ЕП се разгорещи заради забраната за използване на живак

Европейският парламент подкрепи пректодиректива за забрана на живака в термометри и други измервателни уреди, предаде Евроактив. Благодарение на британските консерватори изключение правят барометрите, което разгневи екологичните организации.


Според Комисията, за производството на домашни термометри и други измервателни уреди се използват около 25-30 тона от общо 33 тона живак всяка година.


Предложението на ЕК за забрана на живака е част от по-широка стратегия за ограничаване на употребата му, приета през януари 2005. Съветът на министрите одобри план, според който трябва да се спре целия износ на живак до 2011 година.
Проектодирективата беше подкрепена от Парламента на 14 ноември с 581 гласа "за", 17 "против" и 21 "въздържали се". Тя налага забрана за произвеждане на измервателни уреди с живак, за да се предотврати изпускането му в околната среда и трябва да влезе в сила до 2010 година.


Въпреки това Парламентът направи изключение за класическите барометри, за което лобираха британските консерватори и най-вероятно заради него директивата ще бъде върната за преразглеждане.


Причината е, че изключението противоречи на уговорката, направена със страните-членки.


"Живакът трябва да бъде контролиран, но забраната му за употреба в традиционните домашни барометри е равносилнo на използването на парен чук, за да се счупи орех", каза депутатът Мартин Каланан. "Ако се вземат необходимите мерки за контрол и се направят по-добри правила за предупреждаване на потребителите ще бъдат спасени много работни места и малки предприятия във Великобритания", добави той.


"Това е много разочароващ обрат", каза представител на екологичната организация "Здраве и Околна среда". "Дузини тонове живак ще продължат да се излизат на пазара и ще застрашават здравето на хората и околната среда".


"Живакът е глобален замърсител, които пътува на големи разстояния. Най-токсичната му форма, метилживакът, се акумулира в големите хищни риби и така прониква в човешкото тяло и засяга най-податливите – бременните жени и децата", казаха от ЕЕВ, федерация от 140 екологични организации.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK