Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Как консумацията на по-малко месо ще спомогне за намаляването на емисиите

Животновъдният сектор отделя около 15% от парниковите газове в глобален мащаб

Как консумацията на по-малко месо ще спомогне за намаляването на емисиите

© Reuters

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Докато в Париж се провежда климатична конференция и се говори за намаляване на въглеродните емисии, една жизненоважна тема остава извън светлината на прожекторите. Това е животновъдният сектор, който е отговорен за около 15% от парниковите газове в глобален мащаб, равняващи се на емисиите от всяка кола, влак, кораб и самолет на планетата. Без конкретни мерки за свръхконсумацията на месо ще бъде почти невъзможно да се предотврати глобално затопляне над опасните нива от 2 градуса по Целзий, пише Лора Уелсли от Chatham House в анализ за британската ВВС.


В САЩ консумацията на месо е една от най-високите в света и достига около 250 грама на човек на ден, което е почти четири пъти над количеството, смятано за здравословно от експертите. Европа и много страни от Южна Америка не изостават от тази тенденция. С увеличаването на доходите в развиващите се икономики нараства и консумацията на месо. Очакванията са глобалната консумация да се покачи с над 75% до 2050 г.


Твърде малко действия
Досега се прави твърде малко в това отношение. Обещания за намаляване на емисии от животновъдния сектор са дали едва 21 от 120 държави, предали ангажиментите си за съкращаване на парниковите газове преди парижката конференция. Нито една от тези страни не е обещала ограничаване на консумацията на месо. Причината е, че правителствата се страхуват от недоволство, ако се намесят в толкова личен избор като храненето на човека.


Намаляването на прекомерната употреба на месо може да спомогне за достигането на целта за ограничаване на глобалното покачване на температурите до 2 градуса по Целзий. Това може да представлява атрактивна стратегия за правителствата, търсещи достъпни и заслужаващи доверие решения. Освен това в момента свръхконсумацията на месо попада в новините по здравословни причини и времето никога не е било по-подходящо да се действа.


Възможни мерки


Но какво може да се направи? Първо, трябва да се увеличи осведомеността на обществото. Така хората ще могат да направят информиран избор за това какво да ядат и ще се изгради подкрепа за последващи действия. Освен това правителствата трябва да използват целия достъпен арсенал от политики. Трябва да се промени видът храна, сервирана в обществените организации, и да се предлагат повече вегетариански и вегански храни. Това ще бъде силно послание към милионите хора, които се хранят в обществени офиси, училища, болници и т.н., смята Лора Уелсли. Ще е необходима и ценова реформа (като при цигарите и алкохола), която да отразява цената, понасяна от природата, и която да доведе до промяна в поведението.


Дали обаче обществото ще приеме външна намеса в начина си на хранене? Проучвания на Chatham House в четири страни показват, че докато хората могат да видят основателна причина за промяната, те биха приели една такава намеса. Ако има достатъчно силен сигнал от правителствата и медиите за това защо е необходима промяна в начина на хранене, обществото вероятно ще започне да приема някои първоначално непопулярни политики. Историята също дава основания за оптимизъм. Повишаването на осведомеността и ценовата реформа имаха успех в промяната на отношението към пушенето и пиенето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK