Когато бизнесът срещна екологията

Националните паркове са въпрос на визия

Когато бизнесът срещна екологията

© ДневникYellowstone е първият национален парк не само в Съединените щати, но и в света. Това парче скала от Уайоминг, Монтана и Айдахо получило уникалния си статут през 1872 г. Днес в парка работят над 4000 души. В системата на националните паркове изобщо работят стотици хиляди - доказателство, че те са голям бизнес. Всеки, който е пътувал из Америка, знае, че след като мине по моста Голдън Гейт и си купи билет за Дисниленд, идва ред на Големия каньон и Долината на смъртта. Има ли значение, че американците ги сочат с пръст заради липсата на култура, при положение че те отговарят с нещо, което имат в изобилие - природа? Точно както англичаните са си построили музеи на всяка керемидка, американците са завардили и сложили етикет "национален парк" не само на очевидни природни феномени.


Не е ли нелепо, че покрай "Натура 2000" изпаднахме в смешната ситуация да доказваме на света, че в България няма природа. Трудно се крият толкова планини, реки, влажни зони, плажове, птички и пчелички, но понеже ни липсва достатъчно визия и не знаем


как да правим пари от природа
предпочитаме да отричаме, че тя съществува.


По данни на Европейската комисия 20% от територията на Европейския съюз е включена в "Натура 2000". Едва ли сме първата страна, в която "Натура" се посреща с подозрение, но е възможно да сме първите, които я посрещат на нож. За пореден път у нас бизнесът и еколозите се разминаха. Това е необяснимо, като се има предвид, че на много места по света тенденцията е те да работят съвместно, не да се търси конфликт.


Във Великобритания природозащитни организации като English Nature работят с големите голф игрища, за да развиват техните екосистеми. На територията на игрищата се засаждат ендемични дървесни видове и храсти, които приютяват птици и животни. Много голф клубове днес ограничават използването на хербициди и строят платформи за орнитолози, от които да се наблюдават редки видове.


Друга английска природозащитна организация, Earthwatch, от няколко години работи в партньорство с GlaxoSmithKline. Еколозите съветват фармацевтичната компания как да намали ефекта от производството върху околната среда. В резултат от партньорството се развиват екосистемите по места и се разраства биоразнообразието в районите, където е концентрирано производството.


В Съединeните щати хранителният гигант Coleman Foods си партнира с American Forests в проект, който ще продължи до 2015 г. и ще остави след себе си


20 милиона нови дървета


Coleman Foods ще засадят един милион, 9 милиона ще бъдат дарени от клиенти и бизнес партньори на компанията, а американското министерство на земеделието ще засади по едно дръвче за всяко, засадено от Coleman и приятели.


За да заработи този модел и в България, на първо време бизнесът и екологията трябва да намерят допирни точки. Пари от природа се правят, но по различен начин. Малки семейни хотели с постоянен поток от туристи орнитолози или къмпинги за любители на екопътеки могат да носят повече доходи от хотелски комплекси, които стоят празни заради слаб ски сезон или липсваща естетика. Големите комплекси пък могат да се вписват по-успешно в пейзажа и дори да го облагородяват. Със силно бизнес екологично партньорство и добре развита система от национални паркове и защитени зони от "Натура 2000" можем да стигнем не само американците. За да не пише някой след сто години за "годишнина" от затварянето на последния национален парк.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Биг Дик
  *****
  Неутрално

  Всичко е прекрасно, докато не стигнем до словосъчетанието "туристи орнитолози", което си е пълна глупост, откъдето и да го погледнеш...Орнитолозите са учени. А туристите могат да бъдат например "природолюбители" или "любители на птиците" или "bird watchers" (преведете си го както искате). При всички случаи, статистически погледнато учените-орнитолози заемат пренебрежимо малка част от туристическия поток в световен мащаб.

 2. 2 Профил на Черноморски
  *****
  Неутрално

  Напълно споделям написаното от от авторката.За жалост, истината у нас е поредното доказателство за некадърността и пристрастието на нашите политици към далаверите.Те са в основата на този протест на отделни хора,които не са информирани своевременно и обективно за ползата и значимостта от прилагането на Натура 2000.

 3. 3 Профил на Edith Piaf
  *****
  Неутрално

  Харесва ми идеята за къмпингите. Защо не направим повече в България, ами ги има само по морето? Много малко инвестиция се иска, природата не се съсипва и приходи винаги ще има, защото за самите къмпингари не е скъпо и идват по всяко време. Във Франция има много добра мрежа от къмпинги, устроени са превъзходно и много хора ги ползват, и местни, и туристи. Освен това не виждам причина да не могат да се правят в защитените от "Натура 2000" зони, защото с нищо не застрашават околната среда.

 4. 4 Профил на анонимен
  *****
  Разстроено

  Толкова ли не заслужиха хората да бъдат уведомени какво точно е "Натура 2000". Е от там идва проблема, това внушава съмнение, че има нещо нередно и нещо, което не е в интерес на собствениците на тези земи.Направете го най-после!

 5. 5 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Посочената идилия в статията не е станала от самосебе си. Големите фармацефтични и други компании си сътрудничат с природозащитни организации не защото обожават природата и им носи печалба, а защото са ПРИНУДЕНИ от законите и най-вече от прилагането им. В България Натура 2000 просто трябва да се наложи от правителството без възможност някои кметства да обявяват пустееща земя за обработваема, вместо да бъде включена в програмата. От своя страна големите фирми ще си сътрудничат с природозащитниците в момента, когато биват реално принудени да възтановят природата. А последното могат по-лесно да направят с природозащитните организации, защото последните имат обучен персонал и знания, които предоставят безплатно, които иначе големите фирми трябва да осигурят срещу заплащане. Следователно нищо не е случайно и отново единственото, което ни трябва, но не е малко, е ДЪРЖАВА, която да прилага написаните слова в законите.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 8. 8 Профил на Горския
  *****
  Неутрално

  Вестник Дневник е светлинни години преди останалите всекидневници по няколко причини, една от които е Олга.

 9. 9 Профил на ГП
  *****
  Неутрално

  Браво Дневник, продължавайте да следите и популяризирате
  проблемите по екологията. Това е посоката !

 10. 10 Профил на Кирил Иванов
  *****
  Неутрално

  Какво ще правим с подкупните кметове на черноморските и други общини които забогатяват от неизгодни за държавата и хората заменки и всичко друго което длъжноста им позволява.Те са подстрекателите на протестните действия срещу въвеждането на НАТУРА!

 11. 11 Профил на авджия
  *****
  Неутрално

  Идеята е следната, дават на всички далавераджи безплатни ландшафтни проекти с бунгала и им се налива в тъпите кратуни, че гората е хотелче, а бунгалата са стаи и при това енергийно ефективни и с лукс като на Бахамите, не 5 звезди ами цялото звездно небе над теб, и с персийски килим от най-пъстрата трева в света и най-уникалните цветя на света, с безброй видове птички и 100 пъти толкова бръмбари, паяци, змии, костенурки и таралежи, които при това не седят в басейн или кафез и издават безброй звуци които и най-добрият джазбенд не може да изсвири, още безброй екстри, които всеки тук може да добави и всичко това безплатно, за това не е необходимо да имаш цяла планина, а дори само един декар пустееща нива е достатъчно да бъде залесена и цялата гора в съседство ще излее като от магическа лампа своите богатства, без да плащаш заплати, да те е грижа за специалисти, бюрократи, да плащаш подкупи на чиновници, да си късаш нервите и да плащаш на некъдърни архитекти, а е пълно със безброй животинки които се грижат за уюта и приятната атмосфера, развлечението, атракцията на туристите напълно безплатно, обслужващият ти персонал са доброволците еколози, които сами си поемат разходите за дойдат тук за да се грижат за екстериора и ландшафтният дизайн без да ти искат възнаграждение за това като алчните дизайнери. Ако всичко това звучи невероятно и като в приказки от "Хиляда и една нощ" то явно е наистина така, ако можете да погледнете от моята гледна точка, аз това го разбирам всеки път когато излезна от града сред природата, въздишам и си мечтая, ех защо не живея, там всред полянките и горичките, всъщност, работя по въпроса, от скромната заплата предният месец си купих лаптоп, и следващата стъпка, ще е да си намеря дървена къща сред природата където има безжичен интернет, между другото, в Русе са пуснали такъв инернет който е напълно безплатен, значи няма да е трудно да уредя горичката ми с един такъв, ще видя, ако започната да ми идват много познати на гости, може да помисля да направя още една, две къщи за гости в близост, на около 100-на метра от моята и една чайна. Ако имах един милион още сега щях да си купя едно село в планината. Обаче си мисля за това че не живея в рая и ще трябва да си инсталирам и някаква охранителна система, при съвременните технологични нововъведения смятам няма да ми е много трудно да следя непрекъснато кой влиза и излиза от имота ми, естествено, ще трбва да сложа предупредителни табели от къде да не минават и да им направя една хубава маркировка по маршрута. Хайде засега спирам да мечтая, че трбва да се залавям за работа.

 12. 12 Профил на идилия
  *****
  Неутрално

  В статията пише,че някъде са обещали да засадят няколко милиона дървета.Това е добре.В България обаче Доган и Сакскобурготски са обещали да изсекат два пъти повече.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на Onemis
  *****
  Неутрално

  Статията звучи прекрасно, но българската действителност е малко по-друга. Защо в България бизнеса и еколозите не работят заедно? Проблема е и в двете страни. Първо в момента бизнеса в България това въобще не го интересува. Основната част от него в момента си препира парите чрез строителни и туристически фирми (не без помощта на държавата), а другата се опитва да оцелее под сянката на първата (въпреки "помощта" на държавата). От друга страна екоорганизациите в България към момента нямат нужния капацитет и звена, които пълноценно да работят с бизнеса, а освен това е пълна заблуда, че екоорганизациите където и да било по света работят безплатно. Труда по засаждането на дръвчетата може и да е безплатен, но организацията на мероприятието и популяризирането и в общността (най-често чрез медиите), както и чисто административното поддържане на организации от рода на гореупоменатите English Nature, Earthwatch & American Forests струва камара пари, които някои трябва да ги плати и това най-често е бизнеса или държавата, а в България нито бизнеса, нито държавата са склонни да дават пари за природата. Тя просто е даденост!!!

 16. 16 Профил на идиота
  *****
  Неутрално

  Ако повечето хора не живееха в мизерия и като зомбита, щяха да забележат многобройните хора които идват в България всячески опитвайки се да избегнат българските туроператори със скапаните им олинклузив оферти. И дори групите си ги водят техни екскурзоводи и сега вече сме в европейският съюз и познайте колко хора ще стъпят в български курорт след като идват със свои туроператори и могат да ползват семейните хотели , просто като казват хората, че Златни Пясъци и Слънчев Бряг са гета, отдавна трябваше някоя високопоствена умна тиква да се светне и да води политика за устойчиво развитие, защото хората са бедни и не мислят за утре, един беден човек нама как да започне да мисли като богат и да инвестира разумно и колкото пари да има, затова проблема е политически и добре че влезнахме по бързо в Европа, защото иначе щяхме да продължим да си живеем във мутренски феодализъм още не знам още колко години, поне сега ще са по-малко.

 17. 17 Профил на пусито
  *****
  Неутрално

  И колкото да се пишат статии, когато половината от нещата в английският нямат превод е невъзможно българските бизнес стереотипи да отговорят на търсенето на световният пазар, е затова световният пазар ще си влезе у България като удома си, нещо което първо се усети с банките, после с приватизацията и сега с вносните стоки и туризма, то отдавна малките хотели в България си работят направо с чуждите туроператори.

 18. 18 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  ...."Yellowstone е първият национален парк не само в Съединените щати, но и в света. Това парче скала от Уайоминг, Монтана и Айдахо получило уникалния си статут през 1872 г."
  Браво, на авторката на статията за "блестящото" сравнение с "НАЦИОНАЛНИЯ парк Yellowstone", но да конкретизира за коя нация става въпрос и каде са хората населявали тази 8 980кв.км. голям парк? Излиза, че там преди 1872 г. не е имало хора или авторката не ги брои за хора(малко расизъм сме принудени да преглънем). Добре би било да добавим и малко история около случката! От интерес за читателите(и за по-добро сравнението с НАТУРА 2000) можем да добавим как АРМИЯТА е "управлявала парка Yellowstone ", но защо и от кого?
  Ако ПЛАНЪТ е бил ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ върху тази територия да бъдат изклани за да може земята им да се вкара 100 години по-късно в културното наследство на ЮНЕСКО или греша те са били изклани за да има земя и паркове за такива "ценители като екотуристите и природозащитниците" от 7-та кавалерия на генерал А.Custer ! "Геройски" паднали в битката с "БРАКОНИЕРИТЕ" предвождани от Crazy Hors година 1876(такова име само бракониер може да носи и притова само 4 години след "обявяването" на "парка". Обявен интересно от КОГО и с какви пълномощия????)!
  Колко ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ "бракониери като Crazy Hors" са били обезглавени за да има Монтана повече от 150 хиляди кв.км. защитени територии, което е почти 50% от територията на..какво незнам???(Монтана има население 20 000души 1872г. и става 41-а щат 17 години по-късно!)? Една територия повече от ТРИ Българии и днес с население по-малко от София!!! Всеки може да прочете и сравни колко допирни точки България има с изброените от авторката територии!!! Уайоминг днес има население колкото Варна и половин Бургас на територията на повече от ДВЕ Българии така "националения парк Yellowstone" е само 3,5 % от територията при население 2-ма на квадратен км.! Когато "парка" е бил измислен населението не е било повече от 10 000души на територията от 250 000кв.км.!
  Не пишете глупусти за това как да се УЧИМ от историята на "американците" наричани грешно "знаещи" а БЪЛГАРИТЕ да ни слагате в групата на "не знаещите", защото мислим различно!
  Няма нищо цивилизовано в насилственото заграбване на ЗЕМЯТА дори и за "национални паркове", както и в колонизацията и систематичното избиване на хора!!!
  Ако с КРАДЕНАТА природа ще се ГОРДЕЕМ то не е гордост а ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!

 19. 19 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Abe gornia, kakvo pak si go obarnal na amerikanci sreshtu bqlgari? Kakvo se zasiagate vseki pat kato vi pokazhat polozhitelen primer niakade po sveta? Tova si e chista kompleksarshtina. Ami to e poveche ot iasno, che sme "neznaeshti" v sluchaia, shtom ekolozi i biznes niamat dopirna tochka. A nai-neznaeshto e bqlgarskoto obshtestvo, koeto sedi otstrani i gleda, dokato mutrite si izpirat parite sas stroitelstvo i turizqm za smetka na vekovnata priroda. Tova koeto se unishtozhava sega e bilo kultivirano stotici godini. Vmesto da go za pazim i pravim pari ot nego (ideiata na avtorkata), nie rushim i prepirame milioni.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK