Екоорганизации обжалват пред ВАС одобрения списък за Натура 2000

Екоорганизации обжалват пред ВАС одобрения списък за Натура 2000


Пет природозащитни организации, които изготвиха предложенията за местата за Натура 2000, внесоха жалба във Върховния административен съд срещу одобрения от правителството списък със защитени зони. Те смятат, че той се приема с голямо закъснение и е непълен, съобщиха от коалицията "За да остане природа в България".


Още през ноември 2006 г., съвещателният орган към Министерство на околната среда и водите - Националният съвет по биоразнообразие - принципно одобри списък от 225 защитени зони за местообитанията. След предложение на Национално управление по горите бе обявено, че съветът е решил да отложи 29 зони, които по площ обхващат почти половината от мрежата със зони по местообитанията. В Министерски съвет бяха внесени за одобрение 196 защитени зони.


От тях обаче кабинетът отложи още 16, които са всъщност последните останали незастроени места по българското Черноморие. Организациите припомнят, че допълнително между правителственото решение и обнародването на списъка са били отложени без научни аргументи още 5 зони от Натура 2000.
Природозащитниците твърдят, че отлагането за допълнително прецизиране на зоните за октомври противоречи на Закона за биологичното разнообразие.


Освен това в жалбата природозащитниците се противопоставят на рещението на МС в защитените зони от Натура 2000 да не се включват териториите с приет общ устройствен и/или подробен устройствен план. Според тях това изключване води до обезмисляне на защитата на местообитанията, която трябва да бъде осъществена чрез обявяването на съответната територия за защитена зона.


Жалбата е подписана от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, WWF Дунавско – Карпатска програма България, Зелени Балкани-Стара Загора, Българско Дружество за защита на птиците и Информационен и учебен център по екология. Всички те са членове на коалицията "За да остане природа в България".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петко
  *****
  Неутрално

  В БГ всички административни органи са продажни.Въпрос на морал и манталитет.Най-добре е жалби до оторизираните комисии в ЕС.

 2. 2 Профил на Кобург Велчев
  *****
  Неутрално

  “ЕКУЕСТ” КУПИ СОФИЙСКИТЕ БОКЛУЦИ

  Навръх първа пролет, считано от 23 март 2007 година, “Чистота”, “Волф” и ДИТЦ станаха собственост на “Новера”, част от групата на “Екуест”.
  Каква фирма е ЕКУЕСТ ?? Съмненията са, че т.нар. инвестиционен фонд пере пари на Българската и Съветско-Руската мафии. ЗАЩО ?? Защото:

  1. ЕКУЕСТ купи построения Сити Сентър София (CCS) за 95 милиона Евро. Платена е цена от над 3000 Евро за квадратен метър. Цена, значително по-голяма от действащите към момента на сделката пазарни цени на имоти. При това, сградата има над 20% обща площ – коридори, стълби, фоайета и др., които са неизползваеми. При всички случаи Българският консорциум, построил сградата, си е осигурил над 100% възвръщаемост на средствата.
  2. ЕКУЕСТ направо се натискаше за сделката за Софийския боклук. Дори негови представители /малко известни български граждани/ хвърляха чрез медиите предупреждения и заплахи за оттегляне. Сякаш това е много атрактивен инвестиционен проект и то по време, когато обществената нетърпимост и скандали към тази дейност и липсата на перспективи са във върхова фаза.
  3. ЕКУЕСТ стана пълен монополист на дейностите по честотата на София, купувайки и трите фирми ан-блок. При това БЕЗ конкуренция, без проведена публична процедура като конкурс или поне търг.
  4. Управляващата партия БСП и нейните общински съветници промениха на противоположна своята позиция. От противници на пре-продажбата на концесията, те станаха нейни поддръжници. При някакви си условия. Не е ли странна тази промяна, или просто комунистите отново ни блъфираха ?? А Бате Бойко имитираше спорове с бившите си съпартийци и ни разигра поредния пожарникарски театър.

  Какъв инвестиционен фонд е ЕКУЕСТ, след като инвестира неразумно и при високи цени и рискове парите на акционерите си ?? Кои са те ?? Каква възвръщаемост им обещава фонда ?? Въпроси, въпроси...... И много съмнения.

 3. 3 Профил на аноним
  *****
  Неутрално

  Обжалаване на вече вляза зона в натура не може, а обратното може. Ъ?

 4. 4 Профил на инкогнито
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK