Дюните остават защитени територии извън плажовете

Регионалното министерството дава на концесия застрояването на остров Кирик

Дюните ще бъдат извадени от границите на плажовете с определяне на новите им такива, но ще останат защитени територии, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. Министерството ще обяви процедура за избор на компании, които ще очертаят границите на пясъчната ивица, както това е предвидено в приетия наскоро Закон за Черноморието, влизащ в сила от следващата година.
Предвижда се да бъде приета наредба за информационната система за изключителната държавна собственост. В момента министерството търси пари, с които да заплати на компаниите, които ще направят заснемането на плажовете. Процедурата ще засегне над 210 пясъчни ивици. За последен път границите им са определени преди десет години, когато са издадени и актовете, че плажовете са публична държавна собственост.


Надявам се до края на 2007 г. да бъде проведена процедурата по избор на изпълнителите и да започне, каза Ковачев. Той обясни, че в момента в границите на пясъчната ивица освен дюните са включени земеделски земи и блата. Дюните ще останат защитени територии по закона, което означава, че там няма да може да се строи.


В края на август съдът отказа да регистрира инициативен комитет, който се обяви срещу разрешение на строителството върху 500 дка пясъчна ивица в Слънчев бряг. Дюните там са разположени между хотел "Бургас", станцията на Министерския съвет, правителствената резиденция и река Хаджийска и пред хотелите "Зефир", "Котва" и "Оазис". Преди пет години ръководството на "Слънчев бряг" предлага на министерството да се корегира концесионната граница, която не е съобразена с дюните. Три години по-късно Съюзът на собствениците изпраща писмо до екоминистерството и иска дюните да бъдат включени в списъка на редките територии. В момента дюните са включени в границите на концесиите и са изключителна държавна собственост. Това означава, че концесионерите би трябвало да ги пазят, а не да вършат безобразия, обясни Ковачев. По думите му решение за изключване от тези територии трябва да вземе министерство на околната среда.
Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, който в сряда отчете две години на управлението, съобщи, че приходите от концесиите на четири плажа през тази година са над 19 млн. лв.


Министерството планира да даде на концесия остров Кирик, като бъдещият инвеститор ще бъде задължен, освен да представи визията си за застрояването му, да осигури финансирането. Допреди две години на острова се намираше военно поделение. През април правителството взе решение за застрояването му. Островът е с площ 82.5 дка и е включен в границите на Созопол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK