България единствена в ЕС не рециклира отпадъци

България изхвърля средно количество градски боклук на глава на населението, но за сметка на това е единствената страна в ЕС, която не рециклира отпадъците си. Това сочат данните на Евростат, публикувани в понеделник.


Страната ни акумулира по 468 кг градски боклук годишно на човек. Това е по-малко от средната стойност за ЕС, която е 522 кг. Повече от половината от страните в ЕС изхвърлят около половин тон годишно на глава от населението, но има и драстични разминавания с тази цифра. Дания например е "шампион" по боклук - гражданите й са натрупали 801 кг миналата година. Другите най-замърсяващи в съюза са ирландците и кипърците, които също надвишават 700 кг. От другата страна на скалата е Чехия, чиито граждани са "произвели" едва 294 кг отпадъци.


България обаче се представя най-лошо по отношение на третирането на боклука. Тя трупа всичко на сметища, докато повечето страни или рециклират отпадъците си, или ги изгарят, или ги компостират, макар че последните два метода не са застъпени особено силно в новите страни членки.


Румъния се нарежда веднага след България с 1 процент рециклиране и 99 на сто трупане на сметища. Германия, Холандия, Дания и Швеция са отличници по третиране на отпадъците си - те трупат по-малко от 5 на сто от боклука на сметища. Дания изгаря най-много, Белгия е шампионка по рециклиране, а Австрия - по компостиране.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lp
  *****
  Весело

  Боклуците да се стоварват на река Дунав. След две години няма да има нужда от такси по Дунав мост!!!

 2. 2 Профил на JvX
  JvX
  Рейтинг: Любопитно

  Че кат не рациклираме, аз що изхвърлям разделно???

 3. 3 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  Ето до къде водят терминологичните и статистически неточности. Да се твърди, че България не рециклира отпадъци е абсурдно. Най-вероятно, в тази статистика вторичните суровини не се смятат за отпадъци. А парадоксалното е, че у нас има пунктове за събиране на вторични суровини в непосредствена близост до депата за отпадъци - за да не се карат на големи разстояния хартията и метала, които се събират дори и от самите депа. Е, може у нас рециклирането да не е организирано като в Западна Европа, но при всички положения съществува. Да не говорим, че делът на тези компоненти в отпадъците, които могат да се рециклират, е много по-малък отколкото в други, по-разточителни страни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK