Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Младите фермери са недоволни от прилагането на селската програма

Едва 60% от подадените проекти за стартова помощ стигнаха за разглеждане, а отпадналите няма да могат да кандидатстват в следващия прием

Много от младите фермери са теглили кредити, за да отговорят на изискванията за кандидатстване на ПРСР. Голяма част от проектите са в сектора на зеленчукопроизводството

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Много от младите фермери са теглили кредити, за да отговорят на изискванията за кандидатстване на ПРСР. Голяма част от проектите са в сектора на зеленчукопроизводството

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Националното обединение на младите фермери в България (НОМФБ) изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на земеделието и храните Десислава Танева, в което изразява несъгласие и разочарования от правилата и критериите за оценка на проекти по мярката 6.1 за стартова помощ за млади земеделски стопани в новия период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. В писмото се посочва, че правилата са създадени с цел подпомагане и облагодетелстване само на определени хора. От НОМФБ съобщават още, че за да имат въобще възможност да кандидатстват за субсидиите, много млади фермери са теглили кредити за инвестиции в стопанствата си, а сега нямат възможност да развият фермите, защото, както стана ясно преди дни, само 64% от проектите са събрали достатъчно точки, за да стигнат до разглеждане.
Мярката за стартова помощ за млади земеделски стопани предоставя безвъзмездно до 25 хил. евро субсидия за закупуване на земя, животни, машини, оборудване и др. на фермери на възраст до 40 г. Бюджетът й е 76 млн. евро, от които 35 млн. евро ще бъдат отпуснати през тази година. Това означава, че финансиране за целия период, в който тя се прилага, биха получили 2800 проекта. Само в рамките на първия й прием проектите бяха 2632, а до разглеждане допуснати 1686 от тях.


Млад фермер, но с голямо стопанство


За първи път тази година, за да могат да кандидатстват за помощта, младите земеделски производители трябва да докажат стандартен производствен обем (СПО) на стопанствата си, който е от 8 хил. до 16 хил. евро. СПО представлява икономическия обем на едно стопанство, като различните земеделски култури и животни имат различна тежест при определянето му. Това изискване е по европейски регламент и е залегнало в селските програми на всички държави - членки на ЕС, но за да го удовлетворят, много от фермерите в България са направили немалки инвестиции в стопанствата си. Оттук идва и парадоксът, че за да могат въобще да стигнат до субсидиите за старт на дейността, те вече са вложили първоначалните за това средства. Най-често за сметка на банкови кредити. "За нас СПО е най-големият проблем. Много от младите производители се насочиха към зеленчукопроизводство и животновъдство (б.а., тези сектори са приоритетни за финансиране в новата ПРСР и проектите от тях получават бонус точки при кандидатстване) и инвестираха между 10-15 хил. лв., за да стигнат този обем. Това са или 10 дка домати, или 17 дка чушки, или 24 дка картофи. Отделно и разходите им в тази суха година за поливане са изключително високи. Нали разбирате, че сега, когато и проектите на тези фермери не бъдат одобрени или дори допуснати до разглеждане, те просто ще се откажат да развиват селскостопанска дейност", обяснява председателят на НОМФБ Венцислав Петков. Той казва още, че допълнителните критерии за получаване на точки са били лоши направени. "Как може да се очаква от един земеделски бизнес, който сега започва, да създаде толкова работни места", дава пример Петков.
Повече бюджет, повече спасени


Михаил Георгиев, който също е член на НОМФБ, обяснява, че исканията не само на младите фермери в обединението, но и на всички други е бюджетът на мярката просто да бъде увеличен за сметка на този, който би бил отпуснат в следващия прием. "Струва ни се просто безсмислено 1200 проекта на реални и истински ангажирани фермери да бъдат отхвърлени сега. Още повече че те няма да могат да кандидатстват догодина, защото ще изтекат 18 месеца от първата им регистрация като земеделски производители преди датата на кандидатстване. Това е също задължително условие за допустимост до европейско финансиране за млади земеделски производители по програмата", казва Георгиев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK