Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Договорите с фермери ще бъдат прекратявани, ако инвестиционният им проект се забави

Договорите с фермери ще бъдат прекратявани, ако инвестиционният им проект се забави

© Надежда Чипева, Капитал

Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.


Фермерите, сключили договор с фонд "Земеделие" за финансиране на инвестиции в стопанствата им, са длъжни да ги започнат в определен срок и да уведомят за това писмено фонда. В противен случай фондът ще прекрати едностранно договора без уведомление, а получателят на парите ще дължи обезщетения и неустойки.


Това разяснение направи днес фондът.


Съгласно сключените договори по подмярка 4.1. "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. ползвателите на финансова помощ са длъжни да започнат реалното изпълнение на инвестицията в срок не по-дълъг от девет месеца от датата на подписване на договора, ако инвестицията не включва строителство, напомня фондът. Ако са предвидени строително-монтажни работи изпълнението трябва да започне в рамките на 12 месеца.
Бенефициентите трябва уведомят писмено фонд "Земеделие" за това, че са започнали изпълнението на проектите си, като представят: документ за извършено авансово или частично плащане в размер не по-малък от 20 на сто от размера на одобрената финансова помощ, издадена фактура за сума над посочения размер, подписани приемно-предавателни протоколи за извършени дейности по проекта на стойност не по-малка от посочената и други документи.


Книжата трябва да бъдат изпратени с придружително писмо в свободен текст, в което изрично да се посочва номерът на договора, сключен с фонда. Адресът за кореспонденция е: 1618 София, бул. "Цар Борис ІІІ" 136, Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, Дирекция "Оторизация на плащанията по ПМРСР", отдел"Методология и мониторинг".


Фондът информира, че ще прекратява едностранно и без предизвестие договора по подмярката, в случай че бенефициентът не започне изпълнението на одобрената инвестиция в определените срокове; не изпълни задължението си да предостави писмено доказателства за начало на инвестицията или доказателствата са на стойност, по-малка от 20 на сто от размера на одобрената финансова помощ по договор или анекс.


В тези случаи ползвателят дължи на фонда обезщетение в размер на полученото по договора плащане, както и неустойка в размер на законната лихва върху получена сума. Когато няма плащане по договора се дължи неустойка в размер на 5% от размера на одобрената финансова помощ.


Ползвателят не дължи неустойка, ако до изтичане на шест месеца от сключването на договора по подмярка 4.1 уведоми фонда, че се отказва от помощта.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Фондът информира, че ще прекратява едностранно и без предизвестие договора по подмярката, в случай че бенефициентът не започне изпълнението на одобрената инвестиция в определените срокове"
  =====
  А кой ще провери как се изпълнява, или само по документи, както винаги? А българина знаем, че си е роден "художник-график".
  Питам, защото е много по-лесно да си кюташ в обстановка ухаеща на кафе и уиски, отколкото в такава "ухаеща" на крави лáйна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK