Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

До 11 декември се приемат заявления за "Помощ за подготвителни дейности" от селската програма

До 11 декември се приемат заявления за "Помощ за подготвителни дейности" от селската програма
Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


От 9 ноември до 11 декември 2015 г. ще се приемат заявления за кандидатстване по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности" от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Това е втори прием за 2015 г. на документи по тази подмярка, която е част от мярка 19 "Водено от общностите местно развитие".


Бюджетът за този прием е левовата равностойност на 3 045 098.47 евро. Средствата са предвидени за подкрепа на дейности, свързани с подготовката на стратегии за местно развитие.


Кой може да кандидатства

Могат да кандидатстват:
- местни партньорства или местни инициативни групи (МИГ), които не са прилагали подхода ЛИДЕР (Liaison entre actions de développement rural - "Връзки между дейностите за развитие на селските райони") в периода 2007 – 2013 г.,


- местни партньорства или МИГ, прилагали подхода ЛИДЕР в периода 2007-2013 г. на територията или на част от територия, за която се кандидатства.


За първия вид получатели на средства максималният размер на финансовата помощ е до левовата равностойност на 30 000 евро, а за тези, които са прилагали подхода ЛИДЕР през предишния програмен период - до левовата равностойност на 25 000 евро.


Какво се финансира


Местнитe общности могат да използват средствата за учредяване на публично-частно партньорство, както и за подготовка или популяризиране на стратегия за местно развитие. Финансовата помощ е безвъзмездна и покрива 100% от допустимите разходи.


Например – ще се признават разходи за правни услуги и консултации, нотариални и държавни такси, партньорски срещи, изготвяне и разпространение на информационни материали, подготовка и провеждане на информационни семинари, конференции и срещи, създаване и поддържане на електронна страница, публикации в местната преса.


Програмата покрива и административните разходи, свързани с функционирането на местните инициативни групи – възнаграждения и осигуровки, покупки на офис техника, обзавеждане и оборудване, командировки, наем зали и др.


Условието е дейностите, за които се предоставя финансова помощ, да са извършени на територията, където са създадени местното партньорство или инициативната група.


"МИГ - Разлог" - подкрепа за 32 проекта


"Местната инициативна група (МИГ) - Разлог" е сдружение с нестопанска цел, създадено с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони в предишния програмен период – 2007-2013 г. Договорът е подписан през октомври 2011 г., а бюджетът за издръжка на МИГ е бил около 700 хил. лева за четири години, уточни Мария Манушкина, експерт по прилагането на стратегията за местно развитие на "МИГ - Разлог".


През времето на функциониране на групата дейността й включва безплатни обучения, подготовка на информационни материали и информационни кампании във всички населени места в общината за възможностите за еврофинансиране.


Основна задача е изготвяне на стратегия за развитие на общността, за чиято реализация Програмата за развитие на селските райони отпуска на "МИГ - Разлог" 3.098 млн. лв.


Стратегията съдържа девет мерки – част от мерките на Програмата за развитие на селските райони. Малките земеделски производители от общината, които искат да получат финансиране, кандидатстват пред "МИГ - Разлог". Външни независими експерти оценяват проектите, след което деветчленният управителен съвет на МИГ също дава оценка. Последната дума е на експертите във фонд "Земеделие".


Получилите одобрение се състезават с проекти на други кандидати от общината и за бюджета, отпуснат на местната инициативна група. "Целта на този подход е да се финансират повече, но по-малки по размер проекти на хора от местната общност. Плюс за тези кандидати е, че ние им оказваме безплатна помощ веднага и на място, включително и при осъществяването и отчитането на проекта. Големите производители кандидатстват директно пред фонд "Земеделие", а не чрез МИГ, те се състезават за по-голям бюджет, но и с повече конкуренти", обяснява процеса Мария Манушкина.


За четири години в "МИГ – Разлог" са кандидатствали 45 проектопредложения. Финансирани са 32 проекта, с което са усвоени 80% от отпуснатите на местната инициативна група средства. В резултат на реализацията на бизнес идеите са разкрити 45 работни места в общината.


"МИГ-Разлог" финансира разнообразни проекти на хора от общината – за изграждане на семейни хотели и къщи за селски туризъм, за градински център с оранжерия, за обновяване на квартален парк и детски площадки, за доставка на техническо оборудване за дентален кабинет, за мерки за енергийна ефективност в промишлено предприятие, за изготвяне и разпространение на карта на културното наследство на община Разлог и др.


Най-голям интерес предизвикала мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и една специфична за общността, новосъздадена мярка - 323 "Съхраняване и възобновяване на селското наследство", отчита Мария Манушкина. Липсвали кандидати за включените в стратегията на местната инциативна група мерки 223 и 226, наричани още "горските мерки", тъй като допустимите получатели на средства – горските стопанства, били със седалище в Благоевград, а не в Разлог (условие за финансиране чрез МИГ).


Най-проблемна за функционирането на местната инциативна група се оказала финансовата "суша". Според правилата на програмата авансовото финансиране било 20%, но средствата се оказали недостатъчни при стартирането на дейността на групата, когато трябвало да наемат и обзавеждат офис, както и да плащат заплати. Одобрението на последващите разходи от фонд "Земеделие" се проточвало във времето, което затруднявало сериозно издръжката и дейностите на групата. "Случвало се е да не получаваме заплата по шест месеца", спомня си Мария Манушкина. По думите й подобни затруднения са изпитвали всички местни инициативни групи в страната. През новия програмен период обаче няма как да се стигне до такава "финансова несъстоятелност", тъй като е предвидено 50% авансово плащане, уточнява Манушкина.


"МИГ - Разлог" вече е получила одобрение за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020. Групата кандидатствала по първия прием на подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности", който приключи на 4 септември т.г. Предстои подписване на договор за около 50 хил. лв., след което "МИГ – Разлог" ще възобнови дейността и ще започне да подготвя нова стратегия за местно развитие за следващия четиригодишен период, уточни Мария Манушкина.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8694 Неутрално

    Много мътна тази програма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK