По "Иновации и конкурентоспособност" са подкрепени близо 2500 предприятия

Лилия Иванова

© Министерство на икономиката

Лилия ИвановаОт започването на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (2014 - 2020 г. - ОПИК) до този момент са подкрепени близо 2500 български предприятия. Договорените средства са около 78 на сто от бюджета на програмата, а изплатените възлизат на 1.2 млрд. лв., или над 45 на сто от бюджета й. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на Годишното информационно събитие на ОПИК (2014 - 2020 г.), съобщиха от министерството.


Иванова подчерта, че високият процент на усвояване на средствата както в рамките на предходния програмен период, така и в настоящия поставя оперативната програма на едно от първите места на национално и на европейско ниво.


Зам.-министър Иванова посочи, че съгласно извършена оценка на макроикономическите ефекти от изпълнението на ОПИК се отчитат и първите краткосрочни ефекти от изпълнението на програмата по макроикономически показатели, като най-значително е отражението върху частните инвестиции, което е 2.4 на сто.
По думите й реалните резултати за фирмите според анализите на министерството показват, че за последните две години ръстът на приходите на предприятията, подкрепени по ОПИК, е близо 3 на сто повече спрямо средните за страната.


Нарастването на инвестициите в дълготрайни материални активи на подкрепените от ОПИК предприятия е над 40 на сто. Това е многократно по-висок процент спрямо средния процент на реализираните инвестиции в активи от всички предприятия в национален мащаб за същият период от време, който достига едва 7.4 на сто, изтъкна още тя. Иванова подчерта, че броят на подадените заявки за патент от подкрепените по ОПИК предприятия е почти 50 на сто от средногодишния брой на регистрираните патенти в национален мащаб.


Главният директор на Главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Смилена Костова допълни, че през следващата година се очаква да бъдат отворени за кандидатстване процедури по "Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятията", по която бюджетът е 60 млн. евро, както и процедура, насочена към дигитализацията на МСП, с бюджет 30 млн. евро. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK