В Северозападна България една трета от евросредствата се инвестират в Плевен

ПЛЕВЕН

© Надежда Чипева, Капитал

ПЛЕВЕНВ Плевен и региона се инвестират 30 на сто от договорените в Северозападна България европейски средства. Това съобщи Николета Минчева - експерт "Комуникация и информация" в Областния информационен център - Плевен, цитирана от БТА.


От 2014 година до момента в Северозападна България са сключени 1483 договора по оперативните програми на обща стойност малко над един милиард и половина лева, като 30 процента от тях се изпълняват в Плевенска област. В региона на Плевен договорените средства са над 450 млн. лв. Безвъзмездна финансова подкрепа възлиза на почти един милиард и двеста хиляди лв. за Северозапада, от които 358 753 513 лв. ще се инвестират в областта.


Областният информационен център в Плевен преценява, че има напредък при усвояването на европейски проекти през последните 12 месеца. При 292 проекта в края на 2018 г. (без Програмата за развитие на селските райони) 2019 година приключва с 417 за областта. Ръстът е най-голям по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) - 63 нови договора. 48 от тях са резултат от процедурата "Насърчаване на предприемачеството", осигуряваща целенасочена подкрепа за новосъздадени предприятия.
Като притегателен център се утвърждава Плевен, показват резултатите.


В Северозападна България ще бъдат подкрепени общо 145 млади предприемачи - във Враца - 30, в Монтана - 29, в Ловеч - 27, и във Видин - 12. Една трета от стартиращите фирми ще се развиват в област Плевен и инвестират над 9 млн. лв. безвъзмездна помощ. Град Плевен като място на работа са посочили 38 от предприемачите, 5 са предприятията в Червен бряг, две - в Кнежа, и по едно в селата Рупци и Опанец.


Изключително широк е обхватът на икономическите сектори, изтъкна Минчева. Те са архитектурно проектиране, промишлен дизайн, геодезически услуги, технически и инженерни консултации, мехатроника и металообработване през компютърното програмиране за мониторинг в индустрията, графичния дизайн и издателската дейност, стигайки до производството на медицински изделия, клинични проучвания, предлагането на дерматологични и естетични процедури, както и на специализирани социално-педагогически услуги.


Безвъзмездна подкрепа по ОПИК са договорили до момента и 200 предприятия с опит. През 2019 г. са приключили проектите си 29 малки и средни и 4 големи предприятия в областта, които чрез енергоспестяващи мерки се стремят към затвърждаване на пазарните си позиции. Те получават безвъзмездно над 31 млн. лева.


В Плевен вече са изплатени почти 75 на сто от договорените от Европа безвъзмездни средства
Единадесетте общини в област Плевен работят активно по 89 проекта, подкрепени от Европейските структурни и инвестиционни фондове, училища, неправителствени организации и Медицинският университет изпълняват общо 13 договора.


Малко над 266 млн. лева - почти 75 на сто от договорените безвъзмездни средства в областта, вече са реално изплатени.


Подкрепата за бизнеса е една от основните цели на Областния информационен център в Плевен.


Експертите на Центъра са отговорили на над 300 въпроса за средствата от еврофондовете. Повече от 200 посетители в офиса на центъра в Плевен и над 400 участника в проведените открити приемни и информационни събития са потърсили възможности за подпомагане и са получили компетентни насоки, подчерта Николета Минчева - експерт "Комуникация и информация" в Областния информационен център - Плевен.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Плевен е много добре. Затова кмета иска да изтегли заем, за да оправи центъра, който е в ремонт от 5-6 години.
  Проста да падладееш.

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  Плвен на Запад ли е, не ли баш у средата?

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Класика в жанра.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  Да, бе! Да! Затова северозапада е най - бедния регион в ЕС, според евростат. А, във Враца, като похарчиха 216 млн лева за подновяването на ВиК мрежата, стана едно голямо нищо. От тоя милиард и кусур, са откраднали повече от половината, а останалото е похарчени без много ефект.

 5. 5 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#2] от "blondofil":

  Водят го Северозапад, защото Видин, Враца и Монтана отдавна нямат нужното население за да образуват отделен регион според правилата на ЕС. Въобще административното деление в България е пълна каша и колкото повече се бави реформирането му, толкова повече ще се задълбочават проблемите.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Да, бе! Да! Затова северозапада е най - бедния регион в ЕС, според евростат. А, във Враца, като похарчиха 216 млн лева за подновяването на ВиК мрежата, стана едно голямо нищо. От тоя милиард и кусур, са откраднали повече от половината, а останалото е похарчени без много ефект.
  —цитат от коментар 4 на Vlado Nikolov


  За теб милЬОни, милярди немат никаква разлика!

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#6] от "4ort":

  Хем си го препечатал, хем не си го разбрал. Писал съм за водния цикъл и общо. Проблеми с разбирането нещо? 🤔

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":Хем си го препечатал, хем не си го разбрал. Писал съм за водния цикъл и общо. Проблеми с разбирането нещо? 🤔
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov


  И от къде ставя ясно?

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Когато се говори за "усвояване"...не става ясно какъв е ефекта.
  И разбира се северозапада и Плевен не ми се покриват..но нейсе, това да е кусура.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Плевен и Плевенска област все още са трагедия:)
  А от обшина Долна Митрополия на север няма Кока Кола няма цигари всякакви марки. Пълен соц.
  Ана иначе е готино-90 стотинки кафе евтиния:)

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#1] от "yavooor":

  Сигурен ли си, че не бъркаш нещо? Центърът на Плевен повече от година е изцяло обновен, каскадата е ремонтирана, градската градина е оправена. Пеещият фонтан поне от три години функционира пак. През ноември откриха нов паметник на 9-та пехотна плевенска дивизия, с ген. Вазов върху колоната и 4 бронзови войника от всяка страна. За оправяне са фасадите на къщите из центъра, може би това имаш предвид? Или руините на бившото ХЕИ, дето от години не е ясно кой е собственик? Проблем на Плевен е големият отток на население, сега в града има постоянно под 70 хиляди жители (от едно неотдавнашно интевю на кмета). Най-много заминаха за София, почти толкова - за чужбина. Друг голям проблем са ниските заплати в града и региона, въпреки инвестираните евросредства.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  До коментар [#11] от "stein":

  знаеш ли какво е състоянието на водопреносната мрежа ?
  миналата година (ако не се лъжа) имаше май режим на водата или ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2060 Неутрално


  Снимката към статията с площада е доста старичка с някогашните НРБ-плочки.

  Ето как изглежда площадът сега с допълнителни градинкт вразани в накогашния плацдарм дето се трамбоваше на манифестации.

  https://www.briag.bg/pleven/rejat-lentata-na-noviya-ploshtad-na-pleven-na-6-april

 14. 14 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Заплатите как са? 1/3 или по-малко?

 15. 15 Профил на Балканиеро
  Балканиеро
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Целият Севрозападен район, включващ и Ценрална Северна България (Плевен, Ловеч) е в икономически колапс, ремонти в обезлюдени населени места...

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3113 Весело

  Другите две/трети в София и то за Перник затова няма.

 17. 17 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Тъжно, защото хубави български градове като Видин, Враца и Монтана - трябва да бъдат стимулирани и развивани също.

 18. 18 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Празни приказки на малоумен герберски ПР екип от областаната администрация. Вижте колко е свършил сричащия, областен управител от ГЕРБ,без да му се споменава името и партията, какъв размах на действието има, като по учебник. Колко много е усвоено. Те това си знаят само, до там могат. Каква е действителността, не е важно, друго е да се отчита дейност и на национално ниво. На изборите Плевен го нарита да си стои пак на важния стол, да не се пробва за кмет, че не става. Дори с подкупи на циганите и с отбор тролове от Испания, които следяха лоша дума да не се каже за него във Фейсбук и скачаха на всеки с критично мнение, не помогна. Сега му вдигат акциите постоянно, пък дано ги огрее, защото трудно се продолява подписа на Георг Спартански за корупционните им планове.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Ами, браво. Значи кметът е назначил кадърни хора, които се справят чудесно.

 20. 20 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#1] от "yavooor":Сигурен ли си, че не бъркаш нещо? Центърът на Плевен повече от година е изцяло обновен...
  —цитат от коментар 11 на stein

  Сигурен съм, че не бъркам.

  https://www.pleven.bg/bg/novini/pokana-za-publichno-obsazhdane-za-poemaneto-na-dalgosrochen-obshtinski-dalg-ot-regionalen-fond-za-gradsko-razvitie-ad

 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 962 Весело

  До коментар [#20] от "yavooor":

  А, ясно. Площад "Свобода" е точно където е новият паметник, ул. "Васил Левски" е пешеходната зона към гарата и автогарата. Има нужда от ремонт тази част, заедно с къщите по нея. Обаче за плевенчани това не е центърът, а "старата главна".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK