Кметове искат изваждане на ключови места от предложенията за Натура 2000

Камчия

© Петко Цветков

КамчияКметовете на Белослав и Аврен Емил Дичев и Красимир Тодоров са недоволни от включването на зони, към които има потенциален инвеститорски интерес, в мрежата на защитените територии Натура 2000, предаде БТА.


"След като се запознах с плана за включване в екомрежата на Варненско - Белославското езеро го представих на общинския съвет и имам пълната му подкрепа в искането за изваждането на зоната от екомрежата", каза кметът Емил Дичев. Според него попадането на тази територия в мрежата ще попречи на инвеститорския интерес. "Зоната е създадена за обслужване на бизнеса и развитието на икономиката", категоричен беше Дичев.


"Внимателно оглеждане на зоните, които попадат в Натура 2000, е предложил и Регионалният съвет за развитие в областната администрация, в който участват кметове и председатели на общински съвети", съобщи главният експерт в отдел регионално развитие в областна администрация Галя Стоянова. Съветът смята, че зоните за икономическо развитие трябва да бъдат извадени от мрежата. Предложението е изпратено до министъра на околната среда Джевдет Чакъров.
"От областната управа също искат да бъдат намалени защитените зони, защото според Националния план за развитие, инвестиции трябва да се влагат в агломерационни ядра, каквато е агломерацията Варна - Девня - Белослав", подчерта Стоянова. По думите й голяма част от района на Варненско - Белославското езеро е заета именно от икономически дейности. Тя обясни, че освен това се предвижда изграждане на нови терминали в канала. Превръщането на езерото в защитена зона сериозно ще ограничи икономическото развитие на Варна, Белослав и Девня.


"Никой не ме е търсил за уточняване на позициите по отношение на обектите, които ще бъдат включени в Натура 2000", обяви кметът на Аврен Красимир Тодоров. От територията на общината в екомрежата е планирано да попадне районът на Камчия. По думите на Тодоров към тази зона има много сериозен инвеститорски интерес. "Трябва да пазим Камчия, но не трябва да пречим на инвеститорите", заяви кметът. Той допълни, че Лонгоза трябва да е в мрежата, но от северната страна на реката бизнесът трябва да се развива. Тодоров категорично заяви, че няма да върне нито един сериозен инвеститор, дори да бъде глобен заради това.


"Границите на определените територии за включването в екомрежата Натура 2000 във Варненска област не подлежат на прекрояване", беше категорична Ирина Матеева - отговорник по европейските въпроси в Българското дружество за защита на птиците, което предлага кои зони да попаднат в мрежата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK