Брюксел атакува строежи в Иракли, Странджа и Пирин

Европейската комисия започна четири наказателни процедури срещу България

Еколозите отдавна протестират за беззакония и строителен авантюризъм в Иракли

© Георги Кожухаров

Еколозите отдавна протестират за беззакония и строителен авантюризъм в ИраклиСлед десетките протести на природозащитници срещу незаконните строежи на Иракли, в Странджа и Пирин в последните години Европейската комисия се намеси в четвъртък с предупреждение, че на анархията най-после трябва да се сложи край.


Брюскел откри четири нови наказателни процедури срещу България и настоя строителството в три обекта да се замрази и незабавно да бъдат изготвени оценки за нанесените върху природата щети.


Три от тях са за неспазване на природозащитното законодателство в зоната от "Натура 2000" Иракли-Емине, в Национален парк "Пирин" и в Странджа, а четвъртата – за несъответствия на българското законодателство за "Натура" с европейското.
Министърът на околната среда Нона Караджова вчера отказа да коментира писмата от Еврокомисията - "все още не сме получили информация за процедурите – веднага щом се запознаем с тях, ще ги коментирам", каза тя.


Външният министър Румяна Желева обясни в предаването "Булевард България" на Re:tv, че това било нормална процедура. "Тя не е част от някаква мярка и не означава, че ще има санкции, защото ЕК ще прецени, след като й отговорим, дали това, което сме предприели, е адекватно", каза Желева. Тя допълни, че България е една от държавите с най-малко процедури в област екология в Евросъюза.


София има два месеца да отговори и ако Брюксел не е доволен от свършеното, процедурата продължава. В крайна сметка е възможно София да бъде изправена пред Съда на европейските общности и да понесе сериозни глоби.


Решението на Еврокомисията от вчера е взето след проверки на нейни експерти в България по добре известни конкретни нарушения. Първите са в ски зона Банско. Вторият район е по поречието на р. Вая край Иракли, където през 2007 г. незаконно бяха изсечени заливни гори. Третият обект е по крайбрежието около Царево, което бе отредено за застрояване в общия устройствен план на общината, въпреки че е част от Природен парк "Странджа".


Говорителят на дирекцията по околна среда в ЕК Барбара Хелфриш обясни, че ако неправомерно започналата строителна дейност е навредила сериозно върху флората и фауната, трябва да се вземат компенсаторни мерки, за да се ограничи вредното влияние. Дотогава строежите в тези зони трябва да спрат. "Не можем да позволим още по-големи щети", обясни тя. Според нея държавата може да изиска от фирмите, чиито строежи са причинили щетите, да покрият разходите по възстановяването на природата.


Еврокомисията смята, че туристическите и ски съоръженията около Банско са разрешени от българските власти без "каквато и да е подходяща оценка на тяхното въздействие и ефекти върху защитените видове и местообитания".


Представители на екоорганизациите обясниха за "Дневник", че конкретното решение, което визира Брюксел, е от 2007 г., когато министърът на околната среда Джевдет Чакъров постфактум одобри строителството на лифт в местността Чалин валог в Пирин. Концесионерът на ски зоната "Юлен" беше изградил съоръжението без задължителната оценка за съвместимост със зона "Пирин" в "Натура 2000" (освен защитена територия като национален парк Пирин е и защитена зона по "Натура").


По казуса "Иракли" Еврокомисията иска обяснение защо е допуснато строителство по поречието на р. Вая, където вече били разрушени важни местообитания на рядка флора и фауна. През 2007 г. по разпореждане на Министерството на бедствията и авариите, аргументирано с опасност от наводнения, фирмата "Суис пропъртис", строяща вилно селище в района, изсече голяма площ от заливната гора. Според екоорганизациите тази щета може лесно да бъде отстранена. "Просто държавата или фирмата трябва да даде 2-3 хиляди лева, за да залеси тези терени със съответната местна растителност", коментира шефът на парк "Витоша" Тома Белев.


В писмото на ЕК за устройствения план на Царево се казва, че той се изпълнява без оценка за въздействието му върху защитените видове в района, а това ги излага на голям риск. Общият устройствен план на Царево получи зелена светлина миналата година. Той предвижда застрояване на над 2000 дка от Природен парк "Странджа" по черноморския бряг. В началото на 2008 г. Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ го съгласува и строителното министерство го одобри.


Сред причините за тази наказателната процедура е и незаконно построеният в парк "Странджа" вилен комплекс "Златна перла" на фирмата "Краш 2000". Той бе започнат през 2006 г. и беше спрян същата година. В началото на тази година Върховният административен съд потвърди незаконността на "Златна перла", отменяйки едно по едно 11-те строителни разрешения за комплекса. Той обаче и до момента не е разрушен и по информация на екоорганизациите се прави опит да бъде узаконен постфактум.


Брюксел изпрати и четвърто писмо за т.нар. Директива за хабитатите и приците. Според ЕК тя не е въведена правилно у нас в частта, където задължава държавата да оценява влиянието на всички планове и проекти, които могат да застрашат на защитени зони. От миналата година срещу България тече още една наказателна процедура за неспазване на същата директива – за зона "Калиакра", където държавата е допуснала твърде много инвестиционни проекти, заплашващи редките местообитанията там.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на георги
  *****
  Неутрално

  Пенкееее леееееее........

 2. 2 Профил на m
  *****
  Неутрално

  Не остана ПРИРОДААААААААААААААААААА

 3. 3 Профил на Церберос
  *****
  Разстроено

  Явно освен бой по канчетата от Брюксел, у нас друго не помага. Човек обаче няма как да не се замисли не е ли срамно, дето чакаме чужди хора да ни оправят проблемите. И то не да ни ги оправят, ами просто да ни кажат: я сменете най-после тия насрани гащи, бе!

  Явно обаче "обонянието" ни е силно закърняло, и макар всичко в Родината ни да е дълбоко прогнило, на нас ни е напълно безразлично... И си ходим с насраните гащи, че понякога даже се сърдим що ни хокат за това. А се иска толкова малко, за да се променим.

 4. 4 Профил на .
  *****
  Неутрално

  ....Външният министър Румяна Желева обясни в предаването "Булевард България" на Re:TV, че това било нормална процедура. ..Тя допълни, че България е една от държавите с най-малко процедури в област екология в Евросъюза.

  Ами логично, след като сме в ЕС едва от 2 години?!? До момента наказателните процедури са САМО 6.

 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Весело

  Мдааа, а доколкото знам в законодателството на ЕС няма хипотеза "амиииии чи тьеее - мчи тьееее, вечи съ гу пуструили, затуй тряааа са узъкуни, щот и заварину вьечи" - събаря се яко и не питат сельото дали си е правил сметка да си продаде земята за да си купи апартамент в София...

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 764 Разстроено

  Багери иска ,камиони и друга строителна техника - до един ден ще са там ,за седмица ще заравнят всичко ......

 7. 7 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  ясно е, яе много комисионни са играли в партийни и частни джобовер някой от тези джобове още са на същите си топли местица 9кмета на Царево на пример).
  Сега да видим има ли държава, която да върне България на хората й.

 8. 8 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Решенията по делата за нак. процедури срещу ДЧ нямат никакво отражение върху правните субекти в ДЧ.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 9. 9 Профил на Сони
  *****
  Неутрално

  Когато Брюксел удари шамар, плющенето отеква на изборите после. Питайте тройната коалиция- те знаят. Въпросът е, сегашните управляващи да го разберат овреме.

 10. 10 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  отначало прочетох заглавието и се зарадвах:помислих си-ПОЧНА СЕ! Идват да ни освобождават....................

 11. 11 Профил на ох
  *****
  Неутрално

  Желева да не обяснява много ами да тръгва бързо да спира простотиите. А сетила ли се е за Рила?

 12. 12 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Весело

  дали този скот Цеко Минев все така нагло ще обяснява колко велик инвеститор е?

  low riders team
 13. 13 Профил на Баба Онур
  *****
  Неутрално

  Фирмите, чиито строежи са причинили щетите, да покрият разходите по възстановяването на природата в засегнатите райони. А онези, които са обособили съответните пло6ти като строителни, трябва да бъдат подведени под административна и може би наказателна отговорност.

 14. 14 Профил на Курорт Иракли
  *****
  Весело

  Ха, ха, хаааааааа! няма такъв смях! Дневник, пак ви благодарим за рекламата. Миналата година над 100000 туристи посетиха курортИракли, това лято са повече от 120000 до сега и ....каунтинг! Дори в момента базите са наполовина пълни от 100 българи. Незнам защо (аз знам де) пак намесвате Иракли и уйдисвате на ония долни еко-наркомани, зелените? Нали точно ДПС министъра Чакъров заедно с тях пукаха кьрфишеци по медиите с т.н. случай 'иракли" защитени зони и т.н. измислици за да лапат от еко-фондове и да отклоняват виманието на обществото докато раграбват България повсеместно! Курорт Иракли е УРБАНИЗИРАНА ЗОНА, колкото и София! Строежите са само в границите на курорта и са напълно законни, по законни от бившата тройна коалиция и НС. Затова успяха да забавят развитието на курорта с помоща на еко-наркомански и административно мафиотски тарикатлъци, но уви всичко отдавна свърши. Всички парцели по поречието на река Вая (само в границите на курорта) и първа линия по плажа са в РЕГУЛАЦИЯ! Който строи там ИМА РАЗРЕШЕНИЕ И ЕКО-ОЦЕНКА!!! Дори миналата година ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ се произнесе в полза на строитеслтвото в курорта! Мога да се обзаложа как ще приключи и тази пъртенка и кога, но ....все пак ви благодарим за рекламата! А, дано догодина 150000 туристи да посетят курорт Иракли! Иракли криза не го лови!

 15. 15 Профил на Натуралист
  *****
  Любопитно

  А може ли да задам въпроса защо в България се вкараха токова зони в НАТУРА? Сигурно не е затова, че някои псевдо еколози трябва да направят гушка?

 16. 16 Профил на Мангал
  *****
  Неутрално

  Не остана Природаааааааа уааааа!!!

 17. 17 Профил на Niko
  *****
  Неутрално

  Браво на балгарските еколози и борбата им за Иракли.Те победиха схенгетата.Парва победа,схестито!

 18. 18 Профил на Натуралист1
  *****
  Весело

  Така, така, зелените еко-мафиоти са всъщност солташаци на червените и фесовете. Изяълняваха (т) само поръчки и "градят" медиен имидж. Е, видяхме на изборите колко струват, 0,05% гласове! А, зоните по Натура 2000 се описваха на килограм и по двъздейсвието на много алкохол и дрога още преди 4 години. После се взеха от т.н. "балкани" едни милиони за популяризация на мрежата и разработки, но уви никой нищо не свърши и никой нищо не беше чул за Натура 2000, до лятото на 2007 г. и тогава вместо да си свършат работата, типично по нашенски решиха да минат по-тънко като измилсят медиен скандал или няколко и платят на няколко гладни "журналисти" (щото са много евтини) и така, да "рекламират" програмата Натура 2000 за която работа иначе са взели няколко милиона евро от бюджета. Сега понеже загубиха властта почнаха да атакуват Герб с най-различни активни този път "еко" мероприятия. Ами,от ден до пладне е всичко. Което е законно си е законно!

 19. 19 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Ето накратко и най-скандалния случай с ислямистката фирма "КРАШ" и ликвидирането на Националния парк "Странджа"

  http://lambo.blog.bg/politika/2007/07/02/.86406

 20. 20 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  ПАК АЗ ЩЕ ПЛАЩАМ ЗА НАКАДЪРНИ ЧИНОВНИЦИ И КОРУМПИРАНИ МИНИСТРИ.

  Аре сложете малко ред в тази държава. Писна ми от чужбина да се намесват за да се спрат простотиите.

  КОНТРОЛ НАД УПРАВЛЯВАЩИТЕ!

 21. 21 Профил на Мангал
  *****
  Неутрално

  Да ги вкарат в затвора дано тия престъпници дето съсипаха страната.

 22. 22 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Отново в Европа някой иска да ни затрие? А как ще се развиваме - тук нищо да не се строи, да не се правят фабрики, АЕЦ и всички да сме гастарбайтери????

 23. 23 Профил на svoi
  *****
  Неутрално

  да почерпят опит от Испания, преди 8 години бе построен цял хотелски комплекс за около 35 милиона евро но се оказа че е в забранена зона защитена от закона и само за три седмици бе решено да бъде взривена и боклука да бъде извозен от района за сметка на собствениците ако се получи и това нещо в страната ще спре безаконното застрояване на зони определени за екологични но явно нямаме правосъдие и хора мислещи за бъдещето на родината и красотата която я имаме в изобилие но всеки ден я рушим така че идните поколения да ни прокмлинат за наща алчност и невежество.

 24. 24 Профил на ддт
  *****
  Неутрално

  мрем да им го монтирам и АНАЛизирам на изродите дека посегнаха на Иракли и Странджа давай БРЮКСЕЛ давайте ора дека мислюате за България

 25. 25 Профил на Натура 2000
  *****
  Неутрално

  ВИДяХА МИ СМЕТКАТА БОКЛУЦИТЕ МУ НЕДНИ!!!

 26. 26 Профил на D-Day
  *****
  Неутрално

  Идат ли?!?

  Кога пристигат американците... ъ... европейците?

  "Брюксел атакува строежи в Иракли, Странджа и Пирин"

 27. 27 Профил на HELP ME
  *****
  Неутрално

  Имам голям проблем търсих инфо но нищо не можах да намеря Начи свалил съм си x-plane Europe v9 и се опитвам да го инсталирам но всеки път ми излиза ерор dvd scann : The installer cannot extract the file. Error we were unable to open a zip file.... пробвах да направя маниал хеш чек но всичко си беше наред някой има ли на идея от какво може да е

 28. 28 Профил на Натуралист
  *****
  Неутрално

  Явно нещо не сте разбрали за НАТУРА-та. Спонсорираната от ЕС програма има за цел да опази природата за птиците, насекомите и растенията, а не за хората. Ние пречим със самото си съществуване на тези зони! Между другото и на Австрийците им пречи и сега са решили да затворят всичките си зимни курорти от преди 100 години и да насадят клек и еделвайси. Французите ще си затворят АЕЦ-овете и ще заселят жаби! Много добри виреели в топлата радиоактивна вода. Аха, така е!

 29. 29 Профил на eko
  *****
  Неутрално

  И докато Брюксел ни натиска за стари неща, то неуморните депутати от ГЕРБ подготвят ново нарушение на Директивата за дивите птици - http://forthenature.org/petitions/11

  Сложете един подпис на Петицията и да кажем, на Емо Ротманса да си опича акъла. С шоколаденото еленче му се размина, ама тука няма!

 30. 30 Профил на ЕкоХипар
  *****
  Неутрално

  Ех г-н З.(името се знае) - "Курорт Иракли", не се радвай, защото скоро ще ти наложат страхотни глоби и Природата ще си вземе каквото и се полага. Разсипахте страхотната и неповторима природа на Иракли, унищожихте лонгозната растителност на река Вая и местообитанията на защитени птици, докарахте мутри за да ни плашат и гонят от плажовете на Иракли, които са изключителна държавна собственст, а не твои. Иракли е ЗИЩИТЕНА НАТУРА 2000 ЗОНА! , колко се уморихме да повтаряме но бетонни глави не приемат. А в твоите бетонни и грозни хотели, няма да успееш да ги довършиш. Ако трябва още хиляди писма ще пишеме, ако трябва и още толкова петиции и до Страсбург ще стигнеме, помни. Това го правиме не за нас, а за нашите деца, които искат Иракли отново да бъде свободна зона.

 31. 31 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  Просто трябва да се застрои иракли.Напук на финансовата криза.Кинтите и бизнеса трябва да възтържествуват над духа и свободното къмпиране за което никой не плаща .Когато сменихме парцелите си във видин за тези в иракли знаехме, че ще ви изритаме оттам мръстно свободомислещо и свободно племе .Дано умрете от соствената си свобода и независимост.

 32. 32 Профил на ?
  *****
  Любопитно

  Лайно, защо толкова злоба?

  Анонимен
  * 31

  Просто трябва да се застрои иракли.Напук на финансовата криза.Кинтите и бизнеса трябва да възтържествуват над духа и свободното къмпиране за което никой не плаща .Когато сменихме парцелите си във видин за тези в иракли знаехме, че ще ви изритаме оттам мръстно свободомислещо и свободно племе .Дано умрете от соствената си свобода и независимост.

 33. 33 Профил на maxter
  maxter
  Рейтинг: Неутрално

  Толкова сме изпаднали като нация и в такава степен сме деградирали...че трябваше отдавна да ни закрият като държава.

 34. 34 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#32] от "?":

  мразя да не се усеща сърказъма

 35. 35 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#32] от "?":

  ине употребявай думи, които са в речника на тези, които застрояват върху свободата

 36. 36 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#32] от "?":

  защото лайното си ти

 37. 37 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "Натуралист":

  зоните от Натура 2000 се определят ИЗКЛЮЧИТЕЛНО по научни критерии

 38. 38 Профил на Ираклиец
  *****
  Гневно

  Незнам за кво се тормозите тука. Иракли си е курорт 100% ЮАСТНА СОБСТВЕНИСТ! Да има си супер природа, но си е НАША! До плажа се ходи свободно и никой не се оплаква. Туристите се увеличават и всеки пита да наеме вила или къща за повече време. Иракли е номер 1, затова злобейте колкот искате, ние си живеем там и НАШИТЕ ДЕЦА също!

 39. 39 Профил на бетон му е майката
  *****
  Неутрално

  Тези от Брюксел са луди! Няма да ги замразим, докато не бетонираме цялата държава!

 40. 40 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Ясно е че там не се строи. Въпреки това държавата го позволява и сигурно ще отнесе някоя глоба пак. Защо трябва всеки път от Брюксел да ни разясняват правилата? Къде са в случая нашите управници? Или пак някой си е затворил очите за някой лев.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 41. 41 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За нереализраните части на ОУП не Несебър попадащи в НАТУРА 2000 защитени зони, закона изисква задължително да се проведе оценка за съвместимост на урбанизацията в целите на НАТУРА 2000. За сега такава оценка няма. Тъй, че засега има защитена зона Иракли, но няма курорт Иракли. Що се отнася за собствеността - защитените зони не я променят и не се влияят от нея. Даже в случаите когато собствениците са я добили чрез свидетели по ЗСПЗЗ.

  gorskia
 42. 42 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Борбата ще продължи докрай-до пълна победа над мутрите! В скоро време ще ги гледате мутрите само в музея!

 43. 43 Профил на Барба Яне
  *****
  Разстроено

  Да направихме от Рая -пустиня.Но вместо да ни наказват всички-виновни и невинни да ни помогнат и да започнат наказателни процедури срещу действителните виновници.Щом са недосегаеми са българското законодателство да бъдат съдени от международен съ д за престъпления които са натворили.Както и тези,които са ги улеснили ,като съучастници.Корумпирани държавни служители и политици.

 44. 44 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 488 Весело

  Ираклиец, нали точно за това се борят младежите - да Ви помогнат да опазите природата си за да развивате собствен местен бизнес със собствените си къщи за гости, а не да Ви застрояват природата с хотели и бетон и да Ви наемат Вас и Вашите деца само за чистачки и перачки.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 45. 45 Профил на ВИК
  *****
  Неутрално

  Неуморно и с хъс кметът на Царево продължава да продава най-апетитните места по южното черноморие.Ако има държава,след време той трябва да връща взетите предварително пари.Страх го е ,но лакомията е по-голяма.Даващите пари не обичат да ги пързалят.Мисля си,че ще дойде време,когато той ще плаща с много високи лихви.Дай БОЖЕ!!!!!!!!!!!!!

 46. 46 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Беше просто сарказъм

  С този жанр или метод трябва да се внимава,
  понеже храни риск за превратно /не/ разбиране.

  Впрочем, току-що проверих.
  Според Уикипедия, правописът е: сАрказъм.

  Анонимен
  * 35

  До коментар [#32] от "?":

  ине употребявай думи, които са в речника на тези,
  които застрояват върху свободата

 47. 47 Профил на priroda :-(
  *****
  Неутрално

  Само така и затвор за тези нахалници

 48. 48 Профил на Валентин
  *****
  Неутрално

  Питахме едно време ние - кой ще плаща глобите?'
  Но глобите са по-малкото зло, защото с плащането им и със събарянето (ако се стигне до него) няма да се върне отнетото от планината, плажа и гората

 49. 50 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Ето как боклуците, докараха Софийския боклук чак в Карлово преди 2 години :


  http://lambo.blog.bg/politika/2007/06/14/.80663

 50. 51 Профил на bbbcccttoo
  bbbcccttoo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Проблема е в това, че евентуалните глоби ще се платят с държавни пари (моите и вашите). А чиновниците ще си оберат рушветите. Ако имаше как тия глоби на ги плащат предприемачите и лакомите държавни служители тогава...щеше да е друго.

 51. 52 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Както обикновено, от ЕК се забавиха твърде много. Положителното е, че един път като захапят, не пускат, както от 3йната к. разбраха с гъзовете си (понеже главите им са нефункционални). Така че има някаква надежда. Не за Иракли и Банско обаче.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 52. 53 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  А така. Сега трябва тия глоби да се включат в данък сгради на тия бетон-талибани от Иракли, които искат да не остане един квадратен метър зелен в България..

 53. 54 Профил на Софиянец
  *****
  Любопитно

  Щом били частни чемите в Иракли и никой не може да им се меси, то тогава да се забрани на тия частници да ползват каквото и да е държавно и общинско нещо - пътища, болници, училища. Да се оправят сами щом не ги е грижа за нищо друго освен за частния им интерес..

 54. 55 Профил на ЛАМБО до 49
  *****
  Неутрално

  Подписах се в Петицията, аманяма да хване дикиш

  Те си правят, к'во си искат

  - най-напред си узакониха заменките
  - после си узакониха колекциите
  - сега ще си узаконят лова цяла зима

  Господ да ги убие

 55. 56 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 761 Гневно

  Петко Арнаудов в затвора!

 56. 57 Профил на NG
  *****
  Неутрално

  При изсичането на просеките за ски-писти в Банско са унищожени над 2500 дка със защитени растителни видове и съобщества.
  Само 8 от 21 лифта над Банско са построени с решение на ОВОС!!!
  Въпреки изричната забрана теренът е моделиран с тежки верижни машини, което е довело до ерозия и свлачища в района на пистите.

  ---
  Източник: National Geographic брой Септември, 2009.

  Искам да знам имената на всички замесени в тези престъпления - не само в Пирин, а в Рила, Странджа и навсякъде другаде. НЕ искам името на фирмата, а на хората, които стоят зад нея, на тези даващи разрешения и на другите, които престъпно нехаят и не си гледат работата по контрола. Искам ефективни присъди, съборени замъци и понесена отговорност!

  Май много искам.
  За съжаление в България никога няма да достигнем съвършенството на мисълта за принадлежност към силна общност и стабилно гражданско общество, което знае своите права и умее да ги защитава.

 57. 58 Профил на zmej gorjanin
  *****
  Любопитно

  До "натуралистисти"

  Хубаво е , че си оправдаваш паритае, "профи" , но дали ти се намира в мръсното джобче и малко съвест или пък разум?
  Нещо ми намирисва на " когато се наливаха основите".
  Къде ги тези туристи? Що не попиташ собствениците на хотелчета и квартири, колко са спечелили това лято?
  Твоите работодатели сигурно са пуснали още една пералня, а останалите - те да си ручат жабетата, нали?
  А ти, драги ми "натуралисте", в Турция или Гърция ходиш?

 58. 59 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 761 Разстроено

  Според въпросния ОУП на Царево се предвижда ЦЯЛОТО крайбрежие на Варвара да бъде застроено:

  http://forthenature.org/upload/documents/2009/01/carevo_small.JPG

  Няма празно. Хотелите ще стигат до скалите и самия плаж, а къде ще се изливат фекалните им води, е пределно ясно. Независимо, че от ВиК не веднъж заявиха, че няма откъде да се осигури толкова вода и независимо, че не е ясно откъде точно ще се пръкнат стотиците хиляди туристи, нито пък с какво ще бъдат привлечени, след като най-ценното нещо на този край - девствения бряг и кристално чистата вода, бъдат унищожени.

  Няма да позволим на тези алчни престъпници да унищожат НАШАТА България!

  П.П. Във Франция по атлантическия бретанския бряг има едно място наречено "La cote sauvage" (Дивия бряг) - единственото незастроено и неурбанизирано място по брега в радиус от десетки километри. Там на много има табели "да не се излиза извън пътеките, за да се даде възможност на естествената растителност да расте". И наистина, там хората са се научили да ценят всяка тревичка. Трябва ли и ние да унищожим безценната си природа и да урбанизираме всичко, за да се научим да ценим тази съкровищница - природата?

 59. 60 Профил на до NG, ком.57
  *****
  Неутрално

  Искаш имена за Пирин-ето ти:Евдокия Манева-първата разрешила концесия през 1999 г. и унищожаване на Пирин със ски зона Юлен. Нона Караджова-съгласувала концесията и участвала в комисията за контрол на концесията до 2007г. която е допуснала тези безобразия. Източник-сектник Капитал:http://www.capital.bg/show.php?storyid=211871

 60. 61 Профил на до NG, ком.57
  *****
  Неутрално

  Искаш имена за Пирин-ето ти:Евдокия Манева-първата разрешила концесия през 1999 г. и унищожаване на Пирин със ски зона Юлен. Нона Караджова-съгласувала концесията и участвала в комисията за контрол на концесията до 2007г. която е допуснала тези безобразия. Източник-вестник Капитал:
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=211871

 61. 62 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Мутро-Олигарсите, окрали толкова много пари, че се чудят какво да ги правят,

  няма да се спрат, докато не бетонират и последното райско кътче в БГ

 62. 63 Профил на Saso Makedonski
  *****
  Неутрално

  Е така е кога влеговте во Е.С со привилегии.

 63. 64 Профил на CARMINA BULGARANA
  *****
  Неутрално

  РЕЦЕПТАТА: ОЗЕМЛЯВАНЕ НА ДРЕБНО ПО ВЪПРОСНИТЕ БАИРИ НА БЕЗДОМНИ И БЕЗИМОТНИ - ПРИ СТРИКТЕН КОНТРОЛ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА.

 64. 65 Профил на Селянин от София
  *****
  Гневно

  До тези, които питат защо в България има толкова зони по Натура 2000 (всъщност не са хич много):

  "Въпреки че заема само 2.5 % от общата площ на ЕС, в България се срещат близо 70 % от защитените видове птици в Европа, и около 40 % от европейските защитени местообитания. Това изключително природно разнообразие трябва да бъде защитено, тъй като законодателната защита е единственият сигурен начин да се запази бъдещото икономическо и социално благоденствие“, коментира европейският комисар по околната среда Ставрос Димас."

 65. 66 Профил на Фаетон
  *****
  Неутрално

  Сега,параноиците и сиромахомилите ще кажат:"БОЙКО БОРИСОВ е виновен!"
  Щото изнесе факти за далаврите на комунистите от БСП-ДПС и ей,на-порязаха ни!
  Щото забрани заменките!

 66. 67 Профил на додо
  *****
  Неутрално

  Доколкото знам в зоните по Натура строителството не е забранено и по мое мнение не трябва и да бъде!
  Забранена е сечта и други подобни.
  Та думата ми е, че въпроса трябва да бъде не - защо се строи, а как и колко, и какво е унищожено при строителството!
  И това е работата на "зелените" - контрол при изпълнението , а не рев за щяло и нещяло!

 67. 68 Профил на КОЙ
  *****
  Неутрално

  И накрая кой ще плаща глобите които ще наложи ЕС !!!???

 68. 69 Профил на 707
  *****
  Неутрално

  "Тя не е част от някаква мярка и не означава, че ще има санкции, защото ЕК ще прецени, след като й отговорим, дали това, което сме предприели, е адекватно", каза Желева.

  Ей, четири нови наказателни процедури срещу България не били мярка?!

  Желева, това което сте "предприели" не може в никакъв случай да е адекватно, а за това което ще "предприемете" имаме силни съмнения че ще бъде адекватно.

 69. 70 Профил на Знаещ
  *****
  Любопитно

  "Борбата" на зелените не е за запазване на Иракли, щото и за слепия е ясно, че този нов и вече известен еко-курорт е с огомно бъдеще в една незаета пазарна ниша в скъпия сегмент на моркия туризъм и то почти целогодишно. Борбата на Андрейчо, Тома и компания е да ползват Иракли за източване на еко-фондове, т.е. крадене на пари от Европейските данъкоплатци, Впрочем, повечето "бизнес" инициативи на зелените са откровени далавери с обществени пари. Те затова имат голям медиен бюджет за да плащат на псевдо журналисти. Нека Дневник се разрови и провери ИМАЛИ ЕКО-ПРОЕКТ ЗА "ПОЧИСТВАНЕ" НА ИРАКЛИ ЗА 2 000 000 ЕВРО ОТ ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ И БАЛКАНИ......

 70. 71 Профил на Ljubopiten
  *****
  Неутрално

  Какво става на Емона? Осраха ли и там?

 71. 72 Профил на emonsko
  *****
  Неутрално

  абе хора тази снимка е страшна. има само една подробност... това е действителността на Иракли в момента. Пич (фотографа) - тояно от мшстото. Пълно е с боклуци...има и постройки от едно време, полузаградени територии, нподържани...мизерия, тоалетни в откритата природа, разбит път, импровизиран паркинг, рушащи се огради.....

  Аз съм ЗА , че там не трябва да се строи като в С.бряг например, но пък е идеално място за семеен зелен курорт....има и екологично строителство, без бетон и желязо, даже е и по евтино и бързо....може и да е по ефектно......

  освен пари трябва и акъл там......

  Последния път когато бях там ме хвана страх,,,бях късно...имаше някакви наркомани...пиеха,,,,разхождха се по улицата.....заключих колата от вътре.....

  А обекта на Суис пропертис и без това е замразен, но май не по екологични причини, а по икономически.....

  Брюксел да не знае много.....Да си види Испания........първо....Ами кипър....

  За Банско......там ще става все по-добре, според мен.....само някой да се намери да управлява построеното.

  Брюксел май трябва да ни глоби за чистотата първо....Всички псевдо еко туристи като си хвърлят ликчетата и боклуците на плажа. идват с колите си, ходят до .... зад храста и искат чиста природа....

  А Дневник си пеели пенкеле с тези неща....

  Като са толкова еколози да спре ДНЕВНИК и КАпИТАл да се издават на хартиени носители...айде де.....колко дървета отиват за да си пишат локумите върху бялата хартия...колко царски гори отидоха до сега.....

  Поздрави,

  Мехмед

 72. 73 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  Точно ПРИРОДАТА отнесе и измете река Вая през лятото на 2006. Ние пристинахме на следващия ден малко след ония турски министри мекерета. Моста за Емона беше паднал и отнесен. Оромни дървета пардали и затлачили реката. Имаше следи от 7-8 метра вълна, съдейки по обелените кори на дърветата и изпотрошените клони. Цялата тиня от дъното на реката и храстите по брега бяха в морето, където плажа почти липсваше. Имаше един остров образуван от придошлата река, която беше разцепила плажа на две места и приличаше на Дунав, гледката беше неописуема. Клони, дървета, дюшеци, маси и стари мебели, влачени от километри по реката (или са били изхвърлени от хипарите преди в реката) Поне 4 коли видях в морето. Гражданска защита първо помогна на всички пострадали, после изчкаха да се поуспокои времето и пошнаха да разчистват. Спомням си, че дъното беше само в камъни и трупове на дървета като в речна барикада. После, като ходих през есента до ЕМона, видях един багер да разчиства реката и правеха временен път през дъното , за да се минава с коли до Емона. Чак след няколко месеца пооправиха малко моста и се минаваше с коли. Така, че незнам кви глупости пишете, но откакто рзчистиха реката няма наводнения вИракли. И сега пак си е зелени и има трева и прасетата на бай Ангел от Баня пак си пасат и кравите пият вода от реката. Природата си знае и чисти като не сещат хората. Дъното на тая река никога не беше чистено. А, за строежите, ми то сега и в Емона на площада се строи хотел голям с два подземни етажа като на швейцарците, ама никой не пищи, щото се говори, че богатите шопи дето имат къщи в Емона, са сроили тоя номер с хипарите да ходят и протестират долу в Иракли срещу строителството за да може да си остане плажа "техен" и само те да си строят и продават в ЕМона. Идете и проверете от над 300 къщи, само 9-10 са а местни хора, другите са все на софиянци. Абе, пълни БГ тъпотии. Злоба, злоба и завист...както винаги у нас.

 73. 74 Профил на Хабитат
  *****
  Неутрално

  Курорт Иракли = Захари Стоянов, който вместо да пише "Записки на нереализиралия се певец" под псевдонима "Анджелика", се впусна да става крупен "швейцарски" инвеститор. Един хотел започна, не можа да го довърши, та цяла наказателна процедура ни докара за България. Стоянчо, купихте трима биолози, ама четвъртия не можахте, нали.
  Колеги-биолози не се продавайте на такива гелосани парвенюта. Имайте достойнство, защото парите се похарчват, пък дори и 10000 лева да са, но опозоряването е трайно!

 74. 75 Профил на ecomafiot
  *****
  Неутрално

  Знаещ написа: "Борбата" на зелените не е за запазване на Иракли, ...Борбата на Андрейчо, Тома и компания е да ползват Иракли за източване на еко-фондове, т.е. крадене на пари от Европейските данъкоплатци, Впрочем, повечето "бизнес" инициативи на зелените са откровени далавери с обществени пари. Те затова имат голям медиен бюджет за да плащат на псевдо журналисти. Нека Дневник се разрови и провери ИМАЛИ ЕКО-ПРОЕКТ ЗА "ПОЧИСТВАНЕ" НА ИРАКЛИ ЗА 2 000 000 ЕВРО ОТ ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ И БАЛКАНИ......"

  Знаещ европейски проекти за 2 000 000 евро за почистване на Иракли няма. Нито пък неевропейски. Колкото тези глупости са верни толкова е и вярно "този нов и вече известен еко-курорт е с огомно бъдеще в една незаета пазарна ниша в скъпия сегмент на моркия туризъм".

  От развивачи на "светлото бъдеще", като вас сме на това дереже.

  Вие сте 19- ти век. Зелените са 21-ви.

 75. 76 Профил на ЕкоТАлибан
  *****
  Весело

  Ние от "Да Дрогираме Иракли" подкрепяме безусловно (е, за по една -две дози и каса евтина ракия) "действията на зелените ЕкоМутри: Ковачев, Марин, Ковачев, Белев и др. Ние сме заплаха за националната сигурност, слуги на чужди служби, и в угода на развитието на туризма и икономиката на Гърция и Турция! Жалко, че никой не ни обръща сериозно внимание на активните мероприятия, явно сме лоши ученици на нашите червени деди и ченгета. Ще затрием (на думи) Иракли, Странджа, Рила, Алпите, Монт Блан и Хималаите, само ако можем да измъкнем пари от някой "заинтересован" (фондацийка, НПО или политик/бизнесмен) Добре е, че ДАНС хич ги няма и не могат да но хванат на тясно, а пък медиите са толкова гладни (в тая криза), че за дребни пари ставаме новина номер 1....Ние сме българските талибани, Еко-талибани, ние сме новите мутри, Еко-мутри! Долу развитието, долу цивилизацията, долу частната инициатива и собственост, всичко е наше! Долу капитала, да живее анархията и комунизма! небългарските зелени...

 76. 77 Профил на V
  *****
  Разстроено

  Има много верни и добри кометари но все ми се струва, че пак се получава добре познатото - кучето си лае, а керванът си върви. Твърде много алчност, корупция и безхаберие та имам дълбоки съмнения, че нещо ще се промени. Природата ни е толкова красива ама се съсипва упорито и последователно. Българите никога не са ценели това което имат. Туристите няма да дойдат заради бетона (много по-добри хотели има по света), а за да видят и опитат нещо красиво и различно. Ама пуста алчност. В Нова Зеландия например не можеш да влезеш с каквато и да е храна, дори плод или ядки. Ако не ги декларираш плащащ 200 долара глоба. Обясняват че са малка страна и трябва да пазят природата си. Умни и далновидни хора, такива каквито в Бг са почти изчезнал вид. В Дубай например се харчат милиони са озеленяване и изкуствено създаване на гори и паркове. В Бг се харчат за унищожаване на гори и паркове. За съжаление "...от никъде взорът надежда не види..." Толкова жалко...

 77. 78 Профил на Караконджул
  *****
  Неутрално

  Ха сега да видим. Преди десетина години на известен-преподавател, математик от Софийския Университет, който беше изпитвал мене и един бивш министър-председател (оценките ни по комплексен анализ бяха в моя полза) заявих, че за по-прост от мене вече няма да гласувам. Сега си позволявам следния въпрос: Да съпоставим господа, търсенето и предлагането... Всички анализатори сочат, че при конкуренцията на съседните страни, търсенето на туристически услуги в България няма да се увеличава, позициите могат само да се задържат. Проекти за нови строежи - колкото щеш - и по Черноморието, и в Пирин, и в Рила. Предлагането се увеличава, търсенето не. Може ли да се направи нещо? Да, да се намалят цените. Има постоянни разходи, остава да се намалят работните заплати. Следователно новите курорти ще направят българина по-беден, а предлагането на всяка цена ще означава нови международни унижения (в момента Македония, Полша и Великобритания ни подиграват, както си искат) . Съгласни ли сте да ставаме все по-бедни заради няколко хиляди случайни лица? Вдигна се олелия за АЕЦ Белене - че сделките били непрозрачни, а за Витоша - мълчание. В открито писмо до премиера инвеститорите от Витоша Ски посочиха поименно еколозите-активисти. Само, че не посмяха да се подпишат с имената си, а с безличното Управителен съвет. Щом сте толкова убедени, че сте прави, пък направете кампания в полза на новите "туристически строежи". Покажете се по радиото и телевизията, защитете тезите за работните места, може и да ме убедите. Имате ли конструктивни аргументи, на които да издържи една цивилизована полемика? Иначе - ние сме силни и ще правим каквото си искаме е позиция, която неминуемо ще среща съпротива.

 78. 79 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 434 Гневно

  Нека "глобалисти-екологчетат" да седнат и понаучат за влиянието на СЛЪНЦЕТО върху планетите, ЗЕМЯТА и Околната среда, а не да ни лъжат финансово-ИХИДНО с CО2 ( Въглеродният двуокис и Фреона )
  Измислиците за "Глобалното затопляне" или охлаждане са стари прийоми за "затоплянето" на джобовете на определени ГЛОБАЛНИ КРЪГОВЕ , за сметка на данъкоплатците.

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK