Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

До 18 декември ще се приемат документи за евросубсидии в преработващата индустрия

До 18 декември ще се приемат документи за евросубсидии в преработващата индустрия

© Красимир Юскеселиев

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Вече са ясни сроковете за прием на заявления по една от най-очакваните подмерки от Програмата за развитие на селските райони - 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". Кандидатите могат да подават документи от 30 ноември до 18 декември т. г. Бюджетът за този прием е левовата равностойност на 100 млн. евро.


Кой може да кандидатства


Финансовата помощ се предоставя на предприятия за преработка и/или маркетинг на: мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; плодове и зеленчуци, включително гъби; пчелен мед; зърнени продукти; растителни и животински масла и мазнини (без зехтин); технически и медицински култури (без тютюн и захар); фуражи; гроздова мъст, вино и оцет; производство на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти (без биомаса от рибни продукти).
Могат да кандидатстват регистрирани земеделски производители, както и групи или организации на производители. Допустими са също еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Кандидатите трябва да представят бизнес план.


Програмата подкрепя инвестиции в производствени технологии, изграждане, покупка и модернизиране на сградии и други недвижими активи, нови машини и оборудване, транспортни средства за превоз на суровини и готова продукция. Подмярката ще финансира също внедряването на межуднародни стандарти, покупката на патентни, лицензи, софтуер, както и инвестиции за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, но само за собствено потребление. Ще се признават и разходи за колективни инвестиции, представени от признати групи или организации на производители.


Финансови условия


Субсидията е 50 % от общия размер на допустимите разходи, изключение са големите предприятия (с над 250 заети), които ще получат 40% безвъзмездно.


Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 15 000 евро, а максималният е три милиона евро за един кандидат за целия период на прилагане на програмата.


Предвижда се авансово плащане до 50% от общия размер на одобрената финансова помощ по проекта, както и две междинни плащания – за обособени части от проекта.


Критерии за подбор


С предимство по подмярка 4.2 ще бъдат класирани проекти за преработка на суровини от т. нар. чувствителни сектори: месо; мляко; плодове и зеленчуци; етерично-маслени и медицински култури, които ще получат максимум 30 точки бонус (при 90 възможни). Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост в селските райони, могат да получат до 20 точки допълнително. Максимум 10 точки отгоре се предвиждат за проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации; за преработка на биологични суровини и производство на биопродукти, както и за тези, които насърчават кооперирането между земеделските производители и преработващите предприятия. Предимство с до 5 точки бонус при оценяването ще имат проекти за постигане стандартите на ЕС, както и тези, които се изпълняват в Северозападния район.


Опит с европейски програми


Млекопреработващата фирма "ЖоСи" е получила финансиране по аналогична мярка от Програмата за развитие на селските райони в предишния програмен период – 2007-2013 г. Компанията е създадена през 1995 г. в София, а производствената й база е в района на Дулово. "ЖоСи" произвежда над 10 вида млечни продукти и по данни на дружеството е пазарен лидер в производството на топени и пушени сирена в България.


Фирмата кандидатства през 2010 г. по мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от програмата и получава одобрение за изграждане и оборудване на цех за извара и суроватъчен концентрат. Проектът е завършен в средата на 2011 г., а безвъзмездната помощ е близо 500 хил. лв. (50% от стойността на инвестицията). "В резултат на реализацията успяхме да постигнем пълно усвояване на протеините в млякото, което доведе до по-висока ефективност и до намаляване на себестойността на продукцията", обясни ефекта собственикът на "ЖоСи" Симеон Присадашки. И уточни, че компанията има опит и с предприсъединителните програми с успешно реализиран проект по ФАР за технологична модернизация.


Сега дружеството ще кандидатства за еврофинансиране за изграждане на пречиствателна станция. Присадашки съжалява, че постигането на съответствие с еконормите не носи допълнителни точки по подмярка 4.2. Той твърди, че от досегашния си опит с проекти е разбрал, че кандидатите трябва "да спазват, а не да се опрадват с критериите и правилата на програмата". "С времето процедурите се опростиха, а и ние повишихме инвестиционната си култура. Преди години например имаше сесии с нулев прием на документи поради липса на кандидати, а сега напливът е огромен. Банките са по-отворени за финансиране, а експертите на фонд "Земеделие" разбраха, че основната им работа е да помагат на кандидатите, а не да налагат санкции. Най-важното обаче е всички да разберем, че еврофондовете не са за източване, а за подпомагане", обобщава Симеон Присадашки.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Нама лошо,стига тези продкути да не са опасни за здравето,бенефициентите да не са в зависимост с властта,да не са ползвали и други евросубсидии,нека има шанс за микро бизнеса,за млади и безработни.

  Tony
 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти"

  Ясноо...да живее рекламата...!!!

  Форумът е в будна кома...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK