Баня – изгряващата СПА звезда

Баня – изгряващата СПА звезда

© Надежда Чипева, КапиталВ планинското село Баня има цели 72 сондирани и каптирани извора с гореща минерална вода, което го прави второто по богатство у нас на този ресурс след Велинград. То все по-успешно се налага като популярна СПА дестинация - близо е до Банско и Разлог, само на 5 км разстояние, но с доста по-балансирано развитие на туризма и пазара на имоти. Освен с минерални извори селото привлича и с исторически и природни забележителности. Заслуга за репутацията на Баня имат и няколко много успешни хотелски комплекса във високия сегмент, които поставиха дестинацията на картата на луксозния туризъм.


Двете стари бани в селото пък са обновени с помощта на европейски средства по оперативна програма "Регионално развитие" в миналия програмен период. В рамките на проекта дори се оформят планове за маркетинговото развитие на Баня и изобщо се поставя началото на процеса, в който да се създаде нов туристически продукт в област Благоевград. Освен това проектът има културно-историческа стойност - и двете бани са паметници на културата.


Както казва бившият кмет на селото Мария Юрганчева: "Баня се разраства, но не се презастроява." "Традиционно във вътрешността на селото няма големи парцели, няма големи дворове, големите хотели са изнесени в покрайнините и мястото запази облика си. В центъра има предимно малки семейни хотелчета", казва тя. Юрганчева е кмет до ноември тази година, когато губи изборите на балотаж от кандидата на ГЕРБ Магда Първанова с 62 гласа. Преди да оглави местната администрация, с години е работила в един от първите и най-популярни СПА комплекси в Баня - "Римска баня".
"За тази и миналата година легловата база се е увеличила с над 500 места. Баня има 3000 души население и леглова база от 2500 места. Като се сложат малките семейни хотелчета и къщите за гости - около празниците и летния сезон жителите на Баня се удвояват", казва бившата кметица.


По думите й 72-та каптажа засега покриват нуждите на съществуващите хотели, но постоянно се регистрира интерес от инвеститори и местните се притесняват, че могат да останат без вода за собствени нужди - в селото има няколко чешми за минерална вода за свободно ползване, както и т.нар. чопури - пералища, на които все още могат да се видят жени и деца с легени с пране. "Все още има големи количества", пояснява Юрганчева.


Европейски легенди за Баня


В периода 2012-2014 г. с финансиране от Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013" в с. Баня са възродени двете стари бани - Турската (Муртова или Муртина) от XVII век и т.нар. Римска, известна още като Старата българска баня. Двата обекта са уникални в регионален мащаб.


Те са "естествена" културна и историческа ценност за региона и за село Баня, което е възникнало около и заради термоминералните извори. Дотогава двете красиви постройки с каменни основи и тухлени куполи са в окаяно състояние, но с близо 2 млн. лв. са възстановени почти в оригиналния си вид, а пространството около тях е облагородено и в момента функционира като малък парк и градска градина.


Бенефициент по проекта "Адаптиране на паметниците на културно-историческо наследство" е община Разлог. Целта му е развитието на туризма в региона и в частност на територията на общината чрез разумно използване на природното и културно наследство, което да доведе устойчиво икономическо развитие. Той включва не само реставрация, консервация и експониране на двете бани - паметници на културата, но и изграждане на двете паркчета, озеленяване, осветление, създаване на посетителски информационен център. Обучени са и трима души по професионално направление "Пътувания, туризъм и свободно време".


Баня – изгряващата СПА звезда

© Надежда Чипева, Капитал


Те са ангажирани с представянето и популяризирането на новосъздадените обекти, целта е да се гарантира високо качество на туристическото обслужване чрез прилагане на съвременен маркетинг и мениджмънт, посочват от община Разлог. Не на последно място, е извършена и рехабилитация на 500 метра от улицата, която свързва двете постройки.


Договорът е подписан на 11 януари 2011 г. Първа копка е направена на 11 юни 2012 г. и работата е изцяло приключена около година и половина по-късно. Ръководителят инж. Ваня Илиева посочва пред медиите, че това, което е направено с двете бани ги е доближило максимално до първообраза им, както по отношение на визията, интериора, така и по отношение на функцията им.


Реализацията на проекта е възложена на няколко изпълнители, избрани след търгове, сред които строителната "Пиринстройинженеринг", "Топ арх" и обединението "Балканстрой - Европлам", което изпълнява основните строително-монтажни дейности за 1.063 млн. лв.


"Това е старата Римска баня" - сочи каменната постройка Юрганчева и продължава: "Легендата разказва, че тя е построена по заповед на Филип Македонски, който бил ранен в някаква битка край Воден (старото българско име на Едеса в днешна Гърция). И тогава той научава за лековитата вода в Баня. Покрай селото минава и стар римски път. Той идва и раната му заздравява за две седмици. Вече от Рим Филип Македонски разпорежда на това място, където е намерил помощ, да бъде построена баня, за да помага на всички. Твърди се, че тя е връстница на Траяновата колона в Рим от 113 година от новата ера."


Т.нар. Римска баня е реставрирана през 1730 г. и е функционирала до 70-те, след което е оставена на произвола на времето. Тя е по-красивата от двете исторически забележителности заради уникалната си мраморна облицовка, подменена преди няколко години, защото била тежко увредена. Много други неща като мозайки, смесители и фасади обаче са запазени във времето. Преди реставрацията от XVIII век горещата вода е стигала до коритото по "спирали", за да се охлажда. "Това е най-топлият извор (близо 60 градуса по Целзий - бел.ред.). Навремето тук беше пералището, или както го наричам "фейсбукът на моето време", казва с усмивка бившата кметица.


Турската баня в другия край на селото е строена по подобие на Римската. И за нея се носят легенди. "В Баня е имало турска махала, тук е живяло заможно турско семейство (Муртазови - бел.ред.). Синовете на агата отиват на война и един от тях праща армаган на баща си, че е жив - едно гюле. Минава време, те се връщат от война и синът пита къде е гюлето. Бащата казал, че непотребното гюле е отишло на торището. Синът казал да го донесат, разбили го, а вътре - пълно с жълтици. Агата от благодарност към Аллах, че е запазил синовете му живи, прави баня с тези пари", продължава с разказите Юрганчева.


Баня – изгряващата СПА звезда

© Надежда Чипева, Капитал


Официалното откриване е на 31 октомври 2013г. - тогава новият туристически обект е и напълно завършен. Старата баня е характерен представител на типа куполна сграда с тухлен купол върху квадратна каменна основа, а пространството около нея е обособено като паркова зона като кът за отдих в центъра до самата баня, посочва община Разлог. "Старата турската баня" е характерен представител на типа куполна сграда с тухлен купол върху квадратна каменна основа.


За съжаление, в проектите за възстановяване не са предвидени душове и съблекални и двете бани не могат да функционират по предназначение за спа процедури. Добрата новина обаче е, че всеки, който се вълнува от история, архитектура или култура, може да ги разгледа и да послуша увлекателните истории за създаването им от служител на местния туристически информационен офис, който се намира до Муртината баня.


"Пет години след отчитане на проекта по него не могат да се правят никакви промени. Този период изтича сега и на мен много ми се иска баните да се направят действащи", казва Юрганчева. Желанието й вече зависи до голяма степен от новата администрация на селото. Ozturk Group, която контролира хотелите "Регнум" в Банско и спа комплекса "Регнум" в Баня, потвърди пред "Капитал" интереса си да инвестира в турската баня, така че тя отново да заработи по предназначение. Това значи, че първата стъпка за възраждането на баните е направено по европейския проект, а сега, след като основите са поставени, може да се включи и частната инициатива.


Магнит за инвестиции


През 2016 г. в Баня заработва луксозният комплекс "Хот спрингс" на строителния предприемач и бивш собственик на ресторант "Крим" в София Явор Капитанов. Инвестицията се изчислява на между 10 и 20 млн. лв. Той е разположен на 18 хил. кв.м разгъната застроена площ, включва 4+ звезден хотел, СПА зона и балнеологичен център, регистриран по Закона за лечебните заведения, 2 тенис корта, два големи басейна и няколко по-малки, конферентна зала, подземен паркинг и др.


Комплексът има и собствено селско стопанство с оранжерии и др. Макар и във високия ценови сегмент, "Хот спрингс" може да се похвали с висока целогодишна заетост от около 70%. Комплексът "Римска баня" също отчита целогодишна заетост от около 60%.


Инвестиции от порядъка на 10-20 млн. лв. все пак са рядкост, но по-малките също заслужават внимание. През миналата година например заработи "Регнум баня термал" - комплекс с открити басейни, ресторант и СПА център. Той се намира зад турската баня и е "продължение" на хотел "Регнум" в Банско. Инвеститор е турският холдинг Ozturk Group, собственици на бензиностанции "Опет" и на още няколко хотела във високия клас. "Това е един от най-добрите комплекси от този тип в региона, с изключително добра инфраструктура. Посещава се много не само от гости на хотела, но и от много хора с апартаменти в региона, туристи и местни", казва Светлин Якимов, маркетинг мениджър на "Регнум".


Тази година се довършва един от най-интересните комплекси в Баня - къщи за гости, изградени изцяло от дърво. "Дървената конструкция е много различна от монолитното строителство", коментира инвеститорът Иван Пачеджиев. Вложението в комплекса е над 2 млн. лв. собствени средства. По думите му най-ценният ресурс на Баня несъмнено е водата, но освен нея клиентите държат на качество и на различно преживяване.


"Затова решихме да рискуваме с този тип строителство, което не е много разпространено у нас и не е много лесно за изпълнение", казва предприемачът. Комплексът ще се състои от шест къщи, които ще се изграждат поетапно. Първите две са завършени. Пачеджиев е на мнение, че потенциалът на Баня остава голям за разлика от Банско, а местната власт работи добре с инвеститорите.


От обявите на сайта на община Разлог става ясно за още една голяма планирана инвестиция - в селото: благоевградската "Табак текник" на Самир Хади Алдулайми иска да строи комплекс върху 6 дка. Той ще включва 3-етажен хотел, басейни, СПА център и др. Инвеститорът е поискал преценка за необходимостта от екологична оценка на проекта. Самир Хади е иракчанин с българско гражданство, който от много години развива бизнес в Благоевград и София чрез фирмите си "Юръпиън тобако сървисис" ООД, "Строй комерс 2003" и "Табак текник" ЕООД. Сред дейностите им фигурират търговията с цигари и ремонт на машини за цигарената индустрия, както и строителство.


Преди две години Баня е избрана и от един необичаен инвеститор - производител на балони за летене и батути. Заводът вече е изграден в покрайнините на селото, а по думите на бившата кметица скоро там ще се провеждат демонстрации, изложби и обучения във физичните закони за деца.


Проект: "Адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство за развитие на туризма в община Разлог"


Източник на финансиране: Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г.", чрез Европейския фонд за регионално развитие


Бенефициент: Община Разлог


Стойност на проекта: 2 023 923 лева


Основни дейности: Подобрено е състоянието (реконструкция, реставрация и консервация) и социализацията (благоустрояване на околните пространства) на основните обекти на интервенция в проекта - Старата баня и Старата Турска баня.


Рехабилитиран е 500 метра улица в с. Баня, която свързва двете бани.


Изграден е воден атракцион със съоръжения с акцент върху "водата" и нейното използване е тематично свързана с богатия ресурс от минерални източници в района и с разположената в съседство "Турска баня". Изграден е посетителски и информационен център; изготвена е маркетингова стратегия; проведено е обучение на трима души.


На 5 декември в Банско ще се проведе Среща на бизнеса в Благоевград и региона. Дискусията е част от проект на "Икономедиа" за информиране в областта на политиката на сближаване на ЕС (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е да разкаже за проектите, успехите, предизвикателствата и възможностите за развитие в областта, както и да създаде предпоставки за ефективен диалог между активните компании в региона и местната власт. Повече информация за лекторите, темите и мястото на провеждане може да намерите на страницата на събитието - тук.


Специалното издание "Капитал Градове: Благоевград" може да намерите в библиотеката на "Капитал" от 6 декември. Изданието е по проект на "Икономедиа" за информиране относно политиката за сближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Браво на местните.

  Само да не ги налазят зелените, че тогава ще им разкажат играта.

 2. 2 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  В Банско например, точно зелените са проблема. Или по черноморските курорти. Герберухи милиционери.

 3. 3 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Това е старата Римска баня" - сочи каменната постройка Юрганчева и продължава: "Легендата разказва, че тя е построена по заповед на Филип Македонски, който бил ранен в някаква битка край Воден (старото българско име на Едеса в днешна Гърция). И тогава той научава за лековитата вода в Баня. Покрай селото минава и стар римски път. Той идва и раната му заздравява за две седмици. Вече от Рим Филип Македонски разпорежда на това място, където е намерил помощ, да бъде построена баня, за да помага на всички. Твърди се, че тя е връстница на Траяновата колона в Рим от 113 година от новата ера."

  Мале- мале, леле-леле!

 4. 4 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#3] от "faeton.":

  Филип II Македонски (на гръцки: Φίλιππος Β΄ o Μακεδών) е цар на древна Македония от 359 г. пр. Хр. до смъртта си през 336 г. пр. Хр. Филип II е един от най-забележителните владетели на древна Македония. Той е баща на Александър Македонски Велики (от съпругата му Олимпиада), а също и на Филип III Аридей.

  Това за сведение на Десиславчето Лещарска!

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  С името Баня се кичат 5 села в България (едното стана град наскоро), та не беше лошо журналята да уточняват по отрано да коя точно Баня става дума в статийките дето списват.

 6. 6 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 510 Неутрално

  За жалост и на това място ще му разкажат играта!

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Тръгне ли прането на пари в някое населено място, дотук с него ! Кич, скъпотия, престъпност - това е логото на препраните пари, благосклонно охранявани от днешния модел у нас.....

 8. 8 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 483 Неутрално

  С името Баня се кичат 5 села в България (едното стана град наскоро), та не беше лошо журналята да уточняват по отрано да коя точно Баня става дума в статийките дето списват.
  —цитат от коментар 5 на Jazzdevil

  В статията е написано, кое е селото и къде е. Ти само заглавията ли четеш?

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Не очаквайте чудеса... Наистина има топла минерална вода в селото. С това, май свършва всичко. Останалото е стандартната посредственост при този тип услуги из нашите хотели, които се кичат с помпозното име СПА! Може да се оплакнеш в някой не особено добре поддържан басейн и да ядеш полуфабрикати предложени, като местни специалитети. Всъщност повечето персонал е от местните хора, които имат да учат доста за обслужване и услуги. Ама, карай...! ;)

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Приятно място като цяло, но няма много за правене извън топлата вода. Качеството на услугата е средно.

  Иначе, интересно как инвестициите настъпват към циганската махала в селото, която е значителна. Регнум спа е на 200 метра от нея: https://www.google.com/maps/place/Регнум +спа/@41.8795236,23.5296491,458m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14aba9e6c02985fd:0x573352f97b63f149!8m2!3d41.8803965!4d23.529006

  Има и един огромен комплекс в селото, който не е довършен (след Аспа Вила, пак в близост до циганската махала).

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Липсва им лифт, който да качва гостите директно на Бъндеришка поляна.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Явно никой коментиращ няма идея за какво става дума.

  Баня е нещо като квартал на Банско - растоянието е 5 минути до центъра на Банско. Освен това вече в Баня има поне 10 огромни хотела тип "братя Диневи". Може и техни да са. Работят целогодишно -зимата ски, лятото всеки хотел има огромни басейни с минерална вода. И обикновено всичко е пълно на 100%.

  А тази статийка не реклама на място което тепърва ще се развива. Просто имат голям бюджет за усвояване.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Разказа за Филип Македонски и Рим кърти мивки направо!! Голям смях!! Не е истина просто!!

 14. 14 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Първата снимка е уникална !!!!
  Не се разбира това по стените на топилото ефект ли е или плесен !

 15. 15 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#13] от "wnl03619584":

  И , забележи, Филип дошъл по СТАР римски път?!?

 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не очаквайте чудеса... Наистина има топла минерална вода в селото. С това, май свършва всичко. Останалото е стандартната посредственост при този тип услуги из нашите хотели, които се кичат с помпозното име СПА! Може да се оплакнеш в някой не особено добре поддържан басейн и да ядеш полуфабрикати предложени, като местни специалитети. Всъщност повечето персонал е от местните хора, които имат да учат доста за обслужване и услуги. Ама, карай...! ;)
  —цитат от коментар 9 на Petleshev


  Много са си добри хотелите даже!

  Ти си все недоволен ве!
  Пий витамини там... нещо.

 17. 17 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Не очаквайте чудеса... Наистина има топла минерална вода в селото. С това, май свършва всичко. Останалото е стандартната посредственост при този тип услуги из нашите хотели, които се кичат с помпозното име СПА! Може да се оплакнеш в някой не особено добре поддържан басейн и да ядеш полуфабрикати предложени, като местни специалитети. Всъщност повечето персонал е от местните хора, които имат да учат доста за обслужване и услуги. Ама, карай...! ;)
  —цитат от коментар 9 на Petleshev


  Да прав сте, но обслужването е такова каквито са клиентите. Доста от местните хора наистина искат да учат и се стараят, но с какво се сблъскват : посредственост, простотия и арогантност. Преди няколко години дадох на собственика на такъв хотел преведените 1към 1 правила ( от известен алпийски хотел). Той ги вкара в употреба и какво се случи. Безкрайни кавги и скандали понеже Ганьо не желае по никакъв начин да ги спазва въпреки, че се касае за неговото здраве и безопасност. Собственика на хотела успя да издържи около 7 месеца и накрая вдигна ръце.

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#13] от "wnl03619584":

  Открай време сред българите е "престижно" да имат точно римски археологически забележителности - ей и Римската стена в София (зид от джамия), Дяволския мост в Родопите (от 16в) и него често го представят за Римски. От приятели археолози съм чувал, че местните хора по селата поначало всяка руина отпреди Освобождението си я знаят и обясняват, че е от Римско време.

 19. 19 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  според така наречените зелени лифт на витоша е хубаво нещо, лифт на банско много лоша раота

 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "Jazzdevil":

  Колегата от пост 13 има съвсем друго нещо предвид, ама ти не можеш да загрееш!

  Що се отнася до Римските работи в България- където и да копнеш у нас излиза нещо римско.
  Това е така, понеже провинция Тракия е втората по важност римска провинция , след Египет.
  Тракия е сенатска римска провинция, ако ти говори нещо.

  Така че, римски неща колкото щеш у нас, виж- едно " славянско " няма !

 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  На 26 ноември 1966 г там , в с. Баня - ни закараха все още цивилни, остригаха ни НУЛА номер, изкъпахме се едно 'убаво в тогава новата минерална баня и ни облякоха в зимни войнишки дрехи !
  На отиване ни закараха с една Молотовка , но на връщане с нея до Банско закараха само саковете с цивилните ни дрехи , а ние пеша трамбовахме до поделението на батальона в Банско . . . .
  - = - = - = -
  Освен в Баня и в Добринище има минерални извори и банИ .
  Даже ние войниците едно време предпочитахме като ни дойдат приятелките на свиждане да ходим в Добринище , защото там имаше ( не знам още ли ги има?) семейни вани !
  Влизаш си в една стаичка с широк нар и гардероб и отделно издълбани от мраморен монолит широки семейни вани !
  - = - = -
  В
  Също наблизо в Елешница и по точно около Елешница има два съвсем различни минерални извора:
  Този който е по пътя от сп.Генерал Ковачев , на около 3 км към Елешница е с много гореща вода, а другия е от другата страна е на около 4 км по пътя към Палатик с много приятна за къпане вода . .
  Но не забравяйте , че в Елешница урановата руда е няма и на 1 метър и по соц време там бе единствения завод у нас за преработка на урановата руда - Обект 36 . . . . .
  От всички уранови мини в България там караха със самосвали урановата руда за преработка

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#20] от "faeton.":

  България- където и да копнеш у нас излиза нещо римско.Това е така, понеже провинция Тракия е втората по важност римска провинция , след Египет.
  —цитат от коментар 20 на faeton.


  Не знам според кого ги цитирате тези оценки и как ги сравнявате отделните римски провинции колко били важни. Аз лично нещата, които съм гледал в Испания (Мерида), Франция (Арл) и Тунис (Ел Джем) няма с какво да ги сравня у нас по мащаб.

 23. 23 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jazzdevil":

  У нас са разрушени, у тях са запазени.

  Защо са разрушени е ясно.

 24. 24 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Любопитно

  До коментар [#21] от "Чардо": Много ларж са били местните та са ви давали семейна вана без паспортна проверка. В други бани аз никога не съм имал такъв късмет.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#16] от "faeton.":

  Що да не са добри хотелите? Зависи, кой и какво търси. Ако си свикнал сервитьора да ти казва "Здрасти" за добре дошъл или да ядеш претоплени кренвирши от най-евтините за закуса, значи подобен тип хотели са точно за теб.
  Аз понеже, гледам да ми е малко по-чисто и не обичам миризма на стари фасове или залепени по мокета дъвки. Някои хора им харесва и в такава обстановка се чувстват, като у тях си.
  Освен това селото си е напълно стандартно. Западнали и неизмазани къщи, разбити улици и някакви подобия на тротоари. Цигани с каруци и кучета. Кал или пряхоляк, според сезона. Тоест, всичко е точно и може да ти допадне.

  Миналата година попаднах в Терме Сновик, Словения. Ами, какво да ти кажа? Чистичко, подредено и спокойно. На цени, не много по-различни от нашите. Разликата в качеството и предлагането, не са в наша полза. Чукни в Гугъл и поразгледай снимки. После пак можем да говорим... ;)

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#23] от "faeton.":

  Вместо да шляпаш минуси по инстинкт вземи се образовай малко. Арена ди Пула е побирала 23 000 зрители, амфитеатърът в Ел Джем - 35 000 - защо пловдивският амфитеатър е само за 3500 зрители ако Тракия е била "Най-важната провинция"?

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#20] от "faeton.":

  Нашите земи стават римска провинция малко преди Октавиан Август. Провинция Мизия и Провинция Тракия. През вековете им се сменят териториите и малко имената. Но ги има описани точно. Мисля при Адриан и Траян са най-разширени и големи. Едва ли са били толкова важни за Рим. Тук е било нещо, като края на света... И са пращали на заточение римски аристократи или публични личности, които са изпаднали в немилост пред Императора. Овидий умира като заточеник в Томи, днешна Констанца.
  През 3-ти и 4-ти век се променят доста нещата. Константин Велики е роден в Ниш. ;)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jazzdevil":

  А-а-а-а... В Пула е невероятно. Колизеумът е много добре запазен. Не знам точно в кой век, някой от венецианските дожове броил едни големи пари и почнали да го разглобяват , за да го пренесат във Венеция. Ама дожът се споминал май неочаквано и работата пропаднала.
  На територията на България има останки от три колизеума. Във Варна, Пловдив и София.

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#24] от "Гарван":

  Все сещам за банята във Вършец... Където касите за билети били две. Едната за мъже, другата за жени. Обаче входа бил общ... ;)

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#24] от "Гарван":


  До коментар [#21] от "Чардо": Много ларж са били местните та са ви давали семейна вана без паспортна проверка. В други бани аз никога не съм имал такъв късмет.
  —цитат от коментар 24 на Гарван


  Билета бе 3 лв. и още 5 лв от горе за нас трудовците .
  Иначе за курортитите и куростиските бе 10 лв от горе . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jazzdevil":

  Милиционерите нямат нужда да се образоват. Да не мислиш, че е чувал за Пула или знае къде е? Още по-малко пък да е ходил. :)))

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 352 Любопитно

  " Вече от Рим Филип Македонски разпорежда ..."...Поне пишете,че става въпрос за Филип V МакедонскиТака както е написано и всеки си мисли за на Санде баща му,ама той не ходил в Рим!

 33. 33 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Чудя се - все едно личното ти самочувствие се крепи на това дали преди 2000г Тракия е била по-важна римска провинция от Лузитания, Далмация , Сирия или Киренайка...

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#33] от "Jazzdevil":

  Не се наемам да степенувам по важност римските провинции. :)))

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Старинна, древна атмосфера и лечебна топла минерална вода....ммммммм

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#21] от "Чардо":

  Добре е че те има да ни приземяваш понякога, че падането от високо е доста болезнено :-)
  Познавам донякъде региона, но в никакъв случай не си спомням разстояния и подробности за населените места. Сигурно защото "рачията е фърчато нещо" :-)

 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Банята е хубаво нещо. Преди повече от 20 века римляните са се къпели в подобни бани. Някъде преди 50-100 години и ние го добутахме да вкараме течаща вода в къщи, баня в Неделя. Напредък и чудо!

 38. 38 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Една добра новина! Само, че Воден не е старото българско име на Едеса (в днешна Гърция), а си е българското име на този град. Така kakто Солун е българското име на Тесалоники, Цариград е българското име на Истанбул, Цариброд на Димитровград (Сърбия), Драч е българското име на Дуръс (Албания) и т.н. Ако почнем да променяме историческите за българския език имена ще трябва например да казваме не Германия, а Дойчланд, не Австрия, а Йостеррайх и т.н. Историческата ни амнезия по отношение на топонимията (резултат от незнание, небрежност или външни манипуации) може да има недобри политически последствия са държавата един ден.

 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#36] от "daskal1":


  .............Познавам донякъде региона, но в никакъв случай не си спомням разстояния и подробности за населените места. .............. :-)
  —цитат от коментар 36 на daskal1

  Ами в този район изкарах почти две години
  На 25.11.66-та ни подбраха 20 софиянци в Суходол и от там с влака до Септември после с теснолинейката, та късно вечерта в Банско
  На 26.11. сутринта в 06.00 старшината ни събуди все още с цивилните дрехи, откараха ни в Гулийна Баня (( това между другото е и старото име на Баня, както и ДобринищА на Добринище))
  Бяхме все със средно образование и след клетвата ни разпръснаха из поделенията на Суходолската бригада - по онуй време да имаш средно в Трудовите бе повече отколкото да имаш висше у редовните !
  Мен ме оставиха единствен в батальона в Банско, като писар на тила в щаба , а батальона обхващаше от изворите на Черна Места и Рополица (каскадата Въча - Сестримо), по руслото на Места та до Гоце Делчев. . .встрани на изток в Родопа до Якоруда и Палатик, през Елешница - все имахме поделения - 18 000 трудовака и близо 3 000 команден състав, отделно волнонаемни майстори строители, като бригадири на трудоваците . . . .
  Уволниха ме на 25.09.68-ма , че ме приеха в МЕИ , та за този почти дву годишен период , почти наизуст го научих района. А и като писар на тила на батальона си бях с билета в джоба . . . . но са ме вкарвали и в гарнизонния арест в София на "Фритьов Нансен" , дето сега е НДК 🤣 - беше жега и си бях пъхнал кепето под пагона и отивах към 5-цата зад Съдебната палата и комендантските ме изловиха на Позитано 😂

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#36] от "daskal1":


  ...................Сигурно защото "рачията е фърчато нещо" :-)
  —цитат от коментар 36 на daskal1

  Пак в онези години - в една кръчма в РазлоЧ , дедо Цоле вдигна чашата с греяната раЧия и каза :
  - В Е С Е Л О ! ! ! - това си е тяхна, местна наздравица и в една единствена дума са вкарали всичко най-добро и най-хубаво, което може да ти се случи , за да ти е

  В Е С Е Л О ! ! !

  раЧия, ЧИбапче, Чино, ДЖигара
  Диалог в кръчмата на гарата У Банско:
  - Дай Ино ЧИбапче !
  - Сурви са !
  - НиШЧо , дай ! . . . .
  А на варела (печката !) в средата на кръчмата отгоре й седи един 2 -литров алуминиев чайник с греяна раЧия и чучурчето му зпушено с парче нагънат вестник за тапа , да не ветрее раЧията . . . . . .
  - Из Банско лее си ?- градо на вльестите камне
  - Таз крава вол лее?
  - А от църно гуде бела дробка ялл лее си ? "бела дробка" е сланина !
  - А костурета со цракулки ял лее си ? - боб яхния с трушия от зелени домати - "" от кат ги апнеш, оно цръкат !""
  - Дай една шака! - и аз миу подавам ръка за здрасти - Не бе , да една шака ! - оказа се от големите 15-20 см гвоздеи 😅

  Бая спомени имам от този край, сега там са малката щерка на баб Диди , с мъжа й държат под наем една къща за гости "Св.Георги Победоносец"

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 41. 41 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Хахаха, сега виждам какви глупости си натворил, че и другият мозък наравно с теб!

  Що сравняваш Арената в Пула с Античния театър в Пловдив ве, умник?

  Едното е арена за гладиаторски битки, другото е театър!

  Едното е за простата тълпа, другото е за театрали!

  Все едно сравняваш стадион Васил Левски с театър Сълза и смях?!

  За твое сведение в Пловдив има и Театър, и Форум, и Стадион, и Одеон!

  А кажи сега, умник, кой е по важен за Рим- Пловдив или Пула?

  Съответно провинция Тракия или Истрия?

  Колко императори на Рим са траки и колко илири?

  А на Източен Рим?

  ИнтелЕгент!

 42. 42 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Отиваме в "Хот спрингс", скъп но за мен много качествен комплекс. От там по ГПС-то тръгваме на разходка до старата турска баня, която се води местна забележителност...познайте...

  ...излезете ли извън пределите на комплекса, разбирай на частната собственост, се тръгва по един черен път, може би около половин километър докато се стъпи на асфалт. Окаляхме се до ушите, после ме беше срам да вляза в хотела.

  Е, може ли на територията на селото да е изграден най-добрия СПА-комплекс в България и местната община да не асфалтира 500 метра улица? Що за безхаберие е това?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 43. 43 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "deacon":

  Силно се съмнявам да е даже и Филип Пети Македонски!
  По негово време Тракия все още не е римска, невъзможно е да е имало римски пътища край с. Баня, а Филип никога не е ходил в Рим, понеже е воювал с Рим! Бил е враг на Рим и след загубата на войната Македония става римски протекторат.

 44. 44 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Проектът е готин, ама нещо легендата за Филип Македонски, който от Рим се разпорежда нещо яко куца. Столицата на Филип Македонски е Филипопулис, или днешен Пловдив.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гарван":
  Дай да ги прочетем тези правила. Ако обичаш

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#41] от "Phaeton.":

  "... Що сравняваш Арената в Пула с Античния театър в Пловдив ве, умник?
  Едното е арена за гладиаторски битки, другото е театър! ..."!

  Чак сега обърнах внимание, какъв пореден бисер си сътворил. Първо разбери разликата между Античния театър в Пловдив и останките от Колизеума. Става въпрос за две различни неща. Античният театър е между тепетата. Античният колизеум или стадион е в единия край на Главната, остава под земята.
  Голям си умник... Разходи се до Пловдив и после приказвай. :)))

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Петлешев, голям албански реотан си!

  Я прочети пак какво съм написал!
  Какви ги дрънкаш?
  Че и в Пловдив ме пращаш?

  Хахаха!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK