Чакъров иска да даде 1000 дка край морето за кариера

Теренът близо до Иракли попада в зоната със забрана за стопанска дейност, наложена от екоминистъра

Чакъров иска да даде 1000 дка край морето за кариера

© ДневникТерен от 1000 дка близо до морето, по-голямата част от който се състои от частни земи и който попада в екомрежата "Натура", ще се проучва за кариера за скално-облицовъчни материали. Предложението е на министерството на екологията и вече е внесено в Министерския съвет, а фирмата, която ще проучва терена и после иска да кандидатства за концесията за добив, е хасковската "Барон" ООД.
Земите са разположени между с. Емона, Иракли и курорта Елените. Освен че са част от зона за защита на птиците, те влизат и в територията, върху която лично министърът на екологията Джевджет Чакъров забрани извършването на строежи и други стопански дейности, сред които "промяна на предназначението и начина за трайно ползване на земите и горите", както и "добив на пясък". Сега пак Чакъров е одобрил проекта за проучване на подземни богатства. За случая сигнализираха представители на собствениците, чиито терени попадат в нарочената за проучване зона. Информацията беше потвърдена от кмета на Несебър Николай Димитров и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


В края на март от министерството са изпратили писмо до община Несебър и до областната управа с искане за становище. Към писмото е приложен и докладът на министър Чакъров, внесен в правителството. Теренът се определя като Емонски ливади, в землището на село Емона. В доклада се посочва, че компанията, която ще прави проучванията, е избрана след конкурс. Обявата за него е била публикувана още през 2005 г. в два национални всекидневника. Дружеството "Барон" е било единствен кандидат. "В едномесечния законов срок не са постъпили заявления от други кандидати за същата площ, което е основание за пряко предоставяне на разрешение за проучване", се казва в доклада.


Забраната за стопанска дейност, която в момента важи и за въпросните 1000 дка, беше издадена от екоминистъра през юли 2006 г. след протест на еколозите срещу проектите за изграждане на вилни селища на Иракли. Първоначално тя беше едногодишна, след което Чакъров я удължи до края на юли тази година.


Според подготвената процедура за проучвания на подземни богатства теренът ще бъде предоставен на частната компания за срок от една година. През този период тя ще проучва има ли скалнооблицовъчни материали, които биха могли да бъдат добивани. След това същата компания би могла да кандидатства за концесия и за създаването на кариера. Собственикът на "Барон" Иларион Чилингиров потвърди пред "Дневник", че е кандидатствал за правото за проучване, а след това има намерение да кандидатства и за концесия.


"В МОСВ е получено становището на община Несебър и предложението за проучването е внесено в Министерския съвет в понеделник", съобщи пред "Дневник" директорът на "Земни недра и подземни богатства" в ековедомството Тодор Димитров. По думите му е възможно предложението да бъде гласувано още на заседанието на правителството в четвъртък.


Община Несебър се обявява против перспективата да се прави кариера. Кметът Николай Димитров обясни, че от общината са върнали няколко писма до министерството по проекта. В първото се подчертава, че местност Емонски ливади не съществува. След проверка в кадастралния план се оказало, че въпросният терен всъщност е място, известно като Пальо Манащеро. След като се е установило къде точно ще се прави проучването, кметството е дало категорично отрицателно становище. "Евентуалното разработване на залежи ще се отрази изключително неблагоприятно върху местообитанията в този район. Сериозно сме обезпокоени от тази възможност", се казва в официалния отговор на общината.


Собствениците на терени, които попадат в посочената местност, са твърдо против проекта. Ако след една година Министерският съвет разреши концесията, частната земя ще може да бъде изкупена принудително. "Това е начин земите ни да бъдат откраднати на смешни цени", коментира председателката на сдружението на собствениците Донка Китанова. Тя обясни, че в момента земите в района се търгуват срещу 200 - 250 евро на кв.м, а при принудително отчуждаване очакваната цена би била стотинки. В събота собствениците организират обществен протест на Иракли и Емона.


Преди около две години в района на община Несебър имаше друг подобен случай, когато частна компания получи концесията за добив на пясък в Слънчев бряг в района на Инджейското блато, в което попадаха 180 частни парцела.


"Ако МС одобри разрешението за проучване, то ще бъде атакувано в съда от сдружението на собствениците на земи на Емона, Баня и Иракли", обяви адвокат Силви Гаврилов, който представлява организацията. Според него МОСВ не се съобразява със собствената си заповед от август 2007, с която е наложена забрана за всякаква стопанска дейност, а също и с решението на МС, с което е приет списъкът на защитените зони.


Според Тодор Димитров от МОСВ проучването и евентуална бъдеща добивна дейност на облицовъчни материали в района няма да навреди на зоните от "Натура", защото на фирмата са дадени конкретни указания кога и с каква ефективност да работи. Освен това практиката показвала, че от проучвани 1000 дка при наличие на находище концесия се издавала за не повече от 100 - 200 дка.


Собственикът на хасковската компания обяви, че има чисти инвестиционни намерения и че е кандидатствал за проучването още преди няколко години, когато темата "Натура" не е била актуална. Чилингиров и в момента се занимавал с такава дейност, имал каменна мина в Ивайловград.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  Забраната за "промяна на предназначението и начина за трайно ползване на земите и горите" трябва да фигурира изрично във всяка заповед за обявяване на защитена зона! Особено наложително е това да стане в зоните за хабитатите. Няма ли такава забрана - забравете за някакво опазване на зоните.

 2. 2 Профил на blacklist
  *****
  Неутрално

  Дълго досие има Джевдет и прави всичко възможно за да го удължи още повече. Неговото бездействие е причината Черноморието и планините да приличат на презастроен цигански квартал
  http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_7137.html
  Джевдет носи отговорност за унищожаването на Иракли. Липса на контрол въпреки системните нарушения, липса на ефективна защита, забрани със закъснения. Той е един от виновниците за съсипването на лонгозната гора на река Вая. Като че ли си е поставил за цел да разсипе максимално Емона.

 3. 3 Профил на Натурален
  *****
  Неутрално

  Къде са сега т.н. "природозащитници"??? Ами няма ги, щото им е платено да си траят. От общината са звъняли на С.Марин и той казал, че не ги интересува темата!?! Щото не било в курорт....а.ако беше в курорт Иракли , веднага щяха да изпратят бригадите на "даспасимиракли" да крещят в ефира колко хабитати ще се унищожат. От 2005 г. човека (или хората зад него) си е почнал процедурата за "законно" завземане и ползване на 1000 дка супер скъпа земя за 30 години. Всички знаят, че там (от Елените до Емона)минава общински път бъдещ панорамен и е предвидено в новия ОУП за развитие на еко и селски туризъм с вилно застрояване. Е, какви кариери, какви взривове, какви камиони и прах...мнооооого прах може да има там? Никакви естествено, няма и да има. Този път кръв ще се лее! И само ако някой по-вече е имал наглостта да гъкне нещо за Иракли..мерзавци

 4. 4 Профил на До чернотолистенце
  *****
  Неутрално

  Абе, бунак! Не разбра ли каква е голямата игра? Какво "съсипване"? Каква "лонгозна" гора? "ТЕ" са имали същата идея за Иракли отдавна, но нямаха късмет. когато са проверили се оказва, че освен местните "кротки" собственици има и сериозни инвеститори-собственици на вече строителни парцели в границите на курорт Иракли. Затова и се почна някаква измислена несъществуваща "кампания" за да се забавят и/или възпрепятства бизнеса...да, ама НЕ! и сега се прави на също така много добро инвестиционно място. С гледка към Несебър, Сл.бряг и целия Бургаски залив. И това става 2008 г. когато сме в Европа има забрана до август за целия район, всяка оценка за съвместимост от РИОСВ за вила или къща се бави и е с неизвестен край, а те са дали положително становище и всички "разрешителни" за "законна" кариера???????? No fuckin' way!

 5. 5 Профил на D
  *****
  Неутрално

  Колкото повече наближава края на мандата на ДПС/БСП/НДСВ толкова по-грозно започва да става всичко!

  И гащите ни ще продадат ако продължаваме да си мълчим!!!

 6. 6 Профил на RAGE AGAINST THE (government) MACHINE
  *****
  Гневно

  Поредното доказателство за липсата на каквато и да държава в момента. България е просто безобразна територия в която властват мега-наглеци и пладнешки мафиоти! Кой не е разбрал още, че докато не почистим основно властта подобни грозотии няма да спрат да се случват?!...

 7. 7 Профил на Горилата
  *****
  Неутрално

  до номер 3:
  Много си информиран, няма що! Марин какво общо има с Даспасимиракли????? От общината се са му позвънили, как не!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Вестниците си лаят, строителството си върви, природозащтитниците гепят, всичко по старому.

 10. 10 Профил на hope
  *****
  Неутрално

  Този министър е порядъчно корумпиран, както и цялото ДПС.
  Ии гребат с пълни шепи какво още успеят да докачат. Много е крал, просто много. Лошото е, че цената за това е съсипаната и унищожена природа.
  След като ни управлява мафия, единствено дано ЕС наложи по-жестоки санкции и да успее да ни спаси.

 11. 11 Профил на glupender
  *****
  Неутрално

  Тои получи земя край черноморец от арнудов - нищо ново.

 12. 12 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  Аз когато казвах че Джевдет не се е загрижил за екологията, когато изнудваше канадците от Дънди Прещъс и не им даваше да се построи металургичен завод в България за извличане на златото от рудата, а трябваше да го карат на другия край на света, никой не вярваше.Ето поредното доказателство че тоя човек е най-големия рекетьор в правителството.

 13. 13 Профил на Възмездие ще има
  *****
  Неутрално

  Има един ВИСШ СЪД, където няма такива явления като корупция. Именно пред този Съд ще бъдат изправени всички "отговорни" лица унищожили и съсипали нашата прекрасна природа.

 14. 14 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Хора, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТАКА, иначе пак ще ни грабят ТУРЧИН, РУСНАК и АВСТРИЕЦ! Не вярвайте на помията която продажните медии леят по АТАКА!

 15. 15 Профил на turko
  *****
  Неутрално

  хора не гласувайте за атака иначе ще ни грабят педофили,нацисти и побойници!не вярвайте на популизма на тази партия!гласувайте с разума си!!!

 16. 16 Профил на Запозбат
  *****
  Неутрално

  В близост до планираната кариера се намира и имота на г-жа "Срам ме е от вас". Много хора си мислеха, че имота й е в м. Иракли, но в действителност се намира около площите, предвидени за кариерата.

 17. 17 Профил на селянин
  *****
  Неутрално

  До натурален
  Да не би да имаш земя на това място,че така си се притеснил ха ха

 18. 18 Профил на любопитко
  *****
  Неутрално

  Брей как общината и собствениците са се загрижили за животните, растенията и хабитатите. Кариерата ще им пречи На животните и хабитатите им е все едно какво ще има - кариера или курорт. А иракли каквото беше ще си отиде..
  Далавераджийчета от Несебър трябва да знаят, че големия мафиот винаги изяжда малкия мафиот. Гражданите на Несебър като искаха да живеят в държава, в която да си правят каквото си искат като бутнат някому рушвет, ще трябва да приемат, че ще може да дойде някой от Русия, Хасково или другаде от майната си, да даде по- голям рушвет и да им е.е м.....а!
  Те си избраха правилата на играта, какво сега недоволстват?

 19. 19 Профил на До Горилата и Любопитко
  *****
  Неутрално

  Ами не нямам за съжаление. Аз съм си от курорт Иракли и там си правя вила да си почивам спокойно без кариери, взривове и хипари които развалят гледката и околната среда. За С.Марин е вярно 100% просто следете новините тези дни. Иначе връзката е следната: 1ва линия "природозащитници" напред в боя "даспасимиракли" и други като тях, общо 10-20 души говорят от името на българското "общество" зад тях ги подкукуросват(под формата на подкрепа) открито А.Ковачев -НПО Балкани и др. професионални играчи (в смисъл,че това е техния бизнес и така си изкарват хляба, а не от любов към природата. Зад тях е тежката артилерия в полу-сянка на "Зелени балкани" -чисто властово НПО с широко отворени врати и бюджети....и т.н .и т.н. ..е, кой е добрият, лошият и злият? И не е все едно дали е кариера или курорт. Къщи и вили се вписват идеално в средата и по никакъв начин не я застрашават, напротив като се продължи панорамния път от Елените до Емона в цялата северна част на общ.несебър ще се развие еко и селски туризъм както е по план сега за еко-курорт Иракли с 2 етажно строителство и спец.правила и норми: без шум, архитекурно разностилие, т.е. шарения-цигания и др. Ясно е, че целта на потенциалния концесионер НЕ Е КАРИЕРА, а да се владее за 30 г. едни 1000 декара (1,5 пъти к.Иракли) и в края да се копне нещо, а на останалата територия над брега със супер гледка да се построят вили, почивни бази за "персонала" и т.н. Кажете ми, откъде ще минават камионите с прах и камъни? През/зад Елените?, Няма начин и кога в сезона?...невъзможно! Или през Емона и през нас долу в Иракли, ами той моста ще падне и добре, че общината изчисти реката та там могат да "паркират" или отплуват камионите към морето. Разбира се, че никой няма да ги пусне от там. Тогава да не би някой да си мисли, че инвеститора ще направи път от Емона до Баня? Там пак не става особено през сезона не пускат, и през зината има сняг не се копае в студ, и остават 2-3 месеца за добив на камъни....страхотна логистка и маркетинг план, няма що! Сега мисля , че е малко по ясно. Лек ден

 20. 20 Профил на Позназнайващ туй-онуй
  *****
  Неутрално

  Интересно дали въпросното инвестиционно предложение има извършена преценка за необходимост от ОВОС или за оценка за съвместимост (по Натура 2000)? Май правилата са само за дребните риби...

 21. 21 Профил на Горилата
  *****
  Неутрално

  Какво е вярно за С. Марин? И аз съм бил по протестите, Марин не съм го виждал. Ама това е, защото аз съм малоумен и ме използват за далаверките си без аз да разбирам, нали? Да видим сега - кое му е еко-то на курорт Иракли??? Зелени Балкани се финансират отвън, от чуждата конкуренция, която трепери пред българския туризъм, нали? Всички НПО са се нагушили с власт и държат 6 министерства! Това ДПС е за параван, но всъщност конците дърпат За Земята, Зелени Балкани и Биоразнообразие... нямам думи!
  Твоята логика ме убива. Оттука някого, не пускали, оттам не пускали... Пълен феодализъм. Такова нещо като закони, права и задължения няма, а? Напълно в този дух всеки смята себе си за единствения компетентен във всичко. Ето ти например си решил, че 1000дка с вили няма да нищо да замърсят. А кариерата нека Чакъров да си я направи при себе си в кабинета!

 22. 22 Профил на Горилата
  *****
  Неутрално

  Малка поправка: последното изречение е сериозно, да не ме разбере някой погрешно!

 23. 23 Профил на Гневен
  *****
  Гневно

  Е, хора, очаквате ЕС да се намеси и да ви оправи държавата ли? Т.е. викате неволята: "Невольо, ела да ни оправиш бакиите!"
  И знаете как свършва приказката, нали? Запретвате ръкави и сами си я оправяте.
  Готови ли сте да се вдигнете и да изтрепете БЕСЕПАРСКО0-ДЕПЕСАРСКА и ЕНДЕСЕВАРСКАТА мафия, ченгета, рекетьори и мутри?
  Не сте готови? Така си и мислех.
  Щото в ГДР се вдигнаха през 1953 г. и трепахя комунягите там. После и в Унгария се вдигнаха през 1956 г. и поизтрепаха гадните съветски шпиони и предатели на народа си, иначе наречени "комунисти". После в 1968 г. се вдигнаха и Чехите. После и поляците.
  Днес всички тези страни, макар и с някакви социалисти във властта живеят доста по-добре от нас. Но те се вдигаха и наказваха немалко боклуци. И другите имаха едно на ум. Там те съвсем не си позволяват разпасания грабеж и разтория, който постоянно правят нашите комунисти. Ама досега не сме се вдигали да им дадем урок, като поизтрепем малко от тях, нали?
  Те така ако мислеха като вас Асен и Петър, нямаше да се вдигнат през ХІІ в. и да поизтрепят малко византийци, та се освободиха и се роди ІІ Българска дължава.
  АКо ви слушаха как приказвате, а нищо не вършите нашите възрожденци, нямаше през ХІХ в. да се вдигнат и да поизтрепят немалко турци. И се роди ІІІ Българска държва.
  Сега Българската република е на път да бъде закрита от комунисти, ченгета и мутри. АКо не се вдигнем и не ги поизтрепем, та да държи топло на оцелелите, скоро може и да няма България...

 24. 24 Профил на Arven
  *****
  Неутрално

  Много ми е интересно този сладур дето така ги разбира нещата за НПО-тата и тяхното финансиране, за челните редици и кавалерията, за С. Марин, А.Ковачев, за хабитатите и екотуризма и бог знае още какво, откъде са му известни тези факти. От вестниците, от ухо на ухо, от комшията или? С какво се занимаваш бе приятел?

 25. 25 Профил на Гневен до №18 и 19
  *****
  Разстроено

  Пичове, дето си имате имоти и критикувате селяните, пък еколозите, пък несебърци!
  Вие си ги имате къщичките. Ама курорта не е само вода, слънце и пясък, пичове.
  Курорта е и микро и макро-средата.
  Нали трябва да има зеленина, дървета, девствена природа; недокоснати от комунистическо-депесарска ръка скални образувания, девствена природа. То това е част от усещането, от преживяването на туриста.
  Вие кво си мислите, че ще тъпите мутри и комуняги ще направят курорт, който да удари западните и турските курорти в земята ли? МНОГО СЕ ЛЪЖЕТЕ. Няма да стане така.
  Ако тук всичко се налее с бетон, ако се закрие от всякъде гледката с къщи и блокове, както в Царево-Мичурин, това така ще прогони туристите - наши и чужди, че резултатът ще е закриване на това перо от индустрията и пустеещи лунни пейзажи с мъртви курорти, нещо като град Припят-Чернобил: улици, сгради, центрове, басейни. Но хората ги няма. Прогонени. Там от ядрения генцид, а тук от комунистическото хищническо експлоатиране, заграбване, разтурване е презастрояване.
  Просто трябва да се примирите, че битката за вашето щастливо летуване, за селския и планински туризъм, като печалба за някой от съседите ви НЕПРЕМЕННО МИНАВА ПРЕЗ ОПАЗВАНЕТО НА МАЛКОТО ОСТАНАЛА ПРИРОДА!!!
  Примирете се с това и не разсъждавайте така ограничено, като безмозъчни и алчни за печалба псевдобизнесмени!
  Ако имате нещо малко в главата, няма да обсъждате кой от еколозите го правел за печалба, а ще прецените, че независимо от какво го прави, той и ти имате сходен интерес.
  И знаеш ли какво ще се случи от това презастрояване? Катастрофално ще паднат цените на имотите, на къщите, на хотелите, на комплексите и пр. Но никой няма да иска да ги вземе. Така ще си останат като паметник на човешката безотговорност - да стърчат и грозят Черноморието ни, което няма да го искат след време не само чужденците, а дори и ние самите.
  Аз съм беден човек. Нямам средства. Но, дето се казва ще се напъна, ще гладувам, ще работя ден и нощ, но ще си купя имот по морето в... Гърция. Или в Турция (тя скоро и тя ще е в Европа). Но със сигурност там ще усещам красотата на природата; няма да виждам отвсякаде бетон и закрита гледка, разсипана земя и скали.
  Но най-важното. Няма да чувствам отвсякъде тежкия натиск, задушаването, предизвикано от пълния, тотален контрол на чиновника, социалистическия бюрократ, който казва: "Аз съм всесилен. Мога да правя с теб, каквото си поискам. Ще те мачкам, ще те грабя и ще те унищожа. Ти си никой под слънцето на комунизма и посткомунизма!"
  Пичове, много обичам Родината си. И никога не съм я напускал. Вече съм на много години. Но именно това вече не се трае. Задушаването от властта над целия народ, скапаната държава, в която я превърнаха комунистите след 64 г. управление. Вече наистина нямам какво да правя тук. Изчезна ми и спокойствието. И удовлетворението. Взеха ми свободата, парите. Унищожиха ми природата. Именно този стрес, който те перманентно предизвикват е причината в България да има толкова хора с нервно-психически разстройства; толкова хора, болни от рак, от болести по дихателните пътища и толкова много инвелиди - половин милион на 7 милиона Българи!
  Е, по-добре да се махна някъде другаде. Бил съм там. Но тази задушаваща политико-административна хватка я няма. Там хората действително са по-спокойни, по-удовлетворени и по-свободни.
  Ето затова толкова много Българи бягат на запад. От никоя друга страна няма такава висока емиграция, както у нас.
  Защото никъде нямат такива изроди безмозъчни и нагли, убийци и престъпници като нашите комунисти.
  И доста прости граждани като вас, които не мислят с главите си, а ми ги подкрепят. АКо не активно, то поне пасивно.
  ТРАГЕДИЯ!!! ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ!
  ХОРА, КОИТО ЖИВЕЕТЕ ПО СВЕТА. АКО НЕ СТЕ БИЛИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ КОМУНИСТИ, ЗА НИЩО НА СВЕТА НИКОГА НЕ ГО ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СЕ СЛУЧИ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ КРАЯТ НА ВАШИЯ НАРОД. КРАЯТ НА ВАШАТА ДЪРЖАВА...

 26. 26 Профил на ЛЛ
  *****
  Неутрално

  Нищо ново под небето ! Ще се " поплюят " един друг за пред хората и ще прилапат местенцето

 27. 27 Профил на Да спасим Иракли
  *****
  Гневно

  Трябва да излезем на улицата!!! Веднага! Петък или понеделник! Тези изроди може да го вкарат в програмата на МС още този (утре) четвъртък! Да не им позволим!

 28. 28 Профил на Да спасим Иракли
  *****
  Гневно
 29. 29 Профил на aman
  *****
  Неутрално


  Писна ми от простотиите в тази дърважа, честно!

 30. 30 Профил на Питане до 'Дневник'
  *****
  Любопитно

  Драга редакция, ако не ми изневерява паметта, законоустановено право на инициатива за предоставяне на концесии имаха Министърът ма регионалното развитие и Министерски съвет.

  Та питането ми във връзка с горното и с изложеното в статията е: на какво основание Министърът на околната среда 'сам е подел инициативата да разреши търсенето на скално-облицовъчни материали'?

  Вярно, 4е 'търсене и проу4ване' не съ6тото като 'концесия', но практиката показва, 4е вси4ки търсения и проу4вания се увен4ават с концесии...

  Или ведомството на г-н Чакъров дотолкова е изпаднало в нужда, 4е спасението му е единствено в таксата, събирана от МОСВ за идаване на разре6ителните за търсене и проу4ване

 31. 31 Профил на Виденов
  *****
  Неутрално

  Крадат като "за последно". Дано този мандат да е наистина "за последно"!

 32. 32 Профил на екс_перт
  *****
  Разстроено

  Дейностите при'търсене и проучване' и 'проучване' се различават от дейностите при 'концесия' само по обемите, официално одобрени за изземане от природата (официално! а колко е неофициално - никой не контролира .). Всичко останало е еднакво до най-малката подробност, вкл. лунният пейзаж след края на дейностите.

 33. 33 Профил на parazit
  *****
  Неутрално

  tezi koito im e pisnalo molia da se zaemat aktivno s promianata na neshtata! www.bulgariangreens.org e edin ot malkoto potenzialno uspeshni nachini za koito se seshtam da bude oburkana mutrenskata i pravitelstvenete igra na susipia.

 34. 34 Профил на симона
  *****
  Гневно

  браво на природозащитниците. Те са единствената будна съвест сред този заспал народ мислещ само да дебелото си черво. да се подписваме на техните подписки, да участваме в техните протести. Да запазим гнева си с-у унищожението на природата и тези които го позволяват и вършат.

 35. 35 Профил на ужасен
  *****
  Неутрално

  безобразие!
  окрадаха БЪЛГАРИЯ!
  време е да бъдат спряни!
  ние сме си виновни-много дълго оставихме комунистите да вилнеят над бащино ни огнище!

 36. 36 Профил на емонит
  *****
  Неутрално

  Акцията е добре планирана , ако се сещате миналия месец парламента прие допълнение към закона за отчуждаване на терени за стратегически държавни мероприятия, като магистрали и др.,
  приеха и възможността да се отчуждава и когато частни фирми извършват държавни задачи .
  Целта е ясна, тъй като номера със замените на третокласни земи с такива по морето, вече не минава, сега ще отчуждат земята на хората ,уж за кариера, после еколозите ще ревнат, ще се спре правенето на кариера, но земята вече ще е отчуждена и държавата ще я продаде на безценица на свои хора.
  Това е истината господа.Крадът като за последно. Явно пак Костов е виновен.

 37. 37 Профил на ат
  *****
  Гневно

  Крайно време е за обсада на парламента
  НА ОРЪЖИЕ БРАТЯ!!! ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ!!!

 38. 38 Профил на НА ОРЪЖИЕ
  *****
  Неутрално

  НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА


  Ние, гражданите на Република България:
  Обвиняваме Президента!
  Обвиняваме Народното събрание!
  Обвиняваме Правителството!
  Обвиняваме Главния прокурор!
  Обвиняваме Кмета на София!
  Обвиняваме цялата политическа върхушка!
  Обвиняваме ги за престъпността, за корупцията, за бедността, за липсата на правосъдие, за емиграцията на младите!

  Обвиняваме ги за това, че продадоха държавата на мафията!

  Обвиняваме ги за това, че са част от мафията!

  Искаме незабавна оставка на Президента!
  Искаме оставката на правителството!
  Искаме разпускане на Народното събрание и насрочване на избори за Велико народно събрание!
  Искаме оставката на кмета на София!
  Искаме оставката на Главния прокурор!
  Вън мафията от държавата!


  Гражданска инициатива „Справедливост” призовава всички честни българи на граждански протест на 11.04.08г., петък, от 17,30 часа на площад "Независимост" (пред Президенството) - "НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА".

 39. 39 Профил на Жалко
  *****
  Неутрално

  Лошото е че наистина народа няма водачи. Гледам някаква "Справедливост" тръгнала по форумите да организира митинг в петък, 17.30 и то пред президентството. Да си повикат хората пред празната сграда без да пречат много, да им поолекне и събота-неделя да се поуталожат малко. Истинският протест трябва да е пред Парламента, и то когато заседават депутати вътре.

 40. 40 Профил на Фарго
  *****
  Неутрално

  Поредната далавера на ДПС.А кой стои зад тази хасковска фирма?Окрадаха и съсипаха държавата тази престъпна тройна "коалиция".Въпросът е как да се предизвикат предсрочни парламентарни избори след като нито един вот на недоверие не може да мине при тази конфигурация в парламента.

 41. 41 Профил на kyky
  *****
  Неутрално

  На 11 април ще има и шествие на жители на Сапарева Баня в ЗАЩИТА на строежите в Рила!! Пълен фарс!!! Срам!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 43. 43 Профил на Натурален
  *****
  Неутрално

  Кви еколози кви "природозащитници"?!? Нали Ви обясних, че точно те са знаели и са мълчали 3 години. процедурата е стартирала 2005 г. Вижте документите! ТОВА Е РАЗКРИТИЕ, АКЦИЯ И БОРБА ЕДИНСТВЕНО И САМО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИ В РАЙОНА И ОБЩИНА НЕСЕБЪР! Ако някой иска да се включи и помага е добре дошъл разбира се. Тези заблудени души от "даспасимиракли" ако си сменят името и имат наистина чисти намерения за опазване за 1) Защита на частната собственост и 2) Опазване на природата са също добре дошли. Не е възможно да си наречеш г.група "да спасим...", Спасители (освен Христос) може да са само СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КУРОРТА или на земи в района! Нека да не попадаме в криворазбрана цивилизация! Успех!

 44. 44 Профил на земеделец
  *****
  Неутрално
 45. 45 Профил на blacklist до 19
  *****
  Неутрално

  Стояне, винаги те познавам по глупостите, които пишеш.
  http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_795.html
  Пропуснали ли сме нещо? Спри да се боцкаш, спри да нарушаваш законите, спри да въртиш финансите на наркопласьори, спри да се пръцаш с батковци и тогава говори.
  А за "кариерата" си напълно прав. Така е - някой е грабнал големия кокал и е решил да съсипе Емине и от южната страна. Ако имаш информация кой е - пращай. Няма само теб да те изтипосваме, я!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 47. 47 Профил на do 43
  *****
  Неутрално

  Приятелю , не знам за какво говориш но тези хора от Да спасим Иракли се опитват да спасят това място от 2 години. И правят всичко по силите си. Не ми говори за колко са се забавили. Вместо да плюеш помогни. Ако наистина сме за една кауза можем да си помогнем ?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 49. 49 Профил на marijka
  *****
  Неутрално
 50. 50 Профил на Кибик
  *****
  Неутрално

  Така е. Искаха да са в град - в град са. От тук нататък всичко около тях инава за индустриална зона. Няма кво да реват за кариерата - те си я поискаха. След месец ще разберат и за производството на хлебна мая и тогава ще откачат, ама вече е късно - в ТУПа са. В "екокурорта" ще смърди на вкиснали лайна. От производството много вони. Ще тропат на вратата на "Да спасим Иракли" за помощ, ама вече ще е много, много късно!

 51. 51 Профил на др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Я, всички откачалки тука, само Хаби го няма. Блеки, ти нали се беше хванал на работа бе, моето момче?

  Чуйте сега за да разберете делаверата.

  При концесия:
  инвеститорът взима даден терен с частни парцели;
  След това трябва да направи договори с тях за ползване на земята за срока на концесията. Ако собствениците не са съгласни с този договор ДЪРЖАВАТА отчуждава земята за своя, а не на инвеститора, сметка. След което му я дарява под различни форми. Набутването е за държавата, защото собствениците си прибират парите Трябва само да внимават да не пропуснат сроковете и т.н. Но ако са умни и земята ве е много скъпа, могат да я оставят в концесията и след срока да си я върнат.Верно, техните наследници.

 52. 52 Профил на Бат'Киро
  *****
  Неутрално

  Др.оги, чакай и аз да те светна:
  Значи: абсолютно прав си. Обаче чакай аз още малко да те светна: ако попаднат частните земи при държавата, от там по изпитаната рилска схема тези имоти могат да преминат у друг собственик. Тогава сегашните собственици остават с пръст еди-къде си. В случая с участието с договор за наем, собствениците пак губят всичко - този път по пиринската схема. В резултат пръстът е на същото място.
  Ама няма защо да протестирате, нали точно вие се радвахте на успешното съсипване на Банско и Разлог? Ето - и вие доживяхте. Подготвихте терена за акулите и те дойдоха. Защо сега се сърдите? Вие сте само цацата.
  На всички ни е ясно, че няма да има кариера и на всички ни е ясно, че хасковлията е само за параван, докато някой друг чопне парцела.
  На акулите ще им излезе тънкаж. Ама те газят без да заобикалят, вЕрвай ми!

 53. 53 Профил на blacklist
  *****
  Неутрално

  Иванов, прави са. Вкарахте си го на 3 ката.

 54. 54 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Група, това е схема за ограбване, която действа в цялата страна, скоро се опитаха да гепят 4000 дк. от шопите около София. За да се защитят собствениците, трябва да се бръкнат малко. Да изповядат сделки на високи цени и го набутват на държавата. Например в тези земи на Емона, земята струва 10-15Е. Тъпчото отива при нотариус и продава земята на наследниците си по 50Е. Плаща 1000Е на декар такси/което е разумно предвид целта, а и тия в района не са за жалене/ и при отчуждаване съдът присъжда по толкова. И това е достатъчно само за няколко проценто от земята. Имала бол пари държавата - плаща, след това се оправя с концесионера, в смисъл дава му я по 2-3 евро декара в договора и по още 5 на ръка. Всички са на печалба. Но ако си подготвят нещата. А в Несебър хората почитат законите. Концесията в Индж.блато постепенно отшумя. Първо се стопи с една трета, а сега чух че била изцяло отменена. Защото несебърските закони още не са отменили смъртното наказание за щети в особено големи размери. А като имаш 30 дк., които реално струват 2 млн. и някой хасковски хитрец/ при блатото варненски/, заедно с един резанец искат да ти ги вземат без нищо, си поприказваш с тях за закона, който всички трябва да спазват и концесията отпада. Дано има някой законопослушен собственик и в тази концесия, а по нашият край всички са законопослушни.

 55. 55 Профил на бат'Киро
  *****
  Неутрално

  Синко, в Несебър никой не спазва законите - резултатът е налице и в Иракли, и в Слънчев бряг, и в самия Несебър. Така че там при вас законите по традиция не се спазват. Освен това светът не се върти само около Несебър.
  Пак ти повтарям - вие сте само цацата. Хасковският хитрец също е цаца, не загряваш ли?

 56. 56 Профил на Горилата
  *****
  Гневно

  Айде, да са ви честити! Сега ще се разровят лайната и след някой друг месец ше дойде голямата муха - щедрият стратегически инвеститор, който ще разгърне ръце и героически ще спаси ливадата от лошия чичко от Хасково. Той, инвеститорът, щедро ще ви изкупи всичките ниви и ще направи там я еко, я нещо си там каквото е на мода курорто. Тогава вие, напълнили гушите прасенца, ще грухкате колко е добър този бизнесмен, колко е арен....
  Айде, чао! Ще си говорим пак след няколко години, да ви видим тогава каква песен ще запеете. Нормални туристи няма да видите. Раждайте деца и ги гответе да обслужват секс-туристи и педофили!

 57. 57 Профил на blacklist
  *****
  Неутрално

  Иларион Танев Чилингиров е лидер на хасковската пенсионерска политическа партия "Партия движение за социална солидарност" (про форма партия на бедни пенсионери) и е хасковски общински съветник. В този смисъл 35-годишният Иларион е най-младият пенсионер в България. Съжалете го - не му стига пенсията и затова ще копае камъни край морето

 58. 58 Профил на Яааа, колко са загрижени, глупаците...
  *****
  Гневно

  ВЪЗРАЖЕНИЕ И АБСОЛЮТНО НЕСЪГЛАСИЕ
  НА СДРУЖЕНИЕТО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМИ ОТ С. ЕМОНА
  С ДОКЛАДА НА МС НА РБ, ПО ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ПРОЕКТ НА “ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ПО ЧЛ. 2 Т. 6 ОТ ЗПБ”/ изх. № 04-00-603 / 24.03.2008г.

  Уважаеми господа управляващи,

  1. Категорично отказваме да предоставим частните си имоти, посочени в кадастралния регистър на граничните точки за проучвателна дейност на някяква си фирма “Барон – ООД” гр. Хасково, за проучване на подземни богатства, в измисленото от тях землище “Емонски ливади”!
  2. Не приемаме доклада на МОСВ – Джевдет Чакъров до МС, относно горепосочения проект НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРОУЧНАНЕ НА СКАЛНО – ОБЛИЦОВЪЧНИ МАТЕРИАЛИ В ПЛОЩ “Емонски ливади” в землището на с. Емона, Община Несебър по следните причини:
  • Няма потребност в района ни от такива измислени, задкулисни, геоложки проучвания, на някакви “бароновци от Хасково” в частната ни и неприкосновенна собственост”. Тя се намира само на 100 м. от морето, с площ от 3 800 д/ка, на най-красивото кътче от землището, с невероятна панорама на местността!
  • ВЪПРОСНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ В РАЗМЕР НА 20 614 ЛВ. не търпят коментар – те са жалки и смешни! Може ли с такива средства да се постигнат някакви открития ?! Ясно е, че интересите са далеч по- различни от изложените!
  • Липсва обществен ефект в този род проучвателна дейност, няма и потребност от създаване на работни места и заетост на инженерно – технически персонал от Община Несебър / слава богу /!
  • Няма никакви индикации, че ще се увеличи суровинния потенциал на страната ни, от тези подземни богатства !!! Ама никакви!!!! Ще се увеличи само броя на построените нови апартаменти – тип “Виж в Сл. Бряг”, с които сме абсолютно несъгласни!
  • В момента действа заповед № 613/ 2.08.2007 г., на същия този министър, която се позовава на ЗБР и касае горепосочените частни и общински имоти.
  • Издаването на оценка по ОВОС и на специфична оценка за съвместимост с мрежата “Натура 2000” е спряна за обикновенните хора, собственици на земя, но същите се размахват в ръце от подобни на горепосочената фирма “Барон –ООД”.
  • Макар и несъгласни с формулирането и законовото основание на заповедта - ние я спазваме!
  • Винаги сме били активни и сме защитавали интересите си! Неведнъж сме давали ясни знаци, чрез протестите си , откритите си писма, чрез становищата , мненията и предложенията си към Вас, господа управляващи , че така не може, така не се мачка, унижава и незачита собствеността на българския гражданин !
  Към нашите имоти, всеки ден посягат мръсни ръце, с користни
  интереси! Като октопод, те се вкопчват в земята ни, прилагайки
  различни техники и манипулации....Те ни принуждават да се
  откажем, да се огънем, да се уплашим, и да спрем да се борим за
  собствеността си, и за земята си!
  • ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ НА НИКАКВА ЦЕНА!
  • СПРЕТЕ СЪС СПЕКУЛАЦИИТЕ!
  • Докажете,че сте държавници, че спазвате конституцията и правото на частна собственост на граждатите на България!
  • Не допускайте, тези проблеми да се решават от Европейските и международни институции! Срам е за България!
  • Не се съмнявайте, че нашата борба ще продължи !
  КАТЕГОРИЧНО НЕ - НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА ПРОУЧНАНЕ НА
  СКАЛНО – ОБЛИЦОВЪЧНИ МАТЕРИАЛИ В ПЛОЩ
  “Емонски ливади”? Къде ли се намират те?!?
  Председател на сдружението - Д. Китанова

 59. 59 Профил на Общинар
  *****
  Неутрално

  Уважаеми, приятели! Какъв е този тон, лъжи и заклинания? Както знете всичко тече всичко се променя. Така е и с община Несебър. Вижте само промените на новото ръководство! Вярно е, че много глупости и откровени нарушения бяха направени през последните 10-15 години, но това е част от общия пейзаж на прехода в страната, и не само. Нека не звучи като оправдание, но новите управници и администрация са на преобладаваща възраст 30-40 години. Всички искат промени за добро развитие на общината и привличането на качествени туристи и резиденти. Ясно е, че строителтвото вече приключва в големите курортни центрове и там се работи само в посока на изграждане на инфраструктура и озеленяване. За северните райони като Емона, Баня, Иракли и ветрешността, природата сама е подсказала какво може да се изгражда. Инфраструктура, еко селища, спа, голф, селски, етно и исторически туризъм. Ако всички вие наистина обичате нашия град и район, винаги сте добре дошли за креативни и позитивни дискусии. Разберете, че никой няма да спечели ако само бълва злост по форумите. Несебър се развива и без това. Вижте само бюджета за тази година -близо 80 милиона лева. Това показва, че в туризма и недвижимите имоти има много пари за всички. Каквото и да е Иракли, Емона, Сл.бряг и др., никой не може да вземе земята и да я отнесе на друго място. Те са там и ще се развиват. Моля, Ви бъдете позитивни и ако имате мнение или препоръка, контактувайте директно с общината или с различните сдружения представители на туристическия бранш, инвеститори и собственици в района. Колкото до зараждащия се евентуален скандал с тази концесия, оставете това на нас. Ние ще се справим. Все пак живеем в 2008 г. Просто някой ни пробва дали сме заспали. Бъдете сигурни, че сме постоянно нащрек! Поздрави и лек ден!

 60. 60 Профил на екс_перт в отговор на въпроса на номер 30
  *****
  Разстроено

  Процедурите "търсене и проучване" и "търсене", разрешенията за които най-често се предоставят директно на кандидата след заплащане на съответната такса в касичката на МОСВ, са законов начин да се разреши добиването на значителни количества материал, като се избегне тромавата и публична процедура за обявяване на концесия, където (а) таксите са по-солени и (б) прозрачността е значително по-голяма

 61. 61 Профил на Несебър
  *****
  Неутрално

  "Община Несебър изразява категорично отрицателното си становище във връзка с доклад от г-н Джевдет Чакъров – министър на околната среда и водите за одобряване от Министерски съвет на проект на Разрешение от министъра на околната среда и водите на “Барон”ООД, гр.Хасково за проучване на скално-облицовъчни материали в площ “Емонски ливади”(в действителност м.”Пальо Манащеро”), разположена в землището на с.Емона, община Несебър, област Бургас."  Така завършва писмо от кмета на община Несебър Николай Димитров до министър Джевдет Чакъров,което публикуваме изцяло :
  ДО МИНИСТЪРА  НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ  ГР.СОФИЯ  На Ваш №.№04-00-603/24.03.2008г.  КОПИЕ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ
  ГР.БУРГАС  ОТНОСНО:Ваше искане за съгласувателно становище от община Несебър във връзка с доклад от г-н Джевдет Чакъров – министър на околната среда и водите за одобряване от Министерски съвет на проект на Разрешение от министъра на околната среда и водите на “Барон”ООД, гр.Хасково за проучване на скално-облицовъчни материали в площ “Емонски ливади”, разположена в землището на с.Емона, община Несебър, област Бургас.  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЧАКЪРОВ,  Според изложеното в доклада Ви, МОСВ в съответствие с разпоредбата на чл.39 ал.1, т.2 от ЗПБ е публикувало съобщения за предстоящото предоставяне на разрешение за проучване на скално-облицовъчни материали в м.”Емонски ливади” в землището на с.Емона, общ.Несебър, в бр.19496 от 01.07.2005 г. на в.”Труд” и в бр.4971 от 01.07.2005 г. на в.”24 часа”.  След сравняване на предоставеният от Вас координатен регистър на граничните точки на проучвателната площ ”Емонски ливади”, Несебърско по координатна система от 1970 г., установихме, че конкретизираната по този начин площ попада в м.”Пальо Манащеро”, находяща се в землището на с.Емона.  Предвид горното считаме, че направеното по този начин обявяване е некоректно. Посочената в него местност не съществува.  На практика липсва обявление по реда на чл.39 ал.1, т.2 от ЗПБ за описаната в предоставените ни от вас материали площ.  Относно законосъобразността и целесъобразността на евентуалното предоставяне на разрешение за проучване на скално-облицовъчни материали, подземни богатства по чл.2, т.6 от ЗПБ, становището ни е следното:  Терените попадащи в индивидуализираната по гореописания начин площ попадат и в т.нар. защитена зона БГ 0002043”Емине” за опазване на дивите птици.  Ноторно известен факт е наличието за района на втора по ред Ваша заповед въвеждаща забрана за извършване на всякакви дейности, които биха могли да повлияят върху естествения ландшафт, в това число „залесяване на не лесопригодни площи”, „намеса и промяна на естествения характер на речните корита”, „извършване на сечи”, „засаждане и интродукция на не характерни за района растителни и животински видове”, „добив на пясък” и т.н.  Доколкото според разпоредбата на чл.29 от ЗПБ, титулярът на разрешение за търсене и проучване или за проучване се определя пряко за концесионер за добив на откритото находище, логично е да се предположи, че крайната цел на тази процедура е разработване на съответното находище и добив на скално-облицовъчни материали.  Сериозно сме обезпокоени от тази възможност.  Според цялата кореспонденция водена с ръководеното от вас ведомство, както и съответните местни органи, всички предприети до момента мерки са с оглед защита на важни държавни и обществени интереси-осигуряване, съхраняване и устойчивото развитие на приоритетни за опазване типове редки местообитания, световно застрашени и уязвими видове от дивата флора и фауна, включени като предмет на опазване в потенциалните защитени зони от Националната екологична мрежа, съвместима по предназначение и структура с Общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000.  Според категоричното становище до момента дори строителство на ваканционни селища, вили и др.подобни в района представляват опасност от настъпване на значителни и непоправими вреди върху околната среда изразяващи се в унищожение и увреждане на консервационно значими местообитания на защитени биологични видове и популации на редки, уязвими, ендемитни и застрашени от изчезване видове висши растения и гъби и т.н.  Евентуалното разработване на залежи от скално-облицовъчни материали в случай, че бъдат открити ще се отрази изключително неблагоприятно върху местообитанията в този район. Дейността е свързана с високи нива на шум, замърсяване на въздуха твърди частици I .  Ще бъде фрагментирана защитената зона „Емине” и ще се възпрепятства свободното придвижване на реещите се мигриращи птици и в частност на миграционния поток от птици „Via Pontica”, както и степните и крайбрежни гнездови хабитати.  През площа определена за разрешаване проучването преминава електропровод високо напрежение, с който се захранват околните населени места.  Това е само част е от евентуалните вредни последствия от търсене и проучване съответно от добив на на скално-облицовъчни материали в м.”Пальо Манащеро”, находяща се в землището на с.Емона.  Предвид изложеното, община Несебър изразява категорично отрицателното си становище във връзка с доклад от г-н Джевдет Чакъров – министър на околната среда и водите за одобряване от Министерски съвет на проект на Разрешение от министъра на околната среда и водите на “Барон”ООД, гр.Хасково за проучване на скално-облицовъчни материали в площ “Емонски ливади”(в действителност м.”Пальо Манащеро”), разположена в землището на с.Емона, община Несебър, област Бургас.  Кмет на Община Несебър  /Николай Димитров

 62. 62 Профил на Горилата
  *****
  Неутрално

  "Не допускайте, тези проблеми да се решават от Европейските и международни институции!"

  Хахахахаха... и що така бе, много ми интересно! Ми ти в пряк текст искаш избирателно правораздаване. Еми, тогава ще преглътнеш, че с нивата няма да си купиш ферари, ами само телевизор и ще се радваш на Азисчо.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 65. 65 Профил на земеделец
  *****
  Неутрално

  1 000 дек по 200 еврА за квадрат прави 200 000 000 еврААА...а Това е многооо...но наглоста на МОСВ е неизмерима!

 66. 66 Профил на я.
  *****
  Неутрално

  не мисля, че целта на Барон действително е да развиват каменодобив във скъпа, крайморска, туристическа земя. кариерата е само началото
  http://bludetina.blogspot.com/2008/04/blog-post_10.html

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 72. 72 Профил на wxbeu oluytijgp
  *****
  Весело

  yukjlqics ryhpmeib gufacdv xswuiqy gwyapeokz cjsdugbr joizhcwk

 73. 73 Профил на wxbeu oluytijgp
  *****
  Весело

  yukjlqics ryhpmeib gufacdv xswuiqy gwyapeokz cjsdugbr joizhcwk

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK