Кампанията "Защитете защитените територии" набира сили

Странджа

© Panda.org/bg

СтранджаВ рамките на кампанията на Световния фонд за дивата природа (WWF) "Защитете защитените територии" са събрани около 20 000 подписа в подкрепа на защитените територии в България. Това съобщиха от организацията на пресконференция в петък. На интернет страницата на WWF желаещите да дадат своя глас в подкрепа на кампанията, попълват форуляр, който автоматично се изпраща на отговорните министерства. "Случвало се е на ден да бъдат изпратени над 2000 електронни писма", казаха от WWF. Подписи ще се събират до средата на ноември.


За "рекламни лица" на кампанията "Защитете защитените територии" те избраха Националните паркове Рила, Пирин и Странджа.


В Рила има планове за изграждане на ски курорт "Паничище – Седемте рилски езера – връх Кабул", който ще има пагубни последствия върху природата в района. Около природен парк Странджа се строи ваканционно селище в нарушение на четири закона, предупреждават от Световния фонд за дивата природа. Пирин е избран заради тежките последици от ски зона Банско. В съседната долина, около хижа "Дамяница", заради отводнителните канали на ски пистите са се активизирали свлачища. Освен това отходните води от ски курорта застрашават водата на Банско.
Междувременно коалиция от 13 екологични организации се обедини около лозунгът "За да остане природа в България". В четвъртък те се събраха на артистична акция и бдение на площад "Св. Неделя" в София. Поводът бяха двете дела, които се водят от ВАС - практическото заличаване на Защитена местност "Камчийски пясъци" и за незаконните строежи при с. Варвара в Природен парк "Странджа".


Природозащитниците очакват реакция от страна на отговорните институции, но и предупреждават, че ако такава не последва, ще предприемат действия на международно ниво.
От WWF напомниха, че в световен мащаб темпът на изчезване на видове е между 1000 и 10 000 пъти по – бърз, от естествения процес. За сравнение, скоростта на изчезване на динозаврите е била много по – ниска. "Човекът върви много бързо към собственото си изчезване", каза заместник - директорът на Дунавско - Карпатската програма на WWF Андреас Бекман.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK