Бъдещите проекти за градско развитие с европари – първо с макет или 3D визуализация

Деница Николова

© Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Деница НиколоваБъдещите проекти за градско развитие, финансирани от оперативните програми в програмния период 2021 - 2027 г., ще бъдат предварително представяни чрез 3D визуализация или макет, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Така всеки човек ще може визуално да разбере как ще изглежда инвестицията след нейната реализация, а целта е да се постигне по-добро планиране. Решението беше обявено от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри конференцията "Knowledge City 2020 - Градове на бъдещето".


Ще има изискване инвестициите да са визуализирани по начин, по който да не е пропуснат нито един детайл - озеленяване, предвиденото строителство, отделните елементи на съпътстващата инфраструктура. "Това трябва да е видимо за хората, а чрез широки обществени обсъждания да се постигат най-добрите решения за градовете", отбеляза Николова.


Според нея в този етап от подготовката на проекта трябва да се нанасят и евентуалните промени, ако се налагат, а не в хода на реализация. По думите й това изискване заедно с качеството и контрола трябва да залегнат в съвременното градоустройство и планиране.
За тази цел в следващия програмен период времето за подготовка и структуриране на проектите ще бъде водещ акцент, а самото изпълнение на строително-ремонтните дейности ще е финалната стъпка. "Ние ще имаме период от около поне една година, в която ще трябва да структурираме правилно нашите идеи, които да можем да изпълним в хода на реализация на периода. Подготовката ще бъде изключително важна и ще концентрираме усилията върху правилното планиране", отбеляза тя.


С помощта на европейските фондове от влизането на страната в ЕС до днешна дата за модернизиране на българските градски територии и развитие на регионите само по линия на оперативните програми за регионално развитие и трансгранично сътрудничество в страната са инвестирани над 5.6 млрд. лв.


Благодарение на този вид инвестиции е постигнато много по отношение на пътната и градската инфраструктура, обновяването на здравни, учебни, социални и културни учреждения, подобряване на мобилността, зоните за отдих, спорт и туризъм и т.н. За следващите години страната ни ще използва инвестициите за постигане на балансирано регионално развитие, включвайки икономическите оператори и публичния сектор, с фокус върху съхраняването и развитието на човешкия капитал, информира зам.-министър Николова. Така се отчита, че може да бъде постигнато цялостното икономическо развитие на страната и спирането на процесите на обезлюдяване в малките населени места.


В момента над 70% от населението на страната е фокусирано в големите градове, което поражда друг тип проблеми, чието решаване също изисква инвестиции.


"Стремим се да подобряваме качеството на живот в най-големите градове, като фокусираме усилия за внедряване на по-високи технологични решения, увеличаване на дигитализацията и ел. управлението на публични услуги, екологични решения - зелена мобилност, интелигентно управление на градоустройството", обясни Николова.


Пред участниците в конференцията заместник-министърът информира, че в новата оперативна програма за развитие на регионите - 2021 - 2027 г., 10-те най-големи градски общини, центрове на растеж в страната, ще изпълняват интегрирани мерки.


"Бъдещето е в изпълнението на интегрирани мерки за комплексно решаване на проблемите на конкретна територия. Регионалната политика ще разглежда територията като цяло, а не само с изпълнение на секторни мерки, защото така не постигаме желания ръст на икономическото развитие. Ще изработим механизъм и модел на принципа "отдолу - нагоре" за идеи, които да се финансират от европейските програми. Всеки ще има място в посоката за стратегическо идентифициране на проект - всеки може да е участник и/или партньор в процеса, коментира още тя.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  напънала се планината и родила
  3d модел...ужасно безсилие.
  това ли е. ето какво правят някои
  други хора, в някои други държави.
  In Amsterdam, work is currently underway on the Object Detection Kit (ODK) to recognize waste on the street. By means of scanners on municipal vehicles, waste can be objectively mapped in neighbourhoods; the first test drives will be performed this week. The video below shows how the objects are recognized by the sensors and placed on a map.
  https://dms.licdn.com/playlist/C5605AQEzuDfzs2O-Rg/feedshare-video-captions-thumbnails-ambry-mp4_h264_crf28_720P/0?e=1582210800&v=beta&t=qQTj3mLMDs7_enG-MG1-he0W3YC7JKCIU1lAVPVDo3A

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  А сега де? И откъде кметовете ще дирят някой брад’чед или приятел да им направи макета? Или 3-дито? Как ще се прежалят да назначат някой извън роднинския/приятелски кръг?

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  толкова ни е изпаднала държавната кочина, че някакви базови нормалности се представят като чутовни нововъведения.

 4. 4 Профил на Grosskopf
  Grosskopf
  Рейтинг: 533 Разстроено

  3D визуализация на строеж в София, България, през 2020 г. се счита за... новина!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK