Екоексперти от Плевен и Русе ще се обучават за прилагане на законодателството на ЕС

Експертите от Регионалните дирекции по околната среда и водите от Плевен и Русе от вторник до четвъртък ще се обучават в Плевен по международен проект, финансиран по програма ФАР. Целта е специалистите в тази сфера от централна Северна България да се подготвят за прилагане на законодателството на Евросъюза в областта на екологията на местно и регионално равнище, съобщи пресцентърът на РИОСВ-Плевен.

През 2003 година Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия реши да започне проекта, насочен към подобряване прилагането на две директиви на Евросъюза - Директива 96/61, отнасяща се за комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването, и Директива 97/11 - за оценката на въздействието върху околната среда. Проектът се осъществява в 10-те страни, в които се работи по Програмата ФАР. Във всяка от тях са определени от 3 до 7 пилотни района. Плевен е един от тях.


Целта на тази европейска програма е да увеличи капацитета на регионалните и местните екоинституции в десетте държави чрез обучение на служителите им, които участват в извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и комплексното предотвратяване и контрола върху замърсяванията. Създава се възможност страните да почерпят знание и от опит една от друга.

В проведения първи етап от обучението експертите са получили знания за комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването. Вторият етап, който започва във вторник, включва разглеждането на въпроси, свързани с оценката на въздействието върху околната среда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK