Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Изборът на одитор на земеделските евросубсидии започва отначало

Съдът потвърди пороци на обществената поръчка. Земеделското министество пак мисли да се измъкне с пряко договаряне

От Министерството на земеделието и храните посочиха пред "Капитал", че към момента няма опасност от несертифициране на европейски средства

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

От Министерството на земеделието и храните посочиха пред "Капитал", че към момента няма опасност от несертифициране на европейски средства

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Поръчката на земеделското министерство, с която трябва да се избере външен одитор на плащанията по евросубсидии на фонд "Земеделие", е била пълна с пороци, затова съд я отмени окончателно. По същата причина и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви класирането за излишно. Сега министерството трябва да започне избора абсолютно наново. Което значи поредно забавяне, тъй като периодът, за който се търси изпълнител, е 16 октомври 2014 г. – 15 октомври 2018 г. Така одитор ще има най-рано догодина, което значи, че плащанията от октомври 2014 до началото на 2016 г. няма да са проверени, а оттам ще има проблеми и с възстановяването на сумите от Брюксел. Затова ще се подходи по вече утвърдения от министерството начин - избор с пряко договаряне.


Бавно и с жалби


Вместо да започне състезанието още в началото на миналата година, земеделското министерство започна поръчката едва тази пролет. Тя обаче беше обжалвана от "Делойт България" по три основни причини. Например, че министърът се е позовал на насоките на Европейската комисия, но не ги е предоставил в техническата спецификация на обществената поръчка. Така участниците са били принудени да подпишат декларация, че ще се съобразяват с документ, чието съдържание не познават.
КЗК обяви процедурата за незаконна още през юли, но решението не влезе в сила до окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Причината - регулаторът не уважи искането за спиране на поръчката. Затова междувременно министерството класира участниците и определи победител "Грант Торнтон". На второ място е класирано обединението "EY – Аркси, България" (95.71 точки), на трето - ДЗЗД "Сертифициращ орган" (85.12). Макар че е натрупал значителен опит в одитирането на европейските средства за земеделие, жалбоподателят "Делойт България" е четвърти с 82.85 точки, следван от петия "КПМГ България" с 81.49 токи.


Пороците на поръчката


В решението на КЗК и ВАС са потвърдени критиките на "Делойт" по процедурата. Първият е вече споменатият проблем с липсващите насоки на ЕК, чрез които кандидатите трябва да разберат точната си задача. Вторият проблем е с неясната методика за оценка на офертите. Третият - има неясни текстове и в проекта на договор с изпълнителя.


Така министерството ще трябва да обяви нова поръчка, в която да изчисти трите нарушения. Иначе отново може да се влезе в цикъл на обжалване и поредно забавяне.


Риск от загуба на средства


От Министерството на земеделието и храните посочиха пред "Капитал", че ще използват всички законови механизми, в това число и преминаване към пряко договаряне за избор на сертифициращ орган за извършване на одит на разплащанията на фонд "Земеделие" и към момента няма опасност от несертифициране на европейски средства. От отговорите на министерството обаче не е ясно кога ще бъде стартирана процедура по пряко договаряне, за какъв период ще е и кога реално ще бъде избран новият одитор. Същата "спешна" поръчка заради слаба организация имаше и миналата година.


Всяко забавяне, макар да не означава директна загуба на вече разплатени от държавния бюджет средства, създава все по-голям дефицит по сметките на фонда, защото сумите не могат да бъдат възстановени от Брюксел, преди да е минал външният одит. А вече е изтекла и цяла една календарна година от четиригодишния период, за който се прави самата поръчка.

Още от Европа - Земеделие

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK