Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Виненият сектор поиска да е с предимство в новата ПРСР

От бранша негодуват, че инвестиционни проекти във винопроизводството не са приоритетни за финансиране, и заплашват да сезират ЕК

Според новите правила в ПРСР има сектори, които ще ползват предимство при кандидатстване. Винопроизводството обаче не е сред тях и производители смятат, че са в неравностойно положени

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Според новите правила в ПРСР има сектори, които ще ползват предимство при кандидатстване. Винопроизводството обаче не е сред тях и производители смятат, че са в неравностойно положени

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Проектите на винопроизводителите за инвестиции в преработка, маркетинг и изграждане на нови предприятия вероятно няма да получат финансиране в предстоящия прием по мярка 4.2. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която ще се прилага в новия период 2014 - 2020 г. За това алармираха представители на бранша. Причината е, че в новия програмен период някои подсектори в земеделието са определени като приоритетни и те ще ползват автоматично предимство от 30 точки (при 90 максимално възможни) при одобрението на проектите. Винопроизводството обаче не е сред тях. "Няма как да се състезаваш, при положение че тръгваш от нула, а други, вече тичат с огромна преднина", обясни председателя на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Радослав Радев на пресконференция, организирана от камарата, на която присъстваха и представители на някои от големите изби в страната като "Винпром Карнобат" ("СИС индустрийс"), "Катаржина", "Вини" – Сливен, и "Черноморско злато" и др.


Радев посочи, че в камарата се обсъжда възможността да бъде сезирана ЕК за това, че българската държава не е направила правилното приоритетизиране и не предоставя равна възможност на всички земеделски сектори. Винопроизводителите смятат, че са поставени в неблагоприятно положение и по никакъв начин няма да могат да се възползва от ресурса на ПРСР. Според Радев интересът към тази мярка традиционно е много голям, а в сегашния прием се очаква заявленията да надхвърлят 3-4 пъти отпуснатия бюджет.
На друго мнение обаче бе зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който контрира, че проектите от винения сектор - макар и без предимство, са допустими кандидати по програмата, а ресурсът на мярката до 2020 г. е 270 млн. евро и е достатъчен, така че да стигне и за проектите на браншовете, извън посочените като чувствителни.


Зеленчуци vs. вино, или кой е по-чувствителен
Новата програма за селските райони следва нова философия и част от нея е поставянето на приоритети за развитието на определени сектори. "Още при изготвянето на програмата получихме забележки от ЕК, че ни липсва фокус", обясни Грудев. По думите му приоритетизирането е направено след анализи, които показали, че в сектори като плодовете и зеленчуците например има спад от над 10 пъти в производството и преработката за много кратък период от време. Затова и България е избрала да подпомага именно тези уязвими сектори и техни проекти да получават бонус точки при кандидатстване по програмата.
Конкретно за мярката за инвестиции в преработка и маркетинг такива чувствителни сектори са плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и етерични култури.
"Не е вярно, че винопроизводителите няма да получават финансиране. Но ако има два проекта – за зеленчуци и вино, приоритетно средствата ще отидат при този за зеленчуци. Това не е отрязване на цели сектори, а фокусиране върху определени такива. Подобен диалог можем да водим и със зърнопроизводителите", даде пример Грудев.


Средства за инвестиции няма и във винарска програма


Камарата вече е изпратила конкретно предложение в земеделското министерство и то е и сектор вино да бъде включен като чувствителен. "В дискусията ни с Министерството на земеделието и храните досега обаче се завихриха дори спорове от рода на това дали гроздето е плод", обясни Радослав Радев.
Браншът според него е бил излъган и да се съгласи инвестиционните мерки от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България 2014 - 2018 г. да отпаднат, защото е имало политическо уверение, че инвестициите ще бъдат поети именно от ПРСР.
Така и в програмата за винопроизводство с бюджет от над 130 млн. евро по-голямата част от ресурса ще е за преструктуриране на лозя, а за инвестиции в преработка няма планирани средства. "Това, което искаме, е да бъдем равнопоставени и да кандидатстваме в състезание, където всички имат равен шанс да развиват бизнеса си", обобщи Радев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK