Еколози предлагат девет защитени зони по морето

Екологични организации настояват до края на ноември правителството да обяви за защитени девет зони по Черноморието, които да влязат в националната екологична мрежа "НАТУРА 2000". Това съобщи Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани" по повод Международния ден на Черно море във вторник.


Предложението за зоните обаче още не е внесено в правителството от министъра на околната среда Джевдет Чакъров, а крайният срок, в който България се е ангажирала пред ЕС да обяви защитените територии от "НАТУРА 2000", изтича в края на годината.


Еколозите предлагат защитени зони да са: Странджа, Маслен нос - Ропотамо - Алепу, Поморие, Емине - Иракли, Шкорпиловци - Камчия, долината на река Батова, Балчик - Калиакра - Камен бряг, езерото Шабла, езерото Дуранкулак - плажовете Света Ана и при къмпинг "Космос". Еколозите очакват също да бъдат преразгледани разрешителните за строежи в тези местности. Според тях през последните 3-4 години строителството е разрешавано безразборно, а много от обектите нямат оценка за въздействието върху околната среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK