Иракли отново е арена на конфликти

Трескаво се подготвят строежи, а протестите били прах в очите

Плакатите на протестиращите гласят „Долу ръцете от курорта Иракли-Емона, но не е ясно срещу кого са насочени

© Морски Дневник

Плакатите на протестиращите гласят „Долу ръцете от курорта Иракли-Емона, но не е ясно срещу кого са насочениНови скандали разтресоха Несебър, след като общинският съвет в града гласува Подробния устройствен план (ПУП) на Иракли, а министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров удължи срока на забраната за строителство там. В края на миналата седмица собствениците на земи в местността Иракли-Емона отново блокираха за час пътя към плажа. Tе протестираха този път срещу решението на министър Джевдет Чакъров да удължи срока на забраната. "Долу ръцете от курорта" и "Искаме да строим" пишеше на плакатите на протестиращите. В същото време по дърветата на мястото на протеста стояха други надписи "продава се". До плажа дори има и офис на агенция за недвижими имоти.


През август миналата година екоминистърът наложи мораториум върху издаването на строителни разрешения и забрани както новото, така и вече започнатото строителство в предложената за защитена местност Иракли-Емона и в землища на Емона и Обзор. Тогава Чакъров разпореди да се преустанови за срок една година издаването на всякакви документи, свързани с промяна предназначението и начина на трайно ползване на земите и горите. Забраните се отнасят за територии с обща площ 39 201.782 дка, от които 34 368.676 дка в землището на Емона и 4 833.106 дка в землището на Обзор, като имотите са изрично посочени по номера в заповедта.


Преди дни обаче общинските съветници на Несебър гласуваха изменение на ПУП на Иракли и така на практика дадоха зелена светлина пред застрояването веднага след като отпадне мораториумът. Отсега обаче с просто око се вижда, че в Иракли се копае и се прокарва инфраструктура. Местни хора обясниха, че се прокопава път за яхтено пристанище. "Строителството на практика е започнало и процесът е необратим това с табелите и протестите е само за заблуда", каза природозащитничката Соня Кехлибарева. По думите й инвеститори плашели местните хора, че ако не си продадат земите, държавата ще им ги вземе.
"Това е последният ни мирен протест", заявиха собствениците на имоти. Те на свой ред обявиха, че ако министър Джевдет Чакъров не ги посети, за да им обясни с какво право управлява техните имоти, и то в техен ущърб, те няма да спазят заповедта. "Ще разпънем палатки пред МОСВ, защото интересите ни са пренебрегнати отдавна и държавата ни лиши от всичко", каза председателката на Инициативния комитет на собствениците на земи в Иракли Донка Китанова. В деня на протеста нейните съмишленици не допускаха колите на летовниците в къмпинга и туристите, желаещи да стигнат до плажа, тъй като те също не зачитали правото на частна собственост. Решени сме сами да сложим нещата по местата им в Иракли, защото и в МОСВ ни казаха така - всеки сам трябва да си пази имотите", мотивираха действията си протестиращите.


Иракли-Емона е сред онези 37 зони, които правителството отложи за "прецизиране" до октомври, преди да ги включи в европейската мрежа на защитени територии. Същевременно кабинетът даде срок на общините дотогава да одобрят общи и подробни устройствени планове. Старият план за местността Иракли- Емона е изработен и приет още през 1997 г. Според него тук е предвидено изграждането на курортна зона. Това е и основният аргумент на собствениците да протестират. Според действащите по онова време нормативни документи статут на защитена зона има малка част от местността. Български учени предложиха в европейската мрежа от защитени територии "Натура 2000" да попадне по-сериозен терен от близо 40 000 дка. Ето защо министър Джевдет Чакъров наложи мораториум на строителството върху тях.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sasho
  *****
  Неутрално

  Мръсни, алчни селяни.

 2. 2 Профил на мо
  *****
  Весело

  погледнете ги само как са се наточили да влезнат в елита с по една тойота,
  лайнари мръсни ама още по-мръсни са тия, които им го позволяват и оставят децата ни без бъдеще

 3. 3 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Не са виновни шепата крякащи хорица, а псевдоинвеститори - мутри, мафиоти и спекуланти, гонещи бързи и мръсни печалби.
  И държавата не преви кой знае какво да ги спре, с една заповед за една малка зона Черноморието няма да спре да се превръща в бетонна стена.

 4. 4 Профил на Природозащитник
  *****
  Неутрално

  Хора не се заблуждавайте! Вижте ги тези на снимката. Това не са собственици. Това са инвеститори. През 90те години в Емона нямаше изобщо постоянни жители. Жителите и собствениците от с. Баня доста трудно могат да идат на протест, защото са на преклонна възраст. Още през 1987 с. Баня е било със силно затихващи функции и с 409 постоянни жители. Тия са виладжии от София и Бургас,които изкупиха в края на 90те години земите от местните на безценица, а сега искат с трици маймуни да ловят. Не случайно още през 1997 г. гласуват ТУП на Иракли. Тия тогава са се появили, да печелят. Ама нещо им се объркаха работите и беснеят. С плакатите, Дами и Господа Инвеститори - в Брюксел. Кажете там, че искате да застроявате Натура 2000 място и си занесете поръчаната експертиза, че ни бук, ни дъб имате и екологичните организации са засадили там пясъчната лилия. Когато от ДЛ Несебър предлагат мястото с лилиите за защитено, вие още не сте и сънували, че след 13 години ще станете "собственици" на Иракли.Продължавайте да нахалствате, ще ви се спука балона като на Разложаните и татарина-кмет!

 5. 5 Профил на realist
  *****
  Неутрално

  срамувам се от речника ви,от думите ви лъха злоба и егоизъм ,проследих и други коментари за подобни статии, пет човека сте и навсякъде пишете едно и също,.....на заплата ли сте?

 6. 6 Профил на Природозащитник
  *****
  Неутрално

  Аз също срамувам, че живея в държавата с най-яростни протести срещу опазването на природатата. Такова чудо нямаше в Европа, пък и в света! Кой да ни плаща реалисте - горите и тревите ли? Да, плащат ни, но с други неща, които за вас Реалистите-Консуматори са неразбираеми! Много ви здраве! Ние ако сме 5, вие трябва да сте 0.5.

 7. 7 Профил на КУРОРТ ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  Уважаеми, заблудени! Под "ИРАКЛИ" обществото разбира КУРОРТ ИРАКЛИ и никога, нищо друго, камо ли "защитена местност иракли".Тя е част от държавната гора и не е привлекателна за т.н. "природозащитници", които пребиваваха предимно в КУРОРТ ИРАКЛИ, където земята е ЧАСТНА, а плажа КОНЦЕСИОНИРАН. Повече от 40 г. КУРОРТ ИРАКЛИ Е С ДОКАЗАНА ОБЩЕСТВЕНА НЕОБХОДИМОСТ! Официалния статут на тези около 700 декара (в ляво и дясно на реката и бадемите, и всичко източно по пътя за с. Емона по посока морето на около 1 км. преди з.м.иракли)е ЗОНА ЗА КУРОРТНО И ВИЛНО ЗАСТРОЯВАНЕ! Тази ЗОНА НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ! (ЗЗТ, чл.6, ал.2 и Решение на МС 122 /02.03.2007г.) Отложена е цялата около 39000 декара(предимно държавни гори) потенциална "Натура 2000" зона. Както сами знаете "Натура 2000" не спира или забранява СТРОИТЕЛСТВОТО, а го контролира, регламентира и опазва от презастрояване или просташко застрояване. Така, че в КУРОРТ ИРАКЛИ ЩЕ СЕ СТРОИ, ПРОСТО Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ! Що се отнася до некултурните закононарушители пребиваващи в миналото в КУРОРТ ИРАКЛИ, то тяхното време отмина. В ИРАКЛИ вече има ред и дисциплина и културни туристи! С уважение към всички цивилизовани гости на КУРОРТ ИРАКЛИ, ВИЕ ВИНАГИ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ! СНЦ"ИРАКЛИ"

 8. 8 Профил на БатКиро
  *****
  Неутрално

  До "курортираклито":
  Иракли никога не е било курорт. Думата "курорт" я вкарахте отскоро, за да направите далаверата със земята. В действителност, въпреки стария ТУП, нищо никога не е функционирало като курорт. Всичко на изток от пътя за Емона е действаща защитена територия (с площ 42.3 хектара), а не вилна зона. В момента на Иракли няма ред, а цари абсолютно беззаконие. Доказателство са обирът и палежът, които станаха наскоро с участието на местни "собственици". Доказателство са заплахите към доброволците, които почистиха плажа и съпътстващата дезинформация от някои вестници. Доказателство е и фактът, че протестиращите "собственици" сега са блокирали пътя до плажа, което е противоконституционно. Фактът, че плажът се обслужва от концесионер, не означава, че достъпът до него може да бъде забраняван. Нито че може да бъдат малтретирани хората по плажа.
  Да, Натура-2000 не блокира строежите, но внася ред и правила, които в момента не се спазват. Така че, докато започнат да се спазват ПРАВИЛАТА, за да има РЕД, е справедливо да има и ЗАБРАНА НА СТРОИТЕЛСТВОТО.
  А лично според мен, всеки, който е направил и копка в периода на забраната, или е злоупотребил със статута на защитената територия, трябва да бъде санкциониран по подходящ начин. Например: Евгения Генчева, Николай Банев, Амадеус Кръстев, Стоян Захариев и други подобни мошеници.

 9. 9 Профил на "екомафиот"
  *****
  Неутрално

  в НАТУРА 2000 ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ САМО АКО НЕ СЕ УВРЕЖДАТ ЗАЩИТЕНИТЕ МЕСТООБИТАНИЯ И ВИДОВЕ. НАТУРА 2000 НЕ Е ЗАКОН ЗА УМЕРЕНОТО СТРОИТЕЛСТВО А ЗА ОПАЗВАНЕ НА ТЕЗИ МЕСТООБИТАНИЯ И ВИДОВЕ. ИРАКЛИ Е ЦЕННО ЗА МНОГ0 ТАКИВА ВИДОВЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРОСЛОВУТИТЕ БАДЕМОВИ ГРАДИНИ. ОСВЕН ТОВА БАНЯ И ЕМОНА ЩЕ БЪДАТ ПЪРВОКЛАСНИ ДЕСТИНАЦИИ АКО ИРАКЛИ СЕ ОПАЗИ ОТ СТРОЕЖИ. КЪДЕ ДРУГАДЕ ЧОВЕК щЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЧИНЕ ОТ БЕТОНА ПО МОРЕТО? ИНАЧЕ ПОЧНЕ ЛИ СЕ В ИРАКЛИ СТРОИТЕЛСТВО ЩЕ СТАНЕ НАЙ-МАЛКОТО КАТО НА СОЗОПОЛ, НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ КАТО В НЕСЕБЪР. ПРОСТО ЗАЩОТО ЗА ДА СТАНЕ ТОВА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕГАЗИ ЕКОЛОГИЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. А ОТВОРИ ЛИ СЕ КУТИЯТА НА ПАНДОРА, КОЙ ЩЕ Я ЗАТВОРИ???

 10. 10 Профил на Investor
  *****
  Неутрално

  Остави ги тия мазни, нечистоплътни хипари. Видели те, че на запад протестират и те тръгнали, да ама еколозите на запад са малко с комунистическа идеология и обикновено ги наричат еко терористи, защото симпатизират и на терористични организации. Така, че ЕКОЛОЗИ-КОМУНИСТИ-ТЕРОРИСТИ-ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ И РАЗВИТИЕТО И.От което следва, че следващия път ще бъдат бити и пребити без жал и прошка. За да защитим България от последните диваци-комунисти. Бъдете готови.

 11. 11 Профил на До Бат Киро Мазния Тумбак
  *****
  Неутрално

  Абре Кире. Не са ли те уведомили, че апартаментът ти се намира в Натура. Ами ше требва да го освободиш баце, шото ше ти пратим неколко природозаштитници да те сритат по шкембака и да направат благо за България. Айде изнасяй се, пък ако не ти харесва Натура, яж ми к**а

 12. 12 Профил на "екомафиот"
  *****
  Неутрално

  До реалист. Определено има злоба в това да изгориш вещите на 3-ма младежи. Или когато са се събрали хора да чистят и са оплюти по медиите, че пребили някого. Мръснишки номера.

 13. 13 Профил на КУРОРТ ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  Вижте, очевидно има много анархо-комунисти, псевдо-зелени, обикновени педе.ра..и и .т.н. във форума. На тях не може да се угоди, а и никой, няма да го прави. Ако, не им харесват правилата, има (може би) и други места.Отивайте там-ИРАКЛИ НЕ Е КЪМПИНГ. Вие не сте желани в КУРОРТ ИРАКЛИ . За всички останали гости на КУРОРТА: Никой и НИКОГА НЕ Е СПИРАЛ И НЕ МОЖЕ ДА СПИРА ДОСТЪПА ДО ПЛАЖА! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ШЕПА ИНТЕРНЕТ-МЕДИЯ ЛЪЖЦИ И МАНИПУЛАТОРИ! Както казах всички са ДОБРЕ ДОШЛИ НА ПЛАЖА! Работно време от 08:00 до 18:00 ч., чадър (все още) 2 лв на ден, кафе-ресторант (каручка)на плажа и капанче-павильон до реката, безплатни душове и химически тоалетни, кошчета за отпадъци, спасители, доктор и др. Моля Ви, пазете читота! За да се убедите в моите думи, ЗАПОВЯДАЙТЕ В ИРАКЛИ! ВЕЧЕ Е ЛЯТО, водата е 25 градуса! Поздрави, СНЦ "Иракли"

 14. 14 Профил на enko
  *****
  Неутрално

  Искам защитена територия! В Павликени! Веднага! Иначе ще спрем достъпа до дерето!

 15. 15 Профил на Evropa kazva:
  *****
  Неутрално

  На радетелите на частната собственост предлагам цитат от европейски закон:
  Article 41 - Expropriation and acquisition

  Protection of the coastal environment shall constitute sufficient justification for expropriation, in the public interest, of areas of high ecological or landscape value or areas which provide a habitat for protected species.

 16. 16 Профил на набръснарябратму
  *****
  Неутрално

  Курорт ще има. Земята е частна и хората могат да правят каквото си искат в рамките на устройствения план.
  Ходенето на море там не е задължително. Комуто не се харесва българското черноморие, може да иде на плаж в Арахангелск(звучи като Лос Анджелос) или в слънчевия Магадан.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18 Профил на КУРОРТ ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  Излишно е да напомням, че на територията на КУРОРТ ИРАКЛИ НЯМА НИКАКВИ ЗАЩИТЕНИ РАЗСТИТВЛНИ И ЖИВОТИНСКИ ВИДОВЕ! Това е научно доказано и узаконено. ПОД ИРАКЛИ, ОБЩЕСТВОТО РАЗБИРА КУРОРТ ИРАКЛИ! За останалите територии не ние интересно да коментираме. Всеки да си гледа неговата "къщата". Държавата нейната къща-ДЪРЖАВНИТЕ ГОРИ, ПЛАНИНИ и др., а ние нашата къща -КУРОРТ ИРАКЛИ!

 19. 19 Профил на КУРОРТ ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  Излишно е да напомням, че на територията на КУРОРТ ИРАКЛИ НЯМА НИКАКВИ ЗАЩИТЕНИ РАЗСТИТЕЛНИ И ЖИВОТИНСКИ ВИДОВЕ! Това е научно доказано и узаконено. ПОД ИРАКЛИ, ОБЩЕСТВОТО РАЗБИРА КУРОРТ ИРАКЛИ! За останалите територии не ние интересно да коментираме. Всеки да си гледа неговата "къща". Държавата нейната къща-ДЪРЖАВНИТЕ ГОРИ, ПЛАНИНИ и др., а ние нашата къща -КУРОРТ ИРАКЛИ!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 21. 21 Профил на КУРОРТ ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  До "бат киро" НИКОЙ НЕ Е НАРУШАВАЛ ВРЕМЕННАТА ЗАБРАНА ЗА СТРОЕЖ В ИРАКЛИ! КУРОРТА СЕ НАБЛЮДАВА И КОНТРОЛИРА ОТ НАС ДЕНОНОЩНО. А ИМЕНАТА, КОИТО ЦИТИРАТЕ СА ПУБЛИЧНИ ЛИЧНОСТИ!...who's the fuck are you? YOU DON'T EVEN HAVE A NAME! I FEEL (no I don't)SORRY FOR YOU Mr.NOBODY!

 22. 22 Профил на Tarik Azis
  *****
  Неутрално

  Извинете ама Иракли не е ли в Гърция или в Ирак?
  Всеки който има земя до морето да бъде пратен в Белене докато се уреди въпроса!

 23. 23 Профил на Еко
  *****
  Неутрално

  Ако Джевдет не го прави в полза на Доган - браво на него. Долу мръсните търгашески ръце от прородата ни - тя вече е на свършване.

 24. 24 Профил на Ветеран
  *****
  Любопитно

  Знам местността Иракли от доста време и ми е чудно защо преди 20 години собствениците нехаеха за своята земя и за КУРОРТА. За какъв курорт ми говорите, моля ви се?!? Дори не си почистваха земята, нито я работеха. Сега като се появява някое протеже на чужди капитали, което иска да строи и да осере малкото останала българска природа, изведнъж тази земя взе много да им е свидна и да я наричат курорт. Ама държавата е виновна, защото е лош стопанин. Отдавна трябваше да спре всякакви мераци за придобиване и строителтво в този резерват.
  Протестите ще продължат докрай. Натиска също. И дано Иракли остане едно прекрасно място, каквото винаги е било. Но вярвам, че собствениците са способни да запалят и унищожат сами уникалната си земя, само и само да се превърне в "курорт". Слепци и алчни хора, това са те!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на ужасен
  *****
  Неутрално

  При политиците никога не се знае защо точно го правят, но това, което става по българското Черноморие вече има размерите на бедствие!!!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28 Профил на КУРОРТ ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  До ВЕТЕРАН: Уважаеми господине/госпожо, и аз преди 20 г. бях по-млад и по хубав, но всяко нещо с времето си. Така е и с ИРАКЛИ (нали вече свикнахте,с КУРОРТ ИРАКЛИ, за да не се повтарям)просто не му беше дошло времето. Пазара на такъв вид туристически продукт "Selling nature" не беше готов. Ние като хора вклюбени в ИРАКЛИ и предвидливи бизнесмени, отдавна знаехме, че района има ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ за развитие като ЕКО-КУРОРТ ОТ ВИСОК КЛАС!(казвам Ви тези неща, защото вече сме изкупили основни парцели и напълно владеем положението,и в случай че решите да инвестирате в Иракли, няма как ще дойдете първо при нас)За сведение земите в ИРАКЛИ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ОТЧУЖДАВАНИ И ПОСЛЕ РЕСТИТУИРАНИ, А ВИНАГИ СА БИЛИ ЧАСТНИ! Направете си справка, ако не вярвате! За каква "българска природа" и "държавата е лош стопанин" говорите??? ТОВА Е ЧАСТНА БЪЛГАРСКА ПРИРОДА!!! КОМУНИЗМЪТ СВЪРШИ МНОГО ОТДАВНА! И как ще я наричаме, си решаваме само СОБСТВЕНИЦИТЕ И ДЪРЖАВАТА! ПОСЛЕДНИТЕ СА Я НАРЕКЛИ ОФИЦИАЛНО - КУРОРТ ИРАКЛИ.
  Нали разбрахте правилно? Пак да уточня: КУРОРТ ИРАКЛИ Е НАШ, ВИЕ СТЕ САМО ГОСТИ И ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВАЩИ НА ПЛАЖА (08-18Ч.) И не ми излизайте с тези старомодни ченгеджийски номера-провокации за "запалването на природата", та утре някой бивш паладкаджия да запали нещо и да набеди после собствениците! Вече сме се погрижили и в полоцията и прокуратурата има достатъчно доказателства за това кои палеха огън, разпъваха незаконно палатки, биваци, катуни и всякаква смрад в курорта.
  Нали Ви казах, че в курорта вече има РЕД И ДИСЦИПЛИНА! Постепенно нещата се нормализират, просто на някои хора им трябва малко повече време да приемат НОВИТЕ РЕАЛНОСТИ! Ако Вие също като нас сте вклюбени в ИРАКЛИ, сте добре дошли!
  Ако, обаче сте от тези, (както подозирам) които искат размирици, безплатна почивка, анархия, беззаконие и ...си търсят "майстора".....ще си го намерят!

 29. 29 Профил на до 26
  *****
  Неутрално

  Спокойно бе село, може и квартал на Варна да станете. Както е тръгнала да става милион според кмета,може и до твойта нивица да опрат.

 30. 30 Профил на до 29 а не 26.Грешка
  *****
  Неутрално

  Нищо,тъкмо ти прочетох глупостите докрай.Та неразбрах какво става след 18ч. затваряте плажа ли.А в осем го отваряте и всеки да си плаща, щот навремето дядо ти с говедата е осирал тез тревички и сега са си твои.Смотко.Тъй ще ви изплющи независима европейска екоорганизация , че и да подаряваш местата няма да има кой да ти ги вземе щот само разходи ще имаш покрай нея.

 31. 31 Профил на Бах и кривата нива-последните два форума са за 28
  *****
  Неутрално

  новата подредба на форумите на вестника е скапана.

 32. 32 Профил на ей,най-накрая съм го оцелил
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на Amot до курорта
  *****
  Неутрално

  "Работно време от 08:00 до 18:00 ч., чадър (все още) 2 лв на ден, кафе-ресторант (каручка)на плажа и капанче-павильон до реката, безплатни душове и химически тоалетни, кошчета за отпадъци, спасители, доктор и др. "
  Интересно как ще правите бизнес и курорт като не познавате българските закони и конституцията на републиката. Как не Ви стана ясно, че изключителната държавна собственост наречена крайбрежна плажна ивица по условие е публична и за общо ползване. Вие даже и сте концесионери нямате право и подлежите на наказание да ограничвате достъпа до плажа (по време или други критерии - "мръсни или надрусани" ползватели) и подлежите на наказание и прекрятване на договора за концесия.
  Искате ли да се обзаложим на вашето концесионно възнаграждение (не надвишаващо вероятно 3000 лева годишно) че за 10 минути разходка в така нареченият курорт всеки средно-интелигентен биолог ще открие поне 3 защитени вида и поне 2 съобщества от значение за ЕС.
  Готов съм да се обзаложа и , че за 10 минути посещение на плажа, ще открия поне 3 нарушения на концесионният договор.
  И последно ако няма как да имате ресторант на плажа - нарушавате санитарните регламенти. Тъй, че по-добре си мълчете и се надявайте данъка-корупция който плащате през последният месец да Ви свърши работа. То бива глупаци в тоя свят, ама чак толкова. И поздрави на г-н Банев.

 34. 34 Профил на Берна
  *****
  Неутрално

  В момента Върховния административен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да ви я представим като покажем една малка част от нея в София. И тъй като не можем да пренесем природата на Странджа – странджанската зеленика, лавровишнята, белогърбия кълвач или видрата, решихме да представим другата голяма ценност на планината - хората на парка.

  http://forthenature.org/actions/24

 35. 35 Профил на КУРОРТ ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  ОТНОВО ПОЯСНЕНИЯ!
  Плажа е обществено дотъпен 24 часа. Но е охраняем 12 часа. Това означава работното време. Ако някой иска да се разхожда, тича, диша йодни пари и т.н. е в правото си да го прави. Но никой не може да разпъва палатка, спи в чувал, пали огън, строи бивак, и хвърля боклуци. ИРАКЛИ НЕ Е КЪМПИНГ! АКО И КОГАТО РЕШИМ ДА НАПРАВИМ НЯКЪДЕ В ИРАКЛИ ТАКЪВ, ТО МЯСТОТО ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕНО И ЛИЦЕНЗИРАНО КАТО КЪМПИНГ С МЕСТА ЗА КАРАВАНИ, ПАЛАТКИ И Т.Н.Що се отнася до заведенията на плажа, те са си по закон- временни съоръжения за обществено хранене! Толкова за плажа и псевдо ограниченията-НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ОГРАНИЧЕН ДОСТЪП ДО ПЛАЖ!
  Сега за евентуалното намиране на "световнозащитени видове" в Иракли за 10мин.
  Жал ми е за вас! Не разбрахте ли, че ДЪРЖАВАТА, УЧЕНИ ОТ БАН, ЛИЦЕНЗИРАНИ ЕКОЛОЗИ, ПРОФЕСОРИ, ДОЦЕНТИ И Т.Н, НЯКОЛКО ПЪТИ В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ СА ИЗСЛЕДВАЛИ КУРОРТА. РЕЗУЛТАТА- НЯМА ЗАЩИТЕНИ ВИДОВЕ, ЗАТОВА КУРОРТ ИРАКЛИ НЕ Е И В НАТУРА 2000! А, ПОТЕНЦИАЛНАТА ЗОНА НАОКОЛО Е ОТЛОЖЕНА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ!
  НЕЗНАМ, ДАЛИ СТЕ ГОТОВ ДА СЕ ОБЗАЛОЖИТЕ С БАНЕВ ЗА 3000 ЛВ, НО С НАС ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ.........ДОСТА ПОВЕЧЕ! АМИГО, ПОТЕНЦИАЛА НА МАТЕРИАЛНИЯ ИНТЕРЕС НА КУРОРТА Е ОКОЛО 500 МИЛИОНА ЕВРО! GOT IT NOW? IF YOU'RE NOT DAMN STUPID, YOU KNOW WHAT I'M TALKING ABOUT! BEST REGARDS

 36. 36 Профил на БатКиро
  *****
  Неутрално

  И как "курортирклито" разбра, че на Иракли няма защитени растителни и животински видове??? По коя методика работеше, че нещо не ми е ясно? "Курортираклито" парадира с края на комунизма, но разчита на същото това действащо комунистическо правителство, което "отложи" Натура-зоната "Емине-иракли", за да добетонира и останалото малко природа. "Курортираклито" споменава израза "частна българска природа", явно без да знае, че природата никога не е частна. Часна е земята при определени правила за ползване, но това не означава неограничени правила. Гости и временно пребиваващи на плажа няма - плажът е обществена собственост и никой няма право да го обсебва, пък ако ще и с идея да го превърне в "курортиракли". А колкото до твърдението на "курортираклито" за доказаната липса на защитени видове - в голяма грешка е. Точно учени от БАН и други научни инстути ясно доказаха, че цялата Еминска планина, заедно с крайбрежието, и главно Иракли и Смриките са от световно значение за опазване на природата и точно там концентрацията на защитени видове е много голяма. Само че "курортираклито" няма как да знае това - все още упражнява лошия си английски.

 37. 37 Профил на До "Курорт"  Иракли
  *****
  Неутрално

  Навремето имаше и "Градът на мечтите" и "Каварна бевърли хилс" и кой знае още колко неосъществими измами/проекти/.Вашия ще последва примера на "Краш" и техния парадайз в Царево.Дано тия дето ви са се доверили се усетят навреме и си дръпнат парите.За швейцарците говора.Може пък и да ви искат сметка за умишлено въвеждане в заблуда.Ще се постараем да ги информираме по надлежден ред,бъдете сигурни.Не може само мерак за печалба.Трябва баланс, който на дребната душица е непознат.

 38. 38 Профил на до"Курорто"
  *****
  Неутрално

  Абе курорто иракли, ти тоя надървения ли си от снимката.Интелигентен вид имаш , ставаш за слуга на баби англичанки.Дори и тия баби скоро ще заминат от кочината в която се превърна бъгария/нарочно с малка буква/.Дори Черна Гора ще ви изпревари докато текът съдебни процеси по приемане и обжалване на каквото и да е решение по вашия казус.А обжалване ще има повярвай, пък като знам правосъдието ни колко е експедитивно.Не се ебавайте с организациите,техния електорат е твърд и проверен.Не са проверени обаче инвеститорите които стоят зад вас,защото нямат време за губене.Панимаеш об чево реч идет.

 39. 39 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Я гледай ти,КУРОРТ ИРАКЛИ си назначили пи-ар да рови и отговаря в Дневник. Не се справяш много добре, вземи и прочети малко закони и не говори от името на БАН. Много го уважаваш нещо г-р Банев. Явно кой ти плаща заплатката, този който направи такива като патрона ти - милионер. Инициавност,предприемчивот, нюх към сделките и тати-генерала от ДС. Ченгета, съсипахте хубавата ни държава, морето в бетон искате да залеете (между другото къде са ви пречиствателните съоръжения на Иракли и Емона, да не са като на Краш 2000 и Бела Виста) ами искате и да ви ръкопляскаме. Е мина това време! Малко закъсняхте! Трябваха ви само няколко месеца. На ваше място не бих бил толкова спокоен за съсипията,която готвите! Трябваха ви няколко месеца! Ама дойде това пусто ЕС. Добре поне че си признхате, че не сте бедните баби от Баня.

 40. 40 Профил на КУРОРТ ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  ДО ВСИЧКИ ОНАНИСТИ-УТОПИСТИ!
  Господа (не другари), ПЕТЪК Е! A.K.A."THANK GOD IS FRIDAY"
  Незнам кои сте вие, но ние работещите българи-европейци ставаме в понеделник рано в 6:00, къпем се всеки ден поне по 2 пъти, бръснем се и отиваме да работим, за да създаваме блага за себе си, семействата си и нашите близки. Тъй-като след здравето, времето е най-скъпото (според мен) нещо, то аз няма да го губя за да ви образовам или споделям с вас част от моята култура. След напрегната работна седмица, идва Петък, Събота и Неделя (за разлика от нихилистичния българин, на англ. се пишат с главна буква....сигурно имат особено значение)За да живее човек пълноценно, трябва и да може да се забавлява истински, иначе се превръща в скот.
  Пожелавам Ви от сърце, да бъдете пълноценни като мъже и личности.
  Ако имате цел, следвайте я. Живота не е само Иракли. Ние ще се погрижим Иракли да стане наистина европейски еко-курорт, селище или каквото и да е, но наистина да стане уникално: без чалги, без техно,без дроги, без тату, или захарен памук, без шум, освен този на морето и птиците, без автомобили и звук на прегракнали ауспуси, един зелен и тих парк с море и малка рекичка, където ако има рибка да седна и да хвърля въдица, с пречиствателна станция, централен водопровод, чистота и малки ресторанчета може и без музика дори, без селски тарикати с агресивно и предизвикателно поведение, без крясъци и махленски подвиквания, с малки къщи изгубени в зеленина и скрити от стари или нови дървета, с преобладаващи дърво и камък, а не метал и стъклени фасади, без криви физионмии и "тежки погледи" тип "балканска тъга" и т.н и т.н, мога да продължа, но времето, енергията и идеите са ми скъпи и отивам да ги споделя с жена си....тя със сигурност има нужда от тях, Вие...очевидно "знаете, можете и разбирате всичко" Тъй като няма да се чуем повече, Пожелавам ви приятни емоции и ако идвате в Иракли, хубаво време и спокойно море! Успех

 41. 41 Профил на NG
  *****
  Неутрално

  Драги, Курортиракли, ние, родените в града, (за разлика от Вас) сме научени да се къпем от малки и това не ни служи като повод да се хвалим. Също така ни се е слувало да учим английски още като ученици (а не напр. в школата в Симеоново), поради което добре ни е известно, че в английския език с главна буква се изписват имената на всички дни от седмицата, а не само на последните три. За това си има конкретна причина, но едва ли е нужно да занимаваме форумистите с етимология. А и бих Ви посъветвал да понаучите по-добре български, преди да се опитвате да "блеснете" с окаяния си английски.

 42. 42 Профил на Investor
  *****
  Неутрално

  Xe xe xe xe xe. Ама как им го каза Курорте... . То ясно, че не се къпят, ама и що се правят,че знаят и на всичко отгоре акъли дават на хората какво да правят с частната си собственост. Ей фо и тоя арабин ли е, турчин Хабибитат, с тва арабско име, май си рязната бургия. Нищо, нищо и тебе ше те оправим. И накрая ще завърша за всички любители на Иракли с надписа на любимият ми t-shirt:
  ALL YOU FAGGOTS SUCK MY DICK

 43. 43 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Инвестор, инвестирай си първо в образованието,че никакъв те няма. Хабитат (анлг.)= Природно местообитание. Иначе сте големи англичани всички. Пък на желанието ти да ме "оправяш", мога да отговоря само едно - оправи се себе си, че Господ нещо те е сбъркал, после оправяй Другите! Пък даже сте се къпели всеки ден, браво - освен възхищение друго не мога да изразя от такъв високоморален акт. Курортитакли си призна, че в събота и неделя не получава заплата за следи форумите. И за това Браво - ценим честността и прямостта. А за екологичността на Курорт Иракли - справка бетонното "екоселище" на Главболгарстрой между Алепу и Ропотамо. В последно време зад такъв "псевдоним" си крият плануваната "съсипия". Така е драги форумци,като парите на БКП отидоха в ченгета и спортисти. Така ще бъде, като "инициативата" е във Вифаджии (то да беше само Симеоново - добре). Това могат да измислят - ще шашнем англичаните с голф-игрища (те има само 1600), ще ги шашнем и с хотели, никъде по света няма такива хотели, като в Слънчев бряг. Такъв отвратителен мутро-барок. Така е - за спортиста е много важно да заяви, че се е окъпал, и после тръгва да "оправя". Инвестор!??!?!?!?

 44. 44 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Изчетох всичките писания на Курортиракли. Човекът се опитва да бъде културен - поне средата (изключвам началото и края на писанията му). Не мога обаче да не отбележа един сериозен пропуск в граматическата му култура (явно идва от образованието му). За него няма подлог и пълен член почти никъде. Така че не достатъчно само да се къпеш и заплашваш, Курорте, оправи си члена!

 45. 45 Профил на ОТМЪСТИТЕЛЯТ
  *****
  Гневно

  Мисля че трябва да направим един молебен за буря! А наи-добре ще е и без молебен да ви споходи една буря, но още по страховита от миналогодишната: морето и река Вая да отнесат и собственици и инвеститори и територията им! Да няма какво да продавате и застроявате! Умрете всички собственици, че ми писна вече от вас и вашите лайна!!!

 46. 46 Профил на СОБСТВЕНИК НА ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  абе ''ОТМЪСТИТЕЛ'' НЕЩАСТЕН, ТИ СИ МЪРТЪВ ОТ ОТДАВНА! ТАКИВА КАТО ТЕБ НЯМА И ДА ПРИПАРЯТ ДО ИРАКЛИ. СПЕЦИАЛНО ЩЕ СЕ ОГЛЕЖДАМ И ВГЛЕЖДАМ В СКАПАНИТЕ ВИ ФИЗИОНОМИИ, И САМО ДА МИ ЗАПРИЛИЧА НЯКОЙ НА ТЕБ....ЩЕ РАЗБЕРЕШ.....А, АЗ ЩЕ ТЕ ПОЗНАЯ, БЪДИ СИГУРЕН, БОКЛУК ТАКЪВ! ОТДАЛЕЧЕ ЩЕ ТЕ ПОМИРИША, МЪРШО!

 47. 47 Профил на July
  *****
  Неутрално

  Иракли трябва да оцелее, на пук на алчните мераци на селяните от района и мутри. Тях не ги интересува природата...тях ги интересуват само парите. Господа, природата е по силна от вас и каквото и да правите против нея винаги има възмездие... На 1-ви юли сме отново там да послещнем Джулая морнинг.

 48. 48 Профил на July
  *****
  Неутрално

  И господа "собственици" плажа Иракли НЕ Е ВАШ. ТОЙ Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. Така че ние можеме да си ходиме там.

 49. 49 Профил на Трицонко Трицонев Първий
  *****
  Неутрално

  Поданици мои, КРаварненският повелител моли за вашето разбиране,че се появява във времето,когато вие трябва да правите малки инвеститорчета, но какво да се прави - водих преговори за продажба на един много ценен парцел на 298 инвеститори за различни цели т.е. имах важни обществено-значими дела.Аз съм впечатлен до дъното на бездънната си душа от тази дискусия. Инвестиционната революция все пак ще победи и в беспросветната губерния Иракли. Мечта моя -планираното обединение с Аранут Петко Мичурински е на път да се сбъдне! Вие сте моста - Николай Илич Банев, Надежда Евгениевна-Крупская, Стоян Кобзон Захариев. Браво на вас, молодци. Мисля КУР ОРТ ИРАКЛИ да го назнача за велик везир! А има и оправачи на Отмъстители, Хабитати и БатКировци. Нашата Карвунска столица има нужда от тях. Имали сме птички и хабитати, гнусно зелено. Елате братя, получавате почетно Карвунско гражданство. Оправяйте наред. Трицонковата грамота е умряла птица на повехнали тревички яде умряла риба. Честито, Поданици!

 50. 50 Профил на СОБСТВЕНИК НА ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  До Всички:
  Само да напомня на всички наивни ентусиасти, НЯМА ДА ИМА "ДЖУЛАЯ" ТАЗИ ГОДИНА В ИРАКЛИ! ПРИГОТВИЛИ СМЕ МНОГО СПЕЦИАЛНИ ИЗНЕНАДИ ЗА ВСИЧКИ ТЪПИ И УПОРИТИ ПАЛАТКАДЖИИ....ДОКАТО НЕ ЗАБРАВЯТ ИРАКЛИ!

 51. 51 Профил на до всички природолюбители
  *****
  Любопитно

  Да покажем ,че не чатим само по форумите , а сме единни и ще посрещнем заедно изгрева на слънцето на НАШЕТО място - Иракли.Ние сме от цялата страна и сме готови да браним красивите кътчета на България от алчната селско-инвеститорска пасмина.Ако има юристи сред нас ,нека атакуват акта на неправомерното връщане на горски фондове и промяната на техния статут с криминален ПУП.Всички на ДЖУЛАЯ!!!Взимайте и познати,приятели и всеки който е свободомислещ, да покажем че ни има пред ЕК на ЕС.Уведомете чрез сайтове максимален брой природозащитни организации от цяла европа.Снимайте и предоставяйте кадри от започналата интервенция върху природата в защитената зона "Иракли".Тя е на цялата човешка общност а не на шепа лумпени.Всички на ДЖУЛАЯ !!!!

 52. 52 Профил на miro
  *****
  Неутрално

  Ще има ли Джулая в Иракли?

 53. 53 Профил на помориец
  *****
  Неутрално

  “Ще разпънем палатки пред МОСВ, защото интересите ни са пренебрегнати отдавна и държавата ни лиши от всичко"

  Тези, които се борят срещу палаткаджиите, щели да опъват палатки в София? Абе що не си опънете палатките в собствените имоти, превръщайки ги в къмпинги със средства от европейски програми? Така имотите ви ще си останат ваши, и ще направите най-добрия къмпинг в България, който и без това се посещава изключително много от любители на този тип туризъм. Взимайте ни по 10 лева на палатка и ние - българите, ще ви правим сезон от 6 месеца, който никъде в България го няма. А това, за което сега се борите, е не вие да можете да строите 2-етажни клетки за чужденците, а да си продадете земята, щото вие и 2-етажни клетки нямате средствата да си построите. Ще ги продадете, ще си купите кола, ще се напиете, и ще ги няма тия пари след 5 години само! И после? А що не направите къмпинги и да осигурите средства и препитание и на внуците си? Ама тъп народ, селски народ, то в Бяла и Обзор май нямаше университети и без това....

 54. 54 Профил на На протест
  *****
  Весело

  Приятели, да посрещнем джулая заедно,да се веселим,стига черногледство.Иракли е на всички и ще бъде такъв и за в бъдеще.Всеки е поканен, ще има спонсорство/храна и алкохолно/.

 55. 55 Профил на БатКиро
  *****
  Неутрално

  Брей, тези "собственици на Иракли" (как ли се е случило това?) били много гостоприемни... май ще са червиви от парите на туристите. Така де, след като видяхме как "собствениците" се препитават с обири на туристи, нищо чудно, че предлагат и големи дози бой.
  "Уважаеми собственици", на първи юли така или иначе ще има хора по плажа. Никой от нас няма намерение да забравя плажа, за чието опазване плащаме данъци. Ако ви е неприятно - не гледайте. А за вашето поведение ще следят служители на РДВР.
  Приятно посрещане на първи юли!

 56. 56 Профил на БатКиро
  *****
  Неутрално

  Хе-хе! Надписът на "любимата фанелка" на "инвеститор" отново доказва моето предположение за сексуалната му ориентация (сиреч - възможно е той да е самият С.Захариев)

 57. 57 Профил на July
  *****
  Весело

  Цяла група ще бъдем на Иракли на 30-ти срещу 1-ви юли и ще посрещнеме "Джулая", защо обичаме природата и не сме подвластни на заплахите на разни алчни "собственици" на местата около Иракли. Никога няма да забравиме Иракли и сме готови ако трябва да умрем, но няма да отстъпим от позициите си, защото обичаме природата и плажовете на Иракли са на всички Българи. Не се страхуваме от вашите "изненади". Палете, бийте, но няма да успеете по никакъв начин да ни накарате да отстъпим. Имаме подкрепа от БНС и ФАБ.
  WWF - международната природозащитна организация е на наша страна. http://www.panda.org/bg/index.cfm

 58. 58 Профил на БатКиро
  *****
  Неутрално

  до курортираклито (#40):
  Не знам кое ти тежи в напрегнатата седмица - работата, бръсненето или къпането, но за разлика от теб, повечето хора правим това не само от понеделник до четвъртък, но и в петък, понякога събота, а често и в неделя. И в промеждутъка от работа търсим някое свясно място без чалга, кебапчета, ауспуси, бетон, паркинги и т.н и т.н.
  Ако наистина целта на "курортираклито" е да направи описаната идилия, не разбирам с какво му пречи факта, че Иракли ще влезе в Натура-зона. Всичко това ще е разрешено в тази зона. В момента на такова развитие на нещата пречи кампанията на общна Несебър за застрояването на Иракли и действията на мутрите, които са купили имоти на Иракли.
  Между другото, връщам се от обиколка на Южното Черноморие. Нос Хумата е изцяло застроен и вече не прилича на себе си; Созопол е дълга мръсна градска улица без онзи хубав плаж на юг от града; в строежа на "Краш2000" отново има строителни машини (само с налятия бетон е унищожена една страхотна гледка и е замърсен малкият плаж на това място); някакви типове строят до Аркутино; вече се строи и покрай пътя към Царево. Това абсолютно безумие (в сезон, в който строежите са забранени) е резултат на неграмотността на властоимащите. Бях и на няколко места, които могат да бъдат решение за Иракли. Само че няма да казвам къде са. В случаите, аналогични с Иракли, се урежда място за бивакуване (нещо като къмпинг, но с минимум удобства) и паркинг със солена такса за паркиране. По този начин се регулира броя на паркираните коли и се гонят онези "тежка категория" къмпингари, дето си носят чалгата, скарата и т.н. Остава обаче възможността за хора, които наистина ценят природата, да разпънат лека палатка и да нощуват до морето. При това по начин, който не вреди на местността.
  Това е - никой не бие никого и всички са доволни.
  Обаче в Иракли играят големите пари на мутрите, които са "купили" имоти, в които да изперат парите от далаверите си. И понеже мутрите не мислят, но имат големи претенции за себе си, търсят решение в познатата им област: бой, обири, фалшификации, палежи, изнудвания. В това е големият проблем.

 59. 59 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  "Собственици-инвеститор" стига сте се палили и заканвали на младежите, които искат да си празнуват на плажа. Първо- ако се стигне, по ваша вина, до физическа саморазправа може да се провери и кой е изпращал такива закани по форумите. Има начин МВР да го направи. Дано не се стига! Второ - не тези момчета и момичета, или нудистите на Иракли, дадоха научните причини за да ви спрат инвестиционните намерения. Момчетата и момичетата обърнаха общественото мнение срещу вас, защото вие сте ретроградни и алчни и си го търсехте. Научни работници са събирали данните. Голяма част от тях никога не са ходили на палатки на Иракли (сред които съм и аз самия), а само са посещавали мястото с научни цели. Свободата на научната мисъл е гарантирана от конституцията (чл.23). Така че един миролюбив съвет - не си го изкарвайте на невинни хора! Няма да спечелите от това! Предлагам ви - разрушете БАН и СУ, разпънете палатки пред Дирекция "Околна среда" в Брюксел и пребийте комисар Ставрос Димас, направете "културна революция" в България (по примера на Мао)и изпратете на каторга всички научни работници и хората, които носят очила. Да ви припомня и че Мао е избил и врабчетата (т.е. "птичките", като част от "реформата". Така че действайте така и ще си решите проблемите! И не се надявайте на "прецизирането" на границите от БАН. Може да предложат и по-голяма защитена зона!

 60. 60 Профил на Картечарят Hans
  *****
  Неутрално

  Аз съм приготвил "чудиесна" диско програма за всички кретени-селяни-"собственици"(въх!)по случай джулая. Ще им пусна 2 диска по тъпите селси мутри. За какво ви са пари, ва,с еляни? Та вие сте прости гъзове- ще продадете "имотити" на чужденци, ше си купите по едно "би-им-вйе", сте се льокате с "мъстика" 3-4 години, парите ще свършат и вие пак ще си останете цървули.

 61. 61 Профил на Bokluci
  *****
  Неутрално

  Ей тези екскременти на снимката загрозяват тази ЗАщИТЕНА МЕСТНОСТ ИРАКЛИ. Скоро тройната си отива и ще изтрезнеят бързо , даже и барака да са си вдигнали ще бъде бутната. Трябва да им се набие в чотурите на тези селяци че курорт иракли просто няма и няма да има .Това ще доведе до фалити и каране на москвичи на разни жалки посерковци ,които са си въобразили че са инвеститори и разни други ролеви превъплъщения със съвсем други качества.Логично е кой няма да е доволен и ще ги съди за неизпълнени клаузи,а пък ако са изяли парите и не могат да ги върнат на сенчестите босове още по лошо. Така че усвоявайте как се продават семки и тоалетна хартия на англичани и научете и семейството и близките си за да има блага за тях. Ама вземете и някой друг речник, защото англииски не се учи от надписите в тоалетните ,които чистите . ЗАщИТЕНА ЗОНА ИРАКЛИ ЗАВИНАГИ.

 62. 62 Профил на Неразбрал :)
  *****
  Неутрално

  Кое точно смятате, че ще бъде бутнато на Иракли? Като гледам в БГ няма много такива положителни примери на бутания. То верно, бутания има, ама те са друг тип - кеш. За съжаление, защитената зона, дори и като се обяви няма да наложи абсолютна забрана за строителство на Иракли.

 63. 63 Профил на Амот за курорта иракли
  *****
  Неутрално

  Прилагам Ви списъка на защитените видове в България (приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие) за да знаете за какво пишете и да не се позовавате нанеизвестни "авторитети". Щом искате да правите курорт е добре да познавате българските закони.
  Що се отнася до моите права като български гражданин, искам само да Ви посоча, че никой, включително концесионера не може да ми ограничава достъпа до изключителната държавна собственост(нито по отношение време, нито по отношение цели на пребиваване)Контрол върху моето присъствие на плажа може да окаже общината, областната управа или МРРБ, а ако нарушавам приличието и МВР, но не и концесионера. Аз не съм палаткаджия, но мога да посоча, че опъването на палатки най-много да нарушава някоя общинска разпоредба, ама се съмнявам, че ще се намери общински служител на който кмета да издаде заповед за изпълнение на контролни функции след 18.00 часа (същото се отнася и до областният управител).

  1. ГРЪБНАЧНИ 1. VERTEBRATES
  БОЗАЙНИЦИ MAMMALIA
  РАЗРЕД НАСЕКОМОЯДНИ INSECTIVORA
  Сем. Таралежи Erinaceidae
  Таралеж Erinaceus concolor
  Сем. Земеровки Soricidae
  Етруска земеровка Suncus etruscus
  РАЗРЕД ПРИЛЕПИ CHIROPTERA
  Сем. Подковоноси прилепи Rhinolophidae
  Средиземноморски подковонос Rhinolophus blasii
  Южен подковонос Rhinolophus euryale
  Голям подковонос Rhinolophus ferrumequinum
  Малък подковонос Rhinolophus hipposideros
  Подковонос на Мехели Rhinolophus mehelyi
  Сем. Булдогови прилепи Molossidae
  Булдогов прилеп Tadarida teniotis
  Сем. Гладконоси прилепи Vespertilionidae
  Широкоух прилеп Barbastella barbastellus
  Северен вечерник Eptesicus nilssoni
  Полунощен прилеп Eptesicus serotinus
  Савиево прилепче Hypsugo savii
  Дългокрил прилеп Miniopterus schreibersi
  Златист нощник Myotis aurescens
  Дългоух нощник Myotis bechsteini
  Остроух нощник Myotis blythi
  Нощник на Брандт Myotis brandti
  Дългопръст нощник Myotis capaccinii
  Езерен нощник Myotis dasycneme
  Воден нощник Myotis daubentoni
  Мустакат нощник Myotis mystacinus
  Трицветен нощник Myotis emarginatus
  Голям нощник Myotis myotis
  Нощник на Натерер Myotis nattereri
  Голям вечерник Nyctalus lasiopterus
  Малък вечерник Nyctalus leisleri
  Ръждив вечерник Nyctalus noctula
  Кафяво прилепче Pipistrellus pipistrellus
  Малко кафяво прилепче Pipistrellus pygmaeus
  Прилеп на Натузий Pipistrellus nathusii
  Средиземноморско прилепче Pipistrelus kuhlii
  Кафяв дългоух прилеп Plecotus auritus
  Сив дългоух прилеп Plecotus austriacus
  Двуцветен прилеп Vespertilio murinus
  РАЗРЕД ГРИЗАЧИ RODENTIA
  Сем. Сънливци Gliridae
  Мишевиден сънливец Myomimus roachi
  Лешников сънливец Muscardinus avellanarius
  Сем. Скачащи мишки Dipodidae
  Скачаща (степна) мишка Sicista subtilis
  Сем. Хомяци Cricetidae
  Добруджански(среден) хомяк Cricetus cricetus
  Сив (малък) хомяк Cricetulus migratorius
  Обикновен (голям) хомяк Mesocricetus newtoni
  РАЗРЕД ХИЩНИЦИ CARNIVORA
  Сем. Мечки Ursidae
  Кафява мечка Ursus arctos (I)
  Сем. Порови Mustelidae
  Видра Lutra lutra (I)
  Златка Martes martes
  Невестулка Mustela nivalis
  Степен пор Vormela eversmanni
  Пъстър пор Vormela peregusna
  Сем. Котки Felidae
  Рис Felis lynx (I)
  Европейска дива котка Felis silvestris
  РАЗРЕД ЧИФТОКОПИТНИ ARTIODACTYLA
  Сем. Кухороги Bovidae
  Дива коза Rupicapra rupicapra balcanica
  РАЗРЕД ПЕРКОНОГИ PINNIPEDIA
  Тюлен монах Monachus monachus (I)
  РАЗРЕД КИТОПОДОБНИ CETACEA
  Делфин Delphinus delphis (I)
  Муткуп (морска свиня) Phocoena phocoena (I)
  Афала Tursiops truncatus (I)
  ПТИЦИ AVES
  РАЗРЕД GAVIIFORMES
  ГМУРКАЧОПОДОБНИ
  Сем. Гмуркачови Gaviidae
  Червеногуш гмуркач Gavia stellata
  Черногуш гмуркач Gavia arctica
  Черноклюн гмуркач Gavia immer
  РАЗРЕД PODICIPEDIFORMES
  ГМУРЕЦОПОДОБНИ
  Сем. Гмурeцови Podicipedidae
  Ушат гмурец Podiceps auritus
  Голям гмурец Podiceps cristatus
  Червеноврат гмурец Podiceps grisegena
  Черноврат гмурец Podiceps nigricollis
  Малък гмурец Tachybaptus ruficollis
  РАЗРЕД БУРЕВЕСТНИКО- PROCELLARIIFORMES
  ПОДОБНИ
  Сем. Буревестникови Procellariidae
  Жълтоклюн буревестник Calonectris /Procellaria/
  diomedea
  Обикновен буревестник Puffinus yelkouan
  РАЗРЕД PELECANIFORMES
  ПЕЛИКАНОПОДОБНИ
  Сем. Корморани Phalacrocoracidae
  Среден корморан Phalacrocorax aristotelis
  Mалък корморан Phalacrocorax pygmeus
  Сем. Пеликани Pelecanidae
  Къдроглав пеликан Pelecanus crispus
  Розов пеликан Pelecanus onocrotalus
  Сем. Рибоядови Sulidae
  Бял рибояд Мorus bassanus
  РАЗРЕД CICONIIFORMES
  ЩЪРКЕЛОПОДОБНИ
  Сем. Чаплови Ardeidae
  Гривеста чапла Ardeola ralloides
  Ръждива чапла Ardea purpurea
  Сива чапла Ardea cinerea
  Голям воден бик Botaurus stellaris
  Биволска чапла Bubulcus ibis (I)
  Голяма бяла чапла Egretta alba
  Малка бяла чапла Egretta garzetta (I)
  Mалък воден бик Ixobrychus minutus
  Нощна чапла Nycticorax nycticorax
  Сем. Щъркелови Ciconiidae
  Бял щъркел Ciconia ciconia
  Черен щъркел Ciconia nigra (I)
  Сем. Ибисови Threskiornithidae
  Бяла лопатарка Plаtalea leucorodia (I)
  Блестящ ибис Plegadis falcinellus
  Сем. Фламингови Phoenicopteridae
  Розово фламинго Phoenicopterus ruber (I)
  РАЗРЕД ГЪСКОПОДОБНИ ANSERIFORMES
  Сем. Патицови Anatidae
  Сърпокрила патица Anas falcata
  Сива патица Anas strepera
  Mалка белочела гъска Аnser erythropus
  Посевна гъска Аnser fabalis
  Сива гъска Аnser аnser
  Снежна гъска Аnser caerulescens
  Белоока потапница Aythya nyroca (I)
  Кафявоглава потапница Aythya ferina
  Планинска потапница Aythya marila
  Червеногуша гъска Branta ruficollis (I)
  Звънарка Bucephala clangula
  Ледена потапница Clangula hyemalis
  Тундров лебед Cygnus bewickii
  Ням лебед Cygnus olor
  Поен лебед Cygnus cygnus
  Мраморна патица Маrmaronetta angustirostris
  Кадифена потапница Мelanitta fusca
  Траурна потапница Мelanitta nigra
  Малък нирец Mergus albellus
  Голям нирец Mergus merganser
  Среден нирец Mergus serrator
  Червеноклюна потапница Netta rufina
  Тръноопашата потапница Oxyura leucocephala (I)
  Обикновена гага Somateria mollissima
  Ръждив ангъч Тadorna ferruginea
  Бял aнгъч Тadorna tadorna
  РАЗРЕД FALCONIFORMES
  СОКОЛОПОДОБНИ
  Сем. Орли рибари Pandionidae
  Орел рибар Pandion haliaetus (I)
  Сем. Ястребови Accipitridae
  Късопръст ястреб Accipiter brevipes (I)
  Голям ястреб Accipiter gentilis (I)
  Малък ястреб Accipiter nisus (I)
  Черен лешояд Aegypius monachus (I)
  Скален орел Aquila chrysaetos (I)
  Голям креслив орел Aquila clanga (I)
  Kръстат (царски) орел Aquila heliaca
  Малък креслив орел Aquila pomarina (I)
  Степен орел Aquila rapax
  Обикновен мишелов Buteo buteo (I)
  Северен мишелов Buteo lagopus (I)
  Белоопашат мишелов Buteo rufinus (I)
  Орел змияр Circаеtus gallicus (I)
  Тръстиков блатар Circus aeruginosus (I)
  Полски блатар Circus cyaneus (I)
  Степен блатар Circus macrourus (I)
  Ливаден блатар Circus pygargus (I)
  Пепелява каня Elanus caeruleus (I)
  Брадат лешояд Gypaetus barbatus (I)
  Белоглав лешояд Gyps fulvus (I)
  Белоопашат морски орел Haliaeetus albicilla
  Ястребов орел Hieraaetus fasciatus (I)
  Малък орел Hieraaetus pennatus (I)
  Черна каня Milvus migrans (I)
  Червена каня Milvus milvus (I)
  Египетски лешояд Neophron percnopterus (I)
  Осояд Pernis apivorus (I)
  Сем. Соколови Falconidae
  Далматински сокол Falco biarmicus (I)
  Ловен сокол Falco cherrug (I)
  Малък сокол Falco columbarius (I)
  Средиземноморски сокол Falco eleonorae (I)
  Белошипа ветрушка Falco naumanni (I)
  Сокол скитник Falco peregrinus
  Орко Falco subbuteo (I)
  Черношипа ветрушка Falco tinnunculus (I)
  (керкенез)
  Вечерна ветрушка Falco vespertinus (I)
  РАЗРЕД GALLIFORMES
  КОКОШОПОДОБНИ
  Сем. Фазанови Phasianidae
  Лещарка Bonasa bonasia


  РАЗРЕД GRUIFORMES
  ЖЕРАВОПОДОБНИ
  Сем. Жеравови Gruidae
  Момин жерав Anthropoides virgo
  Сив жерав Grus grus (I)
  Сем. Дърдавцови Rallidae
  Ливаден дърдавец Crex crex
  Зеленоножка Gallinula chloropus
  Голяма пъструшка Porzana porzana
  Средна пъструшка Porzana parva
  Малка пъструшка Porzana pusilla
  Воден дърдавец Rallus aquaticus
  Сем. Дроплови Otididae
  Дропла Otis tarda (I)
  Стрепет Tetrax tetrax (I)
  РАЗРЕД ДЪЖДОСВИРЦО- CHARADRIIFORMES
  ПОДОБНИ
  Сем. Туриликови Burhinidae
  Турилик Burhinus oedicnemus
  Сем. Дъждосвирцови Charadriidae
  Каменообръщач Arenaria interpres
  Морски дъждосвирец Charadrius alexandrinus
  Речен дъждосвирец Charadrius dubius
  Пясъчен дъждосвирец Charadrius hiaticula
  Планински дъждосвирец Eudromias morinellus
  Шипокрила калугерица Haplopterus spinosus
  Златистопер дъждосвирец Pluvialis apricaria
  Сребристопер дъждосвирец Pluvialis squatarola
  Обикновена калугерица Vanellus vanellus
  Белоопашата калугерица Vanellus leucurus
  Сем. Стридоядови Haematopididae
  Стридояд Haematopus ostralegus
  Сем. Бекасови Scolopacidae
  Късокрил кюкавец Actitis hypoleucos
  Трипръст брегобегач Calidris alba
  Тъмногръд брегобегач Calidris alpina
  Голям брегобегач Calidris canutus
  Кривоклюн брегобегач Calidris ferruginea
  Малък брегобегач Calidris minuta
  Сив брегобегач Calidris temminckii
  Голяма бекасина Gallinago media
  Плоскоклюн блатобегач Limicola falcinellus
  Черноопашат крайбрежен Limosa limosa
  бекас
  Пъстроопашат крайбрежен Limosa lapponica
  бекас
  Малка бекасина Lymnocryptes minimus
  Голям свирец Numenius arquata
  Малък свирец Numenius phaeopus
  Тънкоклюн свирец Numenius tenuirostris
  Бойник Philomachus pugnax
  Голям червеноног водобегач Tringa erythropus
  Малък горски водобегач Tringa glareola
  Голям зеленоног водобегач Tringa nebularia
  Голям горски водобегач Tringa ochropus
  Малък зеленоног водобегач Tringa stagnatilis
  Малък червеноног водобегач Tringa totanus
  Жълтокрак брегобегач Xenus cinereus
  Сем. Саблеклюнови Recurvirostridae
  Кокилобегач Himantopus himantopus
  Саблеклюн Recurvirostra avosetta
  Сем. Листоногови Phalaropodidae
  Тънкоклюн листоног Phalaropus lobatus
  Плоскоклюн листоног Phalaropus fulicarius
  Сем. Огърличникови Glareolidae
  Кафявокрил огърличник Glareola pratincola
  Чернокрил огърличник Glareola nordmanni
  Сем. Чайкови Lariidae
  Белобуза рибарка Chlidonias hybridus
  Белокрила рибарка Chlidonias leucopterus
  Черна рибарка Chlidonias niger
  Дебелоклюна рибарка Geochelidon nilotica
  Чайка буревестница Larus canus
  Малка черногърба чайка Larus fuscus
  Дългоклюна чайка Larus genei
  Голяма черногърба чайка Larus marinus
  Малка черноглава чайка Larus melanocephalus
  Малка чайка Larus minutus
  Речна чайка Larus ridibundus
  Трипръста чайка Rissa tridactyla
  Белочела рибарка Sterna albifrons
  Каспийска рибарка Sterna caspia
  Речна рибарка Sterna hirundo
  Гривеста рибарка Sterna sandvicensis
  Полярна рибарка Sterna paradisaea
  Сем. Mорелетникови Stercorariudae
  Голям морелетник Stercorarius pomarinus
  Среден морелетник Stercorarius parasiticus
  РАЗРЕД ГЪЛЪБОПОДОБНИ COLUMBIFORMES
  Сем. Пустинаркови Pteroclididae
  Пухопръста пустинарка Syrrhaptes paradoxus
  Сем. Гълъбови Columbidae
  Див скален гълъб Columba livia livia (I)
  Гълъб хралупар Columba oenas
  РАЗРЕД CUCULIFORMES
  КУКУВИЦОПОДОБНИ
  Сем. Кукувицови Cuculidae
  Качулата кукувица Clamator glandarius
  Обикновена кукувица Cuculus canorus
  РАЗРЕД СОВОПОДОБНИ STIGIFORMES
  Сем. Забулени сови Tytonidae
  Забулена сова Tyto alba (I)
  Сем. Същински сови Strigidae
  Пернатонога кукумявка Aegolius funereus (I)
  Горска ушата сова Asio otus (I)
  Блатна сова Asio flammeus (I)
  Домашна кукумявка Athene noctua (I)
  Бухал Bubo bubo (I)
  Врабчова кукумявка Glaucidium passerinum (I)
  Снежна сова Nyctea scandiaca (I)
  Чухал Otus scops (I)
  Горска улулица Strix aluco (I)
  Уралска улулица Strix uralensis (I)
  Ястребова сова Surnia ulula (I)
  РАЗРЕД CAPRIMULGIFORMES
  KОЗОДОЕПОДОБНИ
  Сем. Козодоеви Caprimulgidae
  Козодой Caprimulgus europaeus
  РАЗРЕД APODIFORMES
  БЪРЗОЛЕТОПОДОБНИ
  Сем. Бързолетови Apodidae
  Черен бързолет Apus apus
  Алпийски бързолет Apus melba
  Блед бързолет Apus pallidus
  РАЗРЕД CORACIIFORMES
  СИНЯВИЦОПОДОБНИ
  Сем. Земеродни рибарчета Alcedinidae
  Земеродно рибарче Alcedo atthis
  Сем. Синявицови Coraciidae
  Синявица Coracias garrulus
  Сем. Пчелоядови Мeropidae
  Зелен пчелояд Merops persicus
  Сем. Папунякови Upopidae
  Папуняк Upupa epops
  РАЗРЕД PICIFORMES
  КЪЛВАЧОПОДОБНИ
  Сем. Кълвачови Picidae
  Черен кълвач Dryocopus martius
  Голям пъстър кълвач Dendrocopos major
  Сирийски пъстър кълвач Dendrocopos syriacus
  Среден пъстър кълвач Dendrocopos medius
  Белогръб кълвач Dendrocopos leucotos
  Малък пъстър кълвач Dendrocopos minor
  Въртошийка Jynx torquilla
  Трипръст кълвач Picoides tridactylus
  Сив кълвач Picus canus
  Зелен кълвач Picus viridis
  РАЗРЕД ВРАБЧОПОДОБНИ PASSERIFORMES
  Сем. Чучулигови Alaudidae
  Полска чучулига Alauda arvensis
  Късопръста чучулига Calandrella brachydactyla
  Сива чучулига Calandrella rufescens
  Балканска чучулига Eremophila alpestris
  Качулата чучулига Galerida cristata
  Горска чучулига Lullula arborea
  Дебелоклюна чучулига Melanocorypha calandra
  Белокрила чучулига Melanocorypha leucoptera
  Сем. Лястовицови Hirundinidae
  Градска лястовица Delichon urbica
  Селска лястовица Hirundo rustica
  Червенокръста лястовица Hirundo daurica
  Скална лястовица Ptyonoprogne rupestris
  Брегова лястовица Riparia riparia
  Сем. Стърчиопашкови Motacillidae
  Полска бъбрица Anthus campestris
  Горска бъбрица Anthus trivialis
  Ливадна бъбрица Anthus pratensis
  Тундрова бъбрица Anthus cervinus
  Планинска бъбрица Anthus spinoletta
  Лимонена стърчиопашка Motacilla citreola
  Жълта стърчиопашка Motacilla flava
  Планинска стърчиопашка Motacilla cinerea
  Бяла стърчиопашка Motacilla alba
  Сем. Копринаркови Bombycillidae
  Копринарка Bombycilla garrulus
  Сем. Водни косове Cinclidae
  Воден кос Cinclus cinclus
  Сем. Орехчета Troglodytidae
  Орехче Troglodytes troglodytes
  Сем. Завирушкови Prunellidae
  Сивогуша завирушка Prunella modularis
  Пъстрогуша завирушка Prunella collaris
  Сем. Дроздови Turdidae
  Трънковче Cercotrichas galactotes
  Червеногръдка Erithacus rubecula
  Северен славей Luscinia luscinia
  Южен славей Luscinia megarhynchos
  Синьогушка Luscinia svecica
  Пъстър скален дрозд Monticola saxatilis
  Син скален дрозд Monticola solitarius
  Пустинно каменарче Oenanathe deserti
  Скално каменарче Oenanthe finschii
  Испанско каменарче Oenanthe hispanica
  Ориенталско каменарче Oenanthe isabellina
  Черно каменарче Oenanthe leucura
  Сиво каменарче Oenanthe oenanthe
  Черногърбо каменарче Oenanthe pleschanka
  Домашна червеноопашка Phoenicurus ochruros
  Градинска червеноопашка Phoenicurus phoenicurus
  Ръждивогушо ливадарче Saxicola rubetra
  Черногушо ливадарче Saxicola torquata
  Белогуш дрозд Turdus torquatus
  Кос Turdus merula
  Черногуш дрозд Turdus ruficollis
  Хвойнов дрозд Turdus pilaris
  Поен дрозд Turdus philomelos
  Беловежд дрозд Turdus iliacus
  Имелов дрозд Turdus viscivorus
  Сем. Коприварчеви Sylviidae
  Индийско шаварче Acrocephalus agricola
  Тръстиково шаварче Acrocephalus arundinaceus
  Градинско шаварче Acrocephalus dumetorum
  Мустакато шаварче Acrocephalus melanopogon
  Водно шаварче Acrocephalus paludicola
  Мочурно шаварче Acrocephalus palustris
  Крайбрежно шаварче Acrocephalus schoenobaenus
  Блатно шаварче Acrocephalus scirpaceus
  Свилено шаварче Cettia cetti
  Пъстроопашато шаварче Cisticola juncidis
  Малък маслинов Hippolais pallida
  присмехулник
  Голям маслинов Hippolais olivetorum
  присмехулник
  Градински присмехулник Hippolais icterina
  Полски цвъркач Locustella naevia
  Речен цвъркач Locustella fluviatilis
  Тръстиков цвъркач Locustella luscinioides
  Планински певец Phylloscopus bonelli
  Жълтоглав певец Phylloscopus proregullus
  Буков певец Phylloscopus sibilatrix
  Елов певец Phylloscopus collybita
  Брезов певец Phylloscopus trochilus
  Червеногушо коприварче Sylvia cantillans
  Малко черноглаво коприварче Sylvia melanocephala
  Орфеево коприварче Sylvia hortensis
  Ястребогушо коприварче Sylvia nisoria
  Малко белогушо коприварче Sylvia curruca
  Голямо белогушо коприварче Sylvia communis
  Градинско коприварче Sylvia borin
  Голямо черноглаво Sylvia atricapilla
  коприварче
  Черногушо коприварче Sylvia rueppelli
  Жълтоглаво кралче Regulus regulus
  Червеноглаво кралче Regulus ignicapillus
  Сем. Мухоловкови Muscicapidae
  Сива мухоловка Muscicapa striata
  Червеногуша мухоловка Ficedula parva
  Беловрата мухоловка Ficedula albicollis
  Полубеловрата мухоловка Ficedula semitorquata
  Жалобна мухоловка Ficedula hypoleuca
  Сем. Мустакати синигери Timaliidae
  Мустакат синигер Panurus biarmicus
  Сем. Дългоопашати синигери Aegithalidae
  Дългоопашат синигер Aegithalos caudatus
  Сем. Синигерови Paridae
  Лъскавоглав синигер Parus palustris
  Жалобен синигер Parus lugubris
  Матовоглав синигер Parus montanus
  Качулат синигер Parus cristatus
  Черен синигер Parus ater
  Син синигер Parus caeruleus
  Голям синигер Parus major
  Сем. Зидаркови Sittidae
  Горска зидарка Sitta europaea
  Скална зидарка Sitta neumayer
  Сем. Скалолазкови Tichodromadidae
  Скалолазка Tichodroma muraria
  Сем. Дърволазкови Certhiidae
  Горска дърволазка Certhia familiaris
  Градинска дърволазка Certhia brachydactyla
  Сем. Торбогнезди синигери Remizidae
  Торбогнезд синигер Remiz pendulinus
  Сем. Авлигови Oriolidae
  Авлига Oriolus oriolus
  Сем. Сврачкови Laniidae
  Червеногърба сврачка Lanius collurio
  Черночела сврачка Lanius minor
  Сива сврачка Lanius excubitor
  Червеноглава сврачка Lanius senator
  Белочела сврачка Lanius nubicus
  Сем. Вранови Corvidae
  Гарван Corvus corax
  Сокерица Nucifraga caryocatactes
  Жълтоклюна гарга Pyrrocorax graculus
  Сем. Скорцови Sturnidae
  Розов скорец Sturnus roseus
  Сем. Тъкачови Ploceidae
  Снежна чинка Montifringilla nivalis
  Испанско врабче Passer hispaniolensis
  Полско врабче Passer montanus
  Скално врабче Petronia petronia
  Сем. Чинкови Fringillidae
  Обикновено конопарче Carduelis cannabina
  Щиглец Carduelis carduelis
  Зеленика Carduelis chloris
  Брезова скатия Carduelis flammea
  Жълтоклюно конопарче Carduelis flavirostris
  Елшова скатия Carduelis spinus
  Червена чинка Carpodacus erythrinus
  Черешарка Coccothraustes
  coccothraustes
  Обикновена чинка Fringilla coelebs
  Планинска чинка Fringilla montifringilla
  Кръсточовка Loxia curvirostra
  Червенушка Pyrrhula pyrrhula
  Диво канарче Serinus serinus
  Сем. Овесаркови Emberizidae
  Лапландска овесарка Calcarius lapponicus
  Белоглава овесарка Emberiza leucocephalos
  Жълта овесарка Emberiza citrinella
  Зеленогуша овесарка Emberiza cirlus
  Сивоглава овесарка Emberiza cia
  Градинска овесарка Emberiza hortulana
  Белогуша овесарка Emberiza rustica
  Малка овесарка Emberiza pusilla
  Тръстикова овесарка Emberiza shoeniclus
  Черноглава овесарка Emberiza melanocephala
  Сива овесарка Miliaria calandra
  Снежна овесарка Plectrophenax nivalis
  ВЛЕЧУГИ REPTILIA
  РАЗРЕД КОСТЕНУРКИ TESTUDINES
  Сем. Сухоземни костенурки Testudinidae
  Шипобедрена костенурка Testudo graeca (I)
  Шипоопашата костенурка Testudo hermanni (I)
  Сем. Блатни костенурки Emydidae
  Обикновена блатна костенурка Emys orbicularis
  Южна блатна костенурка Mauremys rivulata
  РАЗРЕД ГУЩЕРИ SAURIA
  Сем. Гущери Lacertidae
  Късокрак гущер Ablepharus kitaibeli
  Живороден гущер Lacerta vivipara
  Сем. Гекони Geconidae
  Нощен гущер (гекон) Cymnodactylus kotschyi
  Змиеок гущер Ophisops elegans
  Сем. Слепоци Anguidae
  Слепок Anguis fragilis
  Жълтокоремен гущер Ophisaurus apodus
  РАЗРЕД ЗМИИ OPHIDIA
  Сем. Червейници Typhlopidae
  Змия червейница Typhlops vermicularis
  Сем. Бои Boidae
  Змия пясъчница Eryx jaculus (I)
  Сем. Смокове Colubridae
  Тънък стрелец Coluber najadum
  Голям стрелец Coluber jugularis
  Черноврата стрелушка Coluber rubriceps
  Медянка Coronella austriaca
  Леопардов смок Elaphe situla
  Ивичест смок Elaphe quatuorlineata
  Пъстър смок Elaphe sauromates
  Смок мишкар Elaphe longissima
  Вдлъбнаточел смок Malpolon monspessulanus
  Котешка змия Telescopus fallax
  Сем. Отровници Viperidae
  Остромуцунеста усойница Vipera ursinii
  ЗЕМНОВОДНИ AMPHIBIA
  РАЗРЕД ОПАШАТИ CAUDATA
  Сем. Саламандрови Salamandridae
  Дъждовник Salamandra salamandra
  Алпийски тритон Triturus alpestris
  Голям гребенест тритон Triturus cristatus
  Добруджански тритон Triturus dobrogicus
  Обикновен (малък) тритон Triturus vulgaris
  РАЗРЕД БЕЗОПАШАТИ ANURA
  Сем. Крастави жаби Bufonidae
  Зелена крастава жаба Bufo viridis
  Кафява крастава жаба Bufo bufo
  Сем. Кръглоезичести жаби Discoglossidae
  Червенокоремна бумка Bombina bombina
  Жълтокоремна бумка Bombina variegata
  Сем. Жаби дървесници Hylidae
  Жаба дървесница Hyla arborea
  Сем. Чесновници Pelobatidae
  Обикновена чесновница Pelobates fuscus
  Балканска чесновница Pelobates syriacus balcanicus
  Сем. Водни жаби Ranidae
  Гръцка дългокрака жаба Rana graeca
  РИБИ PISCES
  РАЗРЕД ЕСЕТРОПОДОБНИ ACIPENSERIFORMES
  Немска есетра Acipenser sturio (I)
  2. БЕЗГРЪБНАЧНИ 2. INVERTEBRATES
  НАСЕКОМИ INSECTA
  РАЗРЕД БРЪМБАРИ COLEOPTERA
  Сем. Бръмбари бегачи Carabidae
  Бръмбър рогач Lucanus cervus
  Алпийска розалия Rosalia alpina
  РАЗРЕД ПЕПЕРУДИ LEPIDOPTERA
  Балканска жълтушка Colias balcanica
  Родопска кадифянка Erebia rhodopensis
  Аполон червен Parnassius apolo (I)
  Розово нощно пауново око Perisomena caesigema
  РАЗРЕД ЦИПОКРИЛИ HYMENOPTERA
  Сем. Мравки Formicidae
  Червена горска мравка Formica rufa
  3. РАСТЕНИЯ 3. PLANTS
  ОТДЕЛ ПЛАУНООБРАЗНИ LICOPODIOPHYTA
  Сем. Шилолистни Isoetaceae
  Езерен шилолист Isoetes lacustris
  Сем. Плаунови Lycopodiaceae
  Алпийски дифазиаструм Diphasiastrum alpinum
  Сплескан дифазиаструм Diphasiastrum complanatum
  Блатна ликоподиела Lycopodiella inundata
  (Lepidotis inundata)
  ОТДЕЛ ПАПРАТОВИДНИ POLYPODIOPHYTA
  Сем. Адиантови Adiantaceae
  Венерин косъм Adiantum capillus-veneris
  Сем. Изтравничеви Aspleniaceae
  Клиновидно изтравниче Asplenium cuneifolium
  Люспесто изтравниче Asplenium lepidum
  Сем. Скритолинейникови Cryptogrammaceae
  Къдрав скритолинейник Cryptogramma crispa
  Сем. Дриоптерисови Dryopteridaceae
  Алпийска крехка папрат Cystopteris alpina
  Вилариев дриоптерис Dryopteris villarii
  Сем. Разковничеви Marsileaceae
  Четирилистно разковниче Marsilea quadrifolia
  Сем. Змийскоезикови Ophioglossaceae
  Лайкова лунна папрат Botrychium matricariifolium
  Сем. Царскопапратови Osmundaceae
  Царска папрат Osmunda regalis
  Сем. Многоножкови Polypodiaceae
  Камбрийска сладка папрат Polypodium cambricum
  (P. australe)
  Сем. Лейкови Salviniaceae
  Плаваща лейка Salvinia natans
  Сем. Синоптеридови Sinopteridaceae
  Персийски крайспорник Cheilanthes persica
  Сем. Телиптеридови Thelypteridaceae
  Блатен телиптерис Thelypteris palustris
  ОТДЕЛ ГОЛОСЕМЕННИ PINOPHYTA
  Сем. Кипарисови Cupressaceae
  Дървовидна хвойна Juniperus excelsa
  Казашка хвойна Juniperus sabina
  Сем. Ефедрови Ephedraceae
  Катерлива ефедра Ephedra campylopoda
  Обикновена ефедра Ephedra distachya
  Сем. Тисови Taxaceae
  Обикновен тис Taxus baccata


  ОТДЕЛ MAGNOLIOPHYTA
  ПОКРИТОСЕМЕННИ
  Сем. Страшникови Acanthaceae
  Бодлив страшник Acanthus spinosus
  Сем. Кленови Aceraceae
  Визианов клен Acer heldreichii ssp. visianii
  Сем. Лаваницови Alismataceae
  Парнасиева калдезия Caldesia parnassifolia
  Сем. Кокичеви Amaryllidaceae
  Елвезиево кокиче Galanthus elwesii
  Снежно кокиче Galanthus nivalis
  Пясъчна лилия Pancratium maritimum
  Сем. Сенникоцветни Apiaceae
  Лечебна пищялка Angelica archangelica
  Възлоцветна целина Apium nodiflorum
  Пълзяща целина Apium repens
  Крайбрежен астродаукус Astrodaucus littoralis
  Балдензова урока Bupleurum baldense
  Дълголистна урока Bupleurum longifolium
  Алпийски кахрис Cachrys alpina
  Отровна цикута Cicuta virosa
  Приморски ветрогон Eryngium maritimum
  Дланевиднолистен ветрогон Eryngium palmatum
  Източна тимянка Ferula orientalis
  Архангеликов лазерпициум Laserpitium archangelica
  Широколистен опопанакс Opopanax hironium
  ssp. bulgaricum
  Жлезистовлакнест пащърнак Pastinaca argyrophylla
  Блатна самодивска трева Peucedanum palustre
  Руска самодивска трева Peucedanum ruthenicum
  Австрийски плеуроспермум Pleurospermum austriacum
  Ферулов прангос Prangos ferulacea
  Дегенов порезник Seseli degenii
  Теснолистен ручейник Sium sisarum
  Моркововидна стефанофия Stefanoffia daucoides
  Синкава триния Trinia glauca ssp. carniolica
  Тургениопсис Turgeniopsis foeniculacea
  Сем. Тойнови Apocynaceae
  Синя тойна Trachomitum venetum
  Сем. Джелови Aquifoliaceae
  Обикновен джел Ilex aquifolium
  Колхидски джел Ilex colchica
  Сем. Змиярникови Araceae
  Блатен аир Acorus calamus
  Алпийски змиярник Arum alpinum
  Обикновен дракункулус Dracunculus vulgaris
  Сем. Копитникови Aristolochiaceae
  Кръглолистна вълча ябълка Aristolochia rotunda
  Сем. Сложноцветни Asteraceae
  Прилегналовлакнест равнец Achillea leptophylla
  Тракийски равнец Achillea thracica
  Сребристовлакнесто Anthemis argyrophylla
  подрумиче
  Оранжево подрумиче Anthemis gaudium-solis
  Йорданово подрумиче Anthemis jordanovii
  Едрокошничесто подрумиче Anthemis macrantha
  Рилско подрумиче Anthemis orbelica
  Борисово подрумиче Anthemis regis-borisii
  Румелийско подрумиче Anthemis rumelica
  Иваново подрумиче Anthemis sancti-johanis
  Стрибърново подрумиче Anthemis stribrnyi
  Плосколюспесто подрумиче Anthemis virescens
  Кавказки пелин Artemisia caucasica
  Храстовиден пелин Artemisia chamaemelifolia
  Тънкожилест пелин Artemisia lerchiana
  Светлолюспест пелин Artemisia pedemontana
  Родопски магарешки бодил Carduus rhodopaeus (C.
  adpressus ssp. rhodopaeus)
  Тракийски магарешки бодил Carduus thracicus
  Ахтарова метличина Centaurea achtarovii
  Яйцевиднолистна метличина Centaurea amplifolia
  Пясъчна метличина Centaurea arenaria
  Тъмнопурпурна метличина Centaurea atropurpurea
  Волска метличина Centaurea bovina
  Нежна метличина Centaurea gracilenta
  Имануелова метличина Centaurea immanuelis-loewii
  Дребна метличина Centaurea inermis
  Кернерова метличина Centaurea kernerana
  Пиринска метличина Centaurea mannagetae
  ssp. pirinica
  Маршалова метличина Centaurea marshaliana
  Черна метличина Centaurea nigrescens
  Парилска метличина Centaurea parilica
  Пихлерова метличина Centaurea pichleri
  Лъжливопазвена метличина Centaurea pseudoaxillaris
  Румелийска метличина Centaurea rumelica
  Скална метличина Centaurea rupestris
  Урумов кривец Chondrilla urumoffii
  Българска паламида Cirsium bulgaricum
  Стоянова паламида Cirsium stojanovii
  Битинска дрипавка Crepis bithynica
  Вихренска злолетница Erigeron vichrensis
  Планински жълт смил Helichrysum plicatum
  Елиптичнолистен оман Inula spiraeifolia
  Лепкав оман Inula viscosa
  Ледебуров миск Jurinea ledebourii
  Бодлив миск Jurinea tzar-ferdinandii
  Еделвайс Leontopodium alpinum
  Клинолистен див тютюн Ligularia glauca
  Сибирски див тютюн Ligularia sibirica
  Дългободилест онопордум Onopordon bracteatum
  Морски отантус Otanthus maritimus
  Бодлив паленис Pallenis spinosa
  Пиринска чобанка Petasites kablikianus
  Горчивчева рейхардия Reichardia picroides
  Безцветна саусуреа Saussurea discolor
  Дребноцветен кокеш Scorzonera parviflora
  Български сърпец Serratula bulgarica
  Стрибърнова козя брада Tragopogon stribrnyi
  Пикровиден уроспермум Urospermum picroides
  Сем. Киселтрънови Berberidaceae
  Епимедиум Epimedium pubigerum
  Сем. Грапаволистни Boraginacerae
  Йорданова айважива Alkanna jordanovii
  Игликова айважива Alkanna primuliflora
  Стрибърнова айважива Alkanna stribrnyi
  Синя айважива Alkanna tinctoria
  Гмелиново винче Anchusa gmelinii
  Македонско винче Anchusa macedonica
  Веленовскиево винче Anchusa velenovskyi
  Сибирска аргузия Argusia sibirica
  Жлезиста белоочица Buglossoides glandulosa
  Гололистна наумка Cynoglossum germanicum
  Кръгла наумка Cynoglossum rotatum
  Родопско омразниче Onosma rhodopaea
  Сем. Кръстоцветни Brassicaceae
  Арабска етионема Aethionema arabicum
  Борзеанов игловръх Alyssum borzaeanum
  Пирински игловръх Alyssum cuneifolium
  ssp. pirinicum
  Стрибърнов игловръх Alyssum stribrnyi
  Хълмова гъшарка Arabis collina
  Пиринска гъшарка Arabis ferdinandi-coburgii
  Скална гъшарка Arabis nova
  Грациозна аубриета Aubrieta gracilis ssp. scardica
  Междинна аубриета Aubrieta intermedia
  Черноморска ауриния Aurinia uechtritziana
  (Lepidotrichum
  uechtritzianum)
  Пиринско зеле Brassica nivalis
  ssp. jordanoffii
  Тракийска овчарска торбичка Capsella thracica
  Дребноцветна горва Cardamine parviflora
  Пензешова горва Cardamine penzesii
  Азиатска целебница Conringia planisiliqua
  Татарско диво зеле Crambe tataria
  Балканска рупа Draba korabensis
  Качулата боянка Erysimum comatum
  Четириръбеста боянка Erysimum quadrangulum
  (Syrenia cana auct.)
  Алиботушка боянка Erysimum slavjankae
  Горски вечерник Hesperis sylvestris
  Балкански вечерник Hesperis theophrasti
  Полегнал многосеменник Hymenolobus procumbens
  (Hornungia procumbens)
  Скален иберис Iberis saxatilis
  Ъглолистна малколмия Malcolmia orsiniana
  ssp. angulifolia
  Сръбска малколмия Malcolmia sеrbica
  Дребна марезия Maresia nana
  Ароматна матиола Matthiola odoratissima
  Алпийско притцелаго Pritzelago alpina ssp.
  brevicaulis
  (Hutchinsia alpina)
  Дьорфлерова шиверекия Schivereckia doerfleri
  Изменчива мъдрица Sisymbrium polymorphum
  Водна шилолистка Subularia aquatica
  Сем. Дренчеви Callitrichaceae
  Крайморско дренче Callitrichae brutia
  Сем. Камбанкови Campanulaceae
  Йорданова камбанка Campanula jordanovii
  Вълнеста камбанка Campanula lanata
  Широколистна камбанка Campanula latifolia
  Орфанийска камбанка Campanula orphаnidea
  (Petkovia orphanidea)
  Трансилванска камбанка Campanula transsilvanica
  Променливоцветна камбанка Campanula versicolor
  Сръбски едрайант Edraianthus serbicus
  Българско вятърче Jasione bulgarica
  Румелийски трахелиум Trachelium rumelianum
  (T. jacquinii)
  Сем. Карамфилови Caryophyllaceae
  Ресничеста песъчарка Arenaria ciliata
  Критска песъчарка Arenaria cretica
  Азиатска песъчарка Arenaria gypsophylloides
  Пиринска песъчарка Arenaria pirinica
  Родопска песъчарка Arenaria rhodopaea
  Твърдолистна песъчарка Arenaria rigida
  Картузиански карамфил Dianthus carthusianorum
  Унгарски карамфил Dianthus kladovanus
  (D. pontederae
  ssp. kladovanus)
  Картъловиден карамфил Dianthus nardiformis
  Бледоцветен карамфил Dianthus pallidiflorus
  Стрибърнов карамфил Dianthus stribrnyi
  Урумов карамфил Dianthus urumoffii
  Текирска мишорка Gypsophylla tekirae
  Тройновилужна мишорка Gypsophylla trichotoma
  Дилянова мишовка Minuartia diljanae
  Румелийска мишовка Minuartia rumelica
  Стоянова мишовка Minuartia stojanovii
  Янкева кутявка Moehringia jankae
  Алпийска мантийка Petrorhagia alpina
  Тесалска мантийка Petrorhagia thessala
  Странджанско сапунче Saponaria stranjensis
  Алпийско плюскавиче Silene alpina
  Калиакренско плюскавиче Silene caliacrae
  Критско плюскавиче Silene cretica
  Черноморско плюскавиче Silene euxina
  Гръцко плюскавиче Silene graeca
  Лидиево плюскавиче Silene lydia
  Велчево плюскавиче Silene velcevii
  Сем. Лободови Chenopodiaceae
  Обикновено халимионе Halimione pedunculata
  Тученичево халимионе Halimione portulacoides
  Разнолистна суеда Suaeda heterophylla
  Сем. Лавданови Cistaceae
  Тамянка Cistus salvifolius
  Сем. Поветицови Convolvulaceae
  Дребно чадърче Calystegia soldanella
  Нежна поветица Convolvulus althaeoides
  (C. elegantissimum)
  Парнаска поветица Convolvulus boissieri ssp.
  parnassicus (C. compactus)
  Зюндерманова поветица Convolvulus boissieri ssp.
  suendermannii
  (C. suendermannii)
  Копринестовлакнеста поветица Convolvulus holosericeus
  Теснолистна поветица Convolvulus lineatus
  Персийска поветица Convolvulus persicus
  Критска креса Cressa cretica
  Сем. Дебелецови Crassulaceae
  Дебелолист Crassula tillaea
  Розов златовръх Rhodiola rosea
  Костова тлъстига Sedum kostovi
  Магеланска тлъстига Sedum magellense
  Стефчова тлъстига Sedum stefco
  Черноколева тлъстига Sedum tschernokolevii
  Цоликоферова тлъстига Sedum zollikoferi
  Четинест дебелец Sempervivum ciliosum
  Сем. Острицови Cyperaceae
  Двуредна острица Carex disticha
  Ръждива острица Carex ferruginea
  Тъмнокафява острица Carex fuliginosa
  Тинеста острица Carex limosa
  Пиринска острица Carex pirinensis
  Брадавичеста острица Carex punctata
  Скална острица Carex rupestris
  Режещ кладиум Cladium mariscus
  Михелов дихостилис Dichostylis michelianus
  Карниолска блатница Eleocharis carniolica
  Полегнал изолепис Isolepis supina
  Белардиева кобрезия Kobresia myosuroides
  (Elyna bellardii)
  Крайбрежен сцирпус Scirpus litoralis
  (Schoenoplectus litoralis)
  Триръбест сцирпус Scirpus triqueter
  Сем. Росянкови Droseraceae
  Жлезиста алдрованда Aldrovanda vesiculosa
  Кръглолистна росянка Drosera rotundifolia
  Сем. Миризливовърбови Elaeagnaceae
  Облепиха Hippophae rhamnoides
  Сем. Емпетрови Empetraceae
  Черен емпетрум Empetrum nigrum
  Сем. Пиренови Ericaceae
  Гола кумарка Arbutus andrachne
  Жлезиста кумарка Arbutus unedo
  Калуна Calluna vulgaris
  Пирен Erica arborea
  Миртолистна зеленика Rhododendron myrtifolium
  Странджанска зеленика Rhododendron ponticum
  Кавказка боровинка Vaccinium arctostaphyllos
  Сем. Млечкови Euphorbiaceae
  Алепска млечка Euphorbia aleppica
  Лъскаволистна млечка Euphorbia lucida
  Пясъчна млечка Euphorbia peplis
  Сем. Бобови Fabaceae
  Златна раменка Anthyllis aurea
  Айтоски клин Astracantha aitosensis
  Тракийски клин Astracantha thracica
  (Astragalus thracicus)
  Алпийско сграбиче Astragalus alopecurus
  (A. centralpinus)
  Рогчесто сграбиче Astragalus corniculatus
  Рогоплодно сграбиче Astragalus cornutus
  Вълнестоцветно сграбиче Astragalus dasyanthus
  Мехуресточашково сграбиче Astragalus physocalix
  Вилмотиево сграбиче Astragalus wilmottianus
  Карагана Caragana frutex
  Ковачев зановец Chamaecytisus kovacevii
  Нейчев зановец Chamaecytisus neicheffii
  Регенсбургски зановец Chamaecytisus ratisbonensis
  Цариградски нахут Cicer montbretii
  Немска жълтуга Genista germanica
  Влакнеста жълтуга Genista pilosa
  Гол сладник Glycyrrhiza glabra
  Жълт хедизарум Hedysarum grandiflorum
  Червен хедизарум Hedysarum tauricum
  Едноцветна конска подкова Hippocrepis unisiliquosa
  Планиско секирче Lathyrus montanus
  Блатно секирче Lathyrus palustris
  Панчичево секирче Lathyrus pancicii
  Скално секирче Lathyrus saxatilis
  Трансилванско секирче Lathyrus transsylvanicus
  Южна леща Lens ervoides
  Блатен звездан Lotus uliginosus
  Бяла лупина Lupinus albus
  Карстова люцерна Medicago carstiensis
  Крайбрежна люцерна Medicago littoralis
  Родопска люцерна Medicago rhodopaea
  Кожухаров окситропис Oxytropis kozhuharovii
  Урумов окситропис Oxytropis urumovii
  Тетрагонолобус Tetragonolobus maritimus
  Странджанска детелина Trifolium ligusticum
  Тимотейкова детелина Trifolium phleoides
  Рубинова детелина Trifolium rubens
  Късозъба детелина Trifolium squamosum
  Разперенозъба детелина Trifolium squarrosum
  Остроплоден сминдух Trigonella spicata
  Рилска глушина Vicia abbreviata
  Подземна глушина Vicia amphicarpa
  Отсеченолистна глушина Vicia truncatulla
  Сем. Букови Fagaceae
  Пърнар Quercus coccifera
  Местенски дъб Quercus mestensis
  Тракийски дъб Quercus thracica
  Сем. Франкениеви Frankeniaceae
  Франкения Frankenia pulverulenta
  Сем. Тинтявови Gentianaceae
  Пронизанолистна блекстония Blackstonia perfoliata
  Крайбрежен червен кантарион Centaurium littorale
  Морски червен кантарион Centaurium maritimum
  Безстъблена тинтява Gentiana acaulis
  Скална тинтява Gentiana frigida
  Жълта тинтява Gentiana lutea
  Петниста тинтява Gentiana punctata
  Истинска горчивка Gentianella amarella
  Къдрава горчивка Gentianella crispata
  Енгадинова горчивка Gentianella engadinensis
  Петниста сверция Swertia punctata
  Сем. Здравецови Geraniaceae
  Балканско часовниче Erodium absinthoides
  Бохемски здравец Geranium bohemicum
  Едростълбчест здравец Geranium macrostyllum
  Блатен здравец Geranium palustre
  Сем. Силиврякови Gesneriaceae
  Родопски силивряк Haberlea rhodopensis
  Сръбска рамонда Ramonda serbica
  Сем. Гологлавчеви Globulariaceae
  Равнинно гологлавче Globularia trichosantha
  Сем. Звъникови Guttiferae
  Багрилна звъника Hypericum androsaemum
  Боасиерова звъника Hypericum boissieri
  Чашковидна звъника Hypericum calycinum
  Четинеста звъника Hypericum setiferum
  Тасоска звъника Hypericum thasium
  Сем. Конскокестенови Hippocastanaceae
  Конски кестен Aesculus hippocastanum
  Сем. Водянкови Hydrocharitaceae
  Алоевиден стратиотес Stratiotes aloides
  Сем. Перуникови Iridaceae
  Оливиеров минзухар Crocus olivieri
  Томасиниев минзухар Crocus tommasinianus
  Блатно петльово перо Gladiolus palustris
  Безлистна перуника Iris aphylla
  Луковична пролетка Romulea bulbocodium
  Гръцка пролетка Romulea linaresii ssp. graeca


  Сем. Дзукови Juncaceae
  Жабешка дзука Juncus ranarius
  Разперена светлика Luzula deflexa
  Сем. Дзуковидни Juncaginaceae
  Приморски триостреник Triglochin maritima
  Сем. Устноцветни Lamiaceae
  Фривалдскиева микромерия Micromeria frivaldszkyana
  Юлианова микромерия Micromeria juliana
  Черноморска коча билка Nepeta parviflora
  Украинска коча билка Nepeta ucrainica
  Форскалева какула Salvia forskaohlei
  Переста какула Salvia pinnata
  Кримска какула Salvia scabiosifolia
  Кримски миризлив бурен Sideritis syriaca (S. taurica)
  Пясъчен ранилист Stachys arenariaeformis
  Балкански ранилист Stachys balcanica
  Български ранилист Stachys cretica ssp. bulgarica
  Приморски ранилист Stachys maritima
  Шарпланински ранилист Stachys scardica
  Едногодишно подъбиче Teucrium bothrys
  Странджанско подъбиче Teucrium lamifolium
  Прицветникова мащерка Thymus bracteosus
  Пиринска мащерка Thymus perinicus
  Сем. Лентибулариеви Lentibulariaceae
  Южна мехурка Utricularia australis
  (U. neglecta)
  Дребна мехурка Utricularia minor
  Сем. Кремови Liliaceae
  Качулест лук Allium jubatum
  Планински лук Allium montanum
  Стоянов лук Allium stojanovii
  Ресничеста белевалия Bellevalia ciliata
  Широколистен мразовец Colchicum bivonae
  Борисов мразовец Colchicum borisii
  Давидов мразовец Colchicum davidovii
  Ямболски мразовец Colchicum diampolis
  Родопски мразовец Colchicum rhodopaeum
  Дряновска ведрица Fritillaria drenovskii
  Гръцка ведрица Fritillaria graeca
  Гусихиева ведрица Fritillaria gussichiae
  Шахматовидна ведрица Fritillaria meleagroides
  Източна ведрица Fritillaria orientalis
  Черноморска ведрица Fritillaria pontica
  Стрибърнова ведрица Fritillaria stribrnyi
  Хризантемов жълт Gagea chrysantha
  гарвански лук
  Хелдрайхиев жълт Gagea heldreichii
  гарвански лук
  Албански крем Lilium albanicum
  Жълт крем Lilium jankae
  Родопски крем Lilium rhodopaeum
  Късна лойдия Lloydia serotina
  Родопска мерендера Merendera rhodopaea
  Битински синчец Scilla bithynica
  Български синчец Scilla bulgarica
  Златисто лале Tulipa aureolina
  Южно лале Tulipa australis
  Пиринско лале Tulipa pirinica
  Родопско лале Tulipa rhodopaea
  Блестящо лале Tulipa splendens
  Тракийско лале Tulipa thracica (T. hageri)
  Урумово лале Tulipa urumoffii
  Сем. Ленови Linaceae
  Нежен лен Linum elegans
  Старопланински лен Linum extraaxilare
  Сем. Блатиеви Lythraceae
  Прешленолистна амания Ammania verticillata
  Мащеркова блатия Lythrum thymifolia
  Мидендорфия Middendorfia borystenica
  Теснолистен пеплис Peplis alternifolia
  Сем. Воднодетелинови Menyanthaceae
  Трилистна водна детелина Menyanthes trifoliata
  Щитолистни какички Nymphoides peltata
  Сем. Моринови Morinaceae
  Персийска морина Morina persica
  Сем. Блатни рози Nymphaeaceae
  Бърдуче Nuphar lutea
  Водна роза Nymphaea alba
  Сем. Върбовкови Onagraceae
  Дребна чаровница Circaea alpina
  Блатна лудвигия Ludwigia palustris
  Сем. Салепови Orchidaceae
  Обикновен анакамптис Anacamptis pyramidalis
  Дремников главопрашник Cephalanthera epipactoides
  Венерино пантофче Cypripedium calceolus (I)
  Месночервена дактилориза Dactylorhiza incarnata
  Калописиева дактилориза Dactylorhiza kalopissii
  Пълзяща гудиера Goodyera repens
  Блатиста хамарбия Hammarbia paludosa
  Едногрудков херминиум Herminium monorchis
  Обикновена пърчовка Himantoglossum caprinum
  (H. hircinum)
  Недоразвит лимодорум Limodorum abortivum
  Льозелов липарис Liparis loeselii (I)
  Сърцевиден тайник Listera cordata
  Обикновена пчелица Ophrys apifera
  Гръцка пчелица Ophrys argolica (I)
  Двурога пчелица Ophrys cornuta
  (O. scolopax ssp. cornuta)
  Муховидна пчелица Ophrys insectifera
  Паяковидна пчелица Ophrys mammosa
  (O. sphegodes ssp. mammosa)
  Шлемовиден салеп Orchis militaris
  Пеперудоцветен салеп Orchis papilionaceae
  Провански салеп Orchis provincialis
  Шпитцелов салеп Orchis spitzelii
  Кълбеста траунстейнера Traunsteinera globosa
  (Orchis globosa)
  Палешников серапиас Serapias vomeraceae
  Есенен спиралник Spiranthes spiralis
  Сем. Божурови Paeoniaceae
  Розов божур Paeonia mascula
  Теснолистен божур Paeonia tenuifolia
  Сем. Макови Papaveraceae
  Пирински мак Papaver degenii
  Сем. Живовлекови Plantaginaceae
  Рогат живовлек Plantago cornuti
  Сем. Саркофаеви Plumbaginaceae
  Бесерова змийска трева Goniolimon besseranum
  Бяла змийска трева Goniolimon collinum
  Далматинска змийска трева Goniolimon dalmaticum
  Татарска змийска трева Goniolimon tataricum
  Маноловска гърлица Limonium asterotrichum
  Българска гърлица Limonium bulgaricum
  Гмелинова гърлица Limonium gmelinii
  Широколистна гърлица Limonium latifolium
  Мейерова гърлица Limonium meyeri
  Обикновена гърлица Limonium vulgare
  Сем. Житни Poaceae
  Качулато диво житo Aegilops comosa
  Коленчато диво жито Aegilops geniculata
  (A. lorentii)
  Маркграфово диво жито Aegilops markgrafii
  (A. dichasians)
  Крайбрежен елуропус Aeluropus littoralis
  Тракийска класица Alopecurus thracicus
  Прекъсната ветрушка Apera interrupta
  Едрокласа овсига Bromus lanceolatus
  Мизийска овсига Bromus moesiacus
  Парилска овсига Bromus parilicus
  Съчленен коринефорус Corynephorus divaricatus
  Гъстоцветен пирей Elymus picnanthus
  (Agropyron litorale)
  Равенски ериантус Erianthus ravennae
  Пиринска власатка Festuca pirinica
  Парвотризетум Parvotrisetum myrianthum
  Перидикцион Perydiction sanctum
  (Brachypodium sanctum)
  Айтоска ливадина Poa aitosensis
  Йорданова ливадина Poa jordanovii
  Мочурна ливадина Poa palustris
  Пиринска ливадина Poa pirinica
  Родопска дива ръж Secale rhodopaeum
  Корабска гъжва Sesleria korabensis
  (S. klasterskii)
  Сем. Телчаркови Polygalaceae
  Суха телчарка Polygala acarnanica
  Алпийска телчарка Polygala alpestris
  Горчива телчарка Polygala amarella
  Сибирска телчарка Polygala sibirica
  Сем. Лападови Polygonaceae
  Рилски ревен Rheum rhaponticum
  Сем. Ръждавецови Potamogetonaceae
  Тъполистен ръждавец Potamogeton friesii
  Влакновиден ръждавец Potamogeton trichoides
  Сем. Игликови Primulaceae
  Тъполистен оклоп Androsace obtusifolia
  Мечо око Cortusa matthioli
  Пролетно ботурче Cyclamen coum
  Блатна перушина Hottonia palustris
  Европейско ленивче Lysimachia thyrsiflora
  Рилска иглика Primula deorum
  Старопланинска иглика Primula frondosa
  Дългоцветна иглика Primula halleri
  Сибторпиева иглика Primula vulgaris ssp. sibthorpii
  Унгарско крайснежно звънче Soldanella chrysostricta
  Пиринско крайснежно звънче Soldanella pirinica
  Сем. Муравови Pyrolaceae
  Кръглолистна мурава Pyrola rotundifolia
  Сем. Рафлезиеви Raflesiaceae
  Цитинус Cytinus clusii
  Сем. Лютикови Ranunculaceae
  Волжки горицвет Adonis volgensis
  Нарцисова съсънка Anemone narcissiflora
  Червена съсънка Anemone pavonina
  Горска съсънка Anemone sylvestris
  Златиста кандилка Aquilegia aurea
  Обикновена кандилка Aquilegia nigricans
  (A. vulgaris )
  Алпийски повет Clematis alpina
  Белоцветен шпорец Delphinium fissum
  ssp. albiflorum
  Български ерантис Eranthis bulgaricus
  Източна челебитка Nigella orientalis
  Халерово котенце Pulsatilla halleri
  Полско котенце Pulsatilla pratensis
  Славянско котенце Pulsatilla slavjankae
  Пролетно котенце Pulsatilla vernalis
  Кладенчево лютиче Ranunculus fontanus
  Стояново лютиче Ranunculus stojanovii
  Вонящо обичниче Thalictrum foetidum
  Витошко лале Trollius europaeus
  Сем. Зърникови Rhamnaceae
  Алпийска зърника Rhamnus alpina
  Сем. Розоцветни Rosaceae
  Ахтарово шапиче Alchemilla achtarovii
  Звездоцветно шапиче Alchemilla asteroantha
  Бъндерицово шапиче Alchemilla bandericensis
  Юмрукчалско шапиче Alchemilla jumrukczalica
  Меколистно шапиче Alchemilla mollis
  Пиринско шапиче Alchemilla pirinica
  Вебиев див бадем Amygdalus webbii
  Ориенталски глог Crataegus stevenii
  Триразделнолистен ериолобус Eriolobus trilobata
  Българско омайниче Geum bulgaricum
  Родопско омайниче Geum rhodopaeum
  Златноцветно прозорче Potentilla chrysantha
  Емилипопово прозорче Potentilla emili-popii
  Храстовидно прозорче Potentilla fruticosa
  Черногорско прозорче Potentilla montenegrina
  Ничичово прозорче Potentilla nicicii
  Мочурно прозорче Potentilla palustris
  Пираканта Pyracantha coccinea
  Българска круша Pyrus bulgarica
  Херцинска къпина Rubus hercinicus
  Едролистна къпина Rubus macrophyllus
  Пирамидалносъцветна Rubus thyrsiflorus
  къпина


  Нарязанолистен тъжник Spiraea crenata
  Звънколистен тъжник Spiraea hypericifolia
  Върболистен тъжник Spiraea salicifolia
  Сем. Брошови Rubiaceae
  Дребно еньовче Galium demissum
  Родопско еньовче Galium rhodopaeum
  Брошово еньовче Galium rubioides
  Сем. Седефчеви Rutaceae
  Балкански цялолист Haplophyllum balcanicum
  Ленолистен цялолист Haplophyllum thesioides
  Седефче Ruta graveolens
  Сем. Върбови Salicaceae
  Петтичинкова върба Salix pentandra
  Тъполистна върба Salix retusa
  Розмаринолистна върба Salix rosmarinifolia
  Ксантийска върба Salix xanticola
  Сем. Каменоломкови Saxifragaceae
  Черно френско грозде Ribes nigrum
  Жълта каменоломка Saxifraga aizoides
  Оклопова каменоломка Saxifraga androsacea
  Рохелова каменоломка Saxifraga marginata
  Азиатска каменоломка Saxifraga mollis
  Алпийска каменоломка Saxifraga retusa
  Сем. Живеничеви Scrophulariaceae
  Гол напръстник Digitalis laevigata
  Родопска горска майка Lathraea rhodopaea
  Къса лугачка Linaria brachyphylla
  Гръцка лугачка Linaria peloponesiaca
  Лежаща линдерния Lindernia procumbens
  Блатно пропадниче Pedicularis palustris
  Хоботниче Rhynchocorys elephas
  Одрински лопен Verbascum adrianopolitanum
  Анасонов лопен Verbascum anisophyllum
  Боев лопен Verbascum boevae
  Винчелистен лопен Verbascum bugulifolium
  Давидов лопен Verbascum davidoffii
  Декоративен лопен Verbascum decorum
  Диекианов лопен Verbascum dieckianum
  Пушицов лопен Verbascum eriophorum
  Янкев лопен Verbascum jankaeanum
  Йорданов лопен Verbascum jordanovii
  Юрушки лопен Verbascum juruk
  Лагуров лопен Verbascum lagurus
  Дребноцветен лопен Verbascum minutiflorum
  Лъжеблагороден лопен Verbascum pseudonobile
  Пурпурен лопен Verbascum purpureum
  Скален лопен Verbascum rupestre
  Родопски лопен Verbascum spathulisepalum
  Тракийски лопен Verbascum thracicum
  Цар Борисов лопен Verbascum tzar-borisii
  Урумов лопен Verbascum urumovii
  Баумгартеново великденче Veronica baumgartenii
  Черноморско великденче Veronica euxina
  Гризебахово великденче Veronica grisebachii
  Перестолистно великденче Veronica multifida
  Търилово великденче Veronica turrilliana
  Сем. Ежоглавичкови Sparganiaceae
  Теснолистна ежова главица Sparganium angustifolium
  Малка ежова главица Sparganium minimum
  Сем. Ракитовицови Tamaricaceae
  Немска мирикария Myricaria germanica
  Сем. Телигонови Theligonaceae
  Телигониум Theligonum cynocrambe
  Сем. Тимелееви Thymelaeaceae
  Благаево бясно дърво Daphne blagayana
  Лаврово бясно дърво Daphne laureola
  Маслиноподобно бясно дърво Daphne oleoides
  Странджанско бясно дърво Daphne pontica
  Сем. Джулюнови Trapaceae
  Дяволски орех Trapa natans
  Сем. Папурови Typhaceae
  Шутлевортиев папур Typha shuttleworthii
  Сем. Копривови Urticaceae
  Родопска разваленка Parietaria rhodopaea
  Сем. Дилянкови Valerianeceae
  Келереров центрантус Centranthus kellererii
  Цялолистна дилянка Valeriana simplicifolia
  Сем. Теменугови Violaceae
  Балканска теменуга Viola balcanica
  Дългошпореста теменуга Viola delphinantha
  Стройна теменуга Viola gracilis
  Гризебахова теменуга Viola grisebachiana
  Рилска теменуга Viola orbelica
  Блатна теменуга Viola palustris
  Пиринска теменуга Viola perinensis
  Прасковолистна теменуга Viola persicifolia
  Ниска теменуга Viola pumila
  Пиренейска теменуга Viola pyrenaica
  Прекрасна теменуга Viola speciosa
  Стоянова теменуга Viola stojanovii

 64. 64 Профил на Амот за курорта иракли
  *****
  Неутрално

  Смятах да Ви приложе списъка на защитените видове в България (приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие) за да знаете за какво пишете и да не се позовавате нанеизвестни "авторитети", но щом имате пари за проект със сигурност можете и да си го набавите този списък от над 500 вида (затова прилгам само първите 20 за информация на останалите дискутиращи). Щом искате да правите курорт е добре да познавате българските закони.
  Що се отнася до моите права като български гражданин, искам само да Ви посоча, че никой, включително концесионера не може да ми ограничава достъпа до изключителната държавна собственост(нито по отношение време, нито по отношение цели на пребиваване)Контрол върху моето присъствие на плажа може да окаже общината, областната управа или МРРБ, а ако нарушавам приличието и МВР, но не и концесионера. Аз не съм палаткаджия, но мога да посоча, че опъването на палатки най-много да нарушава някоя общинска разпоредба, ама се съмнявам, че ще се намери общински служител на който кмета да издаде заповед за изпълнение на контролни функции след 18.00 часа (същото се отнася и до областният управител).

  Таралеж Erinaceus concolor
  Средиземноморски подковонос Rhinolophus blasii
  Южен подковонос Rhinolophus euryale
  Голям подковонос Rhinolophus ferrumequinum
  Малък подковонос Rhinolophus hipposideros
  Подковонос на Мехели Rhinolophus mehelyi
  Булдогов прилеп Tadarida teniotis
  Широкоух прилеп Barbastella barbastellus
  Северен вечерник Eptesicus nilssoni
  Полунощен прилеп Eptesicus serotinus
  Савиево прилепче Hypsugo savii
  Дългокрил прилеп Miniopterus schreibersi
  Златист нощник Myotis aurescens
  Дългоух нощник Myotis bechsteini
  Остроух нощник Myotis blythi
  Нощник на Брандт Myotis brandti
  Дългопръст нощник Myotis capaccinii
  Езерен нощник Myotis dasycneme
  Воден нощник Myotis daubentoni
  Мустакат нощник Myotis mystacinus
  Трицветен нощник Myotis emarginatus
  Голям нощник Myotis myotis
  Нощник на Натерер Myotis nattereri
  Голям вечерник Nyctalus lasiopterus
  Малък вечерник Nyctalus leisleri
  Ръждив вечерник Nyctalus noctula
  Кафяво прилепче Pipistrellus pipistrellus
  Малко кафяво прилепче Pipistrellus pygmaeus
  Прилеп на Натузий Pipistrellus nathusii
  Средиземноморско прилепче Pipistrelus kuhlii
  Кафяв дългоух прилеп Plecotus auritus
  Сив дългоух прилеп Plecotus austriacus
  Двуцветен прилеп Vespertilio murinus
  Мишевиден сънливец Myomimus roachi
  Лешников сънливец Muscardinus avellanarius
  Златка Martes martes
  Невестулка Mustela nivalis
  Степен пор Vormela eversmanni
  Пъстър пор Vormela peregusna
  Европейска дива котка Felis silvestris

 65. 65 Профил на the woodman
  *****
  Весело

  относно саоб6тение 50
  допалнение
  6е има дзулаиа секагодина както досега е и ние сме приготжили изненади 6тот сме тупи и упорити и като додем нема ни забраете селйандури/собстженици на иракли/

 66. 66 Профил на СОБСТВЕНИК НА ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  На плажа в Слънчев бряг може ли да си разпънете палатки?.....НЕ МОЖЕ! е и в Иракли НЕ МОЖЕ! Няма НИКАКВА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДВЕТЕ ПЛАЖНИ КОНЦЕСИИ. СЪС ИЛИ БЕЗ СТРОИТЕЛСТВО СЕГА ИЛИ УТРЕ, В ИРАКЛИ НЕ МОЖЕ И НЯМА ДА ИМА ПАЛАТКИ. ИРАКЛИ НЕ Е КЪМПИНГ! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ПО ЗАКОН!

 67. 67 Профил на СОБСТВЕНИК НА ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  И ОЩЕ НЕЩО! НЯМА "ПОЧИВАЩИ" В ИРАКЛИ. ИМА САМО ПЛАЖУВАЩИ НА ПЛАЖА В ИРАКЛИ!
  т.е. с хавлия на плажа до 18:00ч. после може разходка, питие и ...кой от къде е!
  И за автомибилите, които влизат и паркират в Иракли (всички са частни 100%, това си го знаете)ТАЗИ ГОДИНА ОСВЕН ИЗКОПИ, ИМАМЕ И ПАЯК...Е ВРЕМЕ Е И НИЕ ДА ИЗКАРАМЕ НЯКОЙ ЛЕВ ОТ ЗЕМИТЕ СИ

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 70. 70 Профил на СОБСТВЕНИК НА ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  Който се смее последен, най-добре се смее!
  Времето ще покаже. Едно е ясно NEVER BE THE SAME AGAIN!!!
  За вас де, за нас и целия цивилизован свят е СУПЕР!
  Авантата свърши, лихви няма да ви търсим. Намерете си друго място за осиране или си купете например 50 дка за 3000000 ЕВРО, станете член на "Сдружение Иракли" (иначе не става) и ще ви помогнем да си го регистрирате като луксозен къмпинг. Направете си едно АД и цял живот ще си почивате и печелите от Иракли.
  Супер, а?


 71. 71 Профил на Бай Мангал
  *****
  Неутрално

  Стоенчо (Захариев) стига си се пенил бе, брате, ще ти падне гела от косицата. После няма да има за какво да се къпеш, щото ти си чистичък, като нас - мангалите. Маани ги тия еколози бе Стоенчо, я иди пей ония наШте песни, че който пее зло не мисли! То и за това не ставаш много, ма едно маане мойш изкара!

 72. 72 Профил на Амот
  *****
  Неутрално

  За всяко нещо си има договор, така и за концесията. Задължениятя ги съкратих защото са дълги, но т.3 е важна в случая. Слага и всички права на концесионера, за да не мислят някои, че могат да си разиграват коня както си искат.
  В слуачая, ако аз дойда на плажа в 22.00 часа и си опъна палатката, всяко действие срещу мен е неизпълнение на концесионният договор и основание за неговото прекратяване. Опичайте си акъла...

  Имуществени задължения на концесионера
  1. задължение да заплати и да плаща на КОНЦЕДЕНТА дължимите концесионни възнаграждения при условията и в сроковете по този ДОГОВОР;
  2. задължение да не събира каквото и да е или под каквато и да е форма плащане за вход на морския плаж - обект на концесия по този ДОГОВОР;
  3. задължение да осигурява постоянен свободен достъп на всички физически лица до крайбрежната плажна ивица и ползването й от тях като курортно-възстановителен ресурс;................
  Имуществени права на концесионера
  1. правото да наема подизпълнители за осъществяването на свързаните с концесията отделни дейности, при условията на този ДОГОВОР;
  2. правото да осъществява свързани с предмета на концесията дейности и услуги на концесионната територия и в прилежащите към нея водни площи;
  3. правото да осигурява плажни услуги, като предоставянето на плажни чадъри, шезлонги и масички, душове с топла вода, детски зони, телефони, видеотеки, фотоуслуги, рехабилитационна дейност и др.;
  4. правото да осигурява спортни услуги - федербал, табла, шах, кегли и др., топки, надуваеми плажни принадлежности, батут и др.;
  5. правото да осигурява водни услуги - водни ски, водни колела, сърф, парашути, разходки с лодки, яхти, скутери, "банан", водни пързалки и др. в прилежащите на концесионната територия водни площи;
  6. правото да осигурява разносна търговия на храни, безалкохолни напитки, кафе, сладолед, плодове, сувенири, плажна козметика, вестници и др.;
  7. правото да организира, след съгласуване с министъра на регионалното развитие и благоустройството, временни обекти за хранене, освежителни напитки и съоръжения за спорт и развлечения, които да не засягат целостта на плажната ивица, и да осигуряват безпрепятствено премахване при условията и сроковете, определени с комплексния план и ежегодните работни проекти и програми. При премахване на такива обекти на КОНЦЕСИОНЕРА не се дължи обезщетение.
  8. В рамките на предоставените му права по този договор единствено концесионерът има право да извършва стопанска дейност на територията на обекта на концесия


 73. 73 Профил на РАЗБИРАЧ
  *****
  Неутрално

  абе който си може го може! Човека и си пее и си строи и гражданска позиция има, хората обедини. Ами ти МАНГЕЛИТО кой си, къв си и за кво се бориш? Нямаш кауза, нямаш мотив! Затова, нямаш и успех. Само си лаеш, доги, доги! Продължавай да гледаш, как живота минава покрай теб в тишина...

 74. 74 Профил на СОБСТВЕНИК НА ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  Абе АМОТЧО пиле шарено заблудено! Тази точка само потвърждава конституционното ти право на ДОСТЪП, ЛЕЖАНЕ, ПЕКАНЕ НА ПЛАЖА, И КЪПАНЕ И ДР. В МОРЕТО! ЗА КЪМПИНГУВАНЕ ИМА ЗАКОН И НЕ САМО ЗА ПЛАЖА, ЧАСТНИ ИЛИ ДЪРЖАВНИ ИМОТИ, А САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ЗА ТОВ МЕСТА НАРЕЧЕНИ КЪМПИНГИ! ТИ ДА ВИЖДАШ ТАБЕЛА НЯКЪДЕ ,ЧЕ ИРАКЛИ Е КЪМПИНГ? НЯМА И ДА ВИДИШ! ТАКА, ЧЕ ЗАБРАВИ ДА СИ ОПЪНЕШ ПАЛАТКА НА ПЛАЖА "СЛЕД 18:00"! ИДИ И ПРОБВАЙ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ! ИМА СИ ЗАКОНИ В БГ! НИЕ ГИ СПАЗВАМЕ И ВИЕ ЩЕ ГИ СПАЗВАТЕ. КАПИШ?

 75. 75 Профил на Бай Мангал
  *****
  Неутрално

  Така си е, ама по-добре в тишина отколкото да ми грачат разни Стоенчовци наоколо пък и бетон да ми изливат, пък и от такива обединители коса и без гел да ти настръхне. Обединител Стоенчо, като на мангалите - обединили се някоя беля да свършат. Тя и гражданската позиция на Стоенчо същата - понеже не можем да пеем, дай ни някое непокътнато кътче да го бетонираме. Пък нещо Стоенчо и не може да строи заради Джевдетчо. Че лаем, лаем, ама и хапем! Мотивите ни не са за Стоенчовците, сложни са за тях. Стоенчо, как е твоя приятел Макарона, а! Не се коси, ми тичай да се къпеш, че гела изсъхна от жегата! Нещо се върза май, това е да си "публична" личност, бързо те разкриват. Виж, Мангелитите са много!

 76. 76 Профил на Оферта
  *****
  Любопитно

  якой ще ми предостави ли оферта за закупуване на терени в Иракли.Парите са без значение, но все пак да бъдем конструктивни.

 77. 77 Профил на РАЗБИРАЧ
  *****
  Неутрално

  ами ти кажи КИРЕ МАНГАЛО , нали си от Пловдив? То който пее зло не мисли, а който лае нахапан си ходи! Пак съм отгоре, и пак ... и пак....

 78. 78 Профил на СОБСТВЕНИК НА ИРАКЛИ
  *****
  Неутрално

  До 76, ОФЕРТА
  Такива въпроси само на [email protected]
  Направете запитване с инфо кой/кои сте, и ще Ви се отговори
  Успех

 79. 79 Профил на Бай Мангал
  *****
  Неутрално

  Ей, все съм знаел, че певците са като футболистите, демек яка глава -ама проста, ама ти надмина очакванията ми. Тая сентенция ме разби - "който лае нахапах си ходи". Стоенчо, от Макарона ли ги научи тия умни приказки? Не се учи от такива хора, че нали видиш..., то и Митето Янков беше от вашите. Как го възхваляваше Донка Зъблата (и тя е отнашите, мангалите де). Не съм от Пловдив, бае, и не съм Киро, и в другите градове има Мангали, не само в твоя роден град, Стоенчо. Не ви работи добре разузнаването, Стоенчо. Те другарите от ДС са ги позабравили тия нещица. Та къде ще бъдеш отгоре, а? Да не е на едно такова нещо, дето Мангалите често го употребяват, особено вечер и нощем, а? и пак...и пак..

 80. 80 Профил на Натуралист
  *****
  Неутрално

  Чудя се защо всички се опитват да свържат Натура 2000 с контрол върху строителството? Това са различни дейности, които се регламентират от отделно законодателство - Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройство на територията. Би трябвало да има синхрон между тези нормативни актове, но за съжаление няма. Регионалните органи на МОСВ нямат право да издават заповеди за събаряне на каквото и да е строителство. Това е в правомощията на Кметовете и на РДНСК. Ако примерно биолог или лесовъд напише и издаде какъвто и да е индивидуален административен акт по отношение на строителството и този акт после бъде обжалван в съда - предполагам, че се досещате за резултата от обжалването, нали? Като пример: дейностите в горите се извършват от лицензирани лесовъди. Същото се отнася и за контрола върху строителните дейности - нужни са държавни служители, притежаващи необходимата квалификация (архитектура, строително инженерство и др.) Заключение: НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА НАТУРА 2000 ДА ОГРАНИЧИ СТРОИТЕЛСТВОТО! Нужни са сериозни промени в нормативната база за да се случи това. Трябва да се въведе незабавна ЗАБРАНА ЗА СМЯНАТА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА С ЦЕЛ СТРОИТЕЛСТВО във всички защитени зони, особено по директивата за местообитанията! Като първа стъпка е необходимо Министъра на околната среда да наложи това със Заповед по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие за 2 годишен период. Сега всичко се прави на парче, случай по случай. Явно така е доста изгодно за властимащите... Ако ми кихнеш - може да строиш, ако ли пък не - не може, щото има костенурки в имота ти и т.н. За сравнение: в съседна Гърция, ако имаш имот от 4 дка в Натура зона можеш да застроиш най-много 200 квадратни метра от имота си и то до 2 етажа. Но само ако има предварително изградена инфраструктура, пречиствателни съоръжения и т.н. Ама това правило в Гърция е ВЪВЕДЕНО СЪС СЪОТВЕТНА НОРМАТИВНА БАЗА, от която няма мърдане! А тука управляващите винаги искат само те да тълкуват законите, както им е изгодно.

 81. 81 Профил на БатКиро
  *****
  Неутрално

  До подгизналия от гел Стоянчо Захариев (66, 67, 70):
  1. На плажа в Слънчев Бряг няма кой да разпъне палатка по простата причина, че плажът е ужасно осран. Там просто е гадно. Никой не иска да спи сред боклуци и лайна, на шум, под терасите на парвенюшки хотели.
  2. Ако дойда на плажа без хавлия и се задържа там до 19:00 вместо до 18:00 какво ще направиш, ще изпратиш мутрите ли? А ако искам да си направя плаж през нощта? Плажът е със свободен достъп целогодишно, по 24 часа на денонощие. Това е написано в конституцията и никой не може да промени това положение. За палатките: ами добре, ако съм без палатка, а вместо това с лека тента, биваксак или обикновен спален чувал, не нарушавам забрана. Съветвам те да се запознаеш с терминологията. Сам ще се убедиш, че концесионерът е единственият нарушител на забраната за опъване на палатки.
  3. На Иракли частните имоти са само на север от Вая и на запад от пътя за Емона. Ако си обявил друг имот на Иракли за частен, значи си го присвоил незаконно.
  4. За паяка те поздравявам. Много ме дразнят разни превозни средства на Иракли. Има един джип дето все кисне там. Знаеш го - джипът на Амадеус Кръстев. Вдигни го него като за начало.
  5. Предвид ситуацията остава само един законен начин да изгониш хората от плажа: Застани на някое по-видимо и чуваемо място и изпей някоя твоя песен. Сигурен съм, че плажът ще запустее За да засилиш ефекта на обезлюдяването, можеш да се намажеш с онзи твой гел (не е нужно да знам точно как се мажеш).

 82. 82 Профил на Море
  *****
  Неутрално

  Тук е настанъл пълен хаус. Моля ви се не си губите времето да обяснявате на господата еколози и сборна дружина хипари и наркомани що е туй частен имот и що е туй държавен имот. Те разлика НЕ ПРАВЯТ. Толкова им стига пипито на едните, а на другите така им отърва. Първите- еколози са силно притеснени, че хляба им отива на вътяра. Така де Друго си е цяла България под екозащита. Другата групичка са болни мозъци, без пукната пара, чийто цел в живота е поредното надрусване, необзпокоявани от никой.
  Доста време мина, но не се научиха, че съществува понятие туризъм. Отрасъл, който е регламентиран със закони и те трябва да се спазват. Това, че плажа е държавна собственост не означава, че палатките, паленето на огън, отсичане на дървета, примитивни тоалетни и постройки за разрешени. Много ви моля, това е забранено както върху държавна, така и върху частна собственост.
  През последните години Иракли беше превърната в бунище на глутница наркомани, а господата еколози, проучващи Иракли като натуразона, би трябвало да се ровят из боклуците, за да намерят така наречения защитен вид, така свиден за техния интерес.
  Всички трява да проумеете, че Иракли ще стане елитен курорт, където палатките, огньовтие и бурните алкохолни купони, място нямат.

 83. 83 Профил на Море
  *****
  Неутрално

  До Г-дата от в. Дневник. Г-да, след като не сте разбрали цитирам "Плакатите на протестиращите гласят „Долу ръцете от курорта Иракли-Емона, но не е ясно срещу кого са насочени", защо не отидохте да попитате?
  Питам се, защо във всяка статия по темата Натура липсва обективност, защо сте така предубедени. Аз като редовен читател мисля, че знам мнението ви по спорната тема още от самото начало. А една медия взема страна?!?!?

 84. 84 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Ех, най-после Море се яви, тъкмо плачех за нея. Сега ако и Варна и АА се присъединят - започва купонът. Освен, че има туризъм със съответните закони, има и ЗБР, ЗЗТ и т.н., които забраняват унищожаването на защитени видове и хабитати. Точно това неистово желаят всичките създадели на "нови" "елитни"курорти, голф-игрища и т.н. И толкова неистово желаят,че чак взеха да се самоизтребват справка - общината, където се намира Иракли. "Елитен" курорт до "друг елитен курорт", до трети елитен курорт прави един неелитен мегаполис - без природа, без инфраструктура. Нагледахме се по морето на елитни курорти, в които почиват фермерите, ама и те няма да идват. Нямате право да унищожавате защитени видове и хабитати. Законът е против вас. Може само Красимир Гергов, вие не! Ама той и човек спокойно може да убие на улицата (както дава 500000 подкуп) и никой няма да му каже и "гък". И остави "Дневник" на мира. Ако искаш статии против Натура 2000 и природозащитницте чети "Монитор","Стандарт" "Новинар", "Труд", "Демокрация" и мн.др. Не може пък всички медии да са пропангадори на ретроградни идеи - като напр. ДОЛУ ПРИРОДАТА и всички които се борят за нея. Ако изчезнат обектите ми и ти ще си загубиш хляба, и водата и въздуха. Иди да смъркаш бетон!

 85. 85 Профил на Море
  *****
  Неутрално

  Радвам се, че ти липсвах Сега по темата. Няма документ, който да удостоверява, че в Иракли има защитени видове. Напротив, има документ, който показва точно обратното. Така... всички създатели на нови и елитни курорти от край време виждам са ти пределно познати. Предполагам става дума за Сл. Бряг, Златни пясъци.... и до там. А... и някой построил 3-4 незаконни хотела някъде из Черноморието и хоп "ще дишаме бетон". Само, че мен това не ме интересува, както и никой няма право да ме слага под общия знаманател и да обирам чужди "овации". Съборете незаконните хотели и мирясайте.
  Никой не е против природата. Това вие си го измислихте, за да ви е по удобно.

 86. 86 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Документът е е това,което отиде и в Брюксел - документацията на защитената зона. Освен това има си публикации, това че не ги четеш си е твой проблем. Научната информация се ПУБИКУВА В СТАТИИ, не в документи. Това че вие сте платили на някой да ви напише, каквото ви изнася, никъде няма да мине. Колкото и да се пънете! Не знам само Слънчев бряг. "Елитни" са и гигантските дворци на ТУИ на бившия къмпинг "Нестинарка", Бела Виста- на Синеморец в ПП "Странджа", и Свети Влас е елитен, и "екокомплексът" на Главболгарстрой - "Свети Тома" на нос Хумата, и Марина Роял Палас в ПЗ "нос Света Агалина" и "Златна Перла" в Странджа, и "Тракийски скали" в степите на Божурец, и плановете за "Ажур дел Мар" на Калиакра, и петхилядното ваканционно селище на Карадере, и този комплекс, където го правят, като засипват колонии на защитени птици на малкото солено езеро на Поморие, и комплексите и голф-игрищата планирани на Крапец, Шабла и Дуранкулак. Още да ти изброявам ли? Като застроят "Карадере" (същите отвратителни нахалници като вас барабар със самозабравилия се кмет), като съсипят "Смриките", вече го няма къпинг "Луна" на Обзор и вие, като си тропнете л..то "Ривърсайд Вилидж", а от юг се застрои брега на Емона (нали и за това се борите) и се влее в комплекса Елените - Свети Влас- Несебър-Равда-Ахелой, какво ще дишате? БЕТОН и ние също!!! Да вие сте против природата, а който е против природата е против и хората. Вие сте едни нагли парвенюта-спекуланти, маскирани като "собтвеници" и "инвеститори". "Приятелите" ви го показват - разни съдии, депутати и тем подобни, които направиха България от 9 милиона на 7 милиона, които отменят защитени територии и стопират Натура 2000. Но може и да не стане този път. Има някои умни и прогресивни българия, които ващите мекерета не можаха да изгонят! Има и студенти (които ти нарече сополанковци) и т.н. Чао! Имам работа да спирам инвестиционни намерения, разсейваш ме!

 87. 87 Профил на Море
  *****
  Неутрално

  Мислех, че си оправил положението с нервите, обаче не си. Платили сме за нещо, ами аз тогава ще кажа, че това което замина за Брюксел е платено от другиго. И кво?
  Всичките хотели, вакационни селища и др, които си изброил са незаконни , ама изброй още 50, да стане по интересно. Всичко, що е постройка, където не ви отърва е незаконно, браво! Тичай сега да се пънеш и да кажеш, кое тогава е законно. Май само акта ти за раждане, а?
  България стана 7 млн, защото няма никакво развитие, от където и да го погледнеш- пълен застой. Продължавайте в същия дух и още 2 млн ще избягат. Така ще си останете само "вие" да копате и плевите с голи ръце "развита икономика".

 88. 88 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Като няма какво да кажеш, започваш "да се грижиш" за нервите ми! Виж си твоите, че тези Натури ви съсипаха! А ми "и кво" - аз нямам (и никой от учените) никакъв финансов интерес към Иракли (аз даже там и научен нямам), ти имаш - ей ти разликата! Вие сте в противоречие с Директивата, учените не са! Горите пак! Заради това и вашето "тенденциозно изследване" няма да хване дикиш, където трябва! А тези хотели и ваканционни селища са "законни" въпреки закона. Като "Дюн" - законен е, има си документи, ама на плажа т.е. противоконституционен. Тези хотели стават "законни" благодарение на такива "изследвания", като вашето, поръчани от инвеститора и винаги положителни за него. Няма биоразнообразие - ами като го минем с багера, как ще го има! България стана 7 милиона заради такива като Вас, спекулантите, които източихте банките и парите на хората. Заради такива като вас пенсиите са по 90 лева, а вие ваканционни комплекси и ски-курорти правите. Голям поминък дава едно-голф игрище (и ваканционно селище)на баба Пенка от с. Баня! Корабчетата в Море ли плуват или в нечии нагли очички! Чуваш ли се какви ги плещиш!

 89. 89 Профил на Amot
  *****
  Неутрално

  за собственика от иракли
  Като казваш закони в България, що не посочиш този закон който ме спира да бъда на плажа Иракли в 21.00 часа някоя нощ ? Или Вие разбирате само законите на силата и парите? Много съм доволен, че искате да спазвате законите, ние ще Ви помогнем за това бъди убеден.
  За информация на всички прилагам един документ на Европейският парламент по случая с Испания
  Приети от Парламента текстове
  четвъртък, 21 юни 2007 г. - Страсбург Неокончателна версия
  Проучвателна мисия в областите Андалусия, Валенсия и Мадрид P6_TA-PROV(2007)0281 B6-0251/2007


  Резолюция на Европейския парламент от 21 юни 2007 г. относно резултатите от проучвателната мисия в областите Андалусия, Валенсия и Мадрид, водена от името на комисията по петиции
  Европейският парламент ,

  – като взе предвид член 194 от Договора за ЕО, който дава правото на всички граждани на ЕС и на постоянно пребиваващите в ЕС лица, да подават петиция,

  – като взе предвид член 6 от Договора за ЕС, който постановява, че Съюзът зачита основните права така, както те са гарантирани от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, и че Съюзът си осигурява средствата, необходими за постигането на своите цели и за осъществяването на своите политики,

  – като взе предвид член 108, параграф 5 от своя правилник,

  A. А. като взе предвид съдържанието и препоръките на доклада за третата проучвателна мисия в Испания, одобрена от Комисията по петициите на 11 април 2007 г., която разследва твърденията, съдържащи се в много голям брой петиции за нарушаване на законните права на европейските граждани върху законно придобита от тях собственост и изразените подробни опасения във връзка с устойчивото развитие, опазването на околната среда, водоснабдяването и качеството на водата, и обществените поръчки най-вече във връзка с недостатъчния контрол върху процедурите за урбанизация от местните и регионални власти;

  B. Б. като взе предвид резолюцията си, приета на 13 декември 2005 г. относно твърденията за нарушаването на закона на област Валенсия за устройство на територията или Ley Reguladora de la Actividad Urbanistica (LRAU- закон за дейностите по развитие) с неговото отражение върху европейските граждани(1) ;

  C. В. като взе предвид, че са били докладвани случаи на корупционна практика, свързана с мащабни проекти за масова урбанизация, заради които са били арестувани и осъдени местни длъжностни лица и политици;

  D. Г. като взе предвид, че Испания неотдавна е гласувала нова национална законодателна рамка за закона за земите, която предстои да влезе в сила на 1 юли;

  E. Д. като взе предвид, че Комисията е образувала процедура за нарушение срещу Испания поради неуспеха за прилагане на директивите на ЕС за обществените поръчки във връзка с урбанизационните програми във Валенсия;

  1. Счита, че принуждаването за отказ от законно придобита частна собственост без регламентирана процедура и съответни компенсации, и задължението да се плащат произволни разходи за непоискано и често ненужно инфраструктурно развитие, съставлява нарушение на основните права на човека установени с Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, както и в светлината на съдебната практика на Европейския съд по правата на човека (виж делото Aka срещу Турция (2) ), и както се съдържат в Договора за ЕС;

  2. Изразява дълбоко съжаление, че такива практики са широко разпространени в различни райони на Испания, и по-специално в района на Валенсия, други зони по средиземноморското крайбрежие, както и в района около Мадрид;

  3. Силно осъжда и се противопоставя на масовите проекти за урбанизация, предприети от строителните компании и фирмите за недвижими имоти, които не отразяват истинските нужди на засегнатите градове и села, не са устойчиви от гледна точка на околната среда и имат катастрофално влияние върху историческата и културна идентичност на засегнатите райони;

  4. Осъжда мълчаливото съгласие на някои кметства за строежи, които впоследствие са обявяват за незаконни, и които в резултат водят до разрушаването или заплашват от разрушаване собственост, която е била добросъвестно закупена от европейски граждани, чрез посредничеството на обикновени търговски предприемачи или агенти по продажбите;

  5. Признава усилията на Комисията да следи за спазването на директивите относно обществените поръчки от страна на Испания, но счита, че Комисията трябва да обърне специално внимание на доказаните случаи на нарушение на директивите относно опазването на околната среда водите и защитата на потребителите;

  6. Счита за задължително с оглед на големите проекти за урбанизация, да се вземат адекватни мерки, за да се осигури правилното прилагане и изпълнение на Рамковата директива за водите(3) ;

  7. Призовава на Съвета и на Комисията , както и на засегнатите държави-членки да осигурят правилното прилагане на законодателството на Общността и да гарантират спазването на основните права за благото на всички граждани на ЕС, както и на постоянно пребиваващите в ЕС лица;

  8. Призовава испанските власти и местното управление, по-специално правителството на Валенсия, които са задължени да спазват, и прилагат разпоредбите от Договора за ЕС, и законодателството на ЕС, да признаят законното право на гражданите върху законно придобитата от тях собственост, и да установят в закон, по-ясно определени критерии относно прилагането на член 33 от испанската конституция за обществения интерес, с цел да предотврати и забрани нарушаването на правото на човека на собственост от решения, взети от местни и регионални власти;

  9. Поставя под въпрос методите на назначаване и често прекомерната власт, давана на практика на отговарящите за градоустройството и строителните предприемачи от някои местни власти, за сметка на местните общини и гражданите, чийто домове и законно придобита собственост се намират там;

  10. Настоява местните власти да се допитват до гражданите и да ги включват в проектите за урбанизация, с цел да насърчат приемливо и устойчиво градско развитие там, където е необходимо, в интерес на местните общини, а не в интерес само на строителните предприемачи, агентите за недвижими имоти и други икономически интереси;

  11. Остро осъжда прикритата практика на някои строителни предприемачи да използват уловки за подкопаване на законното право на собственост на европейските граждани, чрез намеса в системата за регистрация на земята, и приканва съответните местни власти да установят законни предпазни мерки срещу тази практика;

  12. Призовава местните власти да установят специални административни комисии, включващи омбудсмани на местно ниво, пред които ще докладват независими служби за разследване, и които ще имат арбитражни правомощия по спорове във връзка с проекти за урбанизация, и които ще бъдат достъпни безплатно, за лицата, които са директно засегнати от програмите за урбанизация, включително и лицата, които са жертви на незаконни сделки с имущество, засягащи неразрешено урбанизационно развитие;

  13. Счита, че където е необходимо изплащането на компенсации за имуществени вреди, те трябва да бъдат предоставени в подходящ размер и в съответствие със съдебната практика на Съда на Европейските общности и на Европейския съд по правата на човека;

  14. 14 Призовава Комисията да започне информационна кампания, насочена към европейските граждани, които купуват недвижим имоти в държава-членка, различна от тяхната собствена страна;

  15. Възлага на своя председател да предаде настоящата резолюция на Съвета, Комисията и на испанските власти и регионални правителства.

  (1) ОВ C 286 E, 23.11.2006 г., стр. 225.
  (2) Решение от 23 септември 1998 г.
  (3) OВ L 327, 22.12.2000 г., стp. 1.  Последно осъвременяване: 22 юни 2007 г.

 90. 90 Профил на Mdaa...
  *****
  Весело

  Евалла г-н Белев! Разбирате го законодателството на ЕС! Дано по-скоро това да стане и у нас! Иначе и ние вървим по пътя на Испания и няма сила, която да ни спре!

 91. 91 Профил на БатКиро
  *****
  Неутрално

  Отново "море" надава вой, че нямало документ който да показва че има защитени видове на Иракли (абсолютна лъжа) и че има документ, който показва точно обратното (дивашка лъжа). Ако "море" може да покаже хипотертичния документ, който недвусмислено да отрича съществуването на защитени видове - нека да го покаже. Предлагам му това вече за Н-ти път.

 92. 92 Профил на от иракли
  *****
  Неутрално

  До момента българските данъкоплатци ще плащат 800 000 евро по дела приключили в полза на собствениците на земи. В същото време Министри дават воля на емоциите и наливат вода в вятърната мелница на "безимотните"!!!
  Колко ?? 000 000 евро са наляти в сметките на "ЕКОрганизагиите" станали причина собственици да търсят правата си в еропейски съдилища ще стане ясно след години?
  Ясна е целта на "ЕКОфронта" докато го има ще има и пари за "дейностите"...или както "хабитат" писа в едино от своите "откровения", че той не чака на заплатата си в България а на парите от чужбина!!!
  Това откровение е добра илюстрация на случката с Емона&Иракли...Някой плаща и то добре за да се ограбят останалите собственици на земи и в това ограбване активно участва "ЕКОрганизациите"! Собствениците се представят за неграмотни, неспособни да управляват имотите или нямащи собствени средства да инвестират и т.н.
  Пишат се коментари с унизителни лозунги за им се отнеме надеждата, че и те няма да живеят на една заплата, както успешно прави Г-н "хабитат"... Той за това се е изучил(браво!!!) за да му плащат да пише граматически вярно във форумите и се подписва под измислици за "природните" дадености в частните имоти! Бъдещето на тези райони не зависи от такива като "хабитат" а от хората които живеят и ще живеят в Иракли&Емона...без значение дали са "баби англичанки"(както ги описва "грамотния" с номер 38) или наследниците на Чингис Хан...

 93. 93 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Явно "творчеството"ми добре се следи и запомня. Самият Европейски съд ще ни съди за разрешения за строителство в Натура 2000 места и глобите ще бъдат минимум 30000 евро на ден. те се плашат от Данъкоплатците, не делата на инвеститорите, които се маскирали като собственици. Уникална наглост! Шефовете на екологични организации живеят по квартири и карат коли втора употреба, Уважаеми Иракли,, и това им стига. А "живеешите" в мъртвото (обезлюденото) до преди няколко години с. Емона са направили замъци и ходят до тях с нови джипове, струващи 5 пъти бюджета на Екоорганизация за 3 години, ама явно не им стигат. Вие какво искате - всички бедни да са прости и да си играете с тях, като демагогствате! Язък ви за парите, като пишете неграмотно и не знаете Български. Е учените по-цял свят са бедни, ама богаташите в нормалните страни не са такива неграмотни лекета, каквито са по нашето Черноморие (пък и в цялата Държава). Защото то е едно да си милионер от сделки и предприемчивост, друго е Андрей Карлович и Веска Меджидиева да ти връчат парите, а ти с ВИФаджийското образование да ги управляваш. Ощетените на Иракли не са реалните собственици, а инвеститори-спекуланти и строителни предприемачи, които изкупиха земите на местните в края на 90те години. Не си мислете, че сме чак толкова оскотели от бедност та да не ги виждаме тези работи. Да, издържам се от чужбина ама не от Русия, а от страни от ЕС. Радвам се, че е така, защото нашата държавна власт няма уважение към хората на науката и изкуството и ги оценява за стотинки. Не се притеснявай, не съм забогатял!

 94. 94 Профил на БатКиро, до 92
  *****
  Неутрално

  Нито един експерт, било то от екоорганизация или от научен институт, не е забогатял незаконно. Ако имаш претенции за МОИТЕ ПАРИ, мога да ти ги отчета до стотинка, с начислените върху тях данъци и такси (1/4 от приходите ни влизат в държавния бюджет), като мога да ти покажа и договорите от съответните възложители. С други думи - ние живеем с честно спечелени пари. Много или малко - зависи от характера на работата която сме свършили и от условията на договорите.
  Мутрите и техните лакеи не могат да докажат от къде разполагат с техните пари. Например "модерният ляв" мазник Стоянчо постоянно тръби из форумите как е червив от пари, с които "честно" е изкупил имотите на Иракли, и не крие презрението си към тези, които не разполагат с баснословните суми. Въпросът е обаче, как Стоянчо Захариев, който никога не е подхващал истинска работа, и чиято фирма "Идоло" май вече е фалирала няколко пъти, как това келеме е намерило толкова много пари. С пеене ли? Айде бе! Та той има всичко на всичко една песен, която е толкова зле, че не става даже и за благотворителни цели!
  Стига съм давал примери с горепосочения клоун. Не е само той. И останалите "протестиращи собственици", които се самоопределят като "бедни баби" са на същия хал. Например и Николай Банев няма обяснение как се е сдобил със сумите, с които уж е изкупил имотите.

 95. 95 Профил на До Хабитат от Море
  *****
  Неутрално

  Когато всичи спрете да търсите вината за несполуките си в останалите, тогава може и да се оправим.
  За блещенето ти коментар нямам, освен както винаги- трябва ти доктор

 96. 96 Профил на До Хабитат и Кирчо
  *****
  Неутрално

  Двамата "природозащитници" започнаха да се оправдават, нападайки за кой ли път Стоян Захариев и Николай Банев. Работата пак стана "гузен, не гонен бяга".

 97. 97 Профил на знаещ
  *****
  Неутрално

  Скоро цените на парцелите в Иракли ще паднат толкова много, че собствениците им няма да имат пари и за интернет.През октомври ще им се случи видов ден.

 98. 99 Профил на БатКиро до 96
  *****
  Неутрално

  96, и аз и Хабитат се подписваме с един и същ ник навсякъде, където пишем. Сиреч - няма начин да сме гузни и да бягаме. Ние не бягаме, синко, ние нападаме.
  Между другото, не е далеч денят, когато не само ще нападаме, но и ще свиваме сърмите на отрепките от твоя калибър. Както е във всяка нормална европейска държава.
  Знам че не ти харесва, но това е обяснимо

 99. 100 Профил на по отношение на цените
  *****
  Неутрално

  Прав е #97 че цените на иракли ще падат.Миналата седмица бях запитал за едни терени,които ми ги пробутваха на някаква цена,която в последствие беше намалявана три пъти.Като разбраха че съм притеснен от възможноста да не ми разрешат да си построя вила,ме увещаваха че имат хора в кметството и къде ли не още,сиреч строежа е без проблем.Колко бяха учудени, като им казах,че искам нещата да се решават по нормален ред.Все едно, важното уе ,че първоначално обявената цена спадна драстично.Това е,не го чета от вестници а сам съм свидетел т.е никой не може да ми промени мнението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK