Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Таванът на земеделските проекти ще е 1 млн. евро

Таванът на земеделските проекти ще е 1 млн. евро

© Надежда Чипева, Капитал

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


През новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) се предвижда намаляване на тавана на отделните проекти до 1 млн. евро, вместо сегашните е 1.5 млн. евро. Това ще доведе до достигане на помощ до по-голям брой проекти и ще намали тези със спекулативна цел, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от БТА.


Той участва в дискусия на тема "Новата ОСП - една година по-късно. Първите ефекти и предизвикателствата през 2016 година".

Тенденцията, която ще спазваме до 2020 г. в земеделието, е приоритет за секторите "плодове", "зеленчуци" и "животновъдство", потвърди многократно повтаряната теза на министерството Грудев. По думите му финансовите инструменти на новата обща селскостопанска политика надхвърлят в пъти възможностите, които България има като финансова рамка за подпомагане. Грудев каза още, че "желанието за финансиране в земеделието и използване на европейските фондове понякога е спекулативно - модерна цел и зад нея се крие единствено и само постигане на финансиране по някакъв начин, а не желание за развитие на сериозен и истински бизнес, който да бъде подпомогнат със средствата на общата селскостопанска политика". 

Новост в следващия програмен период на Програмата ще бъде промяна в критериите, които да дисциплинират бенефициентите. При мярка 4.1 "Инвестиции в селските стопанства" се предвиждат например инвестиции за напоителна инфраструктура. При тях ще се наблегне на районирането.

При биологичното производство ще се подпомага само това, което вече е получило сертификат, за сметка на биологичното земеделие в преход. "Идеята е да се ограничим само до биопроизводството, което е извървяло пътя си до изцяло биологично производство, и да се ограничи прекаленият и спекулативен интерес към проекти за биопроизводство", каза зам.-министърът. 

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ситото ще е само за "'наши хора"".

  Tony
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е, Бентли ще се купува не с една субсидия, а с една и половина...

 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Министерството на земеделието в сегашния си вид е вредно за развитието на земеделието в България .При частна собственост на земята е необходимо само една разплащателна агенция за европейските субсидии с много ясни правила за дълъг период от време.

 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  "понякога е спекулативно - модерна цел и зад нея се крие единствено и само постигане на финансиране по някакъв начин"
  Е добро утро - като се раздават безплатно пари, много ясно че така ще е.
  То който е намислил да прави сериозен и печеливш бизнес, има си и банки да го финансират, а и апартамента ще си заложи ако е целеустремен. А тези по разните САПАРД-и и Джереми-та са ясни за какво се борят.

 5. 5 Профил на stdimitrov
  stdimitrov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Един от проблемите при предстоящия прием за 2016г. по мярка 4.1 е, че Министерството на земеделието и храните противно на свои твърдения променя критериите за подбор, като отнема дадените приоритети на кандидатите от „чувствителните сектори“ и в същото време насърчава зърнопроизводителите, въпреки че многократно беше заявявано, че те няма да получават предимство при кандидатстването по подмярката. Тук: http://goo.gl/mEsMg8 намерих информация за някои от проблемите свързани с мярка 4.1 и какво е новото при нея за прием 2016г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK