Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

България е осма в ЕС по брой защитени наименования на храни

Голямата бройка се дължи на винопроизводителите, защитили географски наименования на над  54 региона.

© Анелия Николова

Голямата бройка се дължи на винопроизводителите, защитили географски наименования на над 54 региона.

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


България е на осмо място в ЕС по брой защитени наименования на храни, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от БТА, на среща с производители на такива продукти.


От 2011 г. досега страната е защитила 74 храни със защитени географски наименования, като 7 от тях са храни, регистрирани със защитено географско указание. Първи в списъка е "Горнооряховски суджук", следван от "Розово масло". В списъка на регистрираните храни с традиционен и специфичен характер са още филето "Елена", а най-новият е кайсерованият врат "Тракия". 


В процедура са още две храни - говеждата пастърма и троянската луканка. 




"Докато в началото, когато българските производители са  започвали процедурите, са минавали три години до вписването им в регистъра на ЕС, сега вече за последните вписвания е минала една година", подчерта министърът. 


По-думите й голямата бройка се дължи на винопроизводителите, защитили географски наименования на над  54 региона.


"По мое виждане, те са секторът, който по административен капацитет е успял най-добре да се възползва до момента от това, че има вписани толкова много вина в регистъра. Това е позволило те да направят и стъпки за разширяване на своето пазарно присъствие у нас, в Европа и в трети страни", коментира Танева. 

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 1376 Любопитно

    Кога ще защитите бялото саламурено сирене, за спрат гърците да го кръщават Фета, м?

    Мома, връщай 12 и 12А!
  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7843 Разстроено

    Само едното име ни остана вече за гордост.
    И "Горнооряховски суджук", и филето "Елена", и кайзерованият врат "Тракия" се произвеждат от вносно месо.

    [email protected]
  3. 3 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    До коментар [#2] от "karabastun":

    Кой да го произвежда, като селата се опразват.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK