Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. със средства от ЕС

Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. със средства от ЕС

© Агенция пътна инфраструктураБлизо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през 2019 г. със средства от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и Програмата за териториално сътрудничество "Интеррег V-A Гърция - България", съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. В основния ремонт на отсечките са вложени около 255 млн. лв.


През тази година по ОПРР бяха ремонтирани 43 км от прохода "Петрохан" - важна транспортна връзка на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина, над 17 км от третокласния път III-1002 Враца – пещера "Леденика", 9 км от околовръстния път на Ловеч (част от път II-35 Плевен - Ловеч), над 27 км от път II-44 Севлиево - Драгановци – Габрово, който осигурява най-кратката връзка между столицата и Габрово и свързва населените места от Северна България с прохода Шипка и Южна България.


С финансиране от ОПРР 10-километровия участък от път II-86 Пловдив – Асеновград вече е с магистрален габарит, с което се осигури бърз и удобен транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до АМ "Тракия", летище Пловдив и индустриалния район в околностите на град Пловдив. Ремонтирани са и близо 39 км от път ІІ-57 Стара Загора – Раднево. Второкласният път осигурява връзката на общините Стара Загора и Раднево с АМ "Тракия" и е основна пътна артерия към енергийния комплекс "Марица-изток".
По ОПРР през следващата година продължава ремонтът на още 101 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 32.5 км от пътя Дупница – Самоков, свързващ ГКПП Гюешево с АМ "Струма", с път I-1 София - Благоевград и АМ "Тракия", на 12 км от път III-109 за Мелник, който е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център гр. Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и природния феномен "Мелнишки пирамиди" с републикански път I-1 (Е-79) и др.


По Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България" тази година бяха ремонтирани 32 км от пътя Момчилград – Крумовград - Ивайловград. Второкласният път осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за Гърция, се посочва в съобщението на агенцията.


През 2020 г. продължава реконструкцията и рехабилитацията на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци – Рудозем и се предвижда да започне строителството на обходния път на Рудозем, по който ще преминава трафикът към бъдещия контролно-пропускателен пункт Рудозем - Елидже.


По Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България" през 2020 г. ще започне основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Ще се рехабилитират 9.3 км от път III-118 Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и около 15 км от път II-81 Костинброд - Берковица – Монтана.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Любопитно

  В тях влизат ли и ремонтите на ремонтите?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  От ЕС вземаме, на Русия даваме и строим. Докога ли ще ни търпят номерата.

 3. 3 Профил на Карма
  Карма
  Рейтинг: 8 Весело

  "Гадните еврозелки" пак ни задавиха с пари. Мамицата им.

 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 266 Весело

  Очевидно е, че Европейският Съюз е вреден за България и нейните пътища!

  Искаме си дупките, комунизма и приятелство с р00сиа!

 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 710 Неутрално

  От село до съседното почнаха ремонт.Пътя си беше добре,само искаше някоя кръпка на дупките.Но явно по-изгодно е за милиони да се разруши нещо читаво.

 6. 6 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Нищожен резултат при положение че пътната мрежа е над 40 хил км! Европейските пари трябва да бъдат използвани за постигане на европейските цели в транспорта - намаляваме на петролната зависимост, намаляване на замърсяването от изгорелите газове, повишаване дела на обществения транспорт...

 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А колко са откраднати пари, никой не може да преброи. Особено Гешев

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  А със средства от бюджета колко километра са ремонтирани?

 9. 9 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Допреди няколко години един километър магистрала стуваше 1 милион, сега ремонтират един километър второ и трето-класни пътища за същите пари - няма разходи за проектиране, няма разходи за изкопни работи, разширения, изправяне на завои, полагане на мантинели и огради и т.н. просто едно асвалтиране и боядисване за същата цена - дано поне това да са направили качествено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK