Над 400 пречиствателни станции трябва да бъдат изградени до 2015 г.

България трябва да изгради 450 градски пречиствателни станции за отпадни води до 2015 г., съобщи директорът на дирекция "Води" в екоминистерството Асен Личев на семинар за възможностите за инвестиции във водния сектор. В преговорите с Европейския съюз по глава "Околна среда" за станциите в селища с над 2000 души страната поиска отлагателен срок до 2015 г., тъй като ще са необходими около 2 млрд. евро. Световната банка в доклад за състоянието на сектора посочва, че са необходими 3 млрд. евро, тъй като само 35% от отпадните води в момента се пречистват. В момента има 66 градски пречиствателни станции.

Засега финансирането на станциите е твърде неясно, основно се разчита на средства от програмата ИСПА, кохезионния фонд, частно финансиране по линията на публично-частното партньорство и средства от такса водоползване, посочи Личев. Тази такса се плаща от енергетиката, "Напоителни системи" и промишлените предприятия, които използват язовирите. До края на 2005 г. парламентът ще приеме закон за управление на водите и таксата ще бъде увеличена, обясни той. Сега тя е 2 ст. на куб.м, но според пресмятанията на екоминистерството ще се повиши до 8-12 ст. за куб.м, а в края на периода ще бъде намалена. По думите на Личев в момента няма готови проекти, които да бъдат предложени за финансиране от кохезионните фондове, а България се забавя в изпълнението на евроизискванията. Трябва да се помисли какви санкции ще плащаме за неизпълнението, смята той. Според председателя на Българската асоциация по водоснабдяване и канализация Теньо Пейчев почти всички от съществуващите пречиствателни станции се нуждаят от рехабилитация. Проблем остава обучението на операторите, които ще работят в тях.


България няма достатъчно ресурси на местно ниво, липсва и механизъм за устойчиво финансиране на сектора, се посочва в доклада на СБ. Тя изчислява, че през следващите десет години секторът ще се нуждае от 6.9 млрд. евро инвестиции. Банката отчита, че загубите средно над 60% за страната са сред най-високите за Европа. Тя препоръчва да се подобри усвояването на средствата от европейските фондове чрез представянето на качествени проекти за финансиране.

Над 2 млрд. евро са необходими за рехабилитация на ВиК системите и намаляване на загубите до 2015 г., съобщи директорът на дирекция ВиК в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Пламен Никифоров. Само 67% от градовете в България имат канализационни системи, а около 20% се нуждаят от реконструкция и модернизация. Според МРРБ около 30-40% от необходимите средства ще са от европейските фондове, част от тях ще са от Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Ще се разчита и на концесионирането на ВиК системи. Стойността на проекта за модернизация и рехабилитация на ВиК мрежата в Бургас и Русе е 80 млн. евро, този в Русе - за 54 млн. евро. Предстои да бъдат подписани договорите за още четири дружества, каза още Никифоров. Най-голямата тежест за инвестиции във водния сектор се пада на общините, посочи той. Тежестта може да бъде облекчена чрез публично-частните партньорства, като министерството работи по четири възможности за привличане на средства - сключване на договори за обслужване на дейностите, за управление на дружествата, за концесиониране и създаване на смесени дружества.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK