Конференция на ООН за климатичните промени започва в Познан

Конференция на ООН за климатичните промени започва в Познан

© Associated PressВ полския град Познан от днес до 12 декември ще се състои 14-ата конференция за климатичните промени на ООН, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.


Във форума участват министри на околната среда и делегати от 150 страни. Целта на конференцията е да бъдат поставени основите на бъдещо споразумение, съдържащо изисквания за намаляване на емисиите на парникови газове след 2012 г., когато изтича Протоколът от Киото.


Този договор ще бъде финализиран в Копенхаген през 2009 г. от 192-те страни, подписали Конвенцията за климатичните промени на ООН.
Конференция в Познан се провежда на фона на задълбочаващата се финансова криза. Въпреки това тя започва с една добра новина. САЩ ще бъдат за последен път представени на този род конференции от представители на администрацията на Джордж Буш. Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама вече обеща, че ще положи усилия да намали до 2020 г. емисиите на парникови газове в САЩ до нивата им от 1990 г. Досега Буш беше противник на поставянето на подобни средносрочни стратегии.


Лошата новина за конференцията в Познан е, че паралелно с последните й дни, 11 и 12 декември, ще бъде и срещата на върха на ЕС. На нея европейските лидери ще обсъждат и въпроси, свързани с борбата с климатичните промени, и по време на тези дебати техните различия по темата ще станат явни. Тези различия могат да повлияят и на конференцията в Познан.


Засега ЕС реши едностранно да намали с 20 процента емисиите на парникови газове до 2020 г. Ако обаче други страни също последват този пример, ЕС се ангажира дори до 2020 г. да намали емисиите на парникови газове с 30 процента в сравнение с нивата им от 1990 г. В лоното на ЕС обаче има противоречия по тези средносрочни цели. Въпреки това ЕС се надява да зарази с примера си останалите участници в конференцията в Познан. Това ще стане на 11 декември, когато министрите на околната среда на страните участници в конференцията в Познан ще дебатират по темата на кръгла маса.


Целта на конференцията в Познан е и да бъдат убедени САЩ и нововъзникващите икономики да се присъединят към новия договор за намаляване на емисиите на парникови газови, който ще бъде приет догодина в Копенхаген и който ще бъде де факто приемник на Протокола от Киото.


Сега Протоколът от Киото изисква само от развитите икономики да намалят парниковите си емисии в периода 2008 - 2012 г. Тези страни обаче настояват изискванията да касаят вече и нововъзникващите икономики, като Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и Мексико, които също са големи източници на емисии на парникови газове.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на z
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK