Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. със средства от ЕС

Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. със средства от ЕС

© Агенция пътна инфраструктураБлизо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през 2019 г. със средства от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и Програмата за териториално сътрудничество "Интеррег V-A Гърция - България", съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. В основния ремонт на отсечките са вложени около 255 млн. лв.


През тази година по ОПРР бяха ремонтирани 43 км от прохода "Петрохан" - важна транспортна връзка на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина, над 17 км от третокласния път III-1002 Враца – пещера "Леденика", 9 км от околовръстния път на Ловеч (част от път II-35 Плевен - Ловеч), над 27 км от път II-44 Севлиево - Драгановци – Габрово, който осигурява най-кратката връзка между столицата и Габрово и свързва населените места от Северна България с прохода Шипка и Южна България.


С финансиране от ОПРР 10-километровия участък от път II-86 Пловдив – Асеновград вече е с магистрален габарит, с което се осигури бърз и удобен транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до АМ "Тракия", летище Пловдив и индустриалния район в околностите на град Пловдив. Ремонтирани са и близо 39 км от път ІІ-57 Стара Загора – Раднево. Второкласният път осигурява връзката на общините Стара Загора и Раднево с АМ "Тракия" и е основна пътна артерия към енергийния комплекс "Марица-изток".
По ОПРР през следващата година продължава ремонтът на още 101 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 32.5 км от пътя Дупница – Самоков, свързващ ГКПП Гюешево с АМ "Струма", с път I-1 София - Благоевград и АМ "Тракия", на 12 км от път III-109 за Мелник, който е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център гр. Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и природния феномен "Мелнишки пирамиди" с републикански път I-1 (Е-79) и др.


По Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България" тази година бяха ремонтирани 32 км от пътя Момчилград – Крумовград - Ивайловград. Второкласният път осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за Гърция, се посочва в съобщението на агенцията.


През 2020 г. продължава реконструкцията и рехабилитацията на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци – Рудозем и се предвижда да започне строителството на обходния път на Рудозем, по който ще преминава трафикът към бъдещия контролно-пропускателен пункт Рудозем - Елидже.


По Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България" през 2020 г. ще започне основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Ще се рехабилитират 9.3 км от път III-118 Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и около 15 км от път II-81 Костинброд - Берковица – Монтана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK