Европейски и американски градове се ангажираха с намаляване на вредните емисии

Амстердам<br />
<br />
Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© Vibragiel

Амстердам

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Кметове от двете страни на Атлантика се ангажираха вчера да работят заедно, за да намалят емисиите от въглероден диоксид, съобщи EUobserver. Тяхната цел е да направят така, че призивът им за зелено развитие да се чуе на конференцията на ООН за климатичните промени в Копенхаген.


"Американските кметове стоят стабилно с кметовете от цял свят, които вярват, че разрушаването на климата е неотложна заплаха за екологичното и икономическото здраве на нашите общности", заяви Елизабет Коц, заместник-председател на американската конференция на кметовете, в Брюксел по време на седмицата, посветена на регионите и градовете.


Организацията, в която участва Коц, е американският партньор на сдружението на над 700 европейски метни власти, които подписаха т.нар. споразумение на кметовете. То е с цел намаляване на емисиите от въглероден диоксид с над 20% до 2020 г.
Като част от сътрудничеството между европейските и американските градове се предвиждат програми за обмяна на "зелени" експерти. По този начин градовете ще могат да споделят най-добри практики и да привличат вниманието на гражданите за нуждата да спестяват енергия и да намалят вредните емисии.


"Въпреки че нашето правителство не подписа Протокола от Киото, почти 1000 кметове от САЩ впоследствие подписаха Споразумението за защита на климата на американските кметове, ангажирайки се да постигнат или надминат целите на Протокола от Киото", обясни Коц.


Тя беше един от представителите на регионалните и местните власти, които поставиха подписа си на триметрово надуваемо земно кълбо. То ще бъде изпратено в Копенхаген като напомняне за нуждата да бъдат включени местните и регионалните власти в преговорите за климата. Причината е, че точно те ще прилагат много от мерките, които ще бъдат приети.


"За да бъде спечелена битката срещу климатичните промени, тя трябва да се води в градовете", каза еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, цитиран от EUobserver. "Убеден съм, че администрацията, която е най-близка до гражданите, общините, ще играят голяма роля за мобилизиране на усилията за постигане на амбициозно споразумение в Копенхаген."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK