Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Изискванията за признаване на земеделски сдружения са публикувани на сайта на министерството

Изискванията за признаване на земеделски сдружения са публикувани на сайта на министерството

© Министерство на земеделието и храните

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Министерството на земеделието и храните  публикува днес на сайта си насоки за кандидатстване на организации на производители на земеделски продукти. Те са поместени в рубриката "Обща селскостопанска политика", подрубрика "Организации на производители".


В насоките са подробно описани всички документи, които трябва да се представят от кандидатите, съгласно изискванията на Наредба №12 от 5 май 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители.


При попълване на заявлението следва да се посочи задължително секторът, за който се иска признаването, както и да се приложи списък на членовете. Минималният брой членове, който се изисква за признаване на организация на производители е 6 земеделски стопани и минимален оборот от 50 000 лв., а за група производители са - 4 земеделски стопани и оборот от 25 000 лв. Финансовото изискване може да бъде покрито от оборота на всичките членове, или от оборота на поне две трети от членовете.
Необходимо е да се приложи и копие на регистрационни карти за земеделски производители по Наредба № 3/1999 г. на МЗХ поотделно за всеки член и анкетни карти или копие на документ, съдържащ уникалния регистрационен номер на лицето в ИСАК.


Заявленията се приемат в деловодството на министерството.


До 2014 г. признаването на организации и асоциации на производители беше предвидено само в някои сектори - плодове и зеленчуци, тютюн и хмел. След това обаче се даде възможност държавите членки на ЕС  да въведат признаване на организации на производители,  асоциации на организации на производители и  междубраншови организации във всички сектори на земеделието. На производителите се дава възможност да се обединяват в организации не само за съвместни продажби (маркетингови организации), но и за други цели, например оптимизиране на производствените разходи, провеждане на научни изследвания, използване на екологосъобразни практики, прилагане на производствени стандарти, устойчиво използване на природните ресурси, прилагане на инициативи за популяризиране. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK