Жителите на Вискяр настояват за забрани в защитена зона "Мещица"

Жителите на Вискяр настояват за забрани в защитена зона "Мещица"

©Нови забрани за дейности в защитената зона "Мещица" от европейската екологична мрежа "Натура 2000" иска инициативният комитет за спасение на Вискяр планина, предаде БТА. Становище с исканията, адресирано до министъра на околната среда и водите, бе предадено днес на представители на МОСВ на състояло се обществено обсъждане на проектозаповедта за обявяване на защитените зони в Пернишко.


Да се наложи забрана за добив на подземни богатства по открит и закрит способ, настояват от комитета. Добивът би нарушил микроклимата, ландшафта и хидрологичния баланс на района според жителите на село Вискяр. Недоволните настояват още да се забрани извършването на взривни работи, паленето на стърнища, храсталаци, пасища, ливади и др.


Исканията са по повод на предоставянето на концесия на част от Вискяр планина на фирма "Грид Морел" за срок 25 години. "Около 160-170 дка, намиращи се в непосредствена близост до селото, са дадени за добив на полезни изкопаеми и скална маса", обясни председателят на инициативния комитет Младен Младенов. Според него това би довело до унищожаване на хребета на планината, тотално запрашаване на района, замърсяване на водоизточниците и др.


Два пъти искането за изготвяне на подробен устройствен план /ПУП/ на кариерата е било отхвърляно от Общинския съвет на Перник. Въпреки това бившият кмет на града Антоанета Георгиева подписва ПУП. След спешно заседание на Общинския съвет в Перник той отново е отхвърлен. Сега текат съдебни дела, в които концесионерът "Грид морел" обжалва решението на общинарите. Делото е достигнало до ВАС.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Експерт
  *****
  Неутрално

  Познавам хората от инициативни комитет. Ако в България имаше повече такива заинтересовани и активни хора, то курортите по Черноморието и планините ни нямаше да изглеждат като бетонни саркофази.

 2. 2 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Браво на инициативните граждани!

 3. 3 Профил на "от тук - до края на света!"
  *****
  Разстроено

  Ами да побързат, да не останат с прът у гъ-ъ-ъ-ъ-ъъъ... с пръст в уста, че гледам задава се някаква "пожизнена потомствена концесия", нещо като "служебен за лично ползване". Подробности - във в-к "Монитор":

  www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=157930&cid=20&eid=1376

  Пък най-добре, да се съберат с още някоя и друга НПО и да вземат да внесат в Народното събрание протест срещу горепредложената простотия... Пряк ефект на национално ниво може и най-вероятно няма да има, но шум ще се вдигне и ще достигне до нужните уши

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK