ball":

  А българинът умира да казва как с пари всичко ставало ...

 4. 4 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Еха, 4 млн спечелени по европроекти от производител на ароматизатори, дето машините струват 50-100 хил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK