Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия

Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия

© Надежда Чипева, КапиталНови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция. Средствата са от Програма "ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 - 2020". С тях ще бъдат подкрепени проекти на малки и средни предприятия в рамките на шестата покана за набиране на проектни предложения, която вече е обявена, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Дейностите, за чието финансиране от поканата може да се кандидатства, могат да бъдат насочени към подкрепа на клъстери в стратегически сектори на регионалната икономика, рехабилитация на сгради и подобряване функционалността на съоръжения за улесняване на достъпността за хората с увреждания, насърчаване на предприемачеството чрез визуализиране и укрепване на нови бизнес идеи, предоставянето на услуги за подкрепа на предприятия в сектори, свързани с износ, иновации и откриване на нови пазари. Проектните предложения биха могли да бъдат насочени също към разработване на инструменти за дигитален маркетинг и покупка на хардуер и софтуер, абонаментни такси за облачни услуги, обучителни дейности за развитие на бизнес умения в стартиращи предприятия и други.


По поканата могат да кандидатстват национални институции с компетенции в сферата на нейните цели, публично-правни и неправителствени организации, университети, изследователски центрове и други образователни заведения. Дружества с търговски или индустриален характер не са допустими за финансиране. Всеки проект трябва да включва поне един партньор от България и Гърция, който да има седалище в допустимата територия на програмата. При определени условия е допустимо участие и на партньори, локализирани извън нея. Максималният брой на проектни партньори за едно предложение е шест, като всеки от тях трябва да има ясна роля в разработването и изпълнението на проекта. Всеки кандидат може да участва само в един проект.
Предложенията могат да бъдат подавани до 15:00 часа на 6 септември 2019 г. При втора фаза се предвижда подаване на проектните предложения чрез интернет платформа.


Програма "ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 - 2020" цели постигането на икономическо, социално и териториално сближаване в трансграничния българо-гръцки регион в съответствие с Европейската стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж "Европа 2020". Тя обхваща областите Благоевград, Хасково, Смолян и Кърджали на територията на Република България и префектурите Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес на територията на Република Гърция.


До момента по четири от обявените покани са подписани 52 договора за субсидия на стойност 96.8 млн.евро. Проектите са в процес на изпълнение и трябва да приключат до края на 2022 г. За набиране на предложения все още е отворена пета покана. Срокът по нея беше удължен до 15 юли 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Основно, доминираните от ДПС райони. Къщите за тъщи отпадат, но все ще се намери нещо друго за което, правилните малки фирмички да оберат каймак.

 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Мда, Доган и той регистрирал скоро едно такова малко предприятие.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5234 Неутрално

  "Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия"

  Проектите ги "набират", но финансирането е за определените

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5261 Неутрално

  Усвояване?
  Усвояване.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1807 Гневно

  И нека поредното лапане започне СЕГА!

 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Това просто е смешно, 7 милиона евро инвестиции а пара в свирката за поне 70млн.

  Можете да сте сигурни, че поне 2/3 от тях ще бъдат похарчени за консултанти, "експерти", координатори, супервайзори и подобни лапачи. И за реалната работа ще остане... нищо. Понеже останалият милион ще отиде в "правилните" хора. Посочени от познайте #КОЙ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на Rosi Djambazova
  Rosi Djambazova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Точно тази покана НЕ е за проекти на малки и средни предприятия, както е написано в началото, а е за услуги и инфраструктура в подкрепа на бизнеса. За малките и средни предприятия от транс-граничния регион България - Гърция имаше отделна покана

  rosi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK