Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Въпроси и отговори

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Отговорите са подготвени от консултантите на "ЕЛАНА Инвестмънт"


Въпрос: Аз съм регистриран земеделски производител. Отглеждам лавандула, имаме 180 декара. Планирам да направя лаборатория, за да мога да предлагам етерични масла. Има ли вариант да търся финансиране от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2016 г.?


Отговор: Да, в индикативния график за прием на проекти през 2016 г. по ПРСР са предвидени две мерки, по които можете да кандидатствате за финансиране.
За юли 2016 г. е планирана Подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства". По тази схема можете да кандидатствате за инвестиции в техника или дори за покупка на земя за насажденията, както и свързани с това софтуери, патенти или предпроектни проучвания. Този инвестиционен проект обаче трябва да е свързан с дейността ви по отглеждането на лавандула. По тази мярка можете да получите безвъзмездна помощ в размер на 50% от общите разходи на инвестиционния си проект.


Във връзка с изграждане на лаборатория за преработка на етерично-маслените култури можете да кандидатствате по Подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти", която за 2016 г. е планирано да бъде отворена за прием през октомври. По тази мярка можете да имате инвестиционен проект, който да включва както оборудване, така и строително-монтажни работи. Грантът (безвъзмездното финансиране), който можете да получите, е до 50% от общите разходи по проекта.


Ако въвеждате проект като земеделски производител, трябва да знаете, че има изискване за минимален стандартен производствен обем (средната парична стойност на селскостопанската продукция при цена на производител) не по-малко от 8 000 евро.


Трябва да имате предвид, че етерично-маслените култури са приоритизирани в ПРСР и така по двете мерки ще получите допълнителни точки в класирането, защото сте от този сектор. Допълнителни точки можете да получите и ако инвестицията се развива в Северозападна България.


Добре е да знаете, че максималният размер на допустимите разходи за закупуване на земеделска техника на един кандидат по ПРСР за периода на програмата 2014 – 2020 г. не трябва да надвишават левовата равностойност на 500 хил. евро.


Въпрос: Искам да си направя мандра близо до Монтана. Има ли начин да получа някаква частична помощ по европрограма?


Отговор: Да, имате такава възможност по ПРСР през 2016 г. Можете да кандидатствате с инвестиционния си проект по Подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти", която е планирано да отвори за прием на проекти през октомври 2016 г. Няма изискване да имате история като фирма. Можете да сте регистриран земеделски производител или юридическо лице, или едноличен търговец.


По тази мярка можете да включите в инвестиционния проект както оборудване, така и строеж на сграда, закупуване на транспортни средства, а също така и нематериални активи, които са свързани с тях. При одобрен и коректно изпълнен проект можете да получите безвъзмездна помощ за 50% от разходите, включени в инвестицията.


Имайте предвид обаче, че трябва за всеки продукт, който ще произведете, да покажете предварителни договори с източника на суровината, която ще преработвате, които трябва да покриват 50% от заявения от вас обем продукция. Също така за 30% от общия обем продукция трябва да има договори с регистрирани земеделски производители.


Тъй като млечният сектор е сред тези, които са обявени за насърчаване от програмата, ще можете да получите при класирането допълнителни точки за това. Още бонус точки ще имате и заради това, че инвестицията ви се развива в Северозападен регион на планиране.


Въпрос: Търся финансиране за отваряне на цех за преработка и пакетиране на пчелен мед. Ангажирал съм производители в региона, които ще ми доставят техния мед за преработка. Има ли начин да взема пари по ПРСР през 2016 г.?


Отговор: Да, през октомври 2016 г. е планиран прием на проекти по Подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" на ПРСР.


По тази мярка може да се кандидатства с инвестиционни проекти за преработване на земеделски суровини. Можете да кандидатствате както за оборудване, така и за строеж на сграда, закупуване на транспортни средства, а също така и за нематериални активи, които са свързани с тях. При одобрен и коректно изпълнен проект можете да получите безвъзмездна помощ за 50% от разходите, включени в инвестицията.


Едно от изискванията по мярката е, че трябва да представите предварителни договори със своите доставчици, които да покриват 50% от общия обем продукция, който планиране в бизнес плана си. 30% от общия обем трябва да е покрит с договори с регистрирани земеделски производители.


Имайте предвид, че пчелният мед е в приоритизираните чувствителни сектори, така че ще получите допълнителни точки в класирането. Ако инвестицията ви се развива в Северозападен регион на планиране, ще имате допълнителни точки и за това.


Отговори на всички задавани досега въпроси може да прочетете на


http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/slujebni_statii/2015/10/25/2636553_vuprosi_i_otgovori/?ref=miniurl


Въпроси може да задавате на http://www.dnevnik.bg/askquestion.phpКоментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK