Регионалното министерство пренасочва над 40 млн. лева за респиратори, маски и тестове

Регионалното министерство пренасочва над 40 млн. лева за респиратори, маски и тестове

© Юлия ЛазароваМинистерството на регионалното развитие и благоустройството ще пренасочи 40.4 млн. лв. чрез оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса (COVID-19) в страната и за реакция по време на кризи в системата на здравеопазването.


С ресурса ще бъдат купени респиратори за нуждите на лечебните заведения, които приемат пациенти с COVID-19, предпазни средства (защитни маски, облекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти) и тестове за изследване на коронавирус, се посочва в съобщение на сайта на МРРБ.


Апаратурата и консумативите са определени от министъра на здравеопазването. Средствата са осигурени от недоговорен и спестен ресурс по четири от приоритетните оси на оперативната програма и насочени към МЗ като бенефициент на Приоритетна ос 4 "Регионална здравна инфраструктура".
Решението трябва да бъде гласувано и от Комитета за наблюдение на оперативната програма, с което да се направи изменение на ОПРР 2014-2020 г., на неприсъствено заседание.


Предложението за подпомагане на здравните власти е направено след анализ и е в изпълнение на предложението на Европейската комисия за промяна, която позволява на държавите да мобилизират допълнителни средства за справяне с кризата в рамките на техните оперативни програми. Изменението предвижда извършените разходи да бъдат допустими, считано от 1 февруари 2020 г.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK