Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Червеи вместо плодове и зеленчуци, или как програмата за младите фермери не постигна целта си

Сметната палата препоръчва още на младите фермери да се разрешава да се сдружават за покупка на селскостопанска техника или достъп до услуги, което сега е забранено според правилата на програмата в България, но се прилага в други държави от ЕС.

© Георги Кожухаров

Сметната палата препоръчва още на младите фермери да се разрешава да се сдружават за покупка на селскостопанска техника или достъп до услуги, което сега е забранено според правилата на програмата в България, но се прилага в други държави от ЕС.

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Заради усложнени процедури, чести промени в правилата, неравнопоставеност на кандидатите и недостатъчния си бюджет програмата за подкрепа на младите фермери не е постигнала целта си - броят им да се увеличи. Това са част от изводите на одита на Сметната палата върху прилагането на мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" на Програмата за развитие на селските райони 2007 г. – 2013 г. Проверката обхваща периода от 1 януари 2008 г. до 30 юни 2014 г.


През 2013 г. броят на заетите до 35-годишна възраст в селското стопанство е 52 417 и е значително намален спрямо 2010 г., когато те са били 71 638 души. Тези негативни резултати са показателни за неефективността на заложените мерки и механизми, констатира Сметната палата. 


Проекти са отхвърляни поради липса на пари
Програмата е разполагала с бюджет от 135 млн. евро, които се оценяват като недостатъчни на фона на засиления интерес на младите хора към тази дейност.  През одитирания период са проведени 3 приема на проекти, предложенията са 9 590, а от тях са одобрени 6031 или 63%. Основната причина за отхвърляне е липсата на пари - през 2013 г. по тази причина са отхвърлени 85% от заявките. Приключените проекти по мярката след второ плащане са 3 371. 


Куп бумаги и одобрение след 6 месеца


Първоначално процедурата за одобрение е траела 7-10 месеца, но от 2012 г. е децентрализирана и срокът намалява на 4-6 месеца. Ръчно въвеждане на информацията, липса на връзка с НАП и очакване фермерите да представят куп бумаги, включително за платени данъци и осигуровки са част от причините за протакането. Поставянето на сложни изисквания към бизнесплана и значителният обем документация за кандидатстване не подпомагат ефективния избор и изпълнението на проектите като се има предвид, че голяма част от получателите на помощта живеят в малки населени места, коментират проверяващите. Освен това критериите за подбор постоянно са променяни, което създава неравнопоставеност между фермерите.


Калифорнийски червеи вместо плодове и зеленчуци

Масово са подпомагани неприоритени и неспецифични дейности. Например, при третия прием 40% от заявките и 63% от одобрените проекти са били за отглеждане на калифорнийски червеи, въпреки че преди това вече е било установено, че с отглеждането единствено на червеите се занимават твърде много стопанства. Общо за периода са сключени 2 252 договора за отглеждане на калифорнийски червеи, което според регламентите на ЕС не е същинска селскостопанска дейност.


В същото време приоритетни за страната сектори като зеленчукопроизводство и овощарство не са приети като приоритетни за насърчаване по тази мярка. Самите производители на плодове и зеленчуци пък се оплакали от сериозни трудности (например кражби на поливна техника) като в някои случаи им се наложило да сменят културата. 


Сметната палата препоръчва още на младите фермери да се разрешава да се сдружават за покупка на селскостопанска техника или достъп до услуги, което сега е забранено според правилата на програмата в България, но се прилага в други държави от ЕС. 


В България 231 общини от общо 264 са категоризирани като селски. Те представляват 81 на сто от територията и 42 на сто от населението на страната. Основните проблеми в селскостопанския сектор е неблагоприятната възрастова структура на земеделските стопани и ниското образователно ниво на заетите в земеделието, което програмата в подкрепа на младите фермери се очаква да промени. 

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7533 Гневно

  Не стига, че разцъфтяла и вързала бюрокрацията, ами и вместо да дава пари за стимулиране,карали хората да стават модерни като гледат червеи...Да ви е ...у програмите !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  В книгата на Гинес, трябва да се отдели специално място на България, няма нещо което да не сме опорочили.

 3. 3 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Червеи... И затова блокада на границата с Гърция моментално утроява цените на плодовете и зеленчуците по пазарите ни.

  https://goo.gl/8NG90J
 4. 4 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 517 Гневно

  Двама приятели кандидастваха два пъти и не ги одобриха. Всеки път трябваше да предоставят буквално по половин тон документи на хартия, изгубиха си няколко месеца в процедурите, правилата и изискванията бяха ужасни и малоумни. Често последните бяха спускани устно от министерството без никакъв довод и в поземлените и ДФ Земеделие отказваха да приемат документи въпреки, че дадено указание е устно (примерно от министърът) и го няма на хартия или в интернет.

  Най-нелепото е, че тези двама приятели смятаха наистина да се занимават със земеделие (единият продължава да се опитва, но не иска и да чуе за държавата), а знам за поне 5 други случая с одобрени документи, но фиктивен проект, целта на който е само да се вземат парите...

 5. 5 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "Sinergy":

  За съжаление е така.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1834 Неутрално


  Sinergy, моите уважения към твоите приятели.

 7. 7 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 217 Гневно

  Сега след този доклад, може ли да се заведе дело за това, че е отхвърлен проект с реални постигнати резултати.

  Случаят е такъв: момчето има проект за червей със земя 30 д/ка пшеница, но е отхвърлен защото има намерение да направи овощна градина в следващата година и това е записано в проекта, като си запазва фермата за червей и си има и овощна градина.
  Това е била и идеята да има допълнение на бизнеса.
  Но проекта е отхвърлен защото "младият фермер" нямало да се развива в посока на животновъдство "червей" ами ще развива овощарство.

  Резултата е момчето изхарчи около 6 000 лева за всичко това, загуби надежда и се отказа.

  Да се върнем на въпроса:
  Може ли да се претендира за нанесени вреди и пропуснати ползи от това момче?
  моля, пишете ако имате идея.

  Аз лично съм готов да му помогна защото момчето имаше желание за работа.

 8. 8 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#4] от "Sinergy":
  Добре е приятелю, че не са ги одобрили. Случайно одобрените днес си ближат раните при съдия-изпълнителите. Вземаш цялата сума по проекта на кредит от банките и като го изпълниш започват да те режат. Проведеният търг за закупуване на техника не ти признават, щото в тръжната ти комисия трябвало да има юрист. И не ти плащат субсидията за купените машини. Други пари не ти признават щото не си спазил срока или грешно си отчел парите... Бюрокращина колкото си искаш. Накрая след година я ти платят 30-40% от това дето са ти обещали, я не. Цялата схема и срокове на плащане са прекалено сложни и бюрократски. Хората се занимават с бизнеса си. Кому е нужно да го зарежат и да станат специалисти по държавни процедури и бюрокращина. Е ако си наемеш съответният консултант - може и да те огрее слънцето.

 9. 9 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  А да видите програмата ИНОВАЦИИ какви цели ще постигне!
  Такова крадене ще настане. Че ще убие цялата риба.

 10. 10 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#8] от "proizvoditel":

  Те моите хора с консултанти не ги огря Иначе парите май ги раздаваха на части и всяка година правят и одит, но за връщане определено съм чувал. Аз като най-обикновен работещ на заплата гражданин почти не се сблъсквам с държавата и бюрокрацията, но от опита на моите приятели определено останах отвратен.

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  С евробюрокЛатите е така, само създават проблеми.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#11] от "boby1945":

  Боби, точно в този случай "еврогейовете" не са ни виновни. Цялата бумащина и простотия идва от нашите хора в София, които са си най-чисти българи

 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#12] от "Sinergy":

  Под "евробюрокЛатите " разбирам и нашите и техните ......

  Щото и България е в Европа нали?
  Може на някой да не се вярва, ама географски и исторически е........

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#13] от "boby1945":

  Боби, ние сме частен случай Нашите бюрократи ако имаха поне малко общо с европейските, нещата щяха да са по-добре - не защитавам онези, просто хуля нашите Колкото до географски и исторически, те и Турция и Русия са така ама...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK