ЕС подготвя позицията си за климатичните промени заедно с гражданите и бизнеса

ЕС подготвя позицията си за климатичните промени заедно с гражданите и бизнеса

© ReutersНова интернет страница дава възможност на гражданите и бизнеса на ЕС да участват в изготвянето на позицията на блока за политиката за климатичните промени, предаде Евроактив [FR][DE]. В сайта ще се обсъжда наследника на Протокола от Киото, а изказаните мнения ще участват във формирането на нова екологична политика.


Инициативата, наречена "Пътят към Копенхаген 2009", стартира на 6 ноември преди конференцията на ООН за климатичните промени в Бали, която ще се проведе между 3 и 14 декември.


Интернет страницата съдържа проект на комюнике, което дава насоки на европейските лидери за срещата в Бали, а всеки посетител на сайта може да го промени. Финалната версия на документа ще бъде разпространена до европейските преговарящи на конференцията.
Един от основателите на проекта, заместник председателя на Европейската комисия Маргот Валстрьом, смята, че дискусията за климатичните промени трябва да излезе от "малкия елит политици, бизнесмени и експерти". "Сайтът дава възможност на много хора да изразят своето мнение, независимо от ролята си", добави тя.


Освен това сайта ще е и трибуна за големите корпорации да изразят своите виждания, за да не се чувстват изключени от политическия дебат, смятат организаторите на инициативата.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Граждани да формират позицията на ЕС по преговорите с Турция! А не тайни организации, като масони напр. Или пък държави като UK с имперски комплекси-целящи да разбият ЕС и да го превърнат в зона за свободна търговия.

 2. 2 Профил на ekspert
  *****
  Разстроено

  А, да си додем са на думата!

  Ето, как всъщност се формира политиката по отношение на мерките за борба с промяната на климата - "под натиска на улицата"!

  Да живей Революцията!!

  Учените - на сапун!

 3. 3 Профил на D
  *****
  Неутрално

  Интересно колко от гражданите (като %) разбират какво е климатология изобщо....

 4. 4 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Няма нужда гражданите да разбират от всичко за което гласуват...По-важно е да не оставят УЧЕНИТЕ на гласуват вместо тях! Тогава става страшно и за гражданите и за климата...

 5. 5 Профил на до гражданин
  *****
  Гневно

  Ма после ривьеш, че ти били високи данъците, нали?

  Ми високи шса ти, кат не слушаш ората, дет си разбират от работата, ми вЕрваш на политици!

  То неслучайно е речено "Който не могъл да стане друго, станал политик или поп!"

 6. 6 Профил на Поредната грандиозна фалшификация...
  *****
  Разстроено

  Следното е превод на частта "Ползване на предоставените от Вас материали" (USE OF MATERIAL SUPPLIED BY YOU) от "Съглашението за ползване и политика за опазване на личните данни" (User Agreement and Privacy Policy) към въпросната инициатива:
  http://www.roadtocopenhagen.org/user_agreement.html

  Предоставяте на Доставчика на Услугата и неговите съдружници безвъзмездно, вечно, неотменно, не-изключително право и разрешение за ползване, копиране, МОДИФИЦИРАНЕ, възпроизвеждане и създаване на производни работи от такава информация, във всяка форма, медия, софтуер или технология от всякакъв вид, съществъващ сега или разработен в бъдеще. Без да се ограничава общия характер на предходното изречение, и при условията на Политиката за опазване на личните данни, изложена по-долу, Вие оторизирате Доставчика на Услугата да споделя информацията с всички партниращи уеб-сайтове и да използва името Ви и всяка друга онформация във връзка с използването му на предоставения от Вас метериал. Вие предоставяте също на Доставчика на Услугата правото да използва всеки материал, информация, идеи, концепции, ноу-хау или техники, съдържащи се в която и да е комуникация, които изпращате или публикувате с каквато и да било цел. Всички права в този параграф се предоставят без нужда от допълнителна компенсация от какъвто и да било вид за Вас.

  Доставчикът на Услугата не е отговорен за сходството на което и да било негово съдържание или програма в която и да било медия с материали или идеи, изпратени до Доставчика на Услугата. В случай, че изпратите по своя воля каквито и да било материали или идеи, Вие правите това с разбирането, че няма да Ви бъде предоставена допълнителна отплата от какъвто и да било вид и че се отказвате от всякакви претенции към Доставчика на Услугата и неговите партньори по отношение на използването на такива материали и идеи дори ако ползван материал или идея е значително сходен със съдържание, което Вие сте изпратил или публикувал.

  ==============================

  Три основни момента са за отбелязване:
  1. Няма никаква гаранция, че каквото и мнение да бъде изложено, то ще бъде предадено по-нататък в оригинален вид (вж. възможността за модифициране още първото изречение, подчертаването на думата е мое).
  2. Това си е чиста проба експлоатация на чужда интелетуална собственост - ти даваш, но в замяна не получаваш каквото и да било, дори и "мерсичка!".
  3. Данните на потребителите се разпространяват сред нянакви неопределени "партньори".

  Лично аз бях много ентусиазиран да участвам в инициативата... Докато стигнах до тази част в съглашението - и не продължих по-натам!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK