Бюджетът на ЕС: Никой няма да е доволен, но ключова ще е степента на недоволството

Шарл Мишел

© Reuters

Шарл МишелПрезиденти, премиери и канцлери от Европа ще стегнат багажа си по-късно тази седмица, за да се подготвят за дълъг уикенд в Брюксел. Трънливият въпрос този път? Парите. А проблемът? Великобритания.


Излизането на страната от Европейския съюз оставя огромна дупка от 75 милиарда евро в бюджета на блока за следващите седем години (2021-2027), пише "Гардиън".


Новата многогодишна финансова рамка, покриваща въпроси от земеделските субсидии до научните програми и усилията на ЕС за борба с климатичните промени, трябва да бъде договорена от лидерите и един все по-трудно предвидим Европейски парламент преди края на годината. Без споразумение има риск всичко да спре, включително потокът от кохезионни фондове, предназначени да подкрепят по-бедните държави членки.
Бюджетните дискусии в Брюксел винаги са пълни с враждебност. Но този път тя е от различен характер - всеки ще трябва да плаща повече, а никой не иска. Европейските столици се готвят за битка, когато лидерите се срещнат в Брюксел в четвъртък за ден първи. Не е определена дата за край на срещата на върха, но има вероятност тя да се проточи четири дена.


Има два основни съперника в бюджетната битка. Страната на тези, които гордо се описват като "пестеливите" - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания. Като най-големите нетни платци "пестеливите" настояват за бюджет от не повече от 1% от брутния национален доход на ЕС (повече за тяхната позиция четете тук). Първоначалното предложение на Европейската комисия е за 1.1% - около 1.25 трилиона евро за седемте години.


Другите са "приятелите на кохезията". "Приятелите на корупцията имате предвид", каза европейски дипломат от "пестелива" държава.


Това са 15 страни - Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Естония, Хърватия, Малта, Словения, България, Кипър, Литва, Латвия, Румъния, Португалия и Гърция.


Според "пестеливите" предложените от комисията съкращения на 90 млрд. евро за земеделие и кохезионни фондове не са достатъчни. "Приятелите на кохезията" казват, че са несправедливо насочени и че по-богатите страни трябва да дадат повече, което води до битка между Изтока и Запада.


Дебатът става още по-отровен на фона на предложението на Европейската комисия кохезионните фондове в бъдеще да се отпускат, при условие че държавите членки спазват върховенството на закона. Това е червен сигнал за биковете в националистките правителства в Унгария и Полша, които вече водят битка с Брюксел заради съдебните си реформи наред с други въпроси.


И след това идват Франция и Германия. Основната тревога на Берлин е да не излезе от преговорите, изглеждайки по-зле от французите. В Париж правителството се тревожи само колко пари ще отидат за фермерите му, коментира високопоставен служител от ЕС.


Подготвяйки се за срещата, председателят на Европейския съвет и бивш белгийски премиер Шарл Мишел проведе серия от дипломатически совалки между столиците. Мишел представи алтернативно предложение за бюджета - 1.074% от брутния национален доход на ЕС.


"В тези преговори не очакваме държавите членки да бъдат доволни, но степента на недоволството ще е ключова", коментира високопоставени служител от ЕС. "Никакъв шанс", отговори дипломат от "пестелива" страна. "Няма много какво да се каже, освен че няма да платим. И както се пее в песента на "Ролинг стоунс" - "Времето е на моя страна".


Какво още предлага Мишел


EurActiv отбелязва, че Мишел ще предложи повече гъвкавост в рамките на Общата селскостопанска политика и повече пари за по-слабо развитите региони вместо по-голям бюджет.


Официални лица от ЕС предупредиха, че съкращенията в кохезионната и земеделската политика на ЕС са неизбежни.


Корекцията, която Шарл Мишел предлага, е по-ниска в сравнение с тази в предложението на предишното, финландското, председателство на Съвета на ЕС, но е значителна в сравнение със съществуващия бюджет - намаляване с около 12% на парите за кохезия и с 14% на тези за земеделие.


Ключът в новия бюджет е в разпределението. Финансирането за по-слабо развитите региони (с БВП на глава от населението под 75% от средния БВП на ЕС) ще се увеличи, докато това за по-развитите региони (с БВП на глава от населението над 100% от средното за ЕС) ще намалее със 7 милиарда евро.


Що се отнася до Общата селскостопанска политика, официални лица от ЕС коментираха, че държавите членки са искали не само грантовете за фермерите да бъдат защитени, но и да има повече гъвкавост в трансфера между двата стълба, заради което и Мишел предлага те да бъдат включени в един и същ програмен инструмент.


Мишел освен това иска 40% от парите за ОСП да отиват за климатични действия.


В предложението му се потвърждава включването на условието за спазване на върховенството на закона, за да се решат проблеми, които засягат прилагането на бюджета на ЕС или финансовите интереси на съюза по директен начин.


Еврокомисията ще трябва да предложи мерки, а Съветът (държавите членки) - да ги одобри с квалифицирано мнозинство, но процесът ще бъде независим от други механизми, предвидени в договорите на ЕС.


За друг източник на напрежение, собствените ресурси (повече четете тук), Мишел се надява данък върху пластмасата и система за търговия с емисии на ЕС да бъдат нови източници за бюджета и открива пътя за обсъждане на дигитален данък, данък за авиацията или данък върху финансовите транзакции.


Според предложението на Мишел т.нар. рабати (отстъпки от бюджета за някои нетни платци според икономическото им представяне) "прогресивно ще намаляват". Няколко държави от дълго време са против тази система и макар да приветстват предложението, искат яснота.


Европейският парламент обаче не е доволен. Неговият председател Давид Сасоли предупреди, че евродепутатите, чието съгласие е необходимо, са готови да отхвърлят бюджета. Бюджетната комисия на ЕП нарече предложението "разочароващо".


Още за позициите в преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Парите били кът ама въпреки всичко 25% щели да се похарчат за "климатичната неутралност"...

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3030 Неутрално

  Пазарлъците да започнат сега :)

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Да намалят на френските и гръцките зеленчукопроизводители субсидиите.

 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1375 Весело

  а сега да видим кой ще излапа салама от пицата :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  и докато ние се гъделичкаме с гретето :D:D:D:D  "ОАЕ на път да стане първата арабска страна с АЕЦ
  Днес властите издадоха разрешение за пускане на реактор"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4932 Весело

  "Бюджетът на ЕС: Никой няма да е доволен, но ключова ще е степента на недоволството"

  Да не се сбият само

 7. 7 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Само дивотии! Вместо да мислят нови данъци, просто да разкарат тези 40 % изхвърлени в кофата за зелени дивотии.
  Всички ще са доволни освен еко идиотите и гретените.

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2099 Весело

  "... един все по-трудно предвидим Европейски парламент преди края на годината. Без споразумение има риск всичко да спре,..."

  Не бойте се, нема да спре, Аллах ще помогне, ако мигрантите му се молят достатъчно от новите джамии, лесбопедерастоджендърийците и те ще помогнат да се извисим сексуално, а самотните майки с по 4-5 развода и съотв. толкова издържани от файтона татковци деца ще оправят демографията.
  Пък хуйловският газ от Северните 1&2 и прочее потоци ще ни направи и енергийно (че и политически) независими (ツ)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK