ЕК планира облекчено използване на велосипеди в градовете

ЕК планира облекчено използване на велосипеди в градовете

© Надежда ЧипеваЕвропейската комисия стреми да стимулира придвижването с велосипед, предаде БТА. Израз на тази цел е започналата днес 15-та конференция "Вело град" в белгийската столица.


Форума се очертава като най-големия подобен досега в световен мащаб и ще продължи до петък тази седмица. В него участват над 1000 души от целия свят. Сред тях са и заместник-председателите на Европейската комисия Сийм Калас и Антонио Таяни, които отговарят съответно за административните въпроси и за транспорта.


Таяни съобщи, че тази година Европейската комисия ще представи специален план за действие с мерки за подобряване на придвижването в европейските градове. В него ще бъде отделено голямо място на облекченото използването на велосипеди.
"Наш дълг е да налагаме велосипеда като градско транспортно средство, което никак не вреди на околната среда. Велосипедът може да е здравословно, ефикасно и доставящо удоволствие средство за придвижване, остава да бъде направено още по-надеждно", заяви комисарят Таяни в реч при откриването на конференцията.


Освен това налагането на велосипеда като широко ползвано транспортно средство за придвижване в населени места ще бъде насърчавано и от фондовете на Европейския съюз. През сегашния финансов период (2007 - 2013 г.) ще бъдат изразходвани над 600 милиона евро за изграждане на велосипедна инфраструктура в съюза.


Вече близо 20 на сто от ангажирания в Европейската комисия персонал (36 хиляди души) ходят всеки ден на работа с велосипеди или пеша, съобщи комисарят Сийм Калас. На разположение на служителите в комисията са служебни велосипеди, които стават все по-популярни.


Междувременно говорител на ЕК очерта днес следваната в комисията политика за възможно най-ограничено ползване на леки коли. В момента в автомобилният парк на комисията включва около сто служебни автомобила, като 27 от тях за европейските комисари - по един за всеки комисар.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипаря
  *****
  Неутрално

  В България инициативата ще се натъкне на проблеми. На първо място, преобладаващата част от нацията е силно затлъстяла (т.нар. ориенталско телосложение) и ако се наложи да се поизпоти малко, здравните последствия са непредвидими.

  От друга страна, мазният балкански гъзур почти е залепнал за седалката на автомобила. Не е само въпросът как ще го отлепиш, ами и как ще го накараш да освободи тротоара за пешеходци и алеите за колоездачи. Разчистването на тротоарите от паркирали коли, изоставени коли, разглобени коли и пр. няма да стане така лесно. Най-вероятно ще се наложи изпращане на сини каски от Брюксел, които да въдворят ред чрез употреба на сила - водни струи, електрошокови палки, бленд гранати, а в краен случай и стрелба със сол в описания по-горе космат и тлъст балкански дирник

 2. 2 Профил на Ех
  *****
  Неутрално

  В София можеш да се натровиш от изгорелите газове на автомобилите...

 3. 3 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За да имаме велоалеи и тротоари трябва да дойдат танковете. Два пъти да минат по (колите, паркикирани на) велоалеята и никой повече няма да спира там

 4. 4 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За да имаме велоалеи и тротоари трябва да дойдат танковете. Два пъти да минат по (колите, паркикирани на) велоалеята и никой повече няма да спира там

 5. 5 Профил на Alexander до Хипаря
  *****
  Весело

  Поздравления за коментара!

  Взе ми го от устата! Най-вече хуморът и изказа ме развеселиха.
  Макар и да ми става малко тъжно от истината.

  Но е на място казано и вярно.

  Само да добавя, че освен споменатото от теб, има и още нещо...

  Българинът е просмукан от селяндурски комплекси, и за да не го сметнат за беден (какъвто всъщност си е...), се убива да сбира мангизи, за да си купи някоя бричка втора ръка, да джитка с нея нашир и длъж, за да се прави на богаташ, а единственото, което постига е...

  Тлъстия дирник, за който говориш...

  Светът отдавна не прави това... Има държави в Европа, където можеш да видиш от финансов брокер, та дори до министър-председател (има един такъв...) да ходят на работа с... велосипед!

  В Дания, Норвегия, Англия това са нормални гледки. Добре облечени, делови жени и мъже да изсвистят край теб на две гуми, без страх...

  Без страх, че някой ще те смачка, понеже там има специални велосипедни алеи досами платната за коли, а най-вече без страх, че някой ще ги помисли за отрепки, както се прави в БГ...

  Понеже ние в БГ ако не се "намааме" с "кибапчита и кифтета", ако не люснем по един литър пукница в гърлата си преди да се качим в колите, и ако докато шофираме не говорим задължително по мобифоните си, то това няма да сме ние!

  О! Забравих! И ако междувременно не предизвикаме поредната катастрофа с поредната жертва, това просто няма да сме ние!

  Родина, сине! Родина!

  И нрави! Балкански таквиз!

 6. 6 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Трудно ми е да се въздържа да добавя:
  1. Преди 6 години, когато започнах да ходя с велосипед на работа в България всички колеги от банката ми се присмиваха. Дори мениджмънта на институцията, за която работих иронично ме наричаха "момчето с колелото".
  2. Преди 4 години, когато работих във Франция, шефката ми, която работеше за заплата по-висока от тази на целия УС на предната ми институция... познахте... идваше с колело на работа!!!
  3. По същия начин разсъждават и нормалните хора в Италия, Германия и забележете дори свръх автомобилизиран САЩ!!!

  Разликата идва от манталитета и културата ... другото е въпрос на рационално насочени финансови средства!!!

 7. 7 Профил на Аlexander до 69
  *****
  Весело

  Точно затова се осмелявам да кажа, че българите сме си все още селяндури и цървулановци!

  У нас, както и в манталитета ни е вкопана идиотската идея, че шкембето (не онова в чорбата, де...), бричката, златните ланци с килограми на дебели вратове, пет мобифона, в това число и за кучето, котката и мишката у дома, са основата и върха на щастието!

  Да подкараш колело, с което всъщност се пристига много по-бързо, навреме, с удоволствие да наблюдаваш всичко наоколо, както и да тренираш тяло същевременно, у нас се смята за глупаво, или за "поведение на бедняк"...

  Но българинът винаги си е бил на брашното евтин, а на триците скъп...


 8. 8 Профил на JD
  *****
  Неутрално

  Аз пък си бръмча из София с велосипеда. Даже като наемам стажант го питам дали е склонен да се придвижва с велосипед, когато е необходимо за фирмените задачи. Така не ми се размотават по кафета и не си губят времето. А това, че се тровиш от газовете е пълна глупост. То въздухът в София е гаден и да не караш колело, така че който иска да хваща я балкана, я нанякъде из страната. Има нужда от сериозни инвестиции за велоалеи и за културата на придвижване с велосипед като цяло - велопаркинги, информационни клипове по медиите и въобще от цялостен пакет мерки, които ще направят придвижването с велосипед по-безопасно и по-популярно. Така че браво на ЕК, а нашите управляващи в държавата и общините да се замислят...

 9. 9 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Заповядайте на велошествието в София днес:
  http://www.velobg.org/events.html

 10. 10 Профил на Селска чест !!!
  *****
  Гневно

  Проблемът в София е заложен преди много години и не очаквайте тълпите прийждащи провинциалисти да тръгнат с колело по улиците на Соф. Причната е един филм, който се нарича "Селянинът с колелото" .
  Та когато един провинциалист дойде у градо, той си продава къщата на село, скъсва с тези корени и си купува 3 коли коли на старо, на него, на жена му и на дедето му и всичката тази паплач се исипва по улиците на моят прекрасен град София.

  Не ми вярвате ли .... ами отидете някъде по селата и ще видите, месния , пали колата и отива три къщи по надолу с нея, да не се излага, че е пеша ...точно тази простотия пренесоха те в София .

  Отгоре на всичкото новодошлите се научиха и да плюят София, била мръсна, задимена, претъпкана, прости били софиянци ..ями селяко, тя е такава благодарение само на ТЕБ и простотията и ниската култура, която донесе и наложи ти от родния ти край ....
  Между другото последната вълна провинциалисти, която се засели в София (2008-09 г. ),е вече страшно ниско ниво, явно и най-долната измет почна да се изнася насам ....тежко и горко на софиянци ....а, вие за някави си там колелета сте се разревали .....ха-ха-ха .....!

 11. 11 Профил на Старец
  *****
  Неутрално

  Хипар и Александър,
  смях се с глас на остроумното ви описание. И ми е криво, че е верно. И "Селска чест" е прав за съжаление. Но - мисля си - в умните млади хора е спасението - те още нямат комплекси, ходят по света - и виртуално, и реално, имат и "зелено" чувство. Току ако те въведат тази мода и тръгнат по срещи и седенки с велосипеди - ще накарат дебело..зите да се почустват дърти и демоде и да слязат от колите.
  А??

 12. 12 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Както и да го въртим трябва някой да се захване и да го направи това и в България. Кой ще е? Не дейте да чакате "мазният балкански гъзур" да се захване с подобно нещо.

  Иначе възмутиени мнения лесно се пишат

 13. 13 Профил на Tyler Durden
  *****
  Неутрално

  Хей, мистър "селска чест", много си оперен тук!!! Ти по-добър ли си от "селяндурите" за които пишеш? Нали ако ги нямаше тези "селяндури" нямаше да има кой да ви работи,мързеливи градски тарикатчета!!! Драйфа ми се от наглостта ви. Да не мислиш, че сте по-добри от всички останали?!? Нали съм ви гледал каква сте измет през лято в курортните градове!?! Влизате в еднопосочни улици и само защото карате лъскави и мощни джипове, мислите, че всички трябва да цълат с език и да ви правят път?!? Да не мислиш, че поведението на селяндурите не е инспирирано от вашата безапардонна наглост?!? Нали те това гледат през цялото време от градските келеши, които се правят на аристократи?!? Ако можех да си пожелая нещо в минало време, то щеше да е Леандър Льо Гее, (когото вие тъпи шопски келеши наричате Леге) да си беше счупил краката, когато е тръгнал да спасява София от отстъпващите турци. Хубаво са били решили да я изпепелят до основи, ама нейсе!!! И сега си патим и ние и вие тъпи шопи, защото тогава София нямаше да е столица, а щеше да е един китен град, като Стара Загора. Не е ли селяндурщина, морската администрация да се намира в София, години наред не се издаваха разрешения за редовни международни полети от други летища освен от летище София, стигнахте до там да накарате Лукойл да се пререгистрира в София а да мърси в Бургас... крадливи наглеци такива!!! Сега и ние "селяните" ви пречим защото ви дишаме въздуха и на всичко отгоре издишваме и въглероден двуокис, даже и когато решим да караме велосипеди заобикаляйки ръждясалите ви луксозни някога таратайки, изоставени от времето на социализма. И нека ви!!! И ви се пада и ви е ред да се гърчите, като опосквате цяла България и не си плащате парното и всички плащащи данъци плащат вашите неплатени сметки за вода и отопление... Има ли друг град, с който не е имало водомери в апартаментите на хората?!?
  Но вие богопомазаните софийски аристократи не сте всъщност нищо друго освен същите дрисливи смрадльовци, като селяните от делиормана и помаците в Родопите
  Тънете в мизерия и проклинайте факта, че сте столичани!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK