ЕК отпуска над 1.5 млрд. за проекти за възобновяема енергия

ЕК отпуска над 1.5 млрд. за проекти за възобновяема енергия

© Nicky Loh, ReutersНад милиард и половина евро ще бъдат вложени в проекти за намаляване на вредните емисии и производство на енергия от вятърни централи, съобщи днес пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).


Комисията одобри днес 15 енергийни проекта, които ще допринесат за икономическото възстановяване на ЕС, а освен това ще подобрят сигурността на енергийните доставки. Очаква се проектите и да намалят значително емисиите на въглероден диоксид. ЕК предоставя безвъзмездно 1 млрд. евро на шест проекта за улавяне и съхранение на въглероден диоксид и 565 млн. евро на девет вятърноенергийни проекта с морско разположение.


Чрез насърчаване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (Carbon Capture and Storage - CCS) ЕК иска да подчертае значението на производството на енергия на база минерални горива, както и необходимостта то да бъде приспособено към изискванията за нисковъглеродна енергетика. Вятърноенергийните проекти с морско разположение пък допринасят за развитието на конкурентоспособна индустрия за морска вятърна енергия. В допълнение се създават много "зелени" работни места, посочват от ЕК.
"С това свое решение Европейската комисия постави основа за разработването на две ключови устойчиво развити технологии, които ще имат съществено значение в борбата ни срещу изменението на климата", обясни еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.


"Това уникално решение на Европейската комисия не само дава импулс на икономиката и заетостта, но също така оказва подкрепа на две новаторски енергийни технологии, които биха могли в бъдеще да доведат до създаването на допълнителни работни места и икономически растеж", смята той.Решението за финансова подкрепа на тези 15 проекта е първата стъпка към оползотворяването на заделените в ЕС през май 2009 г. близо 4 млрд. евро за енергийни проекти, съдействащи за икономическото възстановяване.


Постигнатото през май споразумение за Европейска енергийна програма за икономическо възстановяване предвижда финансово подпомагане от ЕС на енергийни проекти в областите на улавянето и съхранението на въглероден диоксид, морската вятърна енергия и газовата и електрическа инфраструктура.


Процедурите за инфраструктурните проекти все още продължават. Очаква се решение по тях да бъде взето през февруари 2010 г.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Много добро решение на ЕК - стимулира се това, което трябва и както трябва. Необходимостта от спешни мерки за спасяването на климата е неотложна и неоспорима.
  И ако се върнем в България да видим какво правим ние....... от вчера Министерството на околната среда и водите е излязло с изявление,че "временно" спира проектите във ВЕИ. Забележете, че причината е понеже щели сме да си изпълним задължението до 2020год. за 16%..... Как може да се разсъждава по подобен начин не мога да разбера??? Какъв сигнал изпращаме към ЕК и към инвеститорите с това решение.....тези министри не са ли наясно???

 2. 2 Профил на mr.Fox
  *****
  Неутрално

  Браво на европеиците
  Тук все ще се намери някои малоумен чиновник да спре временно проектите -сякаш че досега много лесно е ставало
  Бахти смотаната държава сме ....живеем още в 19 век

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK