Строежи завземат защитени територии

ВАС обяви за нищожно решение за местност под закрила

Строежи завземат защитени територии

© Wikipedia.orgНашумялото вилно селище "Златна перла" край с. Варвара, община Царево, се гради с пълна пара. Въпреки че през февруари екоминистърът Джевдет Чакъров разпореди строителството да бъде спряно, защото комплексът е в природен парк "Странджа" и за него не е направена екооценка, триетажните постройки са почти готови. Излети са и покривните плочи, а следващият сезон селището ще може да посрещне туристи.
Инвеститорът "Краш 2000" обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) заповедта за спиране на строежа, която беше издадена от директора на регионалната екоинспекция в Бургас. През юли съдът се произнесе в полза на фирмата с мотива, че няма утвърден план за управление на парка, който да е нарушен от строителството. Това решение се обжалва и поредното заседание е утре. Директорът на парк "Странджа" Стефан Златаров посочи, че планът за управление на защитената територия е разработен още през 2000-2001 г. и през 2003 г. е внесен в екоминистерството, което тогава се управляваше от Долорес Арсенова от НДСВ.


Документът отлежава повече от една година и при наследника й на поста от ДПС. Според Златаров кметовете на Царево и Малко Търново се противопоставят на проекта, защото смятат, че ограниченията, които планът налага върху стопанската дейност, спират развитието на двете общини. Ако той се приеме, нищо няма да може да се направи, казва Петко Арнаудов, кмет на Царево, където има сериозен инвеститорски интерес. Той нарича ограниченията "зелена завеса" и смята, че ще се отразят негативно на поминъка в неговия край - туризма.


През март, докато течеше сагата със строежа на "Краш 2000", кметът на Царево внесе искане в екоминистерството от границите на защитения парк да бъдат изключени земеделските земи около морските курорти и по-големите странджански села. Става въпрос за над 50 хил. декара. (Не е изключено част от тях да са били обект на замените с парцели от други райони, описани в съседния материал). Още миналата година хора от Варвара започнаха подписка за изваждане на земите им от парка. Това може да стане, след като екоминистърът назначи комисия. Според кмета Арнаудов, ако някой иска тези земи да останат защитени и за тях да важат предвидените ограничения, може да ги изкупи на пазарни цени и след това да го запази в парка.
Проектът "Златна перла" е изграден върху терен, купен от частни собственици, получили земята след реституция. Според главния специалист по горите в парка Иван Камбуров строежът щеше да е законен, ако инвеститорът беше кандидатствал за изключване на терена му от границите на парка.
В края на юли Върховната касационна прокуратура (ВКП) започна разследване за незаконно строителство, след като 13 екоорганизации подадоха сигнал. Тогава ръководителят на екипа и завеждащ инспектората на ВКП Малена Филипова каза, че има съмнения за корупционна схема при смяната на статута на земята и разрешаването на строежа. Разследването беше препратено в Бургас. Дознанието беше възложено на тамошната РДВР и трябваше да приключи до месец. То обаче продължава и досега. Окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов обясни, че следователите не могат да смогнат да съберат и обработят писмените доказателства.


Парк "Странджа" е обявен за защитена територия през 1995 г. Според проучвания Странджа е вторият по големина дъбов масив на Стария континент, като най-големият е в Южна Франция. Планината съхранява уникална смесица от средноевропейска, средиземноморска и кавказка растителност и е дом на видове, които не се срещат никъде другаде в Европа. Паркът представлява 1% от територията на България и е предложена от еколозите за мрежата "Натура 2000".


Освен делото за намиращия се в местността "Дълбоки дол" комплекс "Златна перла" на 19 октомври петчленка на ВАС ще гледа случая с местността Камчийски пясъци. В края на юни по искане на софийската фирма "Рийс интернешънъл" съдът обяви за нищожно решението от 1980 г. на Комитета за опазване на природната среда, с което територията е обявена за защитена. Тя обхваща крайбрежната пясъчна ивица и зоната между нея и заливната гора Лонгоза във варненската община Долни чифлик. Съдът вече се произнесе в полза на инвеститора, тъй като заповедта за статута на Камчийски пясъци не посочва границите на защитената местност.


Екоминистерството обжалва това решение. Случаят обаче накара екоорганизациите да настръхнат, защото по аналогичен начин може да бъде оспорен статутът на около 400 местности в страната, обявени за защитени.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1 януари 2007
  *****

  Чакаме и се надяваме!

 2. 2 Профил на B52
  *****

  Vsichkite rodnini shte im spomena na tezi ozvereli seliatzi i investitori, koito sasipvat edisntvenia "kapital" s koito BG vsashtnost razpolaga - prirodata. Kurortni selishta lacheni po tzial sviat ima! I s sredizemno ili adriatichesko more ne moje da se premerim. Nasheto chernomorie otdavna se prezastroi, baia kradeni pari se izpraha!
  A prirodata, tazi sashtata, deto i za sledvashtite pokolenia sledva da ostane, tia e sistematichno razrushavana.
  Komunistichesko-tursko-tzaristki botush ia tapche, posle nishto ne nikne :-(

 3. 3 Профил на куцо магаре
  *****

  "планът за управление на защитената територия е разработен още през 2000-2001 г. и през 2003 г. е внесен в екоминистерството, което тогава се управляваше от Долорес Арсенова от НДСВ" ----- е може ли еко министър да е с фамилия Арсенова

  "кметовете на Царево и Малко Търново се противопоставят на проекта, защото смятат, че ограниченията, които планът налага върху стопанската дейност, спират развитието на двете общини. Ако той се приеме, нищо няма да може да се направи, казва Петко Арнаудов, кмет на Царево, където има сериозен инвеститорски интерес" ----- ами то е ясно че ще му се вържат ръцете да смуче на селтака гаден, това има впредвид "че нищо няма да може да се прави".

  Няма нищо по-лошо от селски кмет и инвестиционен башибозук.

  Според главния специалист по горите в парка Иван Камбуров строежът щеше да е законен, ако инвеститорът беше кандидатствал за изключване на терена му от границите на парка ----- е добре, че сега се светнаха че трябва да кандидатстват за изключване, че да нямат много време иначе щяхме, да си останем 5% кипарисови горички и останалото пустиня.

 4. 4 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  1. Строежът на ваканционно селище “Златна перла” е в местността “Дълбоки дол” землище Варвара. Тази местност е гранична със землището на гр. Царево и практически е на границата / входа / на предпологаемите очертания на Природен парк “Странджа”. Цялата местност по решение на Общинския съвет е включена в заданието за изработване на нов Общ устройствен план като бъдеща “вилна зона”. В момента се изработва проект на плана и в него имотите в местността са отредени за застрояване. Местността е предложена на Министерството на околната среда и водите при обсъждане на проект за “План за управление на ПП Странджа” за зона за туризъм и вилно застрояване и изключване от парка.

  2. Природен парк “Странджа” няма определени по законов ред граници. Със заповедта за създаването му не се фиксират границите на парка, а само се определя общия размер на включените имоти. Липсва конкретизация по местности и конкретни имоти. Това е следвало да се извърши с последващ акт на Министъра на околната среда и водите. При това положение всяко определяне на граници по друг ред / включително от служители на парка чрез поставяне на табели / е незаконосъобразно. До ден днешен за ПП “Странджа” няма изработена и одобрена специализирана карта на имотите в границите на парка, няма и одобрен план за управление. Така формално погледнато паркът е с неизяснени граници и няма точен критерий / законов или чисто научен / дали имотите на “Златна перла” попадат в защитена територия.

  3. В Община Царево постъпват множество искания от собственици на имоти за промяна на предназначението на земеделската земя и преотреждането и за застрояване. На основание пар.7 от ПЗР на Закона за защитените територии вички те се изпращат на Министерството на околната среда и водите за съгласуване. Планът на ваканционно селище “Златна перла” е одобрен едва след като инвеститорът е представил именно такова съгласуване-писмото на Зам.министър Дардов. С него се разрешава изграждането на селище от вилни сгради. Подобно съгласие на МОСВ за строителство в ПП “Странджа” не е прецедент и е давано и по рано за други имоти и инвеститори – например за с.Кондолово, за два имота в землище на с.Варвара за които е и променен статутът. До настоящия момент, въпреки множеството коментари, официално в Община Царево не е постъпвало акт на МОСВ по отмяна на предходното съгласувателно писмо на Зам.министър Дардов.

  4. Премахването на обекта “Златна перла” е възможно само след влизане в сила на заповед за неговото премахване като незаконно строителство. Издаването на такава заповед е от компетентността на Директора на ДНСК София и евентуално при липса на образувана от тях процедура е от комепетентност на Кмета на Общината. До настоящия момент Директора на РИОСВ Бургас е издал заповед / влязла в сила / за временно спиране на реализиране на инвестиционното намерение в имота до изработване и одобряване на ОВОС. От своя страна Началника на РДНСК / едва през месец октомври, когато обектът е вече издграден в груб вид / е издал заповеди за отмяна на одобрени строителни книжа-същите не са влезли в сила и се обжалват от инвеститора пред съда /. Следователно няма нормативно основание за премахване на обекта. Експерти на Община Царево и експерти на РДНСК ежеседмично проверевят обекта дали се спазва временната забрана за строителство и констатират, че такова не се извършва.

  5. Неправилна е тезата, че разрешенията за строеж са издадени без осигурени външни ел. и ВиК връзки. Инвеститорът е представил сключени между него и доставчиците на ток и вода предварителни договори за присъединяване към техните мрежи. Следователно налице е било тяхно съгласие за изграждане и включване на обекта към съответната инфраструктура. Началникът на РДНСК не е отменял разрешенията за строеж за ел.провод и водопровод, които са и вече законно изградени от инвеститора.

  6. На последно място, проблемът със строежа на “Златна перла” има за Община Царево и село Варвара и социален аспект. В строежа са ангажирани около 100 местни жители по трудов договор, след спирането му същите са без работа, при липсата на друг поминък в района на Варвара. Самото село до скоро беше едно от най-бедните по крайбрежието.

 5. 6 Профил на мен
  *****
  Неутрално

  Първо някои територии стават вилни зони с разрешена(7.5 м. височина), а после изникват бетонни чудовища на по 7-8 етажа.Такова се строи между с. Лозенец и к-г Корал!! Кметът Арнаудов заслужава куршум като оня дебелак от Несебър!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK