Кохезия срещу климат: Спорове за бюджета на ЕС засенчват амбициите на новата Еврокомисия

Кохезия срещу климат: Спорове за бюджета на ЕС засенчват амбициите на новата Еврокомисия

© ReutersНовото ръководство на Европейския съюз започва работа тази седмица с амбиции да направи Европа по-силен играч на световната сцена, повеждайки в областта на борбата срещу климатичните промени и засилвайки способностите за отбрана и научни изследвания, пише "Файненшъл таймс".


Стремежите на Урсула фон дер Лайен, новият председател на Европейската комисия, и на Шарл Мишел, който оглави Европейския съвет, обаче ще бъдат засенчени от засилващите се спорове за бъдещия бюджет на съюза, тъй като държавите членки имат разногласия за разходите за приоритетите на ЕС в следващите седем години.


Финландия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, днес ще представи предложение за рамка за преговорите за многогодишната финансова рамка.
Разделенията в ЕС обаче са големи и вече няма надежди, че бюджетът ще може да бъде договорен тази година. Страните - привърженички на икономиите, водени от Германия, настояват бюджетът да се задържи на едва 1% от брутния национален доход (БНД) – под предложенията на Еврокомисията за 1.11% и тези на Европейския парламент (1.3%).


Предложението за компромис на Финландия е малко вероятно да помогне за излизане от задънената улица отчасти защото Германия и други по-богати страни заемат твърди позиции пред натиска да се откажат от т.нар. рабати, или отстъпки, които смекчават разходите им за еврочленство.


В документ, видян от "Файненшъл таймс", те предупреждават, че "натоварването на малък брой държави членки с увеличаваща се финансова тежест няма да бъде приемливо за нашите граждани" и че Брекзит ще увеличи непропорционално техния дял финансиране за бюджета на ЕС.


В документа се изчислява, че пет страни (Германия, Холандия, Дания, Швеция и Австрия) ще финансират около половината от нетните плащания в бюджета през 2020 г. и тази сума ще се увеличи до три четвърти до края на 2027 г.


Вопке Хьокстра, датският финансов министър, подчерта, че правителството му няма да приеме предложение, според което най-големите нетни платци плащат сделката за Брекзит и губят своите отстъпки.


Техните опоненти, от Франция до Испания и Полша и Литва, настояват, че отстъпките за богатите държави членки вече не могат да бъдат оправдани.


Еврокомисията предложи поетапното им прекратяване. Според нея фокусът върху нетните платци в бюджета е "сериозно сгрешен", защото не измерва ползите от членството в единния пазар или колективното справяне с предизвикателствата на миграцията, борбата с тероризма и климатичните промени.


Еврокомисията разгневи много други страни членки, като препоръча сериозни съкращения в две от най-големите политики на ЕС – земеделие и кохезия. Франция твърдо защитава Общата селскостопанска политика и фермерите си, а източноевропейските страни, които са големи бенефициенти на кохезионните фондове, говорят за предателство.


Клотилд Аркон, румънски евродепутат от либерално-центристката група "Обнови Европа", която ще преговаря за новия бюджет от името на Европейския парламент, каза, че намаленията в кохезионното финансиране за Изтока значат, "че ЕС отстъпва от обещанията си". "Историята, която богатите западноевропейски страни си разказват, е хубава. Че те са щедри души, помагащи на източните съседи, които са доста неблагодарни, например орбановците и тези като Качински", посочи Аркон, имайки предвид премиера на Унгария Виктор Орбан и лидера на управляващите в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински. "Но трансферите, които западните страни правят към Изтока чрез бюджета на ЕС, бледнеят в сравнение с ползите, които западните компании имат от инвестиции и износ, направен в Изтока."


Една от областите, в които натискът над финансите на източните държави е особено виден, е дебатът как да се финансират амбициозните климатични цели на ЕС. Комисията настоява държавите членки да се споразумеят за неутралитет по отношение на климата до 2050 г., но Полша, Чехия и Унгария досега не са се съгласили с целта, опасявайки се от огромните последици, които подобна промяна ще има за икономиките им.


Комисията планира фонд за преход, който да подпомогне страните с промените, но според официални лица от Централна Европа разходите за прехода ще са много по-високи.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  "Новото ръководство на Европейския съюз започва работа тази седмица с амбиции да направи Европа по-силен играч на световната сцена, повеждайки в областта на борбата срещу климатичните промени..."

  Как точно това ще направи Европа по-силна? Резултата от сегашните мерки са елетричество 4 пъти по-скъпо от това в Китай и 3 пъти от това в САЩ?

 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  " Комисията настоява държавите членки да се споразумеят за неутралитет по отношение на климата до 2050 г., но Полша, Чехия и Унгария досега не са се съгласили с целта, опасявайки се от огромните последици, които подобна промяна ще има за икономиките им."

  България , обаче се съгласява с всякакви безумия на брюкселските чиновници. ГЕРБ се съгласи и за увеличение цените на самолетните билети заради климатичните промени, което ощетява най-много нашата страна. Никаква защита на българските интереси няма от страна на управляващите от ГЕРБ. Затова гледат на Бойко благосклонно и снизходително , за разлика от Полша и Унгария. Всичко е на гърба на българския данъкоплатец, но материалът е доволен и търпи всякакви гаври с него.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "Новото ръководство на Европейския съюз започва работа тази седмица с амбиции да направи Европа по-силен играч на световната сцена, повеждайки в областта на борбата срещу климатичните промени..."Как точно това ще направи Европа по-силна? Резултата от сегашните мерки са елетричество 4 пъти по-скъпо от това в Китай и 3 пъти от това в САЩ?
  —цитат от коментар 1 на Jazzdevil


  Ами ще си застрелят икономиката, защото това може би ще намали въглеродния двуокис, ама едва ли, а това може би ще се отрази на климата, ама едва ли. И едни хора ще си лапкат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  Силен играч на международната сцена изисква решимост и единство вътре в ЕС, каквито понастоящем липсват. Дано обаче държавите - членки надмогнат егоистичните си интереси и разберат, че ЕС може да бъде много по - уважаван фактор в голямата политика ! Егоизмът идва основно от любовта към европейските структурни фондове....

 5. 5 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Аз подкрепям глобалното затопляне!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 6. 6 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 416 Весело

  . "Историята, която богатите западноевропейски страни си разказват, е хубава. Че те са щедри души, помагащи на източните съседи, които са доста неблагодарни, например орбановците и тези като Качински", посочи Аркон

  Така е - на запад мислят за бъдещето , за климатичната политика, вредните емисии, заплахата от Русия и Китай , Брекзит и т.н
  докато вождовете от Изтока пък искат само да смучат еврофондове, да си правят къщи за тъщите , барбекюта , сауни и каручки по терасите, лични асансьори , джипки и офшорки.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 7. 7 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Пари нема , дръжте се. Англия излиза , Косово, Босна , Северна Македония , Албания , Украйна , Грузия , Мароко , Турция влизат ..

 8. 8 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  Очевидно ще ядем преработена храна с фалшиво месо и прочие за да можем да си плащаме сметките за ток и ще живеем в еко жилища базирани на канализационни тръби и ще шофираме консерви с незнайно колко добри акумолаторни батерии които може да или да не замърсяват околната среда колкото сегашните автомобили.
  Все пак и ДВГ се е считал за екологичен началото на 20ти век ако се вземе под внимание всичкия отпадък който се оставя от коне и магарета и прочие.

  This is the place where puddings die.
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Просто е: който цапа - плаща.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#1]Все пак и ДВГ се е считал за екологичен началото на 20ти век ако се вземе под внимание всичкия отпадък който се оставя от коне и магарета и прочие.
  —цитат от коментар 8 на Deadpudding


  Отпадъка на конете и магаретата си е екологично чист. Друг е въпроса, е може да не е естетичен. ;)

  ДВГ се считал за "екологичен" не спрямо тях, а спрямо парния локомотив, който бълва невъобразимо количество пушек.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#1]Все пак и ДВГ се е считал за екологичен началото на 20ти век ако се вземе под внимание всичкия отпадък който се оставя от коне и магарета и прочие.
  —цитат от коментар 8 на Deadpudding


  Отпадъка на конете и магаретата си е екологично чист. Друг е въпроса, е може да не е естетичен. ;)

  ДВГ се считал за "екологичен" не спрямо тях, а спрямо парния локомотив, който бълва невъобразимо количество пушек.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#10:"БМЗ"][/quote]

  Чумата, холерата, едрата шарка и пр. също са био и еко.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":
  Не е точно така. Коне, магарета крави даже и баце освен оборски тор отделят през аспуха и метан, а той е парников газ. Колкото до твърдя отпадък освен че не е естетичен но при гниенето също отделя метан. Затова бяхме задължени да пуснем в действие така наречените био тецове. Основно "гориво" за тях е оборския тор. В момента това е най-скъпата ел.енергия добивана в бойколандия.

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":Не е точно така. Коне, магарета крави даже и баце освен оборски тор отделят през аспуха и метан, а той е парников газ. Колкото до твърдя отпадък освен че не е естетичен но при гниенето също отделя метан. Затова бяхме задължени да пуснем в действие така наречените био тецове. Основно "гориво" за тях е оборския тор. В момента това е най-скъпата ел.енергия добивана в бойколандия.
  —цитат от коментар 13 на telqk


  Има и интересни технологии за добиване на биогаз -- оборска тор, високи температури, химикали, ферментация, и накрая отпадъци, пред които ядрените са поне добре познати. Щото тук играем и с възможни генни мутации, възможният ефект от които не е досътатъчно изучен. Забравил съм подробностите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 564 Любопитно

  [quote#14:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Споделете моля, че ми стана интересно. За какви "генни мутации" говорим, след третиране на... оборска тор с "високи температури и химикали"?!?

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#14:"Един вампир броди из Европа"]
  —цитат от коментар 15 на the_librarian
  Споделете моля, че ми стана интересно. За какви "генни мутации" говорим, след третиране на... оборска тор с "високи температури и химикали"?!?[/quote]

  Казах, че съм забравил подробностите, и не съм Ви секретарка да Ви търся из гугъля.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Политика без пари не се прави. Тук обаче се изпада в дребнави борби, а не се търси визионерство...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  То затова макетата казват, че политика се прави со паре и со дупе. Извинявам се за използвания речник но инак няма да е автентично. Паре нема действайте. И както навярно сте забелязали баце е чевръст с винаги насочени задни части в правилната посока.

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":То затова макетата казват, че политика се прави со паре и со дупе. Извинявам се за използвания речник но инак няма да е автентично. Паре нема действайте. И както навярно сте забелязали баце е чевръст с винаги насочени задни части в правилната посока.
  —цитат от коментар 18 на telqk


  Не за друго, а защото е спестовник. Още от трудните времена с филията с мас така е свикнал.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  За каквото и да си говорят става дума за пари.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Весело

  До коментар [#18] от "telqk":

  Точно така, а политиката му е изцяло лична :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Весело

  До коментар [#19] от "Един вампир броди из Европа":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK