Нови етикети за енергийна ефективност на продуктите ще влязат в употреба догодина

Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© Michelle Leanne Kwasny

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Европейският парламент (ЕП) и Съветът на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха на 17 ноември за нови етикети на битовите уреди, показващи енергийната им ефективност, съобщава EurActiv. В момента най-добрите уреди са маркирани върху етикета с клас "А". Новият формат на етикетите предвижда към тази категория да може да се добавят още няколко допълнителни. Най-виокият клас уреди вече ще се маркира със знак А + + +.Актуализирането на скалата се наложи, тъй като с развитието на технологиите, някои от уредите, които преди години са били от първи клас, вече не са най-добрите. ЕП се опитваше да запази затворената скала "A-G", защото европейските потребители са свикнали с нея, но това би принудило фирмите и някои страни членки да понижат енергийния си клас, а те отказват. Депутатите успяха да извоюват ограничение на допълнителните класове "А" до най-много три. За по-голямо улеснение на потребителите различните класове ще се маркират с цветен код, вариращ от тъмно зелено за най-ефективните продукти до червено за най-разточителните такива.
Новите етикети ще обхванат всички продукти, които имат някакво отношение към енергоспестяването, от домакинските уреди до прозорците и външните врати, които макар да не са свързани с пряко използване на енергия, спомагат за нейното запазване.


Споразумението изисква когато се рекламират цената или енергийната ефективност на бялата техника, да се показва и енергийния клас на продукта. Всички брошури и други технически материали трябва да показват ефективността на продукттите или енергията, която изразходват, за да се даде възможност на потребителите да закупят енергоспестяващи стоки.


Министрите на ЕС трябва да одобрят официално компромисното споразумение, за да може ЕП да го подпише в началото на следващата година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK